Wat schreef Lydia Knap in haar toilet? Iemand?

lydie-baneke-knap-grootLydia Knap. Het was 9 februari 1994. Haar man Joop ging om 14.00h even flessen wegbrengen en boodschappen doen. Als hij om 16.00h weer thuis komt, ligt zijn vrouw op de WC dood te gaan. Ze is met 37 messteken om het leven gebracht, in een gewone straat in Amstelveen. Het verhaal leest bijna als een aflevering van Sherlock Holmes. (deel 1 en deel 2 

Nadat ik de politiefoto’s van de plaats delict zag op Peter R. de Vries en begon te vermoeden, dat Lydia mogelijk opgesloten had gezeten in het toilet, bekeek ik diezelfde foto’s nogmaals. Als eerste valt het me op, dat de deurklink niet op de foto’s staat, zodat ik niet kan bepalen of er een handige manier is om deze te blokkeren (een slot kan je soms vanaf één zijde onklaar maken, zodat iemand niet naar buiten kan). Ook viel het op, dat de bloedafdrukken op de vloer en deur suggereren dat ze is aangevallen, al zittende op de WC, stekend in haar linkerzijde. Ze heeft kennelijk veel bloed verloren, als ze zittend leunt in de hoek van het afvalemmertje. Daarna zal ze vermoedelijk (als de deur dus dicht is) zijn gaan zitten met de voeten onder de wasbak en de rug tegen de deur. Dit is de beste houding als je de deur van binnenuit wilt forceren. Tenslotte valt me op, dat Lydia vermoedelijk heeft geprobeerd om te schrijven. Lydia is overigens rechtshandig, concludeer ik op basis van videomateriaal.

Dat laatste is uiterst interessant, mocht ik hier gelijk in hebben… Omdat ik de kennissen en familieleden van Lydia Knap niet ken, zal ik niet alle “clous” kunnen lezen. Wie wel?  

1. De achterzijde van de WC-bril is schoongemaakt 

De achterzijde van de WC-bril is schoongemaakt. Het is niet alleen geheel vrij van bloed, maar aan de randen van het schone gedeelte, zit een surplus aan bloed. Dat is wat er gebeurt, als iemand een plat oppervlak schoonmaakt met een doek. Een deel van het vuil wordt opgenomen door de schoonmaakdoek en een deel “duwt men voor zich uit”.

vlcsnap-2015-10-16-03h11m05s741 vlcsnap-2015-10-15-18h47m57s723 vlcsnap-2015-10-16-04h41m23s070

Nu dit voor een deel van het toilet duidelijk is, rijzen er drie vragen: a) Wie heeft dit kunnen doen en waarom? b) Welke woorden zijn (deels) gewist? c) Het is genegeerd?

Om bij de eerste vraag te beginnen, met alles ons bekend, kan ik alleen de echtgenoot Joop, de ambulancebroeders, of de CSI’s als “schoonmakers” bedenken. Op dit moment zie ik hen daarom als mogelijke daders van moord of de cover-up. Van hen is Joop Baneke het meest verdacht, omdat hij ook een motief heeft en de gelegenheid had dit op te zetten. Het type moord dat hier gepleegd is, wordt m.i. zelden door een man alleen gepleegd. Zij opereren in groepsverband om een vrouw alleen te vermoorden (modus operandi).

Achteraan de toiletbril en onder haar rechtervoet is tekst weggehaald. Dit is ook gedaan op het emmertje. Hoewel wij hierdoor niet alle tekst volledig kunnen interpreteren, zegt het veel. Niet veel mensen hadden de kans om deze tekst te verwijderen vóór de CSI-mensen hun foto’s maakten (haar lichaam ligt er namelijk nog). Bovendien is het meer dan opmerkelijk, dat niemand hierover een opmerking heeft gemaakt: niet de ambulance, niet Joop Baneke, niet de politie, niet de recherche en niet Peter R. de Vries.

2. De WC-bril lijkt beschreven en is deels gewist 

Linksboven op de WC-bril lijkt iets geschreven. Achteraan is de WC-bril schoon geveegd. Echter, ook aam de linkerzijde van de bovenkant is de WC-bril schoongeveegd. Dit betekent, dat zowel vóór als ná de tekens (nog zichtbaar) er tekens zijn gewist.

vlcsnap-2015-10-16-03h11m05s741 vlcsnap-2015-10-16-04h41m23s070

Ook rechts naast de WC-pot op de vloer stond er iets geschreven. Het begin van dat woord is schoongemaakt. Halverwege is er bloed overheen geveegd (vanaf de WC pot).

vlcsnap-2015-10-15-18h43m37s4083. Haar rechterschoen, pas en Fl.100,-

Deze liggen op een plek die onnatuurlijk is voor zowel het moment van aanvallen, als ook voor het moment waarop Lydia mogelijk probeert de deur te forceren door er met de rug tegenaan te duwen. [Dat geldt bijvoorbeeld niet voor de gele trui] Omdat de rechterschoen ligt zoals iemand deze zou neerleggen al zittend op de vloer met de rug tegen de deur, is dit mogelijk een hint die Lydia heeft achtergelaten. Wat betekenen a) een pas met blauw omhulsel (giroblauw? op wiens naam?); b) een honderdje (meier? snip?); c) een pantoffel/schoen (instapper, hoek=Ecke?).

Overigens is naast de rechter pantoffel tevens een “rechte hoek” getekend. Wilde ze iets zeggen over “een pas” en een “rechte hoek”? Maar wat doet de schoen daar dan tussen?

In Hebreeuws betekent een L (de “rechte hoek”) het getal 300. Het kan ook een V zijn. Overigens is ook hier de ruimte tussen de “V” poten, erg wit. Ook ná de V/L is de vloer zeer schoon (rechts van de V/L).

4. Het teken dat zij schreef op de muur en het afvalemmertje

Zowel op de witte tegel rechts naast de WC-pot als op het groene afvalemmertje zijn vergelijkbare tekens gemaakt. Mijn eerste indruk is, dat dit een “V” is, maar het zou ook een “L” kunnen zijn. Boven de “V” is oppervlak schoongemaakt, zowel tussen de “poten” van de “V” (dus boven/tussen de V) als links daarvan.

vlcsnap-2015-10-16-07h51m48s782 - kopie vlcsnap-2015-10-16-03h11m05s741

In het bloed op de vloer rechts naast de toiletpot, lijkt ook iets geschreven. Mijn indruk is dat hier “XAR” staat.

5. De deur zit vol bloed en weggeveegd bloed

Wat op de deur dichtbaar is, kan een combinatie zijn van a) bloed aangebracht door Lydia, wanneer zij de WC probeert te verlaten; b) bloed aangebracht door Lydia als zij probeert te schrijven; c) wat de dader achterliet of heeft gewist.

vlcsnap-2015-10-15-18h50m52s319 vlcsnap-2015-10-15-18h48m32s673

Rondom de deurklink (voor zover wij dat kunnen zien) zit er geen bloed aan de binnenkant. Dit kán betekenen dat ik mij vergist heb. Het kan ook zijn dat dit gewist is. Dat laatste is aannemelijker. Het achterste deel van de WC-bril is ook schoongemaakt. De randen van het gebied dat werd schoongemaakt laten een surplus aan bloed zien.

Ik ben ervan overtuigd dat het antwoord op de hoofdvraag hierin besloten ligt.

vlcsnap-2015-10-16-11h06m30s030

Rechts een brief geschreven door Lydia, wat een voorbeeld is voor hoe zij zou schrijven (hoewel, blokletters kan verschillen).

ps. Ik sluit niet uit da Lydia zonder bril op naar het toilet is gelopen (als zij de bril even niet kan vinden, want draagt een leesbril bij het lezen). Haar gewone bril kan hierna in het fonteintje zijn gelegd, want deze is schoon. Lydia heeft relatief dikke brilglazen en zal niet goed kunnen zien zonder bril.

pps. Het is opvallend dat de moord op deze Joodse vrouw niet meer in het nieuws is geweest. Zij heeft zich jarenlang ingezet voor de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Men zou verwachten dat er dan juist wél aandacht voor het vinden van de dader is. Het is immers een zeer hatelijk misdaad, tegen een Joodse vrouw, in een stad meer veel Joodse mensen banden hebben met de media.  


De tekenen kunnen getekend zijn in Europees schrift of in Yiddish/Hebreeuws. Voor iedereen die mee wil zoeken naar de betekenis van de tekenen…

Alfabet Hebreeuws alfabet

hebreeuws___200x198 Hebreeuwse getallenlijst

yiddish Yiddish alfabet

numbers yiddish Yiddish getallenlijst

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Lydia Knap, regio Amsterdam and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Wat schreef Lydia Knap in haar toilet? Iemand?

 1. Jim is back says:

  Je hebt gelijk. Er moeten meer foto’s zijn van de plaats delict. Alleen als je eenzelfde plek van meerdere kanten bekijkt, kan je zeker zijn wat er gestaan heeft. Onder de toiletpot rechts, denk ik dat ze bloed over schrijven hebben heen gepenseeld. Je ziet drie “penseelstreken” naar voren komen. Dat is onnatuurlijk. Vreemde zaak dit. Normaal als er een rare moord gebeurd, dan wordt er ook mee “gepronkt”, zoals met Marianne Vaatstra. Nu is er iets raars aan de hand.

 2. Jim is back says:

  Ik ga de foto’s downloaden en vanavond bekijken. Iets meer rood maken, dat helpt al.

 3. Jim is back says:

  Op basis van de schoonmaakactie zijn er nog 2 scenario’s:
  – Man heeft het gedaan.
  – Het is een complot van Justitie/Vrijmestelaars/JoodsWelzijn oid.

 4. Jim is back says:

  Boven de wasbak hangt een uiltje? Is dat ook geen Illuminati signaal? Ik vraag me af hé, als een vrijmetselaar wel klaar is met zijn vrouw of mevrouw besluit de erfenis wat om te gooien, kan die vrijmetselaar dan dezelfde dag regelen dat hij en zijn vriendjes samen mevrouw omleggen? Hoe zeker is het dat die erfenis echt werd omgegooid om die ene mevrouw de 10% niet meer te geven? Ze kan net zo contact opnemen met notaris Stuijt om meneer Joop eens uit de erfenis te kieperen. Wie kreeg hoeveel in de oude erfenis en hoeveel in de nieuwe erfenis?

  Ik bedoel, het is duidelijk dat er geschreven is in bloed op de WC. En het is duidelijk dat iemand dat gewist heeft voor de fotograaf van de politie die politiefoto’s maakte. Nou, 1 + 1. De politie moet dat toch gezien hebben? En Peter R d Vries ook in zijn witte pak om zogenaamd grondig onderzoek te doen naar de moord.

  Het doet me denken aan mevrouw Wittenberg, maar ik weet niet waarom. Ook hier die sleutels zichtbaar. Wie doet er nu huissleutels aan een BH band?

 5. Jim is back says:

  Timmerman Wim van de firma Van Leeuwen.

 6. ANONYMOUS says:

  Laat de politie rustig en ongestoord zijn/haar werk doen. Die kunnen zelf wel mensen uitnodigen.

 7. Linda says:

  Pantoffel? In een rechte hoek? Sorry, maar klinkt al heel metselaars. Zoek maar eens op pantoffel en initiatie ritueel. Die lui hebben allemaal kinderachtige symbolen, maar die worden wel achtergelaten op moordlokaties. Deze vrouw heeft lang geleden Het zou me niet verbazen als ze pas is vermoord in het mortuarium, daar moest ik aan denken toen ik de foto;s zag. Het is zo ziek.

  Peter R de Vries liegt dat hij barst als hij denkt dat die pantoffel daar in die hoek ligt omdat ze zich schrap gezet heeft. Dat is niet logisch als je er een beetje over nadenkt.

 8. Ladybug says:

  Had even het idee dat je de zaken goed zag… Maar vrijmetselarij, vermoord in het mortuarium enz enz… KoekKoek 😀

 9. NN at tros bananen says:

  hoax?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.