Hoeveel aanwijzingen worden ons toegeworpen dat het de Joego’s zijn geweest? (deel 5) Paskamermoord

Typisch aan een doofpot, zijn de vele dwaalsporen die worden uitgezet. Iedereen krijgt zo zijn eigen oordeel over waar de dader gezocht moet worden. Als je bewust twee denkrichtingen de ether ingooit, ontstaat er een tweespalt zoals in de discussie Louwes versus Klusjesman. In een volgend artikel zullen we zien welke getuigen we geloven. Eerst maar eens een denkrichting waar genoeg broodkruimeltjes liggen: Joegoslavië.

Slavische types

 1. Op 30 november in de ochtend vinden twee spoorwegmedewerkers een mes op de spoorbaan bij Amsterdam, als zij naar Watergraafsmeer gaan om te tanken. Iets voorbij de brug over de Singelgracht zien ze iets op de rails liggen. Op de terugweg van Watergraafsmeer naar Amsterdam, pakken ze het op: het is een mes. Iets voorbij de Singelgracht is bij de Zeeburgerdijk. Dit is de spoorwegovergang waar een Joegoslavische Gladio agent dichtbij woont, tegenover de Roomtuintjes.  [Acht ik dit bewijs geloofwaardig? Nee, het mes is te vroeg in de ochtend gevonden.]
 2. René Plugge (van Van Zaane rijwielhandel) en de Turkse voetganger door de Westzijde, zien beide omstreeks 10.45h een wat Zuiderlijk uitziende man buiten op straat op de Westzijde, die zich verdacht opstelt. Zij geven beide een vergelijkbaar signalement. Deze man was bijna zeker de Joegoslaaf Sukrija Taipovski (39). Deze had 14 december 1984 asiel aangevraagd in Nederland en keerde onverwacht op 30 november 1984 met zijn gezin terug naar Joegoslavië. Tussen 9.00 en 10.00h had hij al zijn geld in contanten van zijn Nederlandse rekening gehaald. Sukrija voldoet overigens niet aan de omschrijving van de man gezien in de winkel. [Ik heb geen reden om aan deze getuigenissen te twijfelen. Het gaat om iets wat veel mensen zouden hebben kunnen zien. De getuigen zeggen niets waaruit blijkt dat Sukrija iets met de moord te maken heeft, maar het is niet ondenkbaar dat hij op de uitkijk is gezet of welbewust als afleidingsmanoeuvre diende.]
 3. Om 10.55h komt getuige mevrouw I. de winkel Manouk binnen op zoek naar een riem. Zij ziet volgens haar Sandra van Raalten en ene mevrouw C. bij de toonbank staan. Vervolgens ziet ze een vrouw met een kort pagekapsel (J) uit de paskamer rechts achterin komen. Later heeft men uitgezocht dat dit een klant van Manouk zou kunnen zijn genaamd “De B.“, maar mevrouw “De B.” claimt zelf er die dag niet te zijn geweest. Daarnaast zegt I. een man te hebben gezien achterin de winkel. Deze had zwart haar. Om 11.03h verlaat getuige I. de boutiek, zonder iets gekocht te hebben. De donkere man en vrouw met pagekapsel zijn er dan nog. Deze mevrouw De B. de ex van voormalig politie-agent Martin Hoogland. Martin Hoogland kwam te werken bij politiebureau Warmoestraat in Amsterdam. Nadat hij teveel banden kreeg met de criminele hoek van Amsterdam, moest hij weg bij politie in 1984. Hij is veroordeeld voor de moord op Klaas Bruinsma. Hoogland is na de politie hoog opgeklommen binnen de Joegoslavische maffia in Amsterdam. [Ik heb mijn twijfels bij deze getuige I. Het stel (pagekapsel en donkere man) zouden direct na vertrek van I. de voordeur moeten hebben dichtgedaan, want om 11.03h kwam er wéér een klant, die dan een dichte deur aantreft. Dat betekent dat ze al alert waren, op het moment dat I. in de winkel is. Waarom zouden ze zich dan zo aan getuige I. laten zien? Ze hadden makkelijk weggedoken kunnen blijven in de achterste paskamer! Onlogisch.]
 4. Om 11.15h stapt een huisvrouw (67) winkel Manouk in. Zij getuigt dat de lichten in de etalage uit waren bij Manouk, maar dat de deur niet op slot was. Als zij naar binnenloopt is het relatief donker. Achterin staat volgens haar een man, die zegt “Wij zijn gesloten”. De man heeft donkere kleding en is enigszins stevig. Zwart haar. Als zij vraagt wanneer de winkel dan wel open is, zegt de man “Met een half uur”. Hij spreekt Nederlands, maar niet accentloos. Het is een haar onbekend accent. Omdat het vreemd aanvoelt, maakt mevrouw rechtsomkeer. Het signalement lijkt overigens om het signalement van de ramenlapster op de Herengracht.  [In de rechtzaak tegen Rob van Zaane twee jaar later, getuigt mevrouw niet in de rechtzaal. Zij is tot op heden anoniem gebleven. Overigens stapte ze de winkel in voor een pakje van Fl.269,- wat exact het bedrag is, dat uit de kassa weg is. Misschien zijn we in de maling genomen?]
 5. vlcsnap-2015-09-24-22h25m43s348Ongeveer 11.30h: Een mevrouw aan de Herengracht lapt haar ramen. Als zij op het huishoudtrapje staat, hoort ze iemand in haar emmer water plonsen. De man voldoet aan de omschrijving van de man die getuige (67) in de winkel zag. Hij heeft kennelijk zijn handen schoon gewassen in de emmer, waarna hij doorloopt. Achteraf blijkt er bloed in de emmer te zitten, maar omdat het water is weggegooid, zijn de sporen onvoldoende om een bloedgroep te bepalen. Net als mevrouw L. getuigt ook N. niet in de rechtzaak zelf tegen Rob Zaane. Ze houdt het bij haar verklaring bij de politie. [Waarom zou een dader zijn handen daar wassen? Hij had dat in de keuken van de winkel kunnen doen! Desnoods steek je bebloede handen in de zakken tot je bij een openbare ruimte komt met water. Nu is het “vissen naar getuigenissen”. Raar verhaal.]
 6. Dan is er nog een heer Paulen, die rond 11.35h drie Zuid-Europese mannen van de Westzijde over de Herengracht richting station in Zaandam had zien lopen. Eén ervan droeg openlijk een groot mes. [Ook dit komt bevreemdend op me over. Een professional heeft meestal een plek op het lichaam waar wapens snel weggestopt kunnen worden, zodat niemand deze ziet.]
 7. De vermeende dader Kemal Erol werd een paar dagen na de moord aangehouden met een bebloed mes in zijn broeksband op de Amsterdamse Zeedijk. De Amsterdamse agenten slaan alarm als ze de gelijkenis met de compositietekening zien die verspreid is na de Zaanse moord. Maar Erol komt vrij. Enkele jaren later bood Kemal Erol zich aan als kroongetuige bij de politie, omdat hij twee verdachte mannen had gezien op het station en in de trein tussen Amsterdam en Zaandam. Erol, net als Sjoerd Bos afkomstig uit Krommenie, was de perfecte dadermatch (of patsy). Hij had geweldsmisdrijven op zijn naam en had ook al vaker kledingwinkels beroofd. Hij had bovendien tegen verschillende mensen bekend dat hij de dader was (hoe slim is dat?).

Uit bovenstaande getuigenissen blijkt dat er vele Zuidelijke (blanke) types (Turks/Joegoslavisch) zich hebben opgehouden bij de winkel Manouk rondom het vermoedelijke tijdstip van de moord. Het meest bizarre is, dat deze zich openlijk meer dan verdacht gedragen. Zijn zij ingehuurd om de verdenking op zich te vestigen, zoals dat vermoedelijk ook bij de zaak Vaatstra gedaan is? Het ligt er te dik bovenop.

Verdachten

Jaren later is Rob van Zaane vrijgesproken, nadat hij lang gehamerd had op onderzoek naar andere verdachten, die door getuigen gezien zouden zijn.

Er is DNA-bewijs gevonden tegen Kemal Erol (Turkse heroïneverslaafde, wiens broer destijds bij Hoogovens werkte). Dit DNA is gevonden in de uiteinden van de zakdoek in de mond van het slachtoffer (dan weten we ook waarom daar een zakdoek zat, ipv een strook gordijnstof). Kemal is dan reeds overleden aan een overdosis, volgens Turkse autoriteiten.

Kemal Erol Turks niet zeker of juiste 19251427De politie gaat ervan uit, dat Kemal de roofmoord gepleegd heeft met de Joegoslaaf Sukrija Taipovski, hoewel er niet eens een aanwijzing is dat beide mannen elkaar zouden kennen. Overigens is ook deze volgens de boeken ondertussen overleden, door een auto-ongeluk in 1992 in Macedonië.

En als dat echt zo is, waarom kan ik dan niet een foto van die lui online zien? Overal kan ik foto’s zien van arme Sjoerd Bos de klokkenluider (jaja), maar geen foto van Kemal Erol of Sukrija Taipovski. Hoe moet ik zeker weten dat die twee echt poelang zijn? Deze oude foto (r) vond ik van een Kemal Erol, maar niet zeker is of het de juiste man is. Hij lijkt wél op de compositiefoto.

Met alles wat ik gezien heb, wil ik al wel twee dingen zeggen: Dit was géén geplande roofmoord. En dit was géén gewoon SM-spel. De doofpot is groot. 

Net als in de Deventer moordzaak zijn er twee kampen: Joegoslaven (roofmoord) vs Van Zaane (SM-spel dat misgaat). Er waren meer belastende verklaringen tegen de Slavische types, maar deze zijn onvoldoende onderzocht. Als er twee al dood zijn, volgt ineens een DNA-bewijs. Over DNA-bewijs heb ik ook zo mijn eigen mening ondertussen (link).

ps. Krommenie speelt een belangrijke rol in deze Zaanse moordzaak. De eigenaar van winkel Manouk, opende zijn eerste filiaal in Krommenie. De eindverantwoordelijke rechercheur van de moordzaak was Sjoerd Bos, uit Krommenie. De dader volgens de politie jaren later (na eerst Rob van Zaane te hebben veroordeeld) was Kemal Erol, een Turkse junk uit Krommenie. Krommenie is een kleinere gemeente boven Zaandam.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in regio Amsterdam, Sandra van Raalten, Zaandam and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Hoeveel aanwijzingen worden ons toegeworpen dat het de Joego’s zijn geweest? (deel 5) Paskamermoord

 1. Volgens mij is de foto van Kemal correct, hij ziet er nu zo uit…. http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/19251406.jpg

 2. Ik geloof dus niet dat hij is overleden in ’93 aan zijn verslaving, ik denk dat hij in Turkije woont.

 3. Andre A says:

  Sandra van Raalten nep en gespeeld door Patrick Kluivert?
  Wat een totale onzin zeg. Maud haal die troep van het internet. Ga even modereren of huur iemand in die dat voor je doet. Troep ik wil dat niet lezen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.