De moordzaak op Lydie Knap is ook een vreemde zaak

lydie-baneke-knap-grootEr zijn van die dagen dat je hoopt dat het meeste nieuws een hoax is, maar ik vrees het ergste. Lydia Knap. Het was woensdag 9 februari 1994. Dood na 37 messteken, op het toilet. Lydia was geboren op 2 juni 1930 en werd 63 jaar.

Lydia Knap was twee jaar met pensioen na een loopbaan bij het Jovlcsnap-2015-10-15-18h46m08s951ods Maatschappelijk werk. Haar man een voormalig priester. Wellicht vanwege haar onderduikhistorie, had ze geld in huis verstopt. Ze was vrijgevig naar cliënten in nood, dus wist men dat ze geld had.

Haar man gaat die middag rond 14.00h de deur uit via de achterdeur, om op de fiets flessen weg te brengen en boodschappen te doen. Als hij om 16.00h terug komt, is de achterdeur zogezegd ineens op slot. Hij zet zijn fietstas bij de achterdeur.

Hij loopt om naar de voordeur en gaat daar naar binnen met de sleutel. Eenmaal binnen hoort hij
gestommel in de WC. Als hijvlcsnap-2015-10-15-18h47m57s723 de kruk naar beneden doet, valt zijn vrouw half ontkleed en bebloed de gang in. Zij is naar later bleek neergestoken. Joop voelt aan haar hoofd en besluit naar de buren te gaan om daar hulp te halen en alarm te slaan.

De  locatie is de Haagkerslaan 18 in Amstelveen. Het is een gewoon rijtjeshuis (met naaste buren, maar geen bovenburen). Achter het huis loopt een brandgang.

 • Het moordwapen is nooit gevonden.
 • Er zijn geen braaksporen.
 • De keukendeur naar de tuin was op slot.
 • Amper aandacht voor de zaak in de media.
 • Politiedossier jaren gesloten voor journalistiek.
 • Er is niets gestolen in de woning, hoewel er € 100,- naast het slachtoffer lag.
 • Er zijn 37 messteken aangebracht, wat duidt op een lustmoord/wraak.
 • Er zijn afweerverwondingen aan haar handen, maar relatief weinig verwondingen.
 • In het huis zijn geen sporen gevonden en behalve het toilet ziet alles er normaal uit.
 • Ik concludeer dat er in nagelvuil DNA zat van Lydia, Joop en een onbekende.
 • De politie heeft niet eens speurhonden ingezet ter plekke.
 • Er is geen onderzoek gedaan naar de erfenis van Lydia Knap (man was begunstigde).
 • Op de dag van de moord had Lydia een afspraak bij notaris Stuijt om haar testament aan te passen. Zogezegd zou Lydia die dag een vriendin (die 10% van haar vermogen zou krijgen) uit haar testament willen schrappen? Omvang van de erfenis is onbekend.
 • Haar bankboekje is uit de woning verdwenen destijds. Onduidelijk is waarom. De uitleg van politie over het niet uitzoeken van de financiële situatie is onzin. In 1994 was het prima mogelijk om iemands gewone bankzaken in Nederland uit te zoeken.

De politie houdt vol dat er sprake van roofmoord, met een onverwacht betrappen kan zijn (onzin). Een roofmoordenaar met haast (omdat de man thuiskomt) heeft minder messteken nodig. Waarom de tijd nemen om 37 messteken toe te brengen en dan niet het geld meenemen? Kortom, de politie gedraagt zich vreemd in deze zaak, tot 2011. Getuigenissen die anoniem zijn of uit het criminele milieu komen, ik twijfel daar wel aan.

vlcsnap-2015-10-16-03h13m12s561Ook het gedrag van de man die wegrent vlakbij de plaats delict, is té opvallend. Rennen met de handen in de zakken. Bij een halte de talud afkomen, in plaats van de gewone trap nemen. Tegenover iemand gaan zitten die bij dezelfde halte instapte en je van dat talud zag komen. In dezelfde vieze kleding aan een kapster vragen om een staartje af te knippen (een vent kan een tondeuse pakken, want in 1994 is kort haar in). Dit lijkt gedrag van iemand die gepakt wil worden, in plaats van iemand die onopvallend wil wegkomen.

Wat mij betreft hoeft deze moord niet eens perse door een man begaan te zijn, maar volgens mij zijn er meerder daders. Daarover later meer.

Een achterbuurvrouw aan de Laurierkerslaan ziet om 13.45h een onbekende man een praatje maken met een timmerman die onderhoudswerkzaamheden doet aan de schutting achter bij de branduitgang van de woningen (niet ver van nummer 18). De timmerman heet Wim en werkte voor een firma genaamd Van Leeuwen. Na jaren is niet meer zeker wie Wim is. De timmerman verklaarde het praatje gemaakt te hebben met “de man met het staartje” slechts kort en oppervlakkig, waarbij deze had aangegeven postbode te zijn.

Rond 16.00h zien een schilder en een glazenzetter een man wegrennen uit de Haagkerslaan, die een paardenstaart heeft en met handen in zijn zakken naar enkele straten verderop rent (de tram).

Reeks moorden in Amstelveen

In Amstelveen zijn in enkele jaren tijd 4 ouderen vermoord (bron: Peter R de Vries). Dit doet denken aan de situatie Leidschendam, ten tijde van Veira en Kolstee. Alle ouderen werden met messteken omgebracht. Twee moordzaken, die het meest agressief waren, blijven onopgelost. De andere twee hadden als daders: een internist en een zoon van een politie-agent. Dat zit qua achtergrond enigzins in dezelfde hoek.

 1. Op dinsdag 14 september 1993 is een bejaarde vrouw (81) vermoord aan de Vogelkerslaan, drie straten van Lydia Knap. De dader bleek haar 51-jarige zoon, een internist die bij haar inwoonde. Haar naam is niet online te vinden. Dood gestoken. De maan was 7% zichtbaar.
 2. Lydia Knap werd vermoord op woensdag 9 februari 1994. Zij woonde aan de Haagkerslaan in Amstelveen. De maan was 2% zichtbaar.
 3. Een half jaar na Lydia Knap (vrijdag 2 september 1994) werd in de Boksdoornlaan (één straat verderop van de woning van Lydia Knap), de 68-jarige Jenny Bikker door een inbreker dood gestoken (1994). De dader bleek een 16-jarige zoon van een politieman te zijn. De maan was 17% zichtbaar.
 4. Op donderdag 25 november 2004 is aan de Van der Hooplaan (7 straten ten Westen van Lydia Knap), de 60-jarige Anton van Tienhoven omgebracht, met 82 steken met een kruiskop-schroevendraaier (!). Ook dat is een fysieke inspanning en agressie, die niet normaal meer is. De maan was 97% zichtbaar.

De laatste moord op Van Tienhoven is onopgelost, net als de moord op Lydia Knap. Deze vier moorden vonden plaats niet alleen in Amstelveen, maar in feite in dezelfde wijk. Bij de twee onopgeloste moordzaken, is er sprake van een overmatig aantal steken. Ook de andere twee zijn dood gestoken.

ps. De man van Lydia Knap is ondertussen overleden. Joop Baneke is geboren op 22 juli 1919 en stierf 20 december 2001. Hij is 82 jaar geworden. Joop stierf op de laatste dag vóór de zonnewende op 21 december, wat de Romeinen vierden in de saturnaliën. Het is jammer dat Joop Baneke de oplossing van deze cold case niet mocht meemaken.

pps. Op dezelfde dag als de bejaarde vrouw (81) in Amstelveen vermoord is, overleed ook Jacob van Slooten (geboren op 22 februari 1913) in Amstelveen (14 september 1993). Hij was Veiligheidsbeambte te Schiphol. Ik denk dat dit toeval is. 

ppps. De moord op Henk en Mary Run (1997) in Amsterdam-Noord doet denken aan de moord op Anton van Tienhoven op 24/25 november 2004 in Amstelveen. Enkele dagen na Anton van Tienhoven in 2004, overleed zijn beste vriend Fred Zijp, die in dezelfde straat als Anton woonde. Ook Mary Run was de buurvrouw van Henk Opentij, met wie hij al jarenlang een relatie had. Als drie weken na de moord een buurvrouw van Henk en Mary de politie opbelt, omdat ze iets gezien heeft in de woning ten tijde van de moord, sterft zij aan een herseninfarct, nog vóór de politie haar getuigenis kan opnemen (ja ja). 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in regio Amsterdam and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De moordzaak op Lydie Knap is ook een vreemde zaak

 1. Ladybug says:

  Gaat even een boodschapje doen, komt 2 uur later terug. Denk ff na.

  • Elisabeth op 't Holt says:

   Ja, flessen retour supermarkt, bieb boeken terug brengen bij div. Winkeliers boodschapjes doen.
   Plus er heen fietsen, terug fietsen. 2 uur is niets, gewoon rustig aan,
   Joop is nabestaande geen dader. PUNT.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.