In november 2004 wordt Anton van Tienhoven met een schroevendraaier dood gestoken

De moord op Anton van Tienhoven (60). In dezelfde buurt in Amstelveen. 

Volgens de dochter van het slachtoffer heeft de politie de moord nooit goed onderzocht.

http://www.rtvnh.nl/s/H6N

180px-AntonvanTienhovenAnton van Tienhoven is 82 keer (!) gestoken met een kruiskop-schroevendraaier. Dat is veel. Hierna is er amper aandacht voor de moord geweest in de media. Ook de politie heeft weinig gedaan om de zaak op te lossen. Er was niets gestolen uit de woning. Onduidelijk is, of de kruiskop-schroevendraaier afkomstig was uit de woning van Anton van Tienhoven.

Anton van Tienhoven werkte bijna zijn leven lang bij Fokker, tot deze failliet ging. Omdat daarna zijn vrouw ook kwam te overlijden, raakte Anton wat vereenzaamd en had hij het financieel moeilijk. Hij kwam in de schuldhulpverlening terecht. De dag voor de moord, op 24 november, was Anton nog op bezoek bij zijn dochter, aan wie hij vertelde blij te zijn bijna uit de schulden te zijn, zodat hij weer leuke dingen kon kopen voor de kleinkinderen. Hij leefde op dat moment van een uitkering.

Hij is op 25 november vroeg in de ochtend gevonden in de keuken. Na de moord, viel het de dochter op, dat het huis schoongemaakt leek. De vloer, de tafel en bar waren schoongemaakt. De stoelen stonden recht. Haar vader maakte schoon, maar het was nooit keurig op orde. Kennelijk had iemand schoon gemaakt, die hem niet goed kende? Hij lag met zijn hoofd naast het gasfornuis (dat stond ook schuin), en zijn lichaam langs keukenkastjes en benen onder het barretje dat in de keuken als eettafel diende. De technische recherche ziet dat de halsketting van Van Tienhoven is gebroken.

Wat valt me tot dusver op aan de berichtgeving? Een man van 60 zal niet gelijk dood neervallen met enkele steken van een schroevendraaier. Hoe heeft men in de keuken hem kunnen overmeesteren, zodat hij zich 82 keer liet steken? Waren het meerdere daders? Iemand 82 keer steken is arbeidsintensief. Dan ben je opgefokt én fit.

Het scenario waarbij een eenling zich een weg het huis in baant (door na aanbellen en deur vrijwillig openen op een kier), door zélf de deur verder open te duwen, past niet. De dader moet dan de deur netjes achter zich dichtdoen. En snel achter Anton aanlopen de keuken in, maar Anton is niet in staat zich ergens mee te verdedigen in de keuken? Er is sprake van enige voorbedachte rade, maar de persoon in kwestie gebruikt een schroevendraaier?

Er ontbreken basisgegevens, waardoor mogelijke getuigen “wakker worden”:

 1. Welke dag was het? [25 november 2004, maar dat moest ik echt opzoeken]
 2. Hoe laat moet de moord hebben plaatsgevonden? Wat is het tijdstip van overlijden?
 3. Was het moordwapen van de moordenaar of van Anton zelf?
 4. Wat blijkt uit de autopsie? (tijdstip moord, wat vlak daarvoor gedaan ect)
 5. Hoe zag zijn agenda eruit die dagen? Wie wist wanneer er bezoek zou komen? Was het bezoek van de (ex) schoondochter gepland als zij zijn lichaam vindt?
 6. Weet men met zekerheid wat het moordwapen is? Hoe zwaar is het om iemand te steken met een schroevendraaier? [Dat steekt toch minder makkelijk]

Een week na de moord op Anton van Tienhoven, overleed zijn beste vriend, die enkele huizen verderop in de straat woonde. Ook hij was een alleenstaande man. Deze Fred Zijp en Anton deden daarom erg veel samen. Fred Zijp overleed zogezegd aan een hartaanval. Hij werd door zijn dochter gevonden zittend in zijn stoel.

Eerste verdachte 

Een mogelijke verdachte is Vinoud, de ex-buurman van Van Tienhoven. De man is een drugsverslaafde ex-belastingbeambte. Na veel ruzie in de buurt, loopt het uit de hand, en is hij uit zijn woning gezet. Anton van Tienhoven is één van de buren die aangifte had gedaan bij de politie. Vinoud zou hem dit kwalijk hebben genomen. De man was die avond ook gezien op een bankje in de straat achter het huis van Anton van Tienhoven. Mijn eerste indruk is: Dit is geen eenmansactie. Als Vinoud het plan had Anton iets aan te doen, dan gaat hij niet alleen en met een schroevendraaier op pad.

Peter R. de Vries: (1) Vinoud S. wilde aangifte doen tegen de volgens hem valse aangifte die Van Tienhoven tegen hem heeft gedaan. Op 24 november, dat is de dag van de moord, meldt Vinoud S. zich op het bureau om die aangifte te doen. Maar de buurtregisseur is er niet, dus vertrekt S. onverrichter zake. Ongeveer tien uur later wordt Anton van Tienhoven doodgestoken. Er zijn relatief veel omstandigheden die wijzen naar Vinoud, behalve de aangifte en de ruzie tussen beide. (2) Een vriend van Vinoud S. verklaart bij de politie dat S. weleens een schroevendraaier op zak heeft. Die had hij naar eigen zeggen bij zich als verdediging tegen overvallers. (3) Vinoud S. is gezien op een bankje aan de Plesmansingel, dat is achter het huis van Anton. (4) Enkele dagen na de moord verlaat Vinoud zijn kamer en laat al zijn spullen achter (hij wordt daarmee dakloos) en schaft wel een nieuw mobieltje aan. Het is allemaal vreemd, maar concreet bewijs is er niet.

Zou een Vinoud binnengelaten worden door Anton van Tienhoven? Hoe zou hij binnenkomen? Is de man alleen in staat hem te overmeesteren en 82 steken toe te brengen? Zou hij nadien koelbloedig genoeg zijn om vervolgens het hele huis rustig schoon te maken? Hoe heeft hij dit gedaan? In het donker? Het verhaal klopt perfect, maar toch klopt het van geen kanten. Hoe kan dat?  

ps. Op 24 november 1994 is Felicita Oostdam dood gestoken in Den Haag.

pps. Op 12 januari 1989 (112) is Sjef van Och (72) doodgestoken met een schroevendraaier in Eindhoven. Hierna stak de dader het huis in brand, gelegen aan de Smuldersweg. De dader zou de buurman zijn.   

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in regio Amsterdam and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to In november 2004 wordt Anton van Tienhoven met een schroevendraaier dood gestoken

 1. FirstMarsha says:

  I have noticed you don’t monetize your site, don’t
  waste your traffic, you can earn additional bucks every month
  because you’ve got hi quality content. If you want to know how to make extra
  bucks, search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.