Iris van den Hooff: Ook een raar verhaal, volgens de politie zelfmoord

Iris van den Hooff 10610910_871505532868083_2673154156501723144_n

Op zondag 6 juli 2014 werd Iris van den Hooff (23) dood in haar woning gevonden in de Groningse wijk De Hoogte. Ze woonde in een portiekflat aan de Van Slingelandtstraat 74-84. Deze straat is geen doorgaande weg en zal vooral bestemmingsverkeer hebben. Voor zover mij bekend, woonde Iris op 1 hoog (rechts van de deur), daar waar op google maps de witte rolgordijnen naar beneden zijn. Iris is geboren op 25 juli 1990 en is 23 jaar oud geworden.

De politie concludeerde binnen 24 uur dat dit zelfmoord is, hoewel er geen sectie op het lichaam werd verricht en er geen sporenonderzoek in de woning is gedaan. De schouwarts stelde het vermoedelijke tijdstip van de dood vast op zondag tussen 1500-1800h, maar de familie ziet aanwijzingen die een eerder moment van dood/overmeestering suggereren.

De familie en vrienden van Iris geloven niet in zelfmoord, hoewel Iris in het verleden eenmaal een zelfmoordpoging heeft ondernomen. Er zijn teveel vragen onbeantwoord. Ondertussen heeft de familie ervoor gezorgd dat het lichaam van Iris is opgegraven en betaalden zijzelf een sectie door een schouwarts. Zij willen dat Justitie de zaak verder onderzoekt.

Wat is er allemaal vreemd aan de zogenaamde zelfmoord?

 • Er is geen afscheidsbriefje. Zij heeft op geen enkele wijze ook maar iets laten weten aan vrienden, familie, noch heeft zij een bericht achtergelaten voor haar zoon van 1,5 jaar.
 • Iris werd gevonden opgehangen, maar te laag boven de grond. Haar knieën waren gebogen en haar voeten raakten de grond.
 • Er was volgens familie geen enkele aanleiding voor Iris om zelfmoord te plegen.
 • Buren zeggen ruzie te hebben gehoord in de woning op zaterdagavond.
 • Frank v.d. Goot (forensisch patholoog) sluit een misdrijf niet uit (zelfmoord ook niet).
 • Er waren vreemde zaken gebeurd rondom haar woning die dag, e.g. de deurbellen van alle 6 appartementen waren defect. Er had een onbekende auto in de straat gestaan.
 • De rolgordijnen van haar appartement waren sinds zaterdag 20.00h gesloten, hoewel de zon die dag pas om 22.00h onder is gegaan.
 • Vanaf zaterdagavond reageert ze niet op haar telefoon, wat ze normaal altijd doet.
 • Zaterdagmiddag was ze nog met moeders de stad in geweest om een bril op te halen, maakt ze vrolijk foto’s en plaatste ze deze op facebook.
 • Waarom laat Iris vanaf zaterdagavond niets meer van zich horen, maar wordt het tijdstip van de moord door de eerste schouwarts op zondag tussen 15.00-18.00h gezet?
 • De politie stelt dat de woning van binnen was afgesloten, maar dit zou volgens de ouders niet kloppen. Onduidelijk is welke toegang er niet gesloten was.
 • Het proces verbaal van de vondst van haar lichaam duidt Iris aan als een man, wat in ieder geval laat zien dat het proces verbaal niet zorgvuldig is geformuleerd.
 • De tweede sectie van patholoog Van de Goot (na opgraving) laat zien dat de klassieke tekenen van zelfmoord ontbreken. Ze hing aan een hondenriem, maar de striemen die dan verwacht worden op de nek, zijn niet zo te zien. [Ik ben geen expert, maar zegt deze patholoog dat ze mogelijk is opgehangen, nadat ze is overleden?]
 • Haar kleding zou zijn bevuild / kapot gescheurd en door de begrafenisondernemer zijn weggegooid. Waarom gooide deze dit weg? Hoe is de kleding bevuild geraakt?
 • Waarom is er geen temperatuur gemeten bij de eerste sectie? En waarom is er geen urine of bloed afgenomen? In combinatie met het weggooien van kleding: is vreemd.
 • Advocaat Korver zegt dat Justitie de hondenriem waaraan zij hing, heeft vernietigd.
 • Het was bekend bij de politie, dat Iris bedreigd werd door haat ex. Het was ook bekend, dat zij tegen hem juridische stappen aan het nemen was.

De lijst is bijzonder lang en doet mij afvragen of er vanaf dag één een cover-up was. Wat is er o.a. vernietigd? Kleding die ze droeg; hondenriem strop; geen sectie; geen sporenonderzoek in de woning; geen buurtonderzoek; geen bloedonderzoek etc.

Mochten kennissen van Iris deze website bezoeken, dit zijn mijn vragen:

 • Hoe lang woonde Iris al in dit appartement? Wie is de eigenaar?
 • Wie waren haar mede-portiekbewoners en overburen? (naam/beroep/nieuwe?)
 • Zijn er recent reparaties in de flat geweest (internet, loodgieter, …)?
 • Wie heeft er toegang tot het dak, het hek/brandgang naast de buitendeur, de portiek?
 • Wie was de getuige die een ruzie gehoord had en herkende deze iets aan de stemmen?
 • Op welke plek zou zij zich hebben opgehangen? Waaraan zat het koord?
 • Is zij inderdaad opgehangen aan een hondenriem en in de garage? Waar is de garage?
 • Wat was de inhoud van haar maag en hoe lang ervoor had ze gegeten?
 • Is er iets in het huis ontdekt dat weg was / er niet hoorde / dichtbij het lichaam lag?
 • Waren deuren en ramen gesloten? Was het licht in de badkamer aan?
 • Heeft u foto’s van de woning? Een plattegrond?
 • Waar woonde haar zoontje en wie is de vader?
 • Is Iris een bekende van instanties? (politie, GGZ, Jeugdzorg, UWV)
 • Isis was bedreigd door haar ex en nam daarvoor juridische stappen. Hoe zit dit? Ex?
 • Welke advocaat had Iris in handen genomen (en wanneer) om actie te nemen tegen ex?
 • Hoe zijn de deurbellen “onklaar” gemaakt? Wat zegt de huiseigenaar ervan? Klopt dat?
 • Zij heeft jaren geleden één zelfmoordpoging gedaan in een politiecel? Wat gebeurde er?
 • Waar zou de hondenriem normaal hebben gelegen?

Als iemand uit haar vrienden- en kennissenkring wil meedenken, alle hulp is nodig. Ga er maar niet vanuit dat de politie nog veel boven water haalt, dus vrienden/familie zullen zelf op onderzoek moeten. Het is helaas hoever dit land is afgezakt.

Een jonge vrouw zal zich niet snel ophangen aan… een hondenriem

ps. Iris van den Hooff was ooit nog te zien in het TV-programma Vakantieliefdes (2013, afl. 5). Als in haar politiedossier vermeld staat dat ze ooit zelfmoord wilde plegen, is dat voor sommigen een excuus voor een duister plan. Ben ik daar zeker van? Nee, het kan wat mij betreft nog steeds twee kanten op: 40% kans op zelfmoord; 60% kans op moord.

pps. Aan de achterzijde van de woning aan de Slingellandtstraat zijn individuele fietsenhokken/bergingen, vanaf de straat achter een hek. Bij identieke woningen aan de Jacob Catstraat zijn vergelijkbare boxes. Deze zijn wel te zien op google maps. 

ppps. De woningen zijn sociale woningen van woningcorporatie “De Huismeesters“. Bestuurder daarvan was in 2014  De heer P.K. Hillenga. De woningbouwcorporatie heeft een aanzienlijk woningbestand in de wijk De Hoogte (Oostelijk van het Noorderstation).  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Iris van den Hooff, regio Noord and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

21 Responses to Iris van den Hooff: Ook een raar verhaal, volgens de politie zelfmoord

 1. Geuz says:

  Een meisje dat zich op hangt is volstrekt onwaarschijnlijk.
  Wie gaat nu het risico nemen zelfmoord met zo’n pijnlijke en wrede methode?

  De politie die dit onderzoek deed, dient direct gearresteerd te worden als verdachten in deze zaak. Niet capabel lijkt me geen geloofwaardig verhaal voor deze blauwe thugs.
  Niets nieuws weer in dit land!

 2. rinus says:

  De maffia van Herman Bolhaar heeft het al lang zo gedaan waarbij ze niets uitzoeken, bewijsmateriaal weg maken, en noem maar op. Het is zeer terecht dat je dit aan de orde stelt. Wat kunnen wij echter doen aan de luiheid der ambtenaren die hun werk niet doen? Soms denk ik wel eens dat je ambtenaren etnisch moet zuiveren waarbij de ambtenaren die hun werk niet goed doen met de handen achter de rug af worden gevoerd naar concentratiekampen. Ik ben de eerste de gaskraan open te draaien want kakkerlakken in onze democratische rechtsstaat dienen verdelgd te worden, zoals je ongedierte bestrijdt.

  • maudoortwijn says:

   Verdelgen gaat me te ver, wil dat niet op mijn website!! Maar ik ben het kotsbeu om te zien hoe in praktijk er sprake is van groepsaanvallen op burgers en immuniteit voor de meest erge misdaden. Klaar ermee!

 3. Jim is back says:

  Is die ex-vriend over wie Iris van den Hooff klaagde die Arjan Bremer? Heeft die connecties? Of wisten de Illuminatie van haar ruzies en hadden die “mooi” een excuus voor “wat zij doen”? In het kader daarvan wil ik wel even weten bij wie ze juridische actie had uitgezet (advokuttenkantoor) in Groningen. Groningen is bolwerk van foute mannen, dus eh….. Waar is ze in beeld gekomen?

 4. Geuz says:

  Deze week had Barry Chamish een interview met de auteur van het boek:
  “Clinton’s war against women”.
  Met daarin: Bill Clinton heeft enige honderden vrouwen laten vermoorden op de wijze zoals deze moord en andere moorden beschreven op deze website.
  http://libertyarchives.com
  Dus je hebt gelijk Maud, dergelijke moorden worden gedaan om iemand te beschermen met veel macht in Nederland. Het is alleen de vraag, wie wordt er hier beschermt?

 5. Marijke says:

  Weer zo n meisje. Het maakt me zo triest. We leren onze kinderen dat de politie je helpt, maar als ze echt in nood zijn laat de politie ze in de steek. Zelfs na hun dood.

 6. Marijke says:

  Meer onderzoek naar dood Iris van den Hooff
  12-10-2015 16:59 | gewijzigd 12-10-2015 18:13 | ANP
  Er moet meer onderzoek komen in de zaak van de overleden Iris van den Hooff (23). Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. Dat meldde Richard Korver, advocaat van de familie van Iris, maandag. Wat precies onderzocht zal worden, wil Korver niet kwijt, omdat dat het onderzoek zou kunnen verstoren.

  Iris werd vorig jaar op 6 juli in Groningen dood gevonden, hangend aan een koord. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Iris zichzelf van het leven heeft beroofd, maar haar ouders menen dat er verdachte omstandigheden waren. Daarom spande de familie vorig jaar een procedure aan bij het hof om via de rechter alsnog extra onderzoek af te dwingen door het OM.

  „De door de familie geuite twijfels zijn in het geheel niet betrokken geweest in de afwegingen van politie en justitie”, citeert Korver het hof. Het hof wil zelf niets zeggen over de inhoud van het besluit.

  Volgens Korver zijn door de autoriteiten aannames gedaan op basis van eenzijdige en onjuiste informatie. Zo zou de woning waar de vrouw werd gevonden van binnen afgesloten zijn, maar bleek dit niet te kloppen.

  Op verzoek van de familie is het lichaam van Iris later opgegraven. Patholoog-anatoom Frank van de Goot concludeerde daarna dat de conclusie zelfmoord kan worden betwijfeld.

  De familie van Iris reageerde maandag opgelucht. „Ze hebben het gevoel dat ze nu pas, twee jaar na het overlijden van hun dochter, serieus worden genomen”, zegt Korver.

 7. Antoinette says:

  Hallo Maud, wat wil je hiermee bereiken. Een echt onderzoek zal er toch niet komen. Er zijn al teveel sporen gewist.

 8. Vogeltje wat zing je laat says:

  Welke sporen zijn gewist? Laat het ons weten. Laat ze hier niet mee wegkomen.

 9. Vogeltje wat zing je laat says:

  AD: Twijfel over zelfmoord levenslustige moeder Iris (23)

  Het gaat ver om je overleden dochter op te laten graven, maar de ouders van Iris van den Hooff (23) kunnen niet anders. Zij geloven gewoonweg niet dat de jonge moeder zelfmoord heeft gepleegd en gaan op onderzoek uit.

  Op 6 juli wordt het ontzielde lichaam van Iris aangetroffen in haar woning in de Groningse wijk De Hoogte. De jonge moeder van zoontje Juan (1) heeft met een touw een einde aan haar nog jonge leven gemaakt. Zo lijkt het tenminste.

  De ouders van Iris ruiken echter onraad. Hun dochter was een spontane en levenslustige meid die vol plannen zat en positief in het leven stond. Ze zou een nieuwe onderneming starten en er was in geen velden of wegen een afscheidsbrief te vinden. Ze had de dag voor haar dood nog een nieuwe bril opgehaald en haar moeder vrolijke foto’s gestuurd via haar telefoon. Ze verheugde zich bovendien erg op het bezoek van haar nichtje. Samen zouden ze in de binnenstad voetbal kijken, de WK-wedstrijd Nederland-Costa Rica. Die avond bleef de deur voor haar nichtje echter gesloten.

  Voeten raken de grond
  De volgende dag blijkt Iris dood. En dat roept vragen op. Haar geliefde hond scharrelt nog rond in de woning. Iris zou volgens haar ouders zeker passende maatregelen hebben genomen voor haar huisdier als ze van plan was uit het leven te stappen. Haar lichaam wordt bovendien in een rare stand aangetroffen. Ze hangt met gebogen benen aan een poort in haar woning en haar voeten raken nog de grond. Haar kleding is vuil en gescheurd, iets wat niet terugkomt in het schouwrapport.

  Er stromen meer alarmerende meldingen binnen. Volgens getuigen zou Iris in de weken voor haar dood bedreigd zijn. Er dook de laatste tijd een onbekende stationwagon op in de buurt. En op de avond voor haar dood hoorden de buren duidelijk een ruzie in de woning van Iris.

  Onderzoek
  Als de officiële doodsoorzaak zelfmoord blijft, nemen de ouders advocaat Richard Korver in de arm. ‘De politie heeft niets gedaan met de vraagtekens, terwijl allerlei aanwijzingen om verder onderzoek vragen. Ik kan in verband met een mogelijk strafrechtelijk onderzoek nu niet met details komen, maar er zijn genoeg uitermate verdachte omstandigheden,’ aldus Korver.

  Na een eerdere weigering van het Openbaar Ministerie heeft burgemeester Ruud Vreeman van Groningen inmiddels toestemming gegeven om Iris’ lichaam op te graven. De kosten van de opgraving en het daarop volgende onderzoek naar de doodsoorzaak komen uit op 10.000 euro. Er moeten onder meer een radioloog en een patholoog-anatoom ingeschakeld worden. De familie is een inzamelingsactie gestart.

  • Vogeltje wat zing je laat says:

   Zijn er vreemde metselaars symbolen?
   – touw (het was een hondenriem, maar een touw is een symbool).
   – onder een poort hangen.
   – opgehangen als je de grond raakt met je voeten, ruim zelfs.
   – een STATIONwagen was gezien.
   – ze heet IRIS.

   Ik heb ook ergens gelezen, dat de voordeur van binnen niet op slot was, maar gewoon “dicht getrokken”. Dus dat kan zowel iemand zijn die weggaat als wat je doet als je thuiskomt. Een moeder van een baby die geen briefje achterlaat? Ze hangt zich op aan de hondenriem, maar regelt niet even iets voor de hond?

 10. Vogeltje wat zing je laat says:

  AD: Dossier omgekomen Iris definitief gesloten

  Het onderzoek naar de in 2014 omgekomen Iris van den Hooff (23) uit Groningen gaat definitief op slot. Het Openbaar Ministerie hoeft van het Hof in Leeuwarden niet nog meer onderzoek te doen in de zaak. Nabestaanden vermoeden dat er meer aan de hand is dan zelfmoord, maar daar is geen bewijs voor gevonden.

  Chris Klomp 25-08-16, 11:39 Laatste update: 11:50

  De jonge vrouw werd in de zomer van 2014 in haar woning gevonden met een koord om haar nek. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie was het zelfmoord. De familie denkt echter dat er meer aan de hand is. Zo werd Iris kort voor haar dood bedreigd en is er de avond voor haar dood ruzie gehoord in haar woning door buren.

  Geen aanknopingspunten
  Advocaat Richard Korver dwong namens de familie sectie af op het al begraven lichaam. Het Hof in Leeuwarden meent nu echter dat het extra onderzoek geen ander licht op de zaak werpt. Volgens Korver is de politie niet voortvarend te werk gegaan. Zo werd het touw om de nek van het slachtoffer vernietigd voor er sporenonderzoek op werd losgelaten.

  Advocaten
  Advocaten pleiten al enige tijd voor beter onderzoek in zaken die op het eerste gezicht op zelfmoord lijken, maar dat mogelijk niet zijn. De advocatuur wil dat de politie standaard op zoek gaat naar sporen van een mogelijk misdrijf en niet meteen het dossier sluit als een overlijden op zelfmoord lijkt.

 11. waterman10 says:

  Geen bewijs?
  Hoe zit dat dan met die doodsbedreiging?
  Dat moet toch via die getuigen te achterhalen zijn van wie deze bedreiging kwam?

 12. Het is wat het is says:

  Maud, het is best arrogant om te denken dat je meer kennis hebt dan de politie in dit soort zaken! Alsof zij deze vragen niet hebben gesteld, alles grondig hebben onderzocht.

  Meestal zijn de dingen gewoon zoals ze lijken. Voor ouders van een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd, kan ik het me voorstellen dat ze zich hier moeilijk bij neer kunnen leggen, maar gebeurt vaak. Logisch.

  De manier waarop zelfmoord gepleegd ook en tevens het niet achterlaten van een briefje. Zelfmoord hoort niet exclusief bij somberheid als depressie.. doodswensen kunnen in vlagen komen, kunnen heel impulsief zijn, net als moorden in de relationele sfeer overigens_ was dit een boze ex geweest dan had de scene er hoogstwaarschijnlijk heel anders uitgezien.

  Nogmaals: meestal zijn de dingen echt zoals ze lijken.
  Geef dat meisje eens de rust die ze verdient, geef de familie de tijd om te rouwen… Kijk eens wat je aantrekt aan complotgekkies en andere mafkezen!

 13. waterman10 says:

  Iemand die van plan is om zichzelf van het leven te beroven laat een afscheidsbrief na.
  Dit om de nabestaanden niet in het ongewisse te laten en ook om politie niet op te zadelen met speurwerk dat toch tot niets zal leiden.
  Mijn vrouw en ik hebben dit zelf meegemaakt.
  Een hartsvriendin van mijn vrouw heeft een aantal jaren geleden ook zichzelf van het leven beroofd door een overdosis aan medicijnen in te nemen. In een hotelkamer waar de poetsdienst haar vond werd de brief bij haar op bed aangetroffen. Ook door haar zelf ondertekend. De brief heeft mijn vrouw gelezen samen met haar directe familie. Er was verder geen politie onderzoek meer nodig.
  De reden van haar levensberoving weet mijn vrouw ook.
  Ik ga daar verder geen details hier over opschrijven. Te schokkerend!

  • maudoortwijn says:

   Vooral een jonge moeder met kind van 1,5 jaar oud. Dan laat je een fysieke brief na (geen SMS oid) zodat het kind deze later kan lezen. Kortom, ik geloof dit niet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.