De zogenaamde hoofdverdachte: Man met de paardenstaart

Lydia Knap-Baneke (63) werd 9 februari 1994 bruut vermoord. Getuigen beschrijven een man met een staartje, die wegloopt vanaf haar woning. 

In de media besteedde de politie met name aandacht aan de man met de paardenstaart, die zogezegd rond 16.00h wegloopt vanuit de Haagkerslaan te Amstelveen. De aanname is dan al, dat Joop Baneke de dader op heterdaad betrapte, als hij thuiskomt en bij de achterdeur staat, waarna de dader snel via de voordeur wegvlucht. Uit mijn analyse van de sectie blijkt, dat deze aanname onjuist is. Het waren 37 bewust aangebrachte messteken.

Bo4huJBIAAAzmxy vlcsnap-2015-10-20-15h15m28s041

Peter R. de Vries laat 6 getuigen zien in de reconstructie

Een glaszetter en een schilder die hun bus geparkeerd hebben aan de Parmentierlaan in Amstelveen (niet ver van de brandgang achter de woning van Knap-Baneke), zien om 16.00h een man uit de Haagkerslaan rennen, die langs hun auto loopt. Hij valt hen op, omdat de man rent, maar daarbij zijn handen in de jaszak houdt. De man holde in de richting van de Lindenlaan, maar ging bij het derde bruggetje links het water over. De man draagt het haar in een paardenstaart. In de media wordt deze man direct als dader neergezet, hoewel hij normaal gezien als getuige benaderd zou moeten worden.

vlcsnap-2015-11-15-17h33m39s253 vlcsnap-2015-11-15-17h34m43s375

Bij metrolijn 51 (halte Ouderkerkerlaan) aan de Beneluxbaan is er nog een getuige, een scholier (13). Zij ziet vanaf de Beneluxbaan een man met een staartje tussen de bosjes door het talud afstruinen. Dat valt haar op. [Joh, dat valt op? Als je makkelijk een trap afkan naar de metro! Maar je kiest ervoor om een steil talud af te struikelen, dan een snelweg over te steken te voet, dan een metrorails te kruisen, om vervolgens een perron op te klimmen? Dat valt op? Joh! Het enige wat nog ontbreekt is een clownspak, want alleen dat was nóg opvallender en idioter geweest.] Deze man met het staartje zit vervolgens tegenover de scholiere in metrolijn 51 en hij stapt uit bij de halte Wibautstraat in Amsterdam, waar hij de uitgang in de richting van de Gijsbrecht van Amstelstraat zou hebben genomen.

DSCI0681 DSCI0654

Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht waarin ook deze profielschets is laten zien, meldde zich nog een kapster uit de Amsterdamse Krugerstraat. Rond de dag van de moord op Knap, was er in haar zaak een nerveuze man geweest, die haar gevraagd had de paardenstaart weg te knippen en hem een kort kapsel te geven. De Krugerstraat is dichtbij de Wibautstraat. Het plaatje lijkt compleet.

Timmerman Wim van Van Leeuwen en de achterbuurvrouw

Een achterbuurvrouw komt dan met het verhaal, dat zij een man die voldoet aan het profiel, heeft zien praten met een onderhoudsman, die aan de achterkant aan het werk was. Deze timmerman “Wim”, werkzaam voor het bedrijf Van Leeuwen, heeft kort gesproken met de “man met het paardenstaartje”. De timmerman geeft naar de vlcsnap-2015-11-15-17h53m03s752politie aan dat het slechts een kort gesprek van 5 minuten was, waarbij de man in kwestie had aangegeven dat hij de postbode was. De getuigen uit de Laurierstraat herkenden de man niet als zijnde hun postbode. Waarom de man met het staartje de timmerman heeft aangesproken, is niet duidelijk. Ook de personalia van de timmerman, zijn niet in het dossier terug te vinden. Waarom niet?

Een onhandige moordenaar met teveel getuigen 

De moordenaar heeft weinig sporen in de woning achtergelaten, wat op zich knap is. Maar voor iemand die vervolgens onopvallend wil wegkomen, doet hij het uniek slecht. Er zijn zeer veel getuigen die hem zien, juist door zijn gedrag. Hij loopt opvallend met de handen in de zakken. Hij struint het talud af, wat niet eens helpt om de weg af te snijden. Je bent zelfs langzamer als je het talud afgaat in plaats van de trap naar het perron. Waarom? Iedereen ziet hem daardoor. Waarom zou een koelbloedige moordenaar in een kapperszaak in dezelfde buurt een paardenstaart afknippen? Een vent kan bij zichzelf een paardenstaart afknippen en met een tondeuse een andere look creëren. Dat zou minder opvallen. Nu is zijn gedrag nadrukkelijk verdacht. Ik weet niet of ik het moet geloven.

Waarom communiceert de politie zoveel over deze man met het staartje, maar proberen zij hem niet echt te pakken te krijgen?

  1. De man die zij verdenken, zou zijn uitgestapt bij de Wibautstraat. De politie heeft niet eens expliciet aan Joop Baneke gevraagd of hij iemand kent die aan de omschrijving voldoet. Ook is de politie niet met een profielschets bij winkels/horeca aan de Wibautstraat langs gegaan. Beide is voor de hand liggend om te doen.
  2. Moordwapen niet zoeken. De man met het staartje die mogelijk de dader is, liep zogezegd langs het water naar de metrolijn 51. Het is dan logisch om het moordwapen in dit water te dumpen. De politie heeft er niet naar gezocht. Het moordwapen is ook niet op de plaats delict achtergebleven. De politie heeft niet eens speurhonden op de plaats delict ingezet. Ook is men niet met metaaldetectors of duikers langs de zogenaamde vluchtroute gegaan. Dat is vreemd.
  3. Er zijn door de diverse getuigen compositietekeningen gemaakt, die betrouwbaar zouden moeten zijn, omdat enkele van hen een goed zicht hadden op deze man met het paardenstaartje. De rechercheur bij Peter R. de Vries geeft aan, dat hij nu niets meer kan met die compositiefoto. Waarom zou hij dat zeggen? De politie kan de hele compositiefoto uit de uitzending knippen. Door hem wél te laten zien en deze dán weg te wuiven, help je een mogelijke dader -als die ooit wel zou worden gevonden-  met diens verdediging. Waarom zou een rechercheur er iets over zeggen?

vlcsnap-2015-10-21-14h08m39s500 vlcsnap-2015-10-21-14h09m20s948

Al deze verhalen doen het publiek zoeken naar de man met de paardenstaart, maar zonder dat de politie dit tot op de bodem uitzoekt (hoewel er aanwijzingen zouden zijn). In tegendeel, het onderzoek wordt gesloten op 27 mei 1994, zonder ooit speurhonden ingezet te hebben of met een metaaldetector langs de route te lopen naar metrolijn 51 “Westwijk”.

Van de man met de paardenstaart zijn verschillende compositietekeningen gemaakt, hoewel ik niet zeker weet hoe betrouwbaar deze getuigen zijn.

De compositietekeningen lijken niet 100% op elkaar. Ik ken echter één persoon uit Amsterdam, die wel enige gelijkenis vertoont met al deze tekeningen. Hij droeg destijds zijn haar lang genoeg om het achterover te kammen, maar de paardenstaart zelf zal dan nep moeten zijn geweest.

Ik ben er niet zeker van, maar vind dit spoor de moeite waard om te noemen. Hij werkte in 2000/2001 voor Gemini consulting, te Utrecht.

 

Of de man met het staartje de dader is? Het zal niet de eerste keer zijn dat getuigenissen consistent zijn en toch niet kloppen. Dat weten we sinds Manon Seijkens maar al te goed. En Lydia Knap is destijds met een meningsverschil weggegaan bij haar werkgever Jeugdzorg (ministerie van Justitie). Dat kan van invloed zijn op de inzet van de politie bij het willen oplossen van een moordzaak. Ik hou het voor mogelijk dat de man met de paardenstaart een dwaalspoor is. Ik hou het ook voor mogelijk dat deze man op de uitkijk heeft gestaan buiten.

Het is absurd dat de politie en Peter R. de Vries deze man met de paardenstaart zo direct “de dader” noemen. Er is geen enkel bewijs dat hun scenario klopt. Enkele getuigen zeggen een man gezien te hebben, die uit de straat van Lydia Knap kwam lopen. That’s it. Het hele verhaal doe mij denken aan de raadselachtige meneer Paard van het postagentschap in de zaak Kolstee waarvoor Ina Post veroordeeld is. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Lydia Knap, regio Amsterdam and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.