Lisanne en Kris: Er resteren mijns inziens 4 scenario’s

In my opinion, the disappearance of Lisanne and Kris is likely no accident nor are they lost in the wilderness. This is either a hoax or organized crime (or a combination). 

Mijns inziens is de kans op verdwalen of een ongeluk zeer klein op El Pianista. De kans dat er sprake is van verdwalen en/of een ongeluk door beide, waarna niemand de dames nog ziet -ondanks de vele zoektochten- is nihil. Wat blijft er dan nog over?  [4 options] 

Resized-4436F Resized-S67ZB

  1. Het is een hoax en beide dames zijn goed en wel.
  2. Beide dames zijn slachtoffer geworden van een misdrijf.
  3. Kris heeft geholpen om Lisanne te ontvoeren.
  4. Lisanne heeft geholpen Kris te ontvoeren.

Geen van deze vier opties sluit ik uit. De kans dat Lisanne geholpen heeft om Kris te ontvoeren, schat ik als “zeer klein” in.

1. Hoax

Resized-B3CITEr is bijzonder veel aandacht geweest voor deze zaak in de Nederlandse media. Enerzijds is dat goed. Anderzijds valt het op hoe buitenproportioneel het is vergeleken bij andere zaken. De kans dat de zaak door het Nederlands kijkerspubliek wordt opgelost is klein.

  • Het Nederlands elftal liep met een oranje polsbandje tijdens het WK in Brazilië.
  • De ouders van beide dames zijn meerdere malen uitgenodigd bij diverse programma’s.
  • Alle materiaal is uitgerukt voor zoektochten naar de dames in de jungle.
  • President van Panama Ricardo Martinelli bezocht de regio om op de hoogte te zijn.

Het enige wat ontbreekt is gedegen onderzoek naar hetgeen gevonden is en broodnuchtere analyse van de opties en meest logische scenario’s. De basisvragen zijn niet beantwoord.

2. Beide slachtoffer misdrijf

Wat is er in dat geval gebeurd? Vermoedelijk staan ze om 13.00h op de top. Omdat het anderhalf uur teruglopen is, is er tijd om nog een uur door te lopen tot de waterval, waar ze rond 14.00h verwachten te zijn. Vanaf daar teruglopen om 14.15h, betekent dat ze om 17.00h (voor het donker) terug zouden zijn aan het begin van El Pianista. Een prima plan.

De laatste foto van Kris is gemaakt vlak voor de waterval om 14.00h. Om 14.15h rusten ze even bij de waterval, nog vóór ze een foto maken van elkaar. Dan zien ze mensen aan komen lopen. Wellicht maakt één van hen een foto, die daarom later gewist wordt. Bij de waterval worden ze overmeesterd. Het is voor overvallers ook erg voorspelbaar, dat zij daar even zouden rusten. Het is een natuurlijk keerpunt op een wandeltocht. Er is geen telefonisch bereik. Er zijn geen huizen in de buurt.

Als ze eenmaal overmeesterd zijn, kunnen de overvallers hen meenemen naar een plek in de jungle om hen te misbruiken. Dit scenario is niet aannemelijk, omdat het niet verklaart waarom de spullen verspreid over een groter gebied gevonden zijn. Als dit gelegenheidsdaders zijn, dan zal men sporen beperken en alles op één plek wegbergen.

Ook is het mogelijk dat de beide dames ontvoerd zijn voor vrouwenhandel. Dat is een meer georganiseerde misdaad. Vanaf het punt van overmeestering zullen zij dan gedragen zijn naar een punt waar zij per jeep of boot verder getransporteerd zijn. De waarde van de vrouwen kan zelfs omhoog gaan, als er wereldwijd bekendheid wordt gegeven aan de zaak.

3. Kris heeft geholpen en Lisanne is slachtoffer

Een vreemd scenario, maar we moeten het in overweging nemen. Een georganiseerde misdaad is eenvoudiger als het beoogde slachtoffer onder controle is van een insider. Het is wel erg toevallig als zij net die week geen vrijwilligerswerk hebben. Het is ook erg toevallig als zij net de dag ervoor twee Hollandse jongens tegenkomen. Juist daardoor kunnen ze besluiten een wandeltocht te maken met zijn tweeën op El Pianista.

warerdirection_zpsfb14fbcd displeased_zps2d3bba39

Kris en Lisanne beklimmen samen de top van El Pianista. Ze maken er foto’s. Daarna wil Kris terug. Rond 13.00h zouden ze hetzelfde pad weer afgaan terug naar waar ze vandaan kwamen. Kris heeft echter op de top een verdovend middel gedaan in het waterflesje van Lisanne. Lisanne is hierdoor uitgeschakeld. Ze wacht even tot de handlangers er zijn.

Zelf gaat ze met een gids door de jungle in en het Pianistapad af. Als ze slim zijn, kiezen ze voor een vrouwelijke gids die zelfs wat lijkt op Lisanne. Mochten ze gezien worden door een verdwaalde indiaan, dan klopt het verhaal nog steeds. In hun rugzakken zitten de spullen die ze achter zullen laten om de media later mee te voeden. Het waterflesje van Lisanne zit er niet in, want dat zou echt bewijs zijn.

Lisanne wordt gedragen tot op een punt waar een jeep of boot of taxi wacht. Omdat het slechts één vrouw is, wordt het gemakkelijker om haar ongemerkt te vervoeren. De waarde van vrouwenhandel neemt overigens toe, naarmate er meer sociale commotie is in de media rondom de verdwijning van de vrouw in kwestie.

Kris zet haar wandeling voort en neemt regelmatig foto’s. Hierdoor lijkt het of ze samen verder zijn gelopen de jungle in. Er zijn geen foto’s van bij de waterval, omdat het ongeloofwaardig zou worden, als Lisanne er dan niet ook op zou staan. De laatste foto van Kris Kremers is daarom gemaakt vlak vóór de waterval. Kris krijgt elders een tweede leven.

Het alternatief voor bovenstaande scenario, is een afdaling door beide dames samen, terug naar het begin van de route. Daar waar de jungle ophoudt is er een karrenspoor. Hun taxi staat te wachten. Het is de taxichauffeur die hen OPHAALT om 13.40h. Lisanne stapt in en is dan bedwelmd en ontvoerd. Kris draait zich om en kan met locals die tussendoor weggetjes kennen (desnoods in een rugzitje achterop de rug van een rennende Panamees gedragen), snel aan de andere kant van de berg zijn, tot vlakbij de waterval. De route via de top is ongetwijfeld om. Zij neemt daar enkele foto’s en continueert een hike naar een gebied verderop. Als ze eenmaal bij een rivier is die groot genoeg is, kan de tocht per boot voortgezet worden. De kans op ontdekking is nihil.

4. Lisanne heeft geholpen en Kris is slachtoffer

Op de top van de berg besluiten de dames om samen door te lopen. Lisanne zorgt ervoor dat er meerdere foto’s zijn van Kris en dat zij er zelf niet opstaat. Hierdoor zal bij argwaan, eerder gedacht worden dat Kris degene is die het langst gezond en wel bleef.

Omdat beide dames in dit geval doorlopen relatief ver de jungle in, is het logischer als zij ook beide zijn meegegaan op een tocht verder de jungle in, nadat ze aangevallen zijn. Lisanne in dit scenario vrijwillig. Kris in dit scenario, is overmeesterd bij de waterval.

Uitgezocht moet worden, hoe de lokale bevolking vanaf die plek bij de waterval kan lopen naar een rivier of weg, zonder dat zij gezien worden. Een boot lijkt mij het meest handig. In berggebied is het niet ondenkbaar om een bewusteloos persoon op een brancard of in een speciale rugzak mee te nemen.

Ik geloof niet in een ongeluk of verdwalen. Ook na een korte verdwaling, vind je hier snel weer de weg. Dit is een misdrijf of een hoax. Of een combinatie.  En ik zou er maar niet vanuit gaan dat een reisgids en/of taalschool blind te vertrouwen zijn. Juist degene die weten waar je bent, hebben de mogelijkheden om een valstrik op te zetten. Lees de eerdere artikelen ook, maar dit is mijn conclusie tot dusver.   

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Lisanne en Kris and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Lisanne en Kris: Er resteren mijns inziens 4 scenario’s

  1. Pingback: Wat is dat met de nacht van 10 op 11 augustus? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.