De logistiek van de dag dat Lisanne en Kris verdwenen

media_xll_2814781

Spanish at the Sea and River 

Op 1 april 2014 waren Kris en Lisanne al twee weken in Panama. Zij hadden twee weken een cursus Spaans gevolgd bij de taalschool van de Nederlandse Ingrid Lommers in Bocas. Hierna zouden zij twee weken vrijwilligerswerk doen in Boquete in een kinderdagverblijf. Daar worden ze echter weggestuurd, waardoor ze onverwacht een week vrij hebben. Wel wordt er gezegd dat ze een week later vrijwilligerswerk voor hen gaan zoeken in Boquete. Voor de twee dames is dat reden om de omgeving te verkennen.

Op 31 maart ontmoetten zij nog twee Nederlandse jongens, met wie zij ongetwijfeld bespraken wat de mogelijkheden zijn voor toeristen om Panama te verkennen. Op 1 april hebben zij nog online gezocht naar de wandeltocht El Pianista, wat niet ver is van het dorpje Boquete. Op 2 april wordt alarm geslagen, als zij niet terug gekeerd zijn bij hun gastgezin in Boquete.

Op 1 april zijn de beide dames nog gezien bij hun taalschool door een gids en door een lerares. Het is dan 13.00h. Hierna zijn ze naar hun gastgezin gegaan en halen spullen op uit hun kamer, waaronder wandelschoenen. Het gezin geeft aan dat de rest van de spullen van de meisjes nog op de kamer lag. Ze nemen een taxi naar Boquete tot vlakbij El Pianista. Volgens de taxi zouden zij om 13.30h instappen en om 13.40h op de plek van bestemming zijn, het begin van het wandelpad El Pianisto.

Hieronder een link naar een videoverslag van het wandelpad van de ouders van Kris:

http://www.answersforkris.com/videos/

El Pianista 

Om 13.40h spreken ze kort met de hostel manager van Casa Pedro. Zij vragen aan hem waar de wandelroute El Pianista is. Hij wijst hen de weg erheen, maar raad hen aan om een kortere wandelroute te nemen, die achter zijn hostel loopt. Dat doen ze eerst. [Dit verbaast me, waarom zouden ze een kleine wandelroute nemen, als ze voor een lange wandelroute hierheen zijn gekomen? Was het een verkooptruck van de man? Verzint hij dit om in de pers te komen?] Een uur later zijn ze volgens hem weer terug bij Casa Pedro. De meisjes vertellen hem dan dat ze moe zijn van de wandeltocht en terug naar hun hotel willen. Hij raadt hen aan een taxi te nemen en geen bus. Hij ziet de dames even zitten aan de kant van de weg en gaat ervan uit dat ze wachten op een taxi. Daarna heeft hij hen niet meer gezien.

Uit de foto’s op de camera die later gevonden is, blijkt dat ze het wandelpad El Pianista wel degelijk hebben gelopen en dat de tijden door hem genoemd niet kloppen. De pensioenhouder is een zwakke getuige?

De wandeltocht El Pianista is voor jonge meiden geen lange wandeltocht. Het pad begint 4 kilometer buiten Boquete. Wandelaars trekken normaal gesproken 3 uur uit om de wandeling te doen: 1,5 tot 2 uur naar de top, en 1,5 uur terug naar beneden. Als dit de officiële tijden zijn die in reisgidsen staat, dan is dat een maximale tijdsduur, omdat reisgidsen meestal een veiligheidsmarge aanhouden en jonge mensen over het algemeen sneller lopen dan gemiddeld. Het gebied staat niet bekend als gevaarlijk en verdwalen op het pad El Pianista is moeilijk: “Er is maar één weg omhoog en omlaag.”

Taxi

Een taxi zou hen hebben afgezet bij het begin van de trekking Pianista. Dat is een vrij eenvoudige route en overzichtelijk. Het dorp Boquete is voortdurend in zicht. Verdwalen kan eigenlijk nauwelijks. Als zij de Pianista hebben gelopen en daarbij door zijn gelopen tot de waterval, dan is het niet logisch om nog verder door te lopen. Er is bereik met een telefoon tot ruim na de Pianista Trail. Dus zelfs als ze wel gevallen zouden zijn of op een vreemde wijze verdwaald, dan kun je nog bellen.

De taxi-chauffeur Leonardo Mastinu (34) die Kris en Lisanne naar El Pianisto bracht is in 2015 overleden, nadat hij in een meer is gereden. Hij had vlak daarvoor drie toeristen en een gids weggebracht naar de plaats Los Emmers.

De taxichauffeur heeft gezegd hen te hebben opgepikt om 13.30h en afgezet om 13.40h bij het begin van het pad. Bij het begin van de wandeltocht zouden ze vooraf langs de weg even hebben gezeten (vlak voor Casa de Pedro). Het is mij niet duidelijk waarom zij hier om 13.40h zouden zijn geweest, omdat een taxi hen zogezegd bij het begin van het Pianistapad heeft afgezet, wat ruim 1 km verderop aan de Avenue Buenos Aires begint.

Foto’s

laatste foto-krisOp de gevonden camera zijn foto’s te zien van 1 april als zij El Pianista lopen. Er zijn foto’s op de top van de berg waar zij beide opstaan (13.00h). Er is een uur later ook een foto gemaakt bij de waterval aan het einde van de trail, waar Kris opstaat (ongeveer 14.00h). Dat is de laatste foto waar zij op te zien zijn. [Veel toeristen nemen geen foto’s op de terugweg van een wandelpad, zodat dit weinig zegt over wáár zij zijn vermist op de terugweg.]

Tussen 1 en 8 april zijn er twee foto’s gemaakt. Eén ervan is gewist. Op de andere staat het haar van Kris, en het wappert. [Door de omschrijving krijg ik de indruk dat de foto kan zijn gemaakt op een voertuig, want waarom anders wappert haar in de wind in de jungle?]

Zeven dagen later, in de nacht van 8 april, worden wéér foto’s gemaakt met de camera. Tussen 1 en 4 uur ‘s nachts zijn er die dag negentig foto’s genomen, waarvan 87 zwart (met flitslicht gemaakt). Op drie foto’s zijn een rotswand en takken te zien.

Vindplaats

De rugzak en menselijke resten zijn gevonden in een jungle gebied precies tussen Bocas en Boquete in, bij de samenkomst van de rivieren Rio Culubre en Rio Changuinola. Het is vanaf dat punt 8 uur (zuidwaarts) lopen naar Boquete, voor iemand die de weg kent. Het is onmogelijk om in de buurt van deze plek te komen vanaf het Pianistapad, zonder minstens één rivier over te steken. Mochten de twee dames verdwaald zijn geraakt vanaf het Pianistapad, dan is het ondenkbaar dat hun spullen hier bovenkomen zonder vergaande beschadigingen (zij zouden de tas in dat geval moeten hebben gedumpt in een rivier op tientallen kilometers van de vindplaats).

In theorie zouden de dames na de wandeling naar de waterval kunnen besluiten door te lopen verder de jungle in. Echter, omdat zij informatie over de wandeling vooraf online hebben opgezocht is dit onaannemelijk. Bovendien zouden zij, als zij deze fout zouden hebben gemaakt, de dag erop zeker terug lopen.

Scenario’s

Jungle expert Rick Morales (38) stelt dat de kans zeer klein is ,dat de dames zijn verdwaald op dit pad, omdat het een overzichtelijk wandelpad is. Ook als zij wél zouden zijn verdwaald, waren ze al lang gevonden, omdat je in dit gebied altijd wel mensen tegenkomt binnen een dag of enkele dagen. Ook een ongeluk acht de man onaannemelijk. Als één van de twee zou vallen of zich zou bezeren, kan de ander relatief snel hulp halen. Mochten de dames toch verdwaald zijn geraakt, dan overleeft men normaal gesproken enkele dagen in de jungle in dit gebied. Er zijn geen wilde beesten die levensgevaarlijk zijn. Het gehele gebied is uitgekamd door experts (ook in de buurt van andere paden in de regi0). Rick Morales gaat er daarom vanuit dat de dames ten prooi zijn gevallen aan één of meerdere daders en er een misdrijf in het spel is.

Om 19.00h is het donker in dit gebied. De wandeltocht kan maximaal 4 uur hebben geduurd (langzaam tempo) en de dames begonnen met de wandeltocht om half 3. Verdwalen op dit pad is praktisch uitgesloten en ook een ongeluk (waar beide bij betrokken zijn) is onaannemelijk te noemen. Een valpartij kan in feite alleen gebeuren bij het laatste deel van de afdaling (vlakbij de bewoonde wereld), waarbij men kan vallen van een helling af en niet ver van een rivierbedding. Een onderzoeksteam uit Nederland acht deze optie het meest geloofwaardig. Een lokale expert heeft bovendien aangegeven dat de foto’s van de rotswand op de gevonden camera ook op diezelfde plek moeten zijn gemaakt. Persoonlijk geloof ik dit scenario niet. De val zou dan aan het begin van het wandelpad hebben plaatsgevonden. Op 8 april maakte de camera bij die rotswand nog foto’s? Het lijkt mij ondenkbaar dat Kris en Lisanne tussen 1 april en 8 april op deze plek hebben gebivakkeerd, zonder dat zij gevonden zouden worden. Op de rivier komt regelmatig verkeer langs en rond het wandelpad is uitgebreid gezocht.

Een misdrijf is niet uitgesloten. Er zou de middag van de verdwijning een onbekende rode auto zijn gezien, die het begin van het wandelpad opreed. Oud-rechercheur Erik Westra vindt een misdrijf niet onaannemelijk. Een andere Amerikaans-Nederlands stel in de regio heeft een privé-detective ingehuurd om de identiteit van de rode auto te achterhalen.

Gids Feliciano Gonzalez vond samen met Indianen de meeste overblijfselen van de meisjes in de jungle. Hij sluit niet uit dat de dames zijn doorgelopen op het pad de jungle in en na twee dagen over een zeer gammele brug een rivier wilden oversteken. Als zij beide tegelijk over de brug zouden zijn gegaan, is er een kans dat zij beide zijn gevallen, volgens de gids. Persoonlijk acht ik dit onaannemelijk. Als je eenmaal verdwaald bent, ga je niet een rivier over die je verder de rimboe inleidt. Mocht je wel zo onverstandig zijn, dan ga je één voor één over de wankele loopbrug. Dit scenario is uit te sluiten, omdat dagen later de camera en de twee mobiele telefoon nog werkten (elektronica is kwetsbaar voor water).

Op 1 april wordt de telefoon van Kris gebruikt rond 16.30h om een eerste noodoproep te maken. Er is echter geen bereik. Tussen 1 en 5 april worden beide telefoons regelmatig gebruikt in een poging een noodoproep te maken, maar tevergeefs. Kennelijk is er geen bereik. Na 5 april wordt alleen de telefoon van Kris nog gebruikt, maar zonder de inlogcode in te toetsen. Op 11 april is nogmaals veelvuldig naar noodnummers 112 en 911 gebeld met beide telefoons, maar er is geen verbinding gemaakt met de noodcentrale. Beide telefoons zijn alleen gebruikt om noodnummers te bellen, wat opvallend is. Een poging om familieleden te bellen zou niet vreemd zijn geweest.

http://www.npo.nl/eenvandaag/13-05-2014/AT_2013038

Ondertussen gaan de ouders van Lisanne en Kris uit van een ongeluk.

———————————————

ps. De Taalschool heeft in Panama twee locaties. In Bocas de locatie “Spanish by the Sea” en in Boquete de locatie “Spanish by the River”. Op beide locaties wordt de mogelijkheid geboden om ook vrijwilligerswerk te gaan doen.

pps. El Pianista betekent de Pianist. 

Erik Westra media_l_2203955ppps. Er is de dag van de verdwijning volgens omwonenden een onbekende rode auto bij het El Pianista pad gezien. Omwonenden zag de twee dames omstreeks half 3 passeren en lopen richting het begin van El Pianista pad. Zij hebben hen nooit terug zien lopen. Wel hebben zij een rode auto gezien die tevens (het begin van) het Pianista pad opreed. Deze omwonenden zouden dat hebben verteld aan de lokale politie, volgens de Nederlandse Erik Westra. Erik Westra (62) is voormalig rechercheur en oud-docent van de rechercheschool van de marechausee. Hij omschrijft zichzelf als iemand die in Nederland werkte in de traditie van Jan Blaauw. Westra woont met zijn vrouw in het plaatsje Volcan, niet ver van het El Pianista pad. 

Alex Humphrey media_l_2202087pppps. Vijf jaar vóór de verdwijning van Kris en Lisanne, verdween 29-jarige Alex Humphreys (UK) onder vergelijkbare omstandigheden in deze regio van Panama. Hij verbleef in een hostel in Boquete en wilde 24 augustus 2009 een trekking doen naar de watervallen van Balneario Majagua. Dat was een wandeling van slechts 4 km. Hij werd voor het laatst gezien bij de bushalte. Er is geen spoor meer van hem gevonden. Lokale experts achten het onaannemelijk dat Alex slachtoffer is geworden van een roofoverval, omdat dit type dader in Panama niet de moeite neemt om het lichaam (veraf) te verbergen. Hij zou dan na enige tijd gevonden moeten zijn. Hetzelfde geldt voor een verdwaling of een ongelukkige val. Over het algemeen vindt men mensen na enige tijd, omdat dit geen geheel onbewoond gebied is. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Lisanne en Kris, regio Midden and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to De logistiek van de dag dat Lisanne en Kris verdwenen

 1. Jimmy is Back says:

  ACHT NOODOPROEPEN UIT TIEN DAGEN JUNGLE:
  http://vermist.avrotros.nl/nieuws/detail/bericht/kris-en-lisanne-belden-nog-acht-keer-het-noodnummer/

  1 april
  4.39: 112 gebeld (iPhone)
  16.51: 112 gebeld (Samsung)

  2 april
  6.58: 112 gebeld. 36 seconden later wordt Samsung uitgeschakeld
  8.14: Screenshot (iPhone)
  10.53: Telefoon gaat aan. Oproep naar 112 en 911 (Samsung)
  13.56: Telefoon gaat aan. Oproep naar 112 en 911 (Samsung)

  3 april
  9.32: Telefoon gaat aan (iPhone)
  9.33: 911 gebeld (iPhone)
  13.50: Telefoon gaat aan, er wordt niemand gebeld. Vijftig seconden later wordt telefoon uitgezet (Samsung)
  16.00: Telefoon gaat aan, er wordt weer niemand gebeld (iPhone)

  4 april
  10.16: Telefoon aan en meteen weer uit (iPhone)
  13.42: Telefoon aan en meteen weer uit (iPhone)

  5 april
  4.50: Telefoon aan en meteen weer uit (Samsung)
  5.00: Telefoon gaat aan, maar batterij is leeg (Samsung)
  10.50: Telefoon aan (iPhone)
  10.51: Telefoon uit(iPhone)
  13.37: Telefoon gaat aan, er wordt niemand gebeld (iPhone)

  6 april
  10.26: Telefoon gaat aan, PIN-code wordt niet ingevoerd (iPhone)
  10.27: Telefoon gaat weer uit (iPhone)
  13.37: Telefoon aan en meteen weer uit (iPhone)

  11 april
  10.51: Telefoon gaat aan, PIN-code wordt niet ingevoerd (iPhone)
  10.56: Telefoon gaat uit (iPhone)

  Bron: La Estrella

 2. Jimmy is Back says:

  Op 1 april wordt om 4.39h voor het eerst 112 gebeld. Dat zegt iets. Ze zijn om half 3 / 3 uur aan de EL Pianista route begonnen, volgens de hostelman. Zij hebben dan om 1500h een foto gemaakt op de berg en om 1600h een foto gemaakt bij de waterval? (klopt die tijd?) Als ze enigzins geïnformeerd waren, gaan ze dan om 1600h terug. Je loopt terug vaak sneller dan heen, dus vermoedelijk zijn ze om 16.40h weer terug op de berg. Dat is het moment dat ze de eerste noodoproep maken. Het rare is, dat zij ook 2 foto’s maken, waarvan er 1 gedelete wordt. Stel, ze worden op dat pad lastig gevallen, dan doe je dat op een plek waar je met een auto bij het wandelpad kan komen (op een berg kan dat niet). Die ene foto is met wapperend haar en dat is raar. Wie maakte die foto? Wapperend haar komt op mij over als een onhandig genomen foto in een jeep ofzo. Waarom? Hebben we hier te maken met crea Bea ontvoerders? Overigens vind ik een schoen met een sok en wat menselijke resten daarin geen bewijs van overlijden.

  En dan is er de kleine kans dat de wandeling bij Casa Pedro verzonnen is door de hostel manager, met als doel om aandacht te vragen voor zijn hostel: Hij waarschuwde hen nog! In dat geval begonnen de meisjes om 13.45h aan de wandeling. Tegen 16.39h kunnen ze dan bijna terug zijn op de route en het begin van het wandelpad is breed genoeg voor auto’s? Ze moeten ergens gebleven zijn.

  ps. Vrouwen doen de BH uit om 3 redenen tijdens een trekking. 1) Zwemmen in de waterval, maar deze waterval lijkt me te klein. 2) Gedwongen. 3) Geen enkele andere reden.

 3. Jimmy is Back says:

  Lisanne (blauw shirt) is de Samsung. Lisanne heeft de laatste foto genomen op de top van de berg.

  Kris (rood-wit) is de iPhone. De iPhone is langer operationeel geweest (10 dagen!) dat is al opmerkelijk. Kris staat op de laatste foto’s, dus ook bij de waterval.

 4. Pingback: Een vreselijk bericht en dan ziet iemand een rode auto… altijd weer! | De Bovenkamer – Het kan ook anders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.