Mevrouw Lydia Knap heeft geen idee wat haar gebeurt. Wij hebben enkele ideeën (deel 2)

lydie-baneke-knap-grootLydia Knap. Het was 9 februari 1994. Haar man Joop ging even flessen wegbrengen en boodschappen doen. Als hij terug thuis komt, ligt zijn vrouw op de WC bebloed. Ze is uiteindelijk bleek later met 37 messteken om het leven gebracht, in een gewone straat in Amstelveen. (zie deel 1)

Wat valt mij op ná deze moord?

 • Waarom is er zo weinig media-aandacht geweest voor deze zaak?
 • Waarom is onbekend hoe het met haar vermogen en erfgenamen zit? Wie kreeg wat?
 • Wat zijn de alibi’s van de bekenden van Lydia Knap?
 • Hoe komt het dat hier foto’s met bloot worden laten zien bij Peter R. de V.?
 • Waarom was de achterdeur én toiletdeur dicht als meneer thuiskomt?
 • Welke organen zijn geraakt en is dit een gerichte aanval? (langzame, zekere dood?)
 • Waarom focust de politie volledig op de ‘man met de paardenstaart’?
 • Waarom is nooit met honden of apparatuur oid gezocht naar het moordwapen?
 • Waarom zegt de politie op TV dat de compositietekeningen verkeerd tot stand zijn gekomen en niet geschikt zijn voor? Hiermee geeft hij materiaal aan advocaten, als deze ‘man met het staartje’ de dader is en hij ooit gevonden wordt. Waarom zou je?
 • Waarom werd het onderzoek reeds gesloten op 27 mei 1994? Vlak na de moord?

Op basis van alles wat ik zie, heb ik al enkele scenario’s, die het onderzoeken waard zijn.

 1. De man van Lydia Knap heeft haar neergestoken vóór hij boodschappen ging doen.
 2. Er was inderdaad een cliënt van Lydia die haar te lijf ging, bijvoorbeeld om zo een gegeven lening niet te hoeven terug betalen.
 3. Er zijn andere vrienden/familieleden in de omgeving van Lydia die haar vermoordden. Waarom worden de kennissen en vrienden van Lydia Knap niet beschreven?
 4. Er is een soort cultus ontstaan in Amstelveen, waarbij moord op bejaarden oké is. In groepsverband zijn enkele moorden voorbereid en gepleegd, zomaar. De berichtgeving die u leest in de media, is in dat geval voor 80% suggestief de verkeerde kant op.
 5. Het is een hoax en Lydia en Joop hebben samen een perfect moord uitgedacht.

Roof lijkt me hier niet het motief. Er zijn geen efficiënte messteken uitgedeeld, maar 37 messteken, niet direct gericht op slagaderen. Effectief is anders. Bovendien is er niets gestolen, hoewel er Fl. 100,- naast haar lichaam lag.

1. Joop Baneke, de man van Lydia Knap

In dit scenario gaat meneer doelbewust te werk, om de ideale moord te plegen. Lydia zit mogelijk op de bank te lezen en hij biedt haar enkele koppen thee aan. Als zij naar de WC loopt, wordt ze bedwelmd op de WC. Lydia weet dus niet wat haar overkomt. Het bedwelmend gas sijpelt direct weg en Joop moet dus snel handelen. Hij doet haar bril af. Dan zet hij haar op de WC. Doet haar trui omhoog tot rond haar hoofd. Hierna snijdt hij haar blouse van voor open, zodat hij deze naar beneden kan trekken tot over haar armen. Als ze langzaam weer bijkomt, kan ze niets zien (bril af en trui voor ogen). Bovendien kan ze amper bewegen, omdat haar armen bekneld zijn door de mouwen van de blouse. Op dat moment steekt Joop al meerdere malen op haar in. Hij zorgt er daarbij voor om bewust geen slagaderen te raken, maar raakt wél vitale onderdelen. Ze zal langzaam sterven.

vlcsnap-2015-10-15-18h47m57s723 vlcsnap-2015-10-15-18h48m32s673

Hierna sluit Joop de deur van de WC. Onder de deurklink zet hij een stoel of iets anders wat de klink uitschakelt. Lydia zal de WC niet meer uit kunnen komen. Joop Baneke ontdoet zich van zijn bebloede kleding en trekt zijn normale dagkleding aan. Als hij de flessen wegbrengt, gooit hij mogelijk een papieren wegwerp overal in de papiercontainer. Dan gaat hij boodschappen doen en zorgt dat ie gezien wordt. Zijn verwachting is, dat als hij om 16.00h terug is, dat zijn vrouw al is overleden en hij een alibi heeft. Hij verwacht geen bezoek die dag, dus hij zal haar als eerste vinden.

vlcsnap-2015-10-15-18h46m08s951Om 16.00h gaat hij naar huis. De achterdeur is open, maar meneer doet alsof deze op slot is. De fietstas wordt naast de deur gezet, om dit visueel te maken. Dan loopt meneer om, naar de voordeur, en gaat daar naar binnen. Hij loopt door naar de keuken om de achterdeur op slot te doen. Tot zijn schrik hoort hij gestommel in de WC. Ze leeft nog!

De stoel wordt zo snel mogelijk terug gezet op de plek waar deze hoort. Als hij de WC-deur opent, valt mevrouw op haar rug in de gang. Ze heeft al die tijd met haar rug tegen de deur gezeten om zo de deur open te duwen. Haar pantoffel is om die reden in de hoek geduwd. Ze zat namelijk vlcsnap-2015-10-15-18h43m37s408opgesloten in het toilet, zwaar gewond, en deed wanhopige pogingen om er weg te komen. Haar trui wist ze in de hoek te gooien, maar de deur bleef dicht. Op de deur is ook het silhouet van de rug van mevrouw te zien. Alles wijst hierop.  [Waarom is de politie dit niet opgevallen? Zij hebben de situatie ter plekke gezien? Is het ophangen van een zwart-wit geblokt handdoekje al genoeg om serieus onderzoek te staken? Echt?]

Dit is slechts één van de mogelijke scenario’s, maar ik sluit scenario 1 niet uit. Met dit scenario 1 in gedachten, zal het sectierapport opnieuw moeten worden geanalyseerd.  ~wordt vervolgd. 

Waarom ik twijfel aan bovenstaand scenario? Omdat Joop wel érg zeker moet zijn, dat mevrouw niet door zou hebben wie haar belaagd heeft. Immers, hij geeft haar de tijd om hints achter te laten voor de politie op het toilet. Op de deur lijkt ook tekst geschreven… Daar kon ze allemaal energie voor opbrengen, maar sterft dan helaas als de ambulancebroeders zijn gearriveerd. Hoe tragisch de timing?

Ik denk dat dit scenario niet het meest aannemelijk is. Ik denk dat het aannemelijker is, dat de daders van Joop een patsy proberen te maken. 

ps. Het politieonderzoek kreeg de naam Brancusi mee. Constantin Brâncuși was een Roemeense beeldhouwer, schilder en fotograaf. Ik vraag me direct af of de naam serieus bedacht is door een Amstelveense diender, die na de moord iets zoekt om op de dossiermappen te schrijven. Is dit een naam die politie-agenten onthouden? 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, regio Amsterdam and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Mevrouw Lydia Knap heeft geen idee wat haar gebeurt. Wij hebben enkele ideeën (deel 2)

 1. Kaskaas says:

  Dat ze de WC invluchtte is raar. Die WC heeft geen ramen, dus je kan niemand om hulp roepen. In de hal van de WC is het enkele meters naar de voordeur en enkele meters naar de achterdeur. Als je voor de deur van de WC staat en je wordt aangevallen, dan vlucht je eerder naar de voordeur of naar de keuken/achterdeur. Althans, dat lijkt me logisch.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.