Bij nader inzien klopt dat verhaal van Gijs Thio toch ook niet?

Gijs Thio media_l_565145Gijs Thio (40) vermist in 2011 in Amsterdam en na de vermissing volop in de aandacht, met vrienden die aanplakbiljetten en posters door heel de stad hangen. Maar de dag dat zijn lichaam uit het Oosterdok gevist wordt, hoor je niets meer. Weer een vreemd verhaal.

Is ook dit een hoax geweest? Of vertrouwen vrienden en familie blind op onderzoek van politie? Na al die moeite in sociale media is er niets meer, juist op een cruciaal moment: het vinden van. 

 

Het verhaal klopt in ieder geval niet. Gijs Thio vertrekt zogezegd zaterdagochtend 26 februari 2011 rond 4.30h in de ochtend vanaf restaurant Toscanini aan de Lindengracht in Amsterdam. Hij is met de fiets. Zijn fiets staat nog bij café Daalder aan de overkant van de Lindengracht op nummer 90 (naast kinderhospice Lindenhofje). Hij heeft slechts enkele drankjes op. Zijn huis is gelegen aan de Derde Oosterparkstraat. In Amsterdam is het op dat tijdstip rustig op straat, maar niet stil. De horeca is dicht. Hij kwam uit een restaurant dus snacken is niet logisch. Ga er maar vanuit: Hij wilde echt naar huis.

Wat klopt er niet?media_xl_565652

 1. Telefoongegevens.
 2. Hoe kan die fiets daar staan?
 3. Hoe in het Oosterdok?
 4. Lichaam gevonden?
 5. Waarom niet meer antwoorden?

Om half 5 is hij nog gezien in restaurant Toscanini. Even later stapt hij op de fiets.

Telefoongegevens

Een iPhone. Pas enkele uren na zijn vertrek uit het restaurant, om 7.00h, stopte zijn telefoon met het uitzenden van signalen. De iPhone activeerde als laatste een zendmast bij de Haarlemmer Houttuinen. Zowel Toscanini als het begin van een mogelijke route huiswaarts zijn logisch voor het bereik van die zendmast. [Vanaf Toscanini, door de Binnen Oranjestraat, rechtsaf, om langs station te rijden] Omdat er laat op de avond weinig mobiel verkeer is, lijkt ook daarom een fietsroute langs het station naar huis niet onaannemelijk. Een mobiele telefoon zoekt ongeveer 2x per minuut contact met een zendmast in de buurt (normaliter dichtstbijzijnde zendmasten).

Op basis van de telefoongegevens, zou hij niet ver gekomen zijn vanaf restaurant Toscanini. Het zou uitzonderlijk zijn als zijn iPhone nog signalen afgeeft aan de zendmast op de Houttuinen, als Gijs al in het water van de Oosterdok ligt of zijn fiets parkeert bij de Warmoestraat. Een telefoon zoekt normaal contact met de dichtstbijzijnde mast. 

Fiets

DSCI0274Zijn fiets werd door een vriendin gevonden in het oude centrum (waar de meeste mensen op weg naar huis omheen fietsen) op de hoek van de Warmoestraat en de Wijde Kerksteeg. [Op de plek waar in de foto rechts aan de rechterkant de witte fiets staat]

Dat is niet een logische fietsroute naar zijn huis. Er zijn rond die tijd ook geen snack-zaken open daar (heb ik gevraagd).

De fiets stond op één slot. Dat doe je als man mogelijk om een plas te plegen of om even iets bij iemand binnen op te halen. Een alternatief scenario is dat de fiets door een derde gedumpt is, maar op slot is gezet met één slot om praktische redenen. In beide gevallen is het erg toevallig dat een bekende van Thio die fiets dan vindt.

Op de plek waar zijn fiets stond, is er geen club open na 4.00h. Enkele ramen van dames van lichte zeden zijn open, maar dat is niet waar zijn fiets staat. Het is ondenkbaar dat hij de fiets op slechts één klein slot zet, om daarna een blokje om te lopen op zoek naar een dame achter een raam. Dit is de exacte plek van zijn fiets. Het is overigens al vreemd als een fiets daar op die plek dagen blijft staan, op één klein slotje, zonder gejat te worden. Als er ergens een fiets gejat wordt, dan is het hier.

Gaf hij een bevriende kennis een lift naar huis?  Ik kan geen reden bedenken waarom Thio door deze straat fietst rond 4.45h en dan zijn fiets op slot zet met maar één slot. Is de fiets daar door een derde neergezet? Is de fiets dus gestolen op een plek waar deze wél op twee sloten stond? Moest het tweede slot doorgeknipt worden, want vast aan een lantaarnpaal oid? Dat verklaart iets, maar niet alles. Het is namelijk niet makkelijk een fiets in de Warmoestraat te dumpen, als deze al op slot staat. Het is een wandelgebied, waar geen gewone wagens kunnen komen (uitzondering zijn gemeentewagens). Logistiek de meest handige route is daarom met een busje stoppen op de Beursstraat en de fiets tillen tot op de hoek van de Warmoestraat. Dan loop je met een fiets van een ander langs een politiebureau. Er hangen daar en elders in de Warmoestraat veel camera’s om te kunnen achterhalen hoe die fiets daar gekomen is. 

Oosterdok

Locatie lichaam Gijs Thio 2011 media_xl_565142Hij is gevonden op 28 maart om 17.15h in het Oosterdok water, vlakbij het IJ: link. In de media wordt gerefereerd aan NEMO. Het is op exact deze plek geweest, tussen het uiteinde achter NEMO en de Kazerne.

Vanaf de Lindengracht (Toscanini) is het ondenkbaar om via stroming in dit deel van het Oosterdok terecht te komen. Waar de fiets gevonden is, is geen water. Iets verderop van de fiets, is de Oudezijdse. Die stroomt wel naar het Oosterdok, maar meer aan de Westerzijde daarvan. Het is niet logisch, om dan hier uit te komen.

Besef dat de Amstelrivier ophoudt in het centrum. Onder het Rokin en Damrak stroom deze door naar het IJ. Het meeste water wordt echter via de Amsterdamse grachten omgeleid naar het IJ. De Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Vaart komen op dit deel van de Oosterdok uit. Echter, beide vaarten zijn geen onderdeel van een doorgaande route van het station naar zijn huis. Logischer is dan, dat het lichaam aan de Oosterdok zelf te water is geraakt. De Prins Hendrikkade kan onderdeel zijn van een doorgaande route naar zijn huis, via het Weesperplein. Het is echter ver van waar de fiets gevonden is en ver van het laatste punt waarop de mobiel is aangestraald.

Lichaam gevonden 

Vanaf de vindplaats is er nog aardige stroming richting het IJ, dus men mag van “geluk” spreken dat het lichaam nog “ongeschonden” is en gevonden wordt. Vanuit het Oosterdok staat veel stroming naar het IJ. Bovendien is er veel scheepvaart van o.a. rondvaart boten. Een waterlijk dat langer in het water ligt, wordt vaker gevonden met postmortale verwondingen (door bijv. schepen), waardoor het lastiger is om de doodsoorzaak vast te stellen. Bovendien blijft een lichaam onder water langer goed, maar zal extra snel ontbinden vanaf het moment dat deze boven water gehaald wordt.

Het beeld past niet helemaal bij wat de zus van Gijs Thio beschrijft. Het klinkt niet als een lichaam dat ruim vier weken onder water heeft gelegen. MC11007MC_v1_web  

Een lichaam komt in de winter/voorjaar (mits gekleed) na ongeveer 10 dagen boven drijven, doordat de gassen van het rottingsproces het lichaam doen drijven. In echt koud water, kan het langer duren. Een maand onder water alvorens boven te drijven is niet uitzonderlijk in de winter. Het Oosterdok is geen drukke kade, maar wel een locatie waar bewoners van woonboten, toeristen en locals langs lopen/fietsen, om niet te spreken van rondvaartboten. Ik denk niet dat een lichaam hier dagenlang kan dobberen zonder gezien te worden. Het is eerder opmerkelijk dat er geen (post-mortale) verwondingen waren. Dit is een doorgaande vaarroute voor rondvaartboten.

De sectie alleen vertrouw ik niet. Na de vele blunders van het NFI, zou ik niet blind vertrouwen op een sectierapport. 

 • De telefoon maakte tot 7.00h contact met een zendmast niet ver van het restaurant.
 • De fiets wordt gevonden op een plek in het centrum, die niet gelegen is aan een doorgaande weg naar huis en niet gelegen is aan water. 
 • De fiets op één slot. Er is geen reden bedacht waarom Gijs Thio hier zou stoppen.
 • Lichaam komt na 4 weken ‘intact’ bovendrijven op een locatie met veel vaarverkeer. 

Ik kan geen scenario bedenken dat hier past, waarbij sprake is van een ongelukkige verdrinkingsdood. Sorry, het lukt me niet. In theorie kan Thio om half 5 aan de praat zijn geraakt met een buurtgenoot van Toscanini, om met deze persoon in diens woning nog een koffie te drinken. Tegen 7 uur is zijn mobiel leeg en besluit hij met de fiets naar huis te gaan. Bij de Oosterdok stop hij even om te plassen. Iemand steelt dan zijn fiets, waardoor hij zich omdraait en zijn evenwicht verliest. De fiets wordt “geleend” en geparkeerd achter gelaten in het centrum. Echter, waarom heeft dan niemand laten weten waar hij was tot 7.00h in de omgeving van het restaurant? Misschien hebben we gewoon niet alle data om een juist scenario te vormen. De mobiel, de fiets en de vindplaats… vreemd. Heeft iemand hem daadwerkelijk zien wegfietsen bij restaurant Toscanini?

Wat zegt programma VERMIST over de zaak Gijs Thio? 

De familie van Gijs Thio heeft een privédetective ingehuurd. Deze is alle routes afgegaan die Gijs Thio genomen kan hebben naar huis. [link] Nergens is Gijs Thio te zien op videobeelden en dat is vreemd. Die privé-detective heeft dus alle camerabeelden bekeken. Het is ondenkbaar dat Gijs Thio nergens op staat. Juist rondom de vindplaats van de fiets, zijn er overal camera’s te vinden. [link] Zoom gerust in op de Warmoestraat. Het politiebureau zit zelfs op minder dan een steenworp afstand van de vindplek van de fiets.

Wat zijn dan de opties? 1) Hij is bij of vlakbij restaurant Toscanini al gepakt en zijn lichaam en fiets zijn elders gedumpt. 2) De politie/kazerne zijn betrokken en de informatie verkregen is daarom niet juist/compleet. 3) Het hele verhaal is onwaar en een hoax.  Ik hoop dat familie en vrienden weten hoe het zit en niet zomaar blind vertrouwen op de info vanuit de politie.

ps. De vrienden van Gijs Thio zijn Arjan Vlakveld (TV-programmamaker) en Gilles van der Loo (psycholoog/horecaman/auteur).

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in regio Amsterdam and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Bij nader inzien klopt dat verhaal van Gijs Thio toch ook niet?

 1. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 2. Buur van says:

  Hij lijkt op Humberto Tan, maar de neus en oren zijn anders. Ogen zijn een perfecte match en de gezichtsuitdrukking ook…. pfff vermoeiend zijn die Tv-luitjes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.