Corina Bolhaar. Wie zijn mogelijke verdachten en waarom? (deel 3)

programma250402-2In het weekend van 3 op 4 maart 1984 is Corina Bolhaar (stewardess) in haar woning vermoord. Op maandag 5 maart 1984 vindt een buurman haar lichaam en de dode lichamen van twee van haar kinderen in de woning. Een baby van 1 jaar oud is in leven gelaten. Bij de vondst had deze baby een schone luier! 

Er is veel onduidelijkheid over het tijdstip van de drie moorden en die onduidelijkheid is vermoedelijk opzettelijk gecreëerd. Daarnaast is er een overvloed aan duistere figuren die rond die tijd (en waargenomen!) rond de woning van familie Bolhaar hangen.

Louis Hageman

louisAanvankelijk vertelt Louis aan de politie, dat hij sinds 18 januari niet bij Corina is geweest. De Hells Angels Hageman zegt dat hij op zaterdag tot diep in de nacht in het Angels -clubhuis aan de Wenckebachweg in Amsterdam heeft gezeten. [een locatie waar men hem mogelijk wel een vals alibi wil verschaffen?] Om 7 uur zou hij een taxi naar huis hebben genomen. Later blijkt dit niet waar te zijn. Louis Hageman is rond het tijdstip van de moorden (zondagochtend vroeg) wel degelijk bij het huis van Bolhaar langs geweest. Bovendien heeft hij een historie van geweldpleging. Hij is een bekende van de politie. Het zou me niet verbazen als hij informant is geweest van BVD/politie, maar concreet bewijs heb ik daarvoor niet.

Twee maanden voor de moorden zit Louis Hageman nog in de bak. Vanuit de bak stuurt hij een ansichtkaart naar Corina Bolhaar, om haar te waarschuwen dat Jo Baron weer in het land is. Hoe kan het dat Louis Hageman zo goed op de hoogte is daarvan? Wat is zijn motief om haar te waarschuwen? Wilde hij zeker zijn dat Baron niet weer in haar leven kwam óf was dit een oprechte zorg van Louis naar een vrouw voor wie hij wilde zorgen?

Er is slechts één detail dat tegen hem spreekt, maar dat kan ik niet verifieren. Een buurvrouw zou hebben verklaard dat Corina op zaterdag a) make-up en b) een kettinkje droeg, dat ze altijd om had als Louis Hageman op bezoek zou komen. Op de sectiefoto’s is te zien dat ze inderdaad make-up op had gehad (het is wat verwaterd), maar er is geen sprake van een kettinkje. Het kan dus zijn dat de dader dit mee heeft genomen.

Taxichauffeur René

Louis Hageman is op 4 maart in de ochtend afgezet door taxichauffeur René (Rene Barend Wever) uit Purmerend. Deze zelfde René is overigens vaker veroordeeld voor kinderseks en zelfgemaakte snuff-porno. Hierdoor wordt zijn getuigenis ineens minder betrouwbaar. Ogenschijnlijk getuigt hij tegen Louis:  “Ik heb hem afgezet bij de Argonautenlaan”. Hierdoor moest Louis toegeven dat hij wel degelijk had aangebeld bij de Argonautenlaan en bij het huis was geweest. Omdat ik zowel Louis als René niet as betrouwbare getuigen zie, vermoed ik slechts dit: beide zijn met een taxiwagen op 4 maart 1984 vroeg in de ochtend bij de Argonautenstraat geweest. Ik sluit een alternatief scenario’s niet uit, bijvoorbeeld dat de taxi in werkelijkheid Louis opgehaald heeft in plaats van weg gebracht.

De man die de weg vraagt

Op zaterdagmiddag 3 maart vraagt iemand om 13.15h aan mevrouw Meijer-Kats de weg naar de Argonautenstraat 20. Deze man voldoet aan de omschrijving die achterbuurvrouw mevrouw Stiel heeft gegeven van degene met wie Corina Bolhaar schreeuwende ruzie heeft op 3 maart in de avond [pdf Proces Verbaal achterbuurvrouw]. Dit doet mij denken aan een aantal eerdere zaken, waarbij ook iemand opvallend de weg vraagt kort voor de moord moet hebben plaatsgevonden: Els Slurink (man die eerst elders aanbelde), Diepenbrock (de man met het boek), Kolstee-Sluyter (vrouw voor wie Ina Post de deur opendeed). Het lijkt wel alsof er (anonieme) verdachten gecreëerd worden.

De brandende auto

Door de brandende auto aan de Tuyl van Serooskerkenweg 45, was er a) politie en brandweer in de buurt, en b) waren de ogen van de achterburen van Corina even gericht op de Tuyl van Serooskerkenweg (en dus niet op de huizen aan de achterkant, aan de Argonautenstraat). De partij die deze brand gecoördineerd heeft, zou betrokken kunnen zijn bij de moorden.

De dronken man gezien door buurjongens

Twee buurjongetjes Hafid en Said Taibi. Zij hebben in dat weekend een dronken man gezien, die met de sleutel aan de deur van no. 20 aan het morrelen was. Dat bespraken zij op 5 maart 1984 reeds met mevrouw Woerlee uit de buurt. Zij dachten dat het de vader van Donna en Sharon was. In 2002 verklaart Said: “Ja, het was een man met een getinte huidskleur en zwart haar. Ik heb hem vaker met de kinderen gezien. We zagen hem als vader van de kinderen. Ik weet ook dat dochter Sharon en zoon Donna hem als vader zagen”. Net als de man die de weg vraagt, vermoed ik dat de “dronken man” ook een bewust uitgezet dwaalspoor is. Deze moorden zijn niet gepleegd door één dronken idioot.

Esra/Jo Baron de ex-vriend

Jo Baron was de ex-vriend van Corina. Het was een Joodse crimineel (uit Israël), die zei dat weekend in Brussel te zijn geweest. Op zaterdag brengt hij de avond door met wat vrienden in een club genaamd Fashion Bar. De nacht brengt hij daarna door met ene Doriane. Zij vertrekt vervolgens op zondagochtend met het vliegtuig naar Spanje. Van haar ontbreekt sindsdien ieder spoor. Ook de vrienden bevestigen niet dat hij in de Fashion Bar was. Dat is een ongeloofwaardig verhaal. Welke crimineel (als hij de dader zou zijn) regelt een alibi bij lieden die vervolgens spoorloos zijn? Dat is wel heel erg dom. Ik sluit niet uit dat deze man erin geluisd is en Doriane op hem is afgestuurd om te zorgen dat hij geen alibi zou hebben. Kennelijk zijn er in deze zaak heel veel mensen als verdacht neergezet.

Baron stierf volgens bronnen 10 augustus 2001. Ook dat is een opvallend detail. Als men een scapegoat zocht, hadden ze Jo Baron schuldiger kunnen laten lijken. Daar was men mee weggekomen vermoedelijk. Esra (Josef) Baron had wel degelijk een motief, omdat Corina de Vreemdelingenpolitie op hem had afgestuurd, die hem Nederland uitzette.

Baron werd op zondagavond 4 maart 1984 rond 23.30 uur aangehouden in Brussel wegens flessentrekkerij. Omdat hij zwaar beneveld was, werd hij maandagochtend om zeven uur verhoord. De zaterdag op zondag zou hij naar eigen zeggen met een jong meisje (Doriane) hebben doorgebracht, maar zij is nooit gevonden. Corina is voor het laatst gezien op zaterdagmiddag. In theorie kan Baron zaterdagavond de moorden hebben gepleegd en daarna naar Brussel zijn gegaan. Men zegt dat hij in 2001 in Brussel overleden is. We kunnen niet uitsluiten dat hij elders een tweede leven is begonnen.

Balfour Haim de vader van Sharon en Donna

Haim (ook Joods) is de vader van beide vermoorde kinderen. Hij heeft aangegeven in Andorra te zijn geweest dat weekend, wat zijn eigen vrouw en een werkneemster over de telefoon kunnen bevestigen. Het is mij niet duidelijk hoe solide dit alibi is. Later is er namelijk een getuige naar voren gekomen, die zei zijn auto te hebben gezien op 3 maart 1984 op de hoek van de straat bij Corina. Er stond zogezegd een blauwe personenauto, merk Toyota Corolla, voorzien van Andoriaanse kentekenplaten.

Haim verklaarde dat hij tot 1979 een lichtblauwe Toyota Corolla had, die hij in 1979 inruilde voor een donkerblauwe Toyota Cecilia. De Celica ruilde hij twee weken vóór de moorddatum in bij garage Sport te Andorra. Hij had voor het eerst weer de beschikking over een (andere) auto op 6 of 7 maart 1984. [ik vind die volgorde onlogisch] Hij had in 1984 een nieuwe personenauto gekocht van het merk Saab, voorzien van Andorraanse kentekenplaten. Ook dit verhaal van de auto’s is vreemd. Hoeveel auto’s zouden er zijn in die straat met een nummerplaat van Andorra? Inderdaad. Of Haim liegt. Of de getuige liegt. Of de geheime dienst (of iets vergelijkbaars) zit hier te knutselen.

Een buurman aan de Argonautenstraat

Maandag rond 17.30h wil het vriendinnetje van 20 III afspreken met Donatha Bolhaar op 20 II hoog, omdat zij die avond samen naar de Dolly Dots in Carré zouden gaan. Er reageert niemand op de bel, maar ze hoort baby Bryan wel huilen. Even later probeert ze het opnieuw. Als er nog steeds niemand open doet, vertelt ze dit aan haar vader Rob Ouwehand. Hij gaat poolshoogte nemen op 20 II en ontdekt dat de voordeur niet op slot is. Binnen ziet hij de dode lichamen van Sharon (in de woonkamer), Corina (in de woonkamer) en Donatha (in haar slaapkamer). Alleen het licht in de woonkamer is aan.

Iemand heeft baby Bryan in de tussentijd verschoond. De baby had een schone luier, wat ondenkbaar is als de moorden minstens 24h eerder zijn gepleegd. Wie heeft dat gedaan? De enige die dat kan doen zonder dat het opvalt, is mijns inziens een directe buur (boven/onderbuur). Bolhaar woonde op 20 II. De benedenverdieping heeft een eigen voordeur. Haar bovenbuurman die de lichamen ontdekte heette Ouwehand (20 III). Er waren onderburen op 20 I met wie zij ook het trappenhuis deelden. Op de vierde verdieping zijn bergingen. In principe heeft de buur op de verdieping boven II-hoog als enige de zekerheid niet ontdekt te worden, als zij van en naar de woning op II-hoog lopen.

vlcsnap-2015-09-15-14h27m06s308 vlcsnap-2015-09-15-14h30m06s700

Bovenstaande foto’s komen van Peter R. de Vries. Zoon Bryan en buurman Ouwehand. Ze lijken wel op elkaar. Brian zou zo zijn zoon kunnen zijn. De vader van Brian is onbekend.

Vader van Bryan

Het is onduidelijk wat er met baby Bryan gebeurd is, na de moorden. Voor zover mij bekend woont hij bij familie en maakt het goed. Ook is mij niet duidelijk wie de vader is van Bryan. Het zou een Griekse man zijn die in Zweden woont, maar zeker is het niet.

Het bovenstaande beziend, zijn er vele verdachten in de omgeving van het huis Bolhaar. Ook Corina Bolhaar zelf schijnt niet brandschoon te zijn. Er gaan verhalen, dat zij als stewardess wel eens wat drugs had gesmokkeld. Ik weet niet wat daarvan waar is. 

ps. Peter R. de Vries woonde in 1984 letterlijk om de hoek bij de Argonautenstraat. Net als in de zaak Mirjam Moller zou je een persoonlijke betrokkenheid van de speurder vanaf het begin verwachten. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Corina Bolhaar, regio Amsterdam and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.