Lydia Knap: Wat ik concludeer

Op 9 februari 1994 is Lydia Knap zwaar verwond in haar woning aan de Haagkerslaan 18 te Amstelveen. Haar man Joop ging om 14.00h even flessen wegbrengen, naar de bieb krant lezen, en wat boodschappen doen. Als hij om 16.00h thuis komt, is de achterdeur op slot. Hij vindt zijn vrouw op de WC, zwaar bebloed. Ze heeft 37 messteken, blijkt later. Als Joop Baneke haar vindt, leeft ze nog. Hij gaat naar de buren om hulp te vragen, wetende dat de buurvrouw (goede bekende) verpleegster is. 

Theorie van politie 

De politie gaat er vanuit dat een man aanbelde net op het moment dat Lydia Knap even boven de handwas aan het doen is. Vermoedelijk heeft Lydia zelf de achterdeur op slot gedaan, omdat ze boven zou zijn [waarom heeft de politie de sleutel niet op vingerafdrukken onderzocht?]. De bel gaat. Het is een bekende en Lydia doet dus open, maar ze krijgen ruzie. De man trekt een mes en begint op haar in te steken, waarop Lydia de WC in vlucht. De man volgt haar en steekt 37 keer op haar in, als zij beiden in de WC staan. Op dat moment probeert Joop nietsvermoedend de achterdeur te openen. De belager  duwt Lydia de WC in, doet de deur dicht en vlucht zelf snel weg door de voordeur. Joop vindt enkele minuten later Lydia badend in het bloed.

Sectiefoto’s van Lydia

De foto’s van de sectie onderschrijven niet dit scenario van de politie. Bij een agressieve ongecontroleerde steekpartij, waarbij de dader tegenover het staande/zittende slachtoffer staat, verwacht je andere verwondingen.

 • De steekwonden zijn parallel aan elkaar, en netjes naast elkaar, wat niet zal lukken als Lydia zich verzet en/of zich beweegt.
 • Er is niet gericht op het midden van het torso of op slagaderen.
 • Er zijn weinig defensieve wonden aan de onderarmen.
 • Haar BH is losgesneden, maar geen steekwonden in de borststreek. Hoe dan?
 • Het mes lemmet is (bij een staande Lydia) horizontaal gehouden, wat (in een vechtende situatie van twee mensen) voor de aanvaller geen logische houding is (zwaaien/steken met de arm vanaf de schouder of heup is logischer, waarbij mes lemmet verticaal aankomt).

De foto’s van de sectie suggereren dat Lydia hetzij bedwelmd was hetzij vastgebonden is geweest. Ik ga uit van het eerste, omdat er (behalve de rode band op de rug) geen tekenen zijn van vastbinden, anders dan door de kleding naar beneden te trekken om de armen heen. Lydia is zeer waarschijnlijk bedwelmd en daarna dodelijk verwond met steekwonden. Voor aanvaller(s) zijn 37 steekwonden dan makkelijker aan te brengen.

vlcsnap-2015-10-20-15h15m28s041 vlcsnap-2015-10-15-18h48m32s673vlcsnap-2015-10-20-15h16m35s982 vlcsnap-2015-10-20-15h15m41s368

Verder valt op, dat de steekwonden niet gericht zijn op een snel uitschakelen of een snelle dood. De steekwonden zijn mijns inziens gericht aangebracht, wellicht om iemand langzaam te laten sterven.

Het toilet 

Het toilet ziet er niet uit als de plek waar de steekpartij heeft plaatsgevonden. Er zijn relatief weinig bloedspatten op de muur, wasbak, deur, vloer of waar ook maar. In feite zijn er nergens bloedspatten, alleen bloedplassen, druipen, smeren en pogingen om te schrijven in bloed. Ik ga er daarom vanuit dat Lydia Knap niet is aangevallen in de WC, maar hier nadien is opgesloten. Zij moet bij haar positieven zijn gekomen in de WC.

vlcsnap-2015-10-15-18h47m57s723 vlcsnap-2015-10-16-03h11m05s741

Het tweede wat opvalt aan de WC, is dat grote delen daarvan helemaal geen sporen van bloed vertonen. Het heeft er alle schijn van, dat de muren zijn afgedekt geweest. Als Joop Baneke dit in het geheel niet gezien heeft, moet er een glaswand zijn aangebracht op drie muren van de WC. Bij de wand achter de WC-put is dit duidelijk. Er is een strook van bijna 1 tegel geheel niet besmeurd met bloed. Hetzelfde geldt voor de toiletpot zelf. Deze is schoon vanaf de klep van de bril en het waterreservoir.

Dezelfde analyse kan gemaakt worden voor de wand met de wasbak. Er loopt een smalle strook “schoon” over de vloer langs de muur (2-3 cm) en onder de wasbak zelf is de vloer ook niet besmeurd met bloed. Zelfs de WC-rol laat geen spatje bloed zien. Een glaswand verklaart ook, waarom Lydia haar bril niet probeerde te pakken. Ze kon er niet bij.

vlcsnap-2015-10-19-13h19m18s259 vlcsnap-2015-10-15-18h50m52s319

Als Joop thuis komt, hoort hij gekreun en gestommel in de WC. Op het moment dat hij Lydia in de WC ontdekt, verliest zij ook haar bewustzijn. Hij gaat dan snel naar de buren van nummer 16, om hulp te halen. Deze buren bellen vervolgens 112. Ergens op datzelfde moment moeten (2 personen, waarschijnlijk) de beschermende wand uit het toilet gehaald hebben. Op de politiefoto’s staan deze er niet op en Joop kan ieder moment er weer aankomen (tenzij ook Joop even bedwelmd is geweest).

Als laatste wil ik opmerken, dat Lydia kennelijk zelf wél bij positieven in de WC is geweest. Zij moet degene zijn geweest, die heeft geschreven op de vloer, de prullenbak, de WC-bril en de deur. Ergens tussen het moment dat Lydia haar bewustzijn verloor in de hal en de politiefoto’s, is het toilet aangepast, om alles weg te halen wat belastend is voor de daders.

Dit is niet door één dader gedaan in ongecontroleerde woede. Dit is door meerdere daders voorbereid en uitgevoerd en laat een ongekende wreedheid zien. Men wilde Lydia Knap maximaal vernederen en waarschijnlijk Joop alleen achterlaten met verdenkingen op zich. 

Wie kan dit gedaan hebben? Er zijn meerdere opties denkbaar. 

Het vooraf bedwelmen kan gedaan zijn door bedwelmende substantie in:

 1. Door een gas vanaf een schoorsteen van de buren (16) in het ventilatiekanaal van de badkamer te laten lopen.
 2. Koffie of iets anders wat Lydia alleen nuttigt (als Joop er niet is).
 3. Joop die Lydia bedwelmd heeft, dan zijn er vele opties.
 4. Chloroform aangebracht door een bekende die met een smoesje aan de deur kwam.

Het aanbrengen van glaswanden (of andere wanden) om de toiletmuren te beschermen. Het kan gedaan zijn door:

 1. Wanden op maat te maken bij een identiek toilet van naaste buren en deze rond 14.15h via de achterdeur het huis in te brengen. Nummer 16 heeft de beste kans dit ongezien te doen.
 2. Timmerman levert de glaswanden aan samen met de schuttingwanden, waarna deze via brandgang door achterdeur naar binnen zijn gebracht. Timmerman en glaszetter/schilder samen.
 3. Joop heeft dit voorbereid in de schuur, zonder dat Lydia dit doorhad.

Het toebrengen van steekwonden bij Lydia en daarna opsluiten in WC. 

 1. Iemand die (verkleed als werkman) samen met de timmerman, glaszetter en schilder mee het huis in is gekomen.
 2. De man met de paardenstaart, samen met 1 of 3.
 3. Een naaste buur.

Weghalen van beschermwanden uit de WC en het schoonmaken badkamer. Er zijn enkele mogelijkheden om dit te realiseren, maar makkelijk is het niet.  

 1. De schilder en glaszetter die verstopt zitten op 1e verdieping, halen snel alles uit de WC als Joop aanbelt bij nummer 16.
 2. Ambulance kan de glaswanden de woning uitnemen, mits deze door de glaszetter in kleinere stukken zijn gesneden (onder brancard).
 3. Vanaf het moment van de moord is het huis een beschermde crime scene, zodat de politie alle tijd heeft de woning schoon te maken. De glaswanden kunnen naar boven in de badkamer getild zijn.
 4. De buurvrouw die verpleegster was.

Het opruimen van de WC verklaart ook waarom Lydia Knap een meter verschoven is uit de WC, zonder dat haar enige zorg is gegeven. Door haar driekwart uit de WC te trekken, kon men in de WC om deze leeg te ruimen.

Omdat Lydia opgesloten heeft gezeten in de WC; de WC als crime scene gemanipuleerd is; én dit niet ontdekt is, kan deze moord bijna niet gepleegd zijn zonder betrokkenheid van enkele buren en/of politie. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Lydia Knap and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Lydia Knap: Wat ik concludeer

 1. Jimmy is Back says:

  Leefde ze niet nog bij de sectie foto’s? Ze ging toch levend de ambulance in? En dan is ze overleden in de ambulance? De VU en Slotervaart zitten aan de ring. Zij woonde bij de A9. Het is 4-5 km naar het ziekenhuis. In 4 minuten ben je in een ziekenhuis !!! En dan is iemand net in die 4 minuten overleden? Als ik de foto’s zie kan ik niet met zekerheid zeggen dat ze dood is. Bewusteloos en gestoken.

 2. Jimmy is Back says:

  Haagkerslaan 18, zit aan de A9 in Amstelveen, ter hoogte van de VU (aan de A10).

 3. Jimmy is Back says:

  het AMC is ook niet, daar zit je al als je de A9 afrijdt… Ambulances kunnen makkelijk 100 km per uur over de A9 het hele stuk. Echt easy, snel. 5 minuten max.

 4. Jimmy is Back says:

  Ik bedenk me nu, dat zelfs als iemand overlijdt in de ambulance en je bent op 1 minuut van een ziekenhuis, dan rijdt je door naar dat ziekenhuis, voor een reanimatie? Of ben ik gek?

 5. Pingback: In welke onopgeloste zaken speelde de spoorlijn een rol? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 6. janine says:

  Wat een fantasie! De berichten van jou over deze moord worden steeds gekker..

  • maudoortwijn says:

   Ik baseer mijn artikelen puur op de feiten die ik zie. Helaas zijn die feiten zeer absurd.

  • Jimmy is Back says:

   Raar, ja.
   Maar wat schrijft Maud wat niet logisch is? Kom maar met inhoudelijke argumenten Janientje Pientje Poep chinees.

   Besef dat die occulte moorden op bezopen wijze gepleegd worden, met heel veel voorbereiding en meer medeplichtigen dan een normaal mensen normaal vindt …

  • janine says:

   Wow volwassen reactie.

  • janine says:

   Dus als iemand kritisch is of het oneens is met jullie gaan we schelden. Very mature

  • maudoortwijn says:

   Je bent niet kritisch. Kritisch zijn is ok, maar dat ben je alleen als je inhoudelijke tegenargumenten noemt. Feiten!

 7. janine says:

  Feit is dat jij geen forensisch specialist bent maar iemand met een hele grote fantasie. Het Internet spreekt voor zichzelf. Is er überhaupt wel iemand die dit serieus heeft genomen? En wat met jouw versie van de moord heeft gedaan?

  • M Oortwijn says:

   Janine, Ik ben het zoverre met je eens, dat dit een erg bizar verhaal is.

   Hoe ben ik er toch bij gekomen?
   1) De WC is mijns inziens niet de plek geweest waar een spontaan fysiek gevecht heeft plaatsgevonden, omdat anders ook de muren onder bloed zouden hebben gezeten.
   2) Er is geschreven in bloed o.a. op de deur van de WC en dit is deels weer afgeveegd.
   3) De steekwonden lijken niet op wonden van een wederzijds gevecht in een kleine ruimte, met dader en slachtoffer staand. Er zijn amper verwondingen aan haar onderarmen. Het voor het gezicht en torso houden van onderarmen is het eerste wat een slachtoffer zal doen.
   4) Lydia Knap leeft nog als ze gevonden wordt, maar kennelijk krijgt ze dan niet direct hulp, hoewel de buurvrouw (die gewaarschuwd wordt) verpleegster is. Waarom ligt zij daar, zonder ook maar een deken, geïmproviseerd kussen, afbinden van wonden oid?
   5) De eerste foto’s in de hal zijn vreemd. Lydia Knap is grotendeels uit de WC getrokken, maar krijgt geen hulp en haar lichaam wordt niet bedekt. Zij leeft op dat moment nog. Het is dus vreemd als iemand (politie)foto’s gaat maken, maar niets doet om haar te helpen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.