De Rabobank pinpas van Marianne Vaatstra

De moord op Marianne Vaatstra in 1999 is veelbesproken, maar nog steeds niet 100% opgelost. Volgens Justitie is het Jasper Steringa (onmogelijk). Volgens team Wim Dankbaar zijn het enkele asielzoekers van het AZC Kollum samen met de Duitsers. Dat laatste is véél logischer, maar waarschijnlijk niet het hele verhaal. 

Ik had er al eerder over gelezen: de bankpas van Marianne Vaatstra. Met deze bankpas heeft Marianne Vaatstra om 22.00h nog Fl. 25,- gepind. Rond 22.45h brengt Johan haar broer Marianne naar Kollum en zet haar zogezegd af bij Paradiso. Voor zover moeder en vader Vaatstra het kunnen inschatten, zit na de moord alles nog in haar portemonnee, behalve de Rabobankpas.

In het boek van “Het Vaatstra Complot” staat de brief van Peter R. de Vries aan de heer Jan Verkaik, die het onderzoek naar de moord op Vaatstra leidde.

DSCI0413 DSCI0412

Uit deze brief komt naar voren:

 • De Rabobank pinpas van Marianne Vaatstra zat volgens moeder Maaike niet meer in haar portemonnee na de moord.
 • Een anonieme medewerkster van de ABN AMRO neemt zogezegd contact op met Peter R. de Vries in 2001. Zij meent dat het bankpasje van Vaatstra, vermoedelijk via de daders/handlangers van de moord, gebruikt is bij een pinautomaat aan de Vismarkt in Groningen. De pas is daar ingeslikt.
 • Eind oktober / begin november 1999 zou de medewerkster van het filiaal aan de Vismarkt de ingeslikte pas administratief verwerkt hebben. Daarna is er niets mee gedaan, omdat het een pas van een andere bank was.
 • Nadat deze brief naar politie verstuurd is, is er niets meer vernomen van de kwestie van de bankpas van Marianne Vaatstra (het was de pas, met haar rekeningnummer).

De getuigenis roept enkele vragen op:

 1. Waarom springt Peter R. de Vries hier niet bovenop? Een bankpas met mogelijk de vingerafdrukken van de dader! Hij kent toch wel mensen bij de ABN? Welke ambitieuze misdaadjournalist zou deze tip direct aan de politie geven?
 2. Waarom springt de politie hier niet bovenop? Dit kan een doorbraak zijn: vingerafdrukken, tijdstip van op de Vismarkt zijn, mogelijk camerabeelden.
 3. Waarom wil de tipgever anoniem blijven, ook naar politie toe? Is ze bang voor haar baan? Nonsens, zij heeft die bankpas administratief verwerkt. Hoeveel bankmedewerkers hebben dat ene pasje zitten verwerken in dat filiaal? Nou dan! Naar je werkgever ben je niet anoniem. Dat ze niet op TV wil, begrijp ik wél.
 4. Een half jaar na het inslikken worden de pasjes verwerkt? Is dit serieus? Bij inslikken kunnen er twee zaken aan de hand zijn: a) een klant heeft een vervelend ongemak en wil vermoedelijk een nieuwe pas; b) er is een misdrijf gepleegd (en die klant heeft daar ongemak van). ABN AMRO zou een half jaar wachten met het verwerken van de gegevens daarvan? Ik geloof het niet. Het is 1999. Dit gaat niet om de toegangspas van een zwembad ofzo. Die pasjes liggen dan al die tijd ergens in een la ofzo? Dat zou fraude door bankmedewerkers te gemakkelijk maken. Vreemd.
 5. Half Groningen wist van de moord op Marianne Vaatstra. Als eind oktober 1999 iemand een bankpas met M. Vaatstra op het bureau krijgt, omdat deze ingeslikt is door het automaat, zou de helft van de mensen in de stad een link leggen met de moord.
 6. Daarentegen, als de medewerkster geen link legt met de moord eind oktober 1999, wat is dan de kans dat zij zich de bankpas ruim een jaar later ineens wél herinnert? Vaatstra is een veelvoorkomende naam in het Noorden. In de tussentijd is datzelfde bankfiliaal ineens toevallig ook nog gesloten. What are the odds?
 7. De moeder van Marianne Vaatstra heeft overigens zelf ook telefonisch contact gehad met de tipgeefster in de brief. Samen hebben ze gecontroleerd en geconstateerd dat dit inderdaad om de pas van Marianne ging, want het rekeningnummer kwam overeen. Dit laatste vergroot de geloofwaardigheid van de tipgeefster aanzienlijk.

Als de tip betrouwbaar is: Hoe kan het dat de pas niet is onderzocht? Vingerafdrukken? Andere sporen! Video van het tijdstip van pinnen? Het is immers 1999 en dit is de Vismarkt. Hier zijn altijd wel mensen 24h per dag. Iemand kan iets gezien hebben?

Als de tip niet betrouwbaar zou zijn: Wat zegt dit? Wie wist dat de Rabobank pas weg was én kon haar rekeningnummer weten? Waarom zou men een verhaal nodig hebben bij de vermiste pas? Heeft Marianne zelf nog geprobeerd te pinnen op 30 april?

De exacte datum en het tijdstip van gebruiken van de pas worden niet vermeld in het boek van Dankbaar, maar het zou vlak na de moord zijn geweest. Ik vraag me af of politie destijds contact heeft opgenomen met de Rabobank aan de Voorstraat in Kollum, om te controleren of er activiteit met de pas heeft plaatsgevonden in die nacht van 1 mei. Dat pinautomaat is een donker hoekje en een taxi naar huis is duur.

De bankpas zou 5 jaar opgeslagen moeten zijn, maar blijkt onvindbaar bij de ABN AMRO.


 

ps. Het is niet duidelijk wáár Marianne Vaatstra de laatste avond om 22.00h haar bankpas heeft gebruikt om 25,- te pinnen. Het meest logisch is, als dit in haar woonplaats is gedaan. Is dit geld daadwerkelijk uit de pinautomaat gehaald bij het pinnen? Zat dit briefje nog in haar portemonnee? Hoeveel entreegeld werd door Paradiso gevraagd? Tussen het moment van het pinnen en het in de auto stappen bij broer Johan, wie heeft in tussentijd Marianne nog gesproken? 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Marianne Vaatstra, regio Noord and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De Rabobank pinpas van Marianne Vaatstra

 1. MetdePet says:

  Wat wil ik weten?

  Wie is die broer van Marianne die haar heeft weg gebracht?
  Wie heeft die Rabobank pas eruit gehaald en hoe laat was dat? (zat er in die tijd al een hip in die pasjes? misschien bij Marianne wel en wilde ze dat bewijs niet?)
  Het Rabobank pasje is eruit, als de ouders de portemonnee terug krijgen, dan, dan zien zij het.
  Hoeveel geld zat nog in e portemonnee? Had ze entree betaald in Paradiso? Welke wisselgeld kreeg ze dan?
  Hoeveel mensen hebben gezien dat die broer haar daadwerkelijk heeft afgezet bij Paradiso?
  Op welk adres pinde ze voor het laatst?

 2. MetdePet says:

  De theorie dat ze in Paradiso al is gepakt, dat kan ook.
  Maar die broer sluit ik ook niet uit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.