De atoombom op Nagasaki op 9 augustus 1945

Op het moment van de autobom in 1994 op Rob Scholte, werkte Rob aan een omvangrijk project in Japan, in Nagasaki. Het zou af moeten zijn bij de herdenking van de Nagasaki atoombom van 9 augustus 1945-1995. 

Nagasaki 

Op 6 augustus 1945 gooiden de Amerikanen, met toestemming van de Engelsen, een atoombom op Hiroshima. De bom was genaamd Little Boy. Zij eisten hierna overgave van Japan volgens de eisen door hen gesteld. Nadat Japan dit negeerde, gooiden ze op 9 augustus de atoombom Fat Man op Nagasaki. Op 2 september 1945 tekende Japan de vredesovereenkomst van de geallieerden en eindigde daarmee de Tweede Wereldoorlog.

In Japan zélf is er twijfel over de straling die zou zijn vrijgekomen bij de bombardementen, maar zeker is dat er twee steden volledig zijn plat gebombardeerd. Zowel in Duitsland (op Dresden) als in Japan (Hiroshima en Nagasaki) is er massamoord gepleegd op burgers door de geallieerden (en mogelijk in samenwerking met Japanners).

In het Japanse herdenkingsmonument en herdenkingsmuseum (google maps) zien we een ringvormig design terug, die we herkennen van andere memorial sites (zoals Lady Diana, de MH17-vlucht, de TWA800-vlucht).

1000px-NagasakiHypocentre

Huis ten Bosch in Japan

In Nagasaki is door de Japanner Yoshikuni Kamichika een Nederlands themapark gebouwd: Huis ten Bosch. Het themapark is een nagebouwd stadje met allerlei Nederlandse gebouwen, waaronder Huis ten Bosch. Om veiligheidsredenen mocht Huis ten Bosch van binnen geen replica zijn.

Het Koningshuis had toestemming gegeven voor het nabouwen van Huis ten Bosch, maar Beatrix stond niet toe dat het interieur van de replica een kopie zou worden van haar paleis. Yoshikuni Kamichika vroeg daarom Rob Scholte in 1991 voor de (omvangrijke) opdracht om de Oranjezaal van zijn Huis ten Bosch te beschilderen. Eind 1995 werd dit project opgeleverd, ondanks de autobom in 1994. Eind november 1995 was de opening van de Oranjezaal in Nagasaki.

huis-ten-bosch-après-nous-le-déluge-floor-rob-scholte-nagasaki-kyushu-japan-@-journeylism.nl_

De titel is Après nous le déluge (Na ons de zondvloed) en het beslaat 1200m2 in koepelvorm. Het is een apocalyptische collage van motieven en symbolen uit deze tijd en de Gouden Eeuw. Ik vraag me af wat de opdrachtformulering is geweest, omdat deze koepelschildering eng aansluit op het New World Order programma dat nu ongeveer 90 jaar loopt.

Het werk is een statement tegen oorlogen, die telkens weer gevoerd worden in de geschiedenis. Ja, ja. Periodes van oorlog en vrede wisselen elkaar telkens maar weer af. Waarom? Dat is nou net wat ik me ook afvraag.

Ronald Scholte en Rob Scholte, twee Nederlanders verbonden met Nagasaki. 

ps. Ronald Scholte (beroepsmilitair) en Dick Büchel van Steenbergen (KNIL-militair) zijn de laatste twee Nederlandse “overlevenden van Nagasaki” die nu nog leven: link. Op 9 augustus 1945 waren ze op 1700m van de explosie als krijgsgevangenen aan het werk. Ze zijn beide ver in de negentig en dus behoorlijk oud geworden. Ronald Scholte zat weggedoken in een tunnel, omdat hij die dag als dwangarbeider tunnels moest graven. Ik wil weten wat ze exact waar deden met dat team.  

pps. Beatrix wilde ook niet dat de schilderingen uit haar paleis nageschilderd werden in de replica in Japan. De Japanners zochten daarom een hedendaagse Nederlandse kunstenaar die een nieuwe schildering kon maken. Via dr. Simon Levie, oud-directeur van het Rijksmuseum, kwamen ze uit bij Rob Scholte. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in aanslag, international, Koningshuis, regio Amsterdam, Rob Scholte, WO2 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to De atoombom op Nagasaki op 9 augustus 1945

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.