Zaak Bolhaar: Best guess voor tijdstip van overlijden (deel 5)

programma250402-2Op 5 maart 1984 vond een buurman de lichamen van Corina, Sharon en Donna Bolhaar in Amsterdam. Baby Bryan leefde nog. Dinsdag 6 maart 1984 is sectie verricht op de drie lichamen van de familie. De schouwarts was Voortman. Deze heeft verzuimd een exact tijdstip van sectie te rapporteren. Hierdoor wordt bemoeilijkt om een tijdstip van overlijden te bepalen. 

Een autopsie duurt gemiddeld 3 uur. De schouwarts begon op dinsdagochtend 6 maart. De meest gedetailleerde verslagen die ik heb kunnen vinden zijn opgenomen in deel 4.

 • 9.00-12.00h : Vermoedelijke tijdstip autopsie Corina Bolhaar
 • 12.30-15.30h: Vermoedelijke tijdstip autopsie zoon Sharon
 • 16.00-19.00h: Vermoedelijke tijdstip autopsie dochter Donna

Omdat er bij geen van de drie slachtoffers sprake is van “defensive wounds” is het aannemelijk dat er gebruik is gemaakt van verdovende middelen. Hierdoor kan er bovendien verschil ontstaan tussen het tijdstip van het begin van de overmeestering en de daadwerkelijke moorden. Omdat de drie gezinsleden samen thuis waren op zaterdagavond, moeten zij op hetzelfde moment overmeesterd zijn.

Het tijdstip van overlijden ligt voor alle drie sowieso tussen zaterdagavond 19.00h. en zondagavond 19.00h. Omdat alle drie slachtoffers in nachtkleding zijn, moet de overmeestering (niet noodzakelijkerwijs ook de moorden) vermoedelijk hebben plaatsgevonden tussen zaterdagavond na 21.00h. en zondagochtend voor 10.30h. De niet opgeruimde keuken zou passen bij een situatie op de avond, na het avondeten, maar ruim voor bedtijd van Corina.

Op maandag om 19.00h heeft een huisarts het lichaam van Corina gevoeld en geconstateerd dat de buik al was afgekoeld (minimaal 24 uur overleden). Diezelfde arts heeft geen opmerkingen op dit vlak gemaakt over Sharon en Donna, wat te denken geeft.

Corina Bolhaar  (autopsie dinsdagochtend op 6 maart 1984)

Corina Bolhaar is gewurgd en heeft zich hiertegen niet verzet.

 • Er was enige lijkstijfheid aan de benen. De spieren waren slap.  [Rigor mortis treedt in 2 tot 6 uur na overlijden; en neemt weer langzaam af na ongeveer 2 dagen; meestal is de rigor mortis verdwenen na 3-4 dagen. Als het lichaam in een toestand van rust verkeerde, treedt rigor mortis langzamer in.]
 • Er waren sterk ontwikkelde, niet wegdrukbare blauw-rode lijkvlekken aan het lichaam. [Livor mortis. Bloed zakt naar lager gelegen lichaamsdelen. Na 1-2 uur te zien. Is volledig na 14 uur. Tot 8 uur na overlijden zijn livor mortis vlekken wegdrukbaar. Na 8-12 uur deels wegdrukbaar. Na >12 uur niet meer wegdrukbaar.]
 • Er was groenbruine verkleuring van de buikhuid. Dit duidt op de start van het rottingsproces, wat aanvangt vanaf 48 uur na de dood. Op basis hiervan zou men denken dat Corina zondag(ochtend) reeds was overleden.

Op basis van bovenstaande vermoed ik dat het tijdstip van overlijden van Corina Bolhaar zondagochtend is geweest (vóór 10.00h). Ze heeft geen “defensive wounds” en is dus vermoedelijk bedwelmd geweest. De vraag is dan: hoe lang was ze bedwelmd? Mogelijk sinds de zaterdagavond laat: Ze draagt nog haar make-up (enigszins verlept); heeft geen eten in haar maag;  slechts een alcoholpromillage van 0,07; een vol maandverband; en relatief veel ontlasting in haar slip, zelfs voor een wurging. [zie autopsie pdf corina]

Zoon Sharon  (autopsie begin van de middag op 6 maart 1984)

Valse-verklaringen-in-de-Louis-Hagemann-zaakZoon Sharon is eerst gewurgd en daarna meerdere malen gestoken (terwijl hij al stervende was van de wurging, met een afgezwakte bloedsomloop). Hij lag in de woonkamer niet ver van zijn moeder.

 • Er was weinig ontwikkelde lijkstijfheid. [Rigor mortis treedt in 2 tot 6 uur na overlijden; en neemt weer af na ongeveer 2 dagen; meestal is de rigor mortis verdwenen na 3-4 dagen. Als het lichaam in een toestand van rust verkeerde, treedt rigor mortis langzamer in. Bij kinderen sneller.]
 • Bleek blauw-rode niet wegdrukbare lijkvlekken aan de buikzijde van het lichaam, het sterkst links voor en aan de rechterheup en zijwaarts en voor aan het rechter boven- en onderbeen. [Livor mortis. Bloed zakt naar lager gelegen lichaamsdelen. Na 1-2 uur te zien. Is volledig na 14 uur. Tot 8 uur na overlijden zijn livor mortis vlekken wegdrukbaar. Na 8-12 uur deels wegdrukbaar. Na >12 uur niet meer wegdrukbaar.]
 • In tegenstelling tot Corina, was er nog geen groene verkleuring van de buikhuid. Dit vangt normaliter aan na 48 uur na de dood.

Op basis van bovenstaande ontstaat het vermoeden dat Sharon is vermoord zondagmiddag of zondagavond. Hij heeft geen “defensive wounds” en is dus vermoedelijk bedwelmd geweest. Omdat hij zijn pyama draagt en die dag ziekjes was, gaan we ervan uit dat hij gelijktijdig met Corina bedwelmd is geraakt. Zijn maag was leeg.

Dochter Donna  (beperkte schouw, laat op de middag 6 maart 1984) 

Valse-verklaringen-in-de-Louis-Hagemann-zaakDochter Donna is eerst dodelijk gestoken en daarna op de nek gewurgd/gesmoord met vermoedelijk haar eigen hoofdkussen. Er zijn donkere plekken in haar gezicht, die lijken op kneuzingen. Voor zover mij bekend is alleen bij Donna een aanwijzing dat ze daadwerkelijk in de woning is vermoord, vanwege de bloedafdruk op het kussen.

 • Er was enige lijkstijfheid van de kaak en van de benen. [Rigor mortis treedt in 2 tot 6 uur na overlijden; en neemt weer af na ongeveer 2 dagen; meestal is de rigor mortis verdwenen na 3-4 dagen. Als het lichaam in een toestand van rust verkeerde, treedt rigor mortis langzamer in.]
 • Er zijn relatief weinig lijkvlekken, mogelijk als gevolg van bloedingen. Er waren matig ontwikkelde bleek blauw-rode lijkvlekken in de rechterflank en aan de buitenzijde van het rechterbovenbeen en de binnenzijde van het linkerbeen.
 • Nog geen groene verkleuring van de buikhuid.
 • Donna had meer dan 1 liter bloed aan inwendige bloedingen. Dat is veel voor een kind.

Wegens beperkte informatie is het tijdstip van overlijden van Donna nog lastiger vast te stellen dan van Sharon en Corina. Zij is op zijn vroegst zondagavond overleden, maar mogelijk zelfs veel later. In theorie kan zij in eerste instantie ook voor dood zijn achtergelaten na de diverse messteken, waarna zij later in haar bed is gewurgd/gesmoord met een kussen.

Het vermoedelijke gebruik van een kussen als moordwapen, zie ik als afwijkend van de andere twee moorden. Het lijkt hier te gaan om geplande lustmoorden. Bij het gebruik van een kussen wordt de dader juist niet geconfronteerd met het zicht op de daad. Het is mogelijk dat Donna voor dood is neergelegd in bed en daar is gewurgd.

Het is bizar dat Donatha niet is geschouwd door invalhuisarts Simmelink. Waarom niet? De arts terplekke heeft dus kort gekeken naar de lichaam van Corina en Sharon, maar liet Donna liggen in bed, zonder ook maar gevoeld te hebben aan de nek of haar hart nog klopte? Het is uiterst vreemd gedrag voor een arts. Ik geloof het dus niet. Wat mogen wij niet weten, wat iedere arts zou moeten hebben geconcludeerd bij een korte schouw? Ik denk dat Donna veel later is vermoord dan Sharon en Corina. Omdat het minder dan 24 uur duurt voor een kinderlichaam koud is, sluit ik niet uit dat Donatha met haar eigen kussen is afgemaakt, door dezelfde persoon die langs is geweest om Bryan te verschonen.

Baby Bryan 

Baby Bryan was aanwezig in de woning, maar kwam er ongeschonden uit. Niet alleen is hem (waarschijnlijk) niets aangedaan, hij had zelfs een schone luier om, toen de lichamen op maandag rond 17.50h gevonden zijn. Iemand is dus in de woning geweest op zondagavond en maandag overdag, om zijn luier te verschonen. Dat kan niet anders.

Waarom heeft diezelfde persoon niet eerder de lichamen “laten ontdekken”? Kennelijk moest het tijdstip van de moord verbloemd worden. Het duurt 24h voor een lichaam om af te koelen. Als deze hypothese klopt en men inderdaad het tijdstip van de moorden heeft willen verbloemen, dan zal de laatste van de drie moorden gepland zijn geweest vóór zondag 18.00h. Alleen dán zou men zeker zijn, dat de sectie een bredere marge moet nemen over het tijdstip van de moord. Mogelijk is Donatha per abuis slechts voor dood achtergelaten, maar leefde zij nog na die zondagavond 19.00h.

 • Alles in het huis suggereert dat de aanval plaatsvond, nadat de kinderen op bed lagen (Sharon in het bed van zijn moeder), maar Corina in de woonkamer was en nog geen tijd had gehad de keuken op te ruimen (wat ze in de avond doet). 
 •  Zeer waarschijnlijk zijn alle drie de slachtoffers eerst bedwelmd en pas vele uren later vermoord (de magen waren leeg, het maandverband was vol etc.). 
 • De moorden hebben zeer waarschijnlijk niet op hetzelfde moment plaatsgevonden. De volgorde (met meerdere uren ertussen) is eerst Corina, dan Sharon en tenslotte Dona.

bed andere hoek bed

Boven twee foto’s van de slaapkamer van Corina, met het bed aan één kant beslapen. Hier heeft vermoedelijk Sharon geslapen, omdat hij wat ziek was. Als ze ziek zijn slapen ze meestal in bed bij Corina. Sharon was die zaterdag wat ziek.

Tenslotte de uitzending van Peter R de Vries met commentaren van de vriendin van Louis Hageman, die meent dat hij onterecht vastzit. Het kan allemaal en allemaal toneel zijn.

ps. Argonauten zijn een groep helden in de Griekse Mythologie. De naam is afkomstig van Argo (de naam van hun schip, genoemd naar de bouwer Argus). “Argo nauten” betekent letterlijk “Argo zeevaarders”. Met behulp van Orpheus, die meevoer, wisten zij zelfs langs de Sirenes te komen. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Bolhaar, regio Amsterdam and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Zaak Bolhaar: Best guess voor tijdstip van overlijden (deel 5)

 1. Noord gestoord says:

  Het huilen van die bovenbuurman en het hele verhaal dat hij vertelt komt een beetje ingestudeerd over. Verder is het zo dat de Israëlische ex van Corina het weekend van de 3e-4e in Nederland moest zijn voor een begrafenis. Hij kan vast wel iemand optrommelen die hem een alibi verschaft als hij zegt dat hij verdacht wordt van moord.
  Het bedje van Brian was te zien nadat je de woning binnenkwam, maar de woonkamer niet. (Ook gek dat de buurman Brian niet noemt)
  Misschien heeft de echte dader Brian wel laten leven omdat hij NIET WIST dat er zich nog een kind in de woning bevond?

 2. Noord gestoord says:

  Op het internet staan tal van artikelen waarin staat dat rigor mortis binnen 3 a 4 uur na de dood in de kaak optreedt. Het kan dus heel goed kloppen dat Donna als laatste vermoord is, en wel op de maandag.
  Corina en Sharon zijn misschien zondagavond/maandagochtend vermoord. Corina heeft in een dagboekje “patat” opgeschreven voor het weekend en er is ten tijde van de ontdekking van de lichamen (maandag) een frituurpan gezien op het gasfornuis. Als die pan op zaterdag gebruikt is, mag je verwachten dat Corina die op zondag weer opbergt, als ze dan nog leeft. De magen waren leeg, ze hadden dus of al gegeten of nog niet gegeten (wat een late avond/vroege ochtend-scenario ondersteunt). EenVandaag heeft een reportage uitgezonden in oktober vorig jaar waarin een deskundige zegt dat het waarschijnlijk is dat ze al op zaterdagavond vermoord zijn. Vanwege ontbindingsverschijnselen enzo. Corina is zaterdag rond 17:00 nog gezien met de kinderen. De deskundige plaatst het tijdstip van overlijden niet veel later.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.