Lydia Knap. Wie waren er in de straat die middag?

Nadat ik de zaak Lydia Knap gelezen had, zag ik Joop Baneke als eerste hoofdverdachte, omdat hij kans had de moord te plegen. De man met het paardenstaartje wordt in de media gezien als hoofdverdachte, omdat hij in de Haagkerslaan geweest is. Dat is natuurlijk geen sluitend bewijs. Wie waren er nog meer in de Haagkerslaan, vraag ik mij dan af.

 

Het is 1994. Lydia Knap woonde met haar man aan de Haagkerslaan 18 in Amstelveen. Zij is met messteken vermoord. In de badkamer boven lijkt het alsof ze is aangevallen, juist als ze op het punt staat een handwasje te doen. Ze wordt door haar man Joop Baneke in de WC in de hal gevonden om 16.00h, als hij thuiskomt. Haar man Joop Baneke had om 14.00h de woning via de achterdeur verlaten.  

  • Directe buren van nummer 16
  • Achterbuurvrouw die de timmerman Wim ziet
  • Timmerman Wim
  • Glaszetter en schilder
  • ……

Buren van de familie Baneke-Knapvlcsnap-2015-10-16-03h13m12s561

Baneke en Knap woonden op nummer 18. Het huis op nummer 16 was op dat moment in bezit van meneer A.B.. Hij zou het enkele maanden na de moord op Lydia Knap verkopen aan een wijnimporteur en academicus. De buurvrouw op nummer 16 op 9 februari 1994, was de verpleegster waar Joop Baneke alarm sloeg. Zij zag Lydia als eerste en heeft 112 gebeld.

Rechts een foto van de voordeur van Baneke toen.

DSCI0664 DSCI0668

Op de linkerfoto is het huis op nummer 18 te zien, met naast hen nummer 16 (links) en nummer 20 (rechts). Op googlemaps wordt duidelijk dat tot voor kort de beplanting van nummer 16 veel hoger was, waardoor overburen beperkt zicht hadden op wat er in de woning van 16 gebeurde. De foto rechts is genomen op de stoep van nummer 22, schuin kijkend naar nummer 20 en 22. 

Het huis aan de andere kant naast de woning van Knap, nummer 20, was en is nog steeds in bezit van F.R., een fysiotherapeut.

Aan de voorkant van de woning, hadden de twee woningen aan de Haagkerslaan 7 en 5 zicht op wat er in de woning van Baneke-Knap gebeurde en wie er via de voordeur naar binnengaat. In Haagkerslaan 5 woonde in 1994 B.B., de broer van A.B. van Haagkerslaan 16. Mevrouw T.V. was en is eigenaar van nuvlcsnap-2015-10-15-18h45m55s497mmer 7.

Aan de achterzijde hebben slechts twee woningen zicht op wie er de achterdeur van nummer 18 binnengaat. Laurierkerslaan 13 en 11 zouden dit kunnen zien vanaf hun woning. Het was echter tussen 1400-1600h in de middag.

Ten tijde van de moord hadden de woningen op 18 en 16 geen uitbouw in de achtertuin gebouwd. De woningen aan de Haagkerslaan 22, 20 en 14 hadden wél een uitbouw achter. De achterdeur van 18 en 16 lagen enigszins uit het zicht door de uitbouw van hun buurhuizen.


Links boven een recente foto van de brandgang achter de woning van Baneke. Rechts een foto van de achterzijde van de woning van Baneke. Destijds hadden de buren op nummer 16 (rechts) nog geen aanbouw.

Wie waren er thuis?

Ik kan niet met zekerheid zeggen, wie er allemaal thuis waren die middag. Wél weet ik zeker, dat de buurvrouw van de Haagkerslaan 16 thuis was. Zij is verpleegster van beroep en Joop Baneke heeft daarom bij hen alarm geslagen. Het was ook deze mevrouw die 112 heeft gebeld.

Daarnaast moet er een achterbuurvrouw thuis zijn geweest, omdat er immers een achterbuurvrouw was die de “man met de paardenstaart” zag praten met de timmerman Wim, van het bedrijf Van Leeuwen.

Een bevriend stel, dat direct achter de woning van Baneke aan de Larierkerslaan woonde, was eind van de middag in ieder geval thuis. Joop Baneke heeft na het vinden van Lydia Knap, enkele dagen gelogeerd bij hen, vanwege het CSI-werk in hun woning.

Andere getuigen in de straat

Aan de achterzijde van de woningen aan de Haagkerslaan werkte die middag een timmerman aan de schutting (bij de brandgang). Als ik eerlijk ben vind ik dat een perfecte dekmantel voor iemand die op de uitkijk staat. Mogelijk zijn de daders aan de achterzijde de woning binnengekomen. Dat kan ongezien, mits er niemand aankomt. Het is een mogelijkheid. Bovendien is deze man gesignaleerd in gesprek met de “paardenstaart”.

 

Bron: Reconstructie Peter R. de Vries. 

Aan de Parmentierstraat, ter hoogte van de Laurierkerslaan, stond die middag de bus van een schilder en glaszetter geparkeerd. Zij zeggen om 16.00h de “paardenstaart” te hebben gezien. Dit betekent dat zijzelf ook rond de tijd van de moord aanwezig waren, niet ver van de ingang van de brandgang achter het huis van Knap en Baneke.

De man met het staartje

Om de één of andere reden noemt Peter R. de Vries de man met de paardenstaart, als dader in zijn TV-programma. Dat is vreemd, want er s geen bewijs en als dat er wel zou zijn, dan zou hij verdachte/getuige genoemd moeten worden.

De man gedraagt zich verdacht, maar in een mate die er aan doet denken alsof hij wíl dat hij als verdacht gezien wordt. Bovendien is er telkens echt contact met de getuigen die hem “toevallig zien”. Waarom zou je zó dichtbij de getuigen komen, die later naar jou kunnen wijzen? De identiteit van de man is nooit vast komen te staan en dat verbaast me niets. Lang haar kan goed een pruik zijn en zijn gezicht kan half scheef zijn getrokken met theater make-up? Alles is mogelijk.

vlcsnap-2015-11-15-17h33m39s253

Als je als moordenaar ongezien weg wilt komen bij een crime scene, doe je toch je paardenstaart los, je haar wat voor het gezicht en vermijd je oogcontact! 

De man met de paardenstaart noemde zichzelf de postbode, volgens de timmerman. Hij praat kennelijk kort met de timmerman, rond 13.45h. Rond 16.00h loopt hij zo dichtbij langs de schilder en glaszetter, dat ook daar iets gezegd kan zijn. Tenslotte gedraagt hij zich opvallend bij het metrostation en gaat dan eenmaal in de metro tegenover een 13-jarige scholiere zitten, die hem al eerder gezien had. Ik zou van al deze getuigen graag de identiteit weten. Deze man gedraagt zich, alsof hij wil dat de verdenking op hem komt. Hoewel de politie zeer voorbarig over deze man praat alsof het zeker de dader is, doen ze niet alles om hem op te sporen.

Het is niet bekend wie er verder in de buurt waren van de woning ten tijde van de moord. Om onduidelijke redenen lijkt het onderzoek zich toegespitst te hebben op de “man met de paardenstaart”.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Lydia Knap, regio Amsterdam and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.