De moord op Marianne Vaatstra: Waar is de moord gepleegd? (deel 3)

Waar kan de moord gepleegd zijn?

marianne.vaatstra.grafsteen.moordzaak.dna.match.grootDe verdenkingen over moordlocatie gaan uit naar de caravan van Ludger Dill (hij woonde bij het Landbouwmuseum aan de Keningswei) of naar de caravan van diens vriend Wolfgang Hebben (caravan bij Poelplaets bij AZC). Ludger Dill had camping de Poelplaets gekocht in 1992 om er een Kinderdorp van te maken. Omdat Dill de vergunning niet rond kreeg, heeft hij deze kollumLenkele jaren later doorverkocht. Sinds 1996 is er een AZC. In 1999 woonden beide heren in de buurt van deze camping. Ludger Dill maakte zich verdacht door die nacht Marianne Vaatstra als één van de laatste gezien te hebben in Snackbar ‘t Flitsje. Wolfgang Hebben maakte zich verdacht, omdat zijn caravan afbrandt, waarbij brandweermannen opmerkten dat hen gevraagd was de caravan geheel af te laten branden en dan pas het vuur te doven.

Het ligt er wat mij betreft iets te dik bovenop. Bovendien herkent men aan de doofpot de dader. In dit geval is er op alle niveau bij de overheid meegewerkt aan een doofpot.

Op basis van alles wat we weten, wat voor moordlocatie zoeken we dan? 

 1. Een locatie waar niemand spontaan langskomt midden in de nacht.
 2. Een locatie in handen van de staat óf in handen van een kindermoordenaar.
 3. Een locatie die afgelegen is en/of omringd door bomen.
 4. Een locatie waar weinig mensen het zien als een auto aan komt rijden.
 5. Een gebouw met weinig ramen, zodat eventuele pottenkijkers niks zien.

De caravans van beide bovenstaande heren lijken me minder geschikt. Omdat er in dit geval geen enkel risico genomen is en de doofpot hermetisch afgesloten blijft, zal ook de moordlocatie “verstandig” gekozen zijn.

In feite kan de locatie overal zijn geweest. Echter, ze zou pas na half 1 ‘s nachts ontvoerd zijn. Ik heb mijn twijfels bij het tijdstip van ontvoering. Er is dan amper tijd voor een lustmoord en de voorbereiding daarvan op locatie. Bij de schouwing bleek dat Marianne is gestorven tussen half twee en twee uur ‘s nachts (voor wat dat waard is in deze tijden). Op 1 mei komt de zon op omstreeks 6.00h. Het boerenbedrijf wordt dan wakker. Een beetje lustmoord duurt neem ik aan wel een uur. Waarom zou je kiezen voor een locatie die een uur rijden is? Het kan, gebeurt ook vaak, maar misschien is dat hier niet het geval.

Zwembad  It Paradyske 

Aan de badweg 2 zit zwembad It Paradyske. Het is een mogelijk scenario.

013-1024x583Deze locatie is “perfect” voor een lustmoord en het dumpen van het lichaam in de Keningswei. Er is niemand in de avonduren. De locatie, parkeerplaats en de oprit zijn omringd door bomen (geen zicht). De gebouwen naast het zwembad hebben weinig ramen. Het ligt aan de N358, zodat niemand kan zien wie er vanaf de rotonde (bij de Keningswei) over de parallelweg aan komt rijden. Omdat het een zwembad is, zullen kleedruimtes eenvoudig zijn schoon te maken (te desinfecteren). De drie liter bloed die Marianne Vaatstra verloren heeft, kan over gladde vloeren in grote putjes verdwijnen.

Het zwembad ligt niet ver van de vindplaats van het lichaam. Met 2-4 mensen samen is een meisje in een bodybag lopend naar de vindplaats te dragen. Daarvoor is slechts nodig dat iemand op de uitkijk staat om het juiste moment te bepalen om over de N358 te lopen. Midden in de nacht zal het rustig zijn op de weg. Het is slechts 800m lopen naar de vindplaats. Na het dumpen van het lichaam en het opbergen van de bodybag, zal een deel van de handlangers naar het Noorden zijn gelopen (een auto die hen oppikt op de Fogelsangloane?) en/of terug naar het zwembad. De honden zijn vanaf de vindplaats aangeslagen en liepen richting het zwembad en richting het noorden.

Een bijkomend voordeel is, dat de schuld ook hier bij het AZC zal komen te liggen. Vanaf de vindplaats aan de Keningswei liepen de honden richting het zwembad. Achter het zwembad is het AZC gelegen. Men ging er automatisch vanuit, dat iemand dus waarschijnlijk terug vanaf de vindplaats naar zijn huis op het AZC is gelopen. Wat als het andersom is? Wat als het lichaam gedumpt is vanaf het zwembad, op het weiland?

Badmeester Andries Visser trof in de dagen na 1 mei 1999 (de dag dat Marianne Vaatstra werd gevonden) bij het zwembad in de bosjes een bebloed jack aan. Andries Visser had reeds gehoord van de moord op Vaatstra en vermoedde dat het bebloede jack dus mogelijk met de moord iets van doen had. Hij bracht het daarom direct naar de politie. Hierna is hij regelmatig wezen informeren bij de politie om te vragen of ze iets aan het jack hadden gehad. Uiteindelijk kwamen de burgemeester Piet Visser en een Officier van Justitie bij hem langs, zogezegd om hem te vertellen dat hij zich nergens mee moest bemoeien, als hij zijn baan zou willen houden. Ondanks dit dreigement, heeft badmeester Andries Visser dit uitgebreid uit de doeken gedaan bij Wim Dankbaar. Hij is hierdoor “in the clear”. Overigens is Andries Visser ondertussen overleden. Zijn weduwe bevestigt het verhaal van het jack. Deze zelfde Andries Visser was er (vanaf de hoge duikplank) getuige van, dat de speurhonden richting het zwembad liepen en werden terug geroepen. Nieuwsgierig geworden, is Andries op een later tijdstip (enkele dagen later) gaan zoeken naar het spoor waar die honden nu eigenlijk naar zochten en hij vond inderdaad een bebloed trainingsjack aan de Oostkant van het zwembad. Hij belde hierop niet de politie en maakte geen foto van de vindplaats, maar nam het jack zelf mee om het in te leveren bij de politie.

Keningswei nummer 7 

In 1999 was de boerderij op Keningswei 7 onbewoond. Dit is de boerderij gelegen direct naast het weiland waarin Marianne gevonden is. Vanaf het tunneltje is dit de eerste boerderij aan de rechterhand. Een afgelegen boerderij zou wellicht geschikt zijn, dit niet.\

 • De boerderij is gelegen vlak aan de weg, met slechts wat bomen ertussen. Iedereen kan de oprit en het erf vanaf de Keningswei zien. (link)
 • De Keningswei is geen drukke weg, maar wel een doorgaande weg naar Veenklooster en Kollumerzwaag. Er rijdt dus regelmatig verkeer langs, na een stapavond.
 • Het zal bekend zijn geweest dat boerderij leeg stond. Als er dan wat licht is of iemand loopt, wordt het snel als verdacht gezien.
 • Je moet wel erg dom zijn om dán een lichaam neer te leggen op de vindplaats van Marianne. De kans dat een pa Vaatstra gelijk even komt kijken daar is te groot. Als iemand van de vrienden/bekenden van Vaatstra 1 mei even neust bij de Keningswei 7, is er zelfs niemand die een excuus heeft om ze weg te sturen: er is immers niemand.

Hoewel de dumpplaats vermoedelijk gekozen is wetende dat de boerderij leeg staat, denk ik niet dat deze gebruikt is. Overigens is een boerderij op zich wel een goede locatie voor een lustmoord, omdat er de middelen zijn om een stal schoon te spuiten en het afval een put of riool in te gooien. De daders wisten vermoedelijk dat deze boerderij leeg stond.

Fogelsangh State 

Het is een locatie waar men snel aan zal denken, bij een (nep)elite lustmoord. Het is gelegen in een bos, zodat vreemde ogen niet meekijken. Vanaf dat bos kan men (ten Zuiden van de Keningswei) oostwaarts lopen, zonder boerderijen tegen te komen. Zo kan men ongezien een lichaam dumpen vanaf de weiland ten Zuiden van de Keningswei, door op het laatst de weg over te steken. De “verdachte” BMW is ook gezien aan de Keningswei ter hoogte van de Fogelsangh State. Ook het verhaal van Spencer past in dit scenario.

fogelsanghstate landbouwmuseum

Waarom denk ik dat de moord hier niet gepleegd is?

 • De locatie is te snel verdacht. Ludger Dill is opvallend aanwezig de avond van de verdwijning van Marianne Vaatstra. De BMW staat in de berm op de Keningswei, ter hoogte van de Fogelsangh State. Waarom staat die BMW in het zicht, als je op dit landgoed ook verderop verholen in het bos kan staan? Het ligt er te dik bovenop.
 • Luger Dill stond volgens Geke Haamstra op 4 mei kleding te verbranden naast het Landbouwmuseum bij zijn caravan. Hij maakt zichzelf daarmee verdacht.
 • Bovendien is de locatie niet echt geschikt. Het is dichtbij woonhuizen en doorgaande weg Keningswei. Als hier meerdere auto’s heen en terug rijden, zien teveel mensen dat.
 • Marianne is die avond overgehaald om voor het eerst in Kollum (verder van haar huis) uit te gaan. Normaal ging ze naar de Ringo Bar. Bij mij ontstaat dan het vermoeden dat ze misschien gespot is door haar daders nabij de Fogelsanghe (Ringo bar), maar dat de logistiek vereiste dat ze verderop dichterbij Kollum vermoord zou worden.
 • Het verhaal van Spencer Sletering is een vreemd verhaal. Hij zou haar afgezet hebben bij het tunneltje aan het begin van de Keningswei. Dat moest hij kennelijk zeggen. Hoewel dat logistiek niet logisch is (van Kollum, naar het station in Buitenpost, dan weer half terug naar Kollum) is dat wel het verhaal. Waarom? Waarom mogen we niet nadenken over iets wat vóór het tunneltje gebeurd kan zijn? De Fogelsangh State zou passen in het verhaal van Spencer. Dat verhaal geloof ik niet.
 • Als iemand in Kollum bezorgd was geworden en de familie Vaatstra om 0.30h zou hebben gebeld, dan is dit een plek waar ze langs zouden rijden i.v.m. Ludger Dill.

In de tijd van de moord was Pieter van der Zwaag eigenaar van de Fogelsangh State, het Landbouwmuseum De Brink, Slot Lytse en religieus conferentiecentrum Het Lichtpunt.

De caravan van Wolfgang Hebben

 • Zowel Ludger Dill als Wolfgang Hebben, hebben zich uiterst verdacht gedragen.
 • Beide Duitsers waren al langer betrokken in de business van prostitutie en opnames van duistere pornofilms. Het was algemeen bekend dat er criminele handel van alle soorten plaatsvond in de caravan van Wolfgang Hebben naast het AZC.
 • Het team van Wim Dankbaar heeft een schare aan getuigen gevonden die bevestigen dat de moord door Ali Hassan is gepleegd in de caravan van Wolfgang Hebben, en dat Ludger Dill en Wolfgang Hebben dit alles georganiseerd hebben.

Ik twijfel, want ik zie Dill en Hebben niet in staat om een doofpot van deze omvang op te zetten. Echter, ik pleit Ludger Dill en Wolfgang Hebben niet vrij in deze, in tegendeel. Als moordlocatie van een high profile moord acht ik deze caravan minder geschikt.

 • De caravan is relatief klein voor een lustmoord waar meerdere personen bij zijn.
 • Op het AZC zijn 24h per dag wel mensen die dan wakker zijn.
 • De caravan heeft ramen. Voor bezoek van prostituees of handel in hasj is dat niet een probleem, maar voor een lustmoord op een 16-jarige scholiere is de locatie ongeschikt.
 • De caravan is bekend bij de politie en half Kollum, zodat eenieder die weet heeft van de ontvoering van Marianne in de nacht (en die goedwillend is), hier zal kijken.
 • Spencer ging op 1 mei in de ochtend hier NIET kijken.

Schoolgebouw in het centrum van Kollum

Achter het Raboplein aan de Voorstraat in Kollum is de school Piter Jelles gevestigd. Deze zit aan de Gerrit Bleekerstraat 3. Het is op een steenworp afstand van waar Marianne verdween. De school is aan de achterkant van het Raboplein. In de nacht is een school uitgestorven. Op 1 mei is het zaterdag, dus men heeft een weekend om de school “op te ruimen”. Als locatie is het niet ongeschikt, ook logistiek niet. Veel auto’s hebben een excuus om even te stoppen in de nacht bij het Raboplein (even pinnen).

Als dit gaat om een high profile moord met belangrijke aanwezigen, dan zal niet gekozen worden voor een locatie als een school. Als iemand wel bedrijvigheid ziet in de nacht, is er gelijk een verdenking. Scholen horen leeg te zijn in de nacht, niemand woont er ook. Wanneer één of twee auto’s stoppen daar, valt het misschien niet op. Het risico op ontdekking is te groot. De school ligt in een woonwijk.

Overigens sluit ik niet uit dat diverse getuigen gelogen hebben over wat er gebeurd is die avond, zodat Marianne zelfs ontvoerd kan zijn eerder op de avond. In dat geval is er tijd geweest om haar mee te nemen verder weg. 

—————

Kortom, de Fogelsanghe, Keningswei 7, en het schoolgebouw zijn minder geschikt. Teveel risico. Hoewel Dill en Hebben betrokken lijken in de ontvoering/moord, is ook de caravan onhandig. Vermoedelijk wilde men dat complotters zouden denken dat het hier zou zijn.

Ongetwijfeld zijn er meer locaties die “geschikt zijn om” in de buurt van Kollum. Een afgelegen boerderij of binnenmanege is niet uit te sluiten. 

De-Swadde-2

Rechts de route die Spencer Sletering de volgende ochtend fietst, om samen met zijn vriend Gerrit Alma naar Marianne te zoeken. De zoektocht van Spencer liep achter de voetbalvelden van De Swadde, halverwege richting het AZC, en daarna naar zwembad ’t Paradyske. Hoewel hij zegt Marianne afgezet te hebben bij het tunneltje op de rotonde van de Keningswei, zoekt hij juist in het gebied daarvóór (beginnend vanaf Buitenpost waar hij woont) tussen Kollum/Buitenpost en de N358. Hij kijkt daarbij met name rondom de voetbalvelden en bij het zwembad. Mijn vermoeden is, dat Spencer wist dat Marianne gevaar liep die avond en vanuit welke hoek, maar dat hij haar desondanks alleen liet. In feite heeft hij haar in dat geval (vermoedelijk uit lafheid) overgeleverd. Nog vóór de ochtend is hem verteld welk verhaal hij geacht werd te houden, namelijk: “Zij wilde alleen fietsen vanaf het tunneltje”. Dat was het verhaal dat hij moest zeggen. Dan vraag ik me af waar ze vóór het tunneltje is achtergelaten?

Hieronder een kaart die de logistiek weergeeft, met dank aan Wim Dankbaar

kaartje

 • A – huis van Geke
 • B – discotheek Paradiso
 • C – de tennisvelden
 • D – het AZC
 • E – station Buitenpost
 • F – beweerd afscheid van Marianne
 • G – sportpark de Swadde
 • H – het fietstunneltje
 • I – het zwembad
 • J – het weggetje Paradyske, achteringang van het AZC
 • K – vindplaats Marianne, beweerde plaats delict
 • L – Ringo Bar
 • M – landbouwmuseum van Jan Cloppenburg
 • N – Veenkloosterbos
 • P – boerderij van Jasper

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Marianne Vaatstra and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to De moord op Marianne Vaatstra: Waar is de moord gepleegd? (deel 3)

 1. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 2. theyknew says:

  “Waar is de moord gepleegd?”

  In de caravan van Wolfgang Hebben!

  • maudoortwijn says:

   Ik lees het boek van Wim Dankbaar ook, maar ben desondanks niet 100% overtuigd. Dat het formele verhaal van Justitie niet klopt is 100% zeker.

  • theyknew says:

   Het P.D. was sowieso niet de Keningswei, De leugen van Henk Mous heeft dat aangetoond en de caravan van Wolfgang Hebben ging een maand later, midden in de nacht, in rook op omdat de koper van de caravan, midden in de nacht, werkzaamheden aan zijn net niet verworven onderkomen aan het verrichten was. Tenminste, dat is de lezing van de politie, de nieuwe eigenaar kan het niet meer vertellen.

  • maudoortwijn says:

   Eens, PD is zeker niet het weiland op de Keningswei. Zeker niet.

   Het afbranden van de caravan is ook verdacht. Eens. Dat kan twee dingen betekenen. 1) De moord vond plaats in de caravan. 2) Men wil dat complotters geloven dat de moord plaatsvond in de caravan.

  • theyknew says:

   Waar moet de moord anders hebben plaatsgevonden? In de Fogelsangstaete? Wie heeft daar de 3 liter bloed uit Mariannes lichaam opgeruimd? Of hebben zij het opgevangen in een offerschaal en dat is géén complot zeker?

 3. heusing says:

  Proficiat, Maud!
  2) Men wil dat complotters geloven dat de moord plaatsvond in de caravan.

  • heusing says:

   De brand in de caravan was een False Flag. In alle opzichten.

   Maar liefst twee jerrycans benzine, 20 liter, (bron: Wim Dankbaar) zijn er aan gespendeerd om dit spektakel uit te voeren , terwijl één flesje brandspiritus van het Kruidvat zou moeten volstaan.
   (In het TV-programma Opsporing Verzocht, waarbij verdachten van autobranden worden getoond, zie je nooit, dat de verdachte met blikken aan het zeulen is; zelfs voor een metalen auto schijnt niet veel aanmaakbrandstof nodig te zijn, om deze volledig in vlammen te laten opgaan, laat staan het bordkartonnen chaletje van Hebben)

   Het tijdstip is bewust in de heldere nacht van 24 juni gekozen; het vuur was op kilometers afstand zichtbaar, en het schouwspel maakte diepe indruk.
   Er wordt wel beweerd, dat “de brandweer er eerst niet bij mocht”, waarmee blijkbaar het een en ander gesuggereerd wordt.
   In feite mag een benzinebrand NOOIT met water geblust worden, reden waarom de brandweer machteloos stond, en aanvankelijk op een afstand bleef in verband met te verwachte explosies vanwege bijvoorbeeld gasflessen. Pas nadat de benzine haar verwoestende werk had gedaan kon de brandweer niets anders doen dan nablussen, zoals dat gebruikelijk is.

   In plaats van dat hier (bijna twee maanden te laat!) sporen zijn uitgewist, wat ook met een sopje had kunnen gebeuren (ook daarvoor kan men bij het Kruidvat terecht), was hier iets heel anders aan de hand: de brandstichter zorgde ervoor, dat vanaf dat moment de caravan letterlijk in het brandpunt van de belangstelling kwam te staan. Waar rook is is vuur, en waar vuur is, moet toch wel iets aan de hand zijn.

   Dat de brandstichter daarmee volkomen in zijn opzet is geslaagd, mag duidelijk zijn.

  • maudoortwijn says:

   Exact mijn gedachten. De brandstichter is dus wel fout in de zaak Vaatstra (doet mee met de cover-up), maar de moord op Vaatstra is hier niet gepleegd.

  • heusing says:

   Ergo: de verklaring van Feik, dat hij aanwezig was bij de moord in de caravan is een keiharde leugen. Daar is geen speld tussen te krijgen.

   Er is overigens geen snipper bewijs, dat die verklaring van Feik überhaupt bestaat.

  • maudoortwijn says:

   Asielzoekers doen vermoedelijk van alles voor Justitie, als ze in ruil mogen blijven.

  • maudoortwijn says:

   Hier zitten we dan. Alles is zo opgezet, dat mainstream media volgers blind geloven in de schuld van Jasper Steringa (want DNA bewijs!).

   Complot-website volgers geloven de verklaringen van lieden die “door politie genegeerd worden”. Dan kom je uit bij het AZC.

   Beide zijden zijn gemanipuleerd. Dat vergt een omvangrijk complot. Aan de doofpot herkent men de dader. Hoe Marianne vermoord is die nacht? Ik denk dat we simpel terug moeten naar de basis. Ze is om 22.30/23.00h afgezet door broer Johan bij Paradiso. En toen? Hoeveel mensen hebben haar gezien bij Paradiso en bij het Flitsje? (dat al die verhalen van Justitie over fietsen enzo niet kloppen weten we nu!)

   De basisvraag is: waar is Marianne?

  • heusing says:

   Asielzoekers doen vermoedelijk van alles voor Justitie, als ze in ruil mogen blijven.
   Dat is, met alle respect, een aanname, die niet lijkt te kloppen.
   Volgens het boek van de heer Dankbaar dateert de bewuste verklaring van Feik van 2013. Feik heeft al sinds 1999 een verblijfsvergunning en is volkomen geïntregeerd in de Nederlandse samenleving en heeft 14 jaar niets van zich laten horen.
   Maar zelfs al zou hij op de een of andere wijze gedwongen zijn om een of andere ongeloofwaardige medeplichtigheid op te biechten, nogmaals, er is geen snipper bewijs, dat die verklaring van Feik überhaupt bestaat.

  • maudoortwijn says:

   Wanneer in 1999 kreeg Feik een verblijfsvergunning?

 4. heusing says:

  @Maud,
  Sorry. Feik kreeg een verblijfsvergunning in mei 2000, niet in 1999 (volgens Hero Brinkman, die zich in 2012 met de zaak heeft bezig gehouden)
  Voor de zogenaamde bekentenis van Feik bestaat geen enkel bewijs, en ze hoort thuis in de categorie verzonnen kluisverklaringen, waarover de heer Dankbaar in zijn boek schrijft.

  • maudoortwijn says:

   Dus… mijn opmerking dat er in de groep asielzoekers in ruil voor verblijfsvergunning mogelijk wat bereidheid zou zijn aan deze of gene louche activiteiten deel te nemen…. Dat is hiermee bewezen onzin? Of juist niet? Ali H Hassan zou een hartoperaties zijn ondergaan. Feik Mustafa een verblijfsvergunning. Door Wim Dankbaar zijn beide wit gewassen. Klaar over. Nu nog de echte hoofddader van dit gruwelijke complot.

 5. hansjohn says:

  Hield men er in juni ’99 al rekening mee dat er ooit, vele jaren later, complotters in de zaak zouden verdiepen?

  • maudoortwijn says:

   Ja, daar ga ik wel van uit. Hier zijn geheime diensten aan het werk geweest, die zijn daarmee bezig. Heel manipulatief. Dat is geheel anders dan de gemiddelde Nederlander denkt. En een deel van de complotters werkt voor geheime diensten (verkijk je daar niet op).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.