De bevindingen van de sectie van Anass Aouragh

001_RBIAdam-image-1168075Het is woensdagmiddag 6 februari 2013. Om half 3 is Anass vrij. Hij zit op het Adelbert College in Wassenaar. Anass heeft een folderwijk, net als zijn tweelingzus Inass. Op 6 februari gaat er iets mis. Die avond komt hij niet meer thuis. De volgende ochtend wordt zijn lichaam gevonden. De politie houdt vol dat het zelfmoord is. 

Ik neem met u de mij bekende informatie door van de sectie, voor zover mij bekend. Omdat ik geen expert ben op het gebied van forensisch onderzoek, hoop ik dat lezers die wél specialistische kennis hebben, mij kunnen en willen aanvullen. Hoe anders kunnen we de rotzooi in dit land opruimen? We zullen als burgers zelf inhoudelijk het werk van het systeem moeten gaan doen. Het is m.i. te laat voor petities met vriendelijke verzoeken.

Wassenaar – Gouda – Gemeentelijke schouwarts- NFI Den Haag

Op 7 februari om 11.30h werd aangevangen met het forensisch technisch onderzoek, dat begon ter plekke op de vindplaats van het lichaam. Om 14.50h werd de schouw gedaan door de gemeentelijke lijkschouwer Dekker samen met forensisch teamleden van de politie. Op 8 februari is er een gerechtelijke schouw geweest bij het NFI in Den Haag. Ergens in de tussentijd is het lichaam nog vervoerd naar het Groene Hart in Gouda, om een scan te maken. Er is dus door verschillende deskundigen en instituten een schouw gedaan, maar geen van hen rapporteerde over de resultaten van toxicologisch onderzoek.

anass2

Allereerst valt me op dat Anass vanaf Wassenaar kennelijk naar het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda is gebracht. Als Anass daadwerkelijk in Wassenaar is gevonden op 7 februari om 9.30/10.00h in de ochtend, dan lijkt mij een transport naar het Groene Hart ziekenhuis in Gouda niet logisch. Leiden, Den Haag en Zoetermeer hebben diverse ziekenhuizen. Bovendien was Anass al overleden. Weet iemand waarom hij hierheen is gebracht? Misschien een gebrek aan kennis van mijn kant, maar de vraag is legitiem.

In het Proces Verbaal staat dat de schouwarts van het NFI R. Dekkers was, maar dat het PA rapport is opgesteld door patholoog Ann Maes. Er hebben diverse artsen naar het lichaam van Anass gekeken. Geen van allen zegt iets anders dan zelfmoord. Dat zegt iets.

Het gezicht vertoont beschadigingen aan de huid

1509226_1608435276065969_1596801885579258161_nIn het gezicht zie ik niet zozeer blauwe verkleuringen, maar wondjes. Er is één snede over het linkeroog (door wenkbrauw en ooglink). De kleur van het gezicht was donkerder dan de kleur van de handen en er wordt niet gezegd waarom.

Daarnaast zijn er enkele wonden rondom de kaaklijn. Dit lijken geen snijwonden te zijn. Deze wondjes zitten juist op plaatsen in het gezicht waar de schedel openingen heeft als de mond gesloten is, e.g. tussen tanden, onder het jukbeen, aan de rand van de neus. Alsof er een masker op zijn gezicht is gezet? Ik weet nog niet wat dit betekent, maar ik denk dat de verwondingen geen willekeurig patroon zijn. Deze zaten met name aan de linkerzijde van het gelaat. Als er meer foto’s van de sectie beschikbaar zijn, zou dit helpen.

Schedel_manlijk_4afd6079b4e9b dode.lichaam.anass - kopie 1509226_1608435276065969_1596801885579258161_n - kopie

Op beide handpalmen zat groene aanslag (mos/algen?), zoals op boomschors/waterkant/begroeiing. Daarnaast stond er iets in groene inkt geschreven op zijn linkerhand. Er zijn geen sporen van verzet gevonden of defensieve wonden.

Het snoerspoor om de hals is circulair

anass2 - kopieOm de hals zit een snoerspoor van ongeveer 5 cm. Het zijn twee rode banden (ongeveer 1,5 cm) en een witte uitsparing daartussen. De afstand tussen de twee rode banden is gelijk over het snoerspoor (ongeveer 2 cm). Dit snoerspoor is sterker te zien aan de linkerzijde van de hals. Het loopt zeer licht schuin naar boven aan de achterzijde, maar niet zo sterk als gebruikelijk bij een zelfmoord verhanging. Het sectierapport schrijft dat dit past bij zelfmoord, maar dat betwijfel ik.

De indrukken van omsnoering van de hals waren sterker aanwezig aan de linkerzijde van de hals. Aan de linkerzijde waren ook kleine rode stipjes zichtbaar op de hals. In de tong waren tandafdrukken zichtbaar. Er wordt niet vermeld aan welke zijde van de tong dit het geval was, hoewel dat laatste belangrijke informatie kan bevatten over de lichaamshouding op het moment van overlijden.

Inklemming hersenen is doodsoorzaak

Rode stippen rond de ogen. Vochtrijke longen. Dit past bij zuurstofgebrek. Volgens het sectierapport waren er geen andere letsels. Er waren geen bloeduitstortingen aan de weke delen van de hals. Er waren geen beschadigingen aan het tongbeen (direct onder de kin) en het strottenhoofd. Nergens in het lichaam van Anass waren botbreuken te zien volgens het Groene Hart ziekenhuis. Dat duidt op een lichte vorm van verstikking, maar zonder de keel af te knijpen, want anders zou er beschadiging te zien zijn aan strottenhoofd/tongbeen/keel. Mogelijk is de hals langdurig zachtjes afgeknepen. Mogelijk zijn de longen bekneld door er met twee knieën op te drukken (op liggend lichaam zitten).

Er was sprake van hersenzwelling en inklemmingsverschijnselen van de hersenen. Deze inklemmingsverschijnselen zouden de doodsoorzaak zijn en niet het zuurstofgebrek, hoewel er ook sprake was van zuurstofgebrek. Helaas zegt het sectie-rapport verder weinig over de inklemming van de hersenen en hoe deze veroorzaakt kan zijn. Door hem “op de kop” te hangen? Door halsaderen af te klemmen? Door het hoofd in te kapselen met een helm, zodat de schedel licht wordt samengedrukt? Er zijn geen (grote) verwondingen aan het hoofd verder. Of is zijn hoofd langdurig heen en weer geschud? Waarom een zwelling?

In de schedel zit hersenweefsel, hersenvloeistof en bloed. De schedel zelf is slechts in beperkte mate flexibel, zodat het evenwicht tussen hersenen, hersenvloeistof en bloed niet verstoord moet worden. Neemt het volume van één van de drie significant toe, dan raken de hersenen bekneld in de schedel. Omdat de doodsoorzaak van Anass inklemming van de hersenen is én omdat er daarnaast ook zuurstofgebrek was, maar het omsnoeren van de hals niet zo stevig was om strottenhoofd of tongbeen te breken, lijkt het op een zachte gerichte omsnoering. De ademhaling kan daardoor mogelijk enigszins beperkt worden, hoewel dat ook veroorzaakt kan worden door (met twee knieën) op de ribbenkast te leunen en/of het afdekken van de mond/neus. Met de beperkte informatie beschikbaar, kan ik niet uitsluiten dat Anass is gestorven door langdurig zacht omsnoeren van de hals, waarbij de halsader “external jugular veins” (venae jugulares) is afgekneld, waardoor de bloed afvoer vanaf het gezicht/hersenen beperkt werd en er teveel bloed in de hersenen achterblijft.

Het is mij niet duidelijk waarom er geen scan is gemaakt van de hersenen. Een jongen van 13 jaar die vanwege omsnoerend geweld van de hals een beklemming van de hersenen heeft, is de moeite van een hersenscan waard. Voorafgaand aan de sectie is door beeldmateriaal bekeken of er fracturen waren: geen fracturen. Waarom dan geen scan? Er moet toch een reden zijn waarom hersenen bekneld raken in de schedel?

Blauwe plekken 

961744_10205423551162248_79350876_nVolgens de vader had Anass blauwe plekken op de polsen en enkels, wat hij zag bij het wassen voor de begrafenis (foto van pols). Dit zou kunnen komen door knevelen.

Daarnaast had Anass twee grote ronde blauwe plekken aan de voorkant van zijn lichaam aan de onderkant van de borstkas, zowel links als rechts. Ik heb de foto’s van deze twee blauwe plekken niet gezien, maar dit doet mij denken aan het beperken van de ademhaling, door met twee knieën bovenop de liggende persoon te gaan zitten.

Daarnaast viel het de vader op dat de vingertoppen van Anass blauw waren gekleurd.

Er wordt expliciet vermeld in het sectierapport, dat er nog toxicologisch onderzoek zal worden gedaan. Als doodsoorzaak wordt genoemd: een bij leven opgelopen omsnoerend geweld op de hals. Ik heb nergens meer gehoord wat de uitkomst is geweest van het toxicologisch onderzoek en op welke middelen er is onderzocht (in bloed? in urine?).

Tijdstip van overlijden

Het lichaam was volledig lijkstijf op het tijdstip van de lijkschouw (14.50h). Er waren licht paarskleurige lijkvlekken, die niet wegdrukbaar waren. Het sectierapport zegt niets over een tijdstip van overlijden en dat is vreemd. Binnen 24 uur na overlijden is een tijdstip van overlijden nog redelijk goed in te schatten, als de lichaamstemperatuur gemeten is (én ook de omgevingstemperatuur). Beide is niet gedaan of wordt niet gerapporteerd.

Wel rapporteert de politie over lijkstijfheid en lijkvlekken. Wat zegt dit over het tijdstip van overlijden? Vanaf 6 uur na overlijden, treedt langzaam de rigor mortis in, welke voltooid is na 6 uur (12 uur na overlijden). In een warme omgeving gaat dit proces sneller. Na een dag wordt de lijstijfheid minder. Op basis van de lijkstijfheid zou men denken dat Anass vóór 2.30h in de nacht is overleden.

Lijkvlekken beginnen langzaam zichtbaar te worden vanaf 2 uur na overlijden. Lijkvlekken zijn wegdrukbaar tot ongeveer 10 uur na overlijden. Bij Anass zou er sprake zijn van niet wegdrukbare lijkvlekken. Dit past bij een overlijden vóór 2.30h in de vroege ochtend van 7 februari 2013. De locatie van de lijkvlekken suggereren dat hij na zijn dood languit op de rug moet hebben gelegen, waarbij de rechterzijde van het lichaam tevens lager ligt dan de linkerzijde van het lichaam (of er moet een andere reden zijn waarom er aan de linkerzijde van zijn lichaam minder bloed aanwezig was, als rechts).

Anass Aouragh zou overleden moeten zijn (mijn eigen conclusie) tussen 16.00 op 6 februari en 2.30h op 7 februari. Helaas zegt de sectie niets over tijdstip van overlijden. Dat is vreemd. Het is gebruikelijk om wél de temperatuur van het lichaam te meten.

Foto’s kras op oog

Op basis van de foto’s van de vader van Anass, heb ik nieuwe vragen. Is onderzocht op welke wijze de kras op het linkeroog is gemaakt? Het lijkt nu een 7 cm lange kras, gemaakt als de ogen van Anass gesloten zijn.

vlcsnap-2015-11-08-21h34m52s367 vlcsnap-2015-11-08-21h35m07s309

De locatie op het gezicht is het linkeroog, aan de bovenzijde van de oogkas. Als leek heb ik de indruk dat de kras is gemaakt vlak voor het overlijden, omdat de bloeding er recent uitziet. Het linkeroog moet gesloten zijn geweest. Verder valt mij op aan deze kras, dat het geen rechte lijn is. Er zijn ook enkele rode punten op de kras, waar dieper bloeduitstortingen onder zitten. Is bekend of deze 4 kleine stipvormige bloeduitstortingen door de kras zijn veroorzaakt? Of diende de kras juist als camouflage voor de bloeduitstortingen? Een schouwarts zou het verschil moeten kunnen zien. Mij valt op dat de snede tussen de rode stippen recht zijn, waardoor ik me afvraag of er snedes zijn gemaakt juist tussen een rij rode stippen, om iets te camoufleren. Zeker ben ik niet.

Striemen in de nek

Ook de twee banden in de nek, lijken opgebouwd uit enkele hele dunne lijnen. Zijn er indicaties aan de rechterzijde van de hals te zien, dat daar een knoop heeft gezeten? Aan de linkerzijde van de hals lopen de twee banden (met daarin lijnen) parallel aan elkaar met wit ertussen. Aan de voorzijde van de hals is te zien hoe in de bovenste band, twee rode lijnen naar elkaar toe lopen. Aan de rechterzijde van de hals is amper een afdruk te zien (maar daar heb ik geen foto’s van). Het is jammer dat er niet meer foto’s van de hals zijn.

Verder valt me op, dat op de plek van de bovenste band in de nek, aan de linkerzijde van de hals er een plek zit, waar de hals dieper beschadigd lijkt (maar nog steeds oppervlakkig), zie oranje vierkant. Als leek (nogmaals ik ben geen arts) lijkt het me van belang om te onderzoeken of er mogelijk op die plek een halsader doelgericht is bekneld, omdat de uiteindelijke doodsoorzaak geen wurging maar beknelling van de hersenen was. Vlak voor en na de diepere beschadiging van de hals aan de linkerzijde van de hals (oranje vierkant) is er juist geen beschadiging te zien. Ik sluit niet uit dat er tussen de band om de nek en de huid, op exact die plek iets heeft gezeten op lokaal extra druk op de hals uit te oefenen. Daardoor wordt de huid erom heen niet belast.

Gray378 image093 1509226_1608435276065969_1596801885579258161_n - kopie

De foto van de voorkant van de hals laat niet alleen zien hoe de twee banden naar elkaar toegaan, maar de structuur van het omsnoerend voorwerp wordt duidelijk. De twee banden zijn opgebouwd uit enkele lijnen per band. Er zijn stippen (punctieverwondingen) te zien, waarbij per lijn de afstand tussen de rode stippen ongeveer hetzelfde is. Als het voorwerp een sjaal zou zijn, lijkt me dat een dergelijk patroon niet zou ontstaan. Immers, de stof zal dan draaien/ribbellen.

vlcsnap-2015-11-08-21h37m21s599 - kopie vlcsnap-2015-11-08-21h37m21s599

Nogmaals, ik ben geen arts. Omdat ik de rapportage van de sectie niet vertrouw, probeer ik met de beperkte kennis die ik heb, de gegeven feiten te interpreteren. Reacties van experts zijn meer dan welkom.  

nfi-anass-aouragh-bron-martin-vrijland-1 nfi-anass-aouragh-bron-martin-vrijland-2 politie-procesverbaal-pag11 politie-procesverbaal-pag21 politie-procesverbaal-pag31 politie-procesverbaal-pag41

In deze TV-uitzending legt de vader om 3:34s in de video uit, dat er vreemde vlekken op het lichaam zaten. Onder andere aan de voorkant onderaan de ribbenkast, twee cirkelvormige plekken van ongeveer 25 cm doorsnee. Omdat uit de lijkvlekken blijkt dat het lichaam na overlijden op de rug heeft gelegen, zijn dit vermoedelijk inderdaad blauwe plekken en geen lijkvlekken. De enige associatie die ik daarmee heb, is het zitten bovenop een slachtoffer, waarbij de knieën in de ribbenkast leunen (beperking longfunctie), zodat met de handen ander letsel kunnen worden toegebracht.

ps. Het Team Grootschalige Opsporing dat op 6 februari werd opgezet (Anass is een uur nadat hij thuis zou zijn al vermist gemeld bij de politie) kreeg “Echo 13” als naam mee. Ik vraag me dan gelijk af waarom dit de gekozen naam is. Op Duinrell staat een echoput. Anass is één van een tweeling, wat een soort weerkaatsing is. In ziekenhuizen maakt men gebruik van de echografie, om met hoge geluidsfrequenties lichamen te onderzoeken. Andere redenen om te kiezen voor de naam “Echo 13” kan ik niet bedenken. 

pps. Er zat groene aanslag op zijn handen. Er is ook met groene inkt iets geschreven op zijn hand. En daarnaast kreeg hij een groene jas die dag. Zijn lichaam werd gevonden in een groenstrook aan de Katwijkseweg. Na zijn overlijden is hij naar het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda gebracht. In Marokkaans is het woord voor groen “achdar”.  De pan-Arabische kleuren zijn: rood, wit, zwart en groen.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Anass Aouragh, regio Den Haag and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to De bevindingen van de sectie van Anass Aouragh

 1. Miauw says:

  Is er geen verklaring van een arts van hoe oud die blauwe plekken zijn geweest? Deze kunnen een indicatie geven of het oude plekken zijn van een vechtpartij eerder die week of die dag, of juist van vlak voor zijn dood?
  Als het te oude blauwe plekken zijn is het duidelijk dat die geen verband houden met zijn dood, maar er is te weinig informatie over die plekken.
  Blauwe vingers wijzen overigens op zuurstoftekort. Mensen die een operatie in het ziekenhuis ondergaan mogen geen nagellak op, juist omdat de nagels als eerste blauw worden bij zuurstofgebrek. Er zou aan de conditie van de nagels wel afgelezen moeten kunnen worden of Anass zich heeft verweerd tegen een mogelijke moordenaar.
  Jammer dat de politie steken heeft laten vallen. Ik weet dat Anass nu bijna drie jaar geleden is begraven dus onderzoek op het lichaam is niet meer mogelijk en had meteen na de dood goed moeten gebeuren…

  • maudoortwijn says:

   Als leek krijg ik het vermoeden dat hij wel zuurstofgebrek had, maar dit niet zo erg was dat het de doodsoorzaak werd.

 2. Pingback: Doodsoorzaak onbekend. Daar leer ik niets van. Of toch wel? (deel 2) | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 3. Pingback: Een hypothese, waar een expert eens naar zou moeten kijken: Anass en het meisje van Teteringen | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 4. Suzanne Cook says:

  Wie zijn de twee jongens die hebben Anass met een man gezien? Wie zijn hun ouders en wat voor werk doen zijn ouders? Is er een verband tussen deze jongens en Anass? Is er onderzoek gedaan aan het sjaal? Is er toegang tot de toxicologisch rapport?Wat is de huidige stand van zaken? Een update zou mooi zijn…

 5. NN aass says:

  He looks way too much like his twin sister.
  How can boy and girl twins be identical?
  Was this not a fake twin with girl who plays two roles?
  So funny they really enjoy themselves
  Enough attention?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.