Op 10-01-2010 verdwijnt Ilham Benchelh uit Sidderburen vlakbij Groningen (deel 1)

Ilham Benchelh (36) is een Marrokkaanse Nederlandse. Ze ligt op dat moment in scheiding met Kasim/Kasper haar wat oudere Nederlandse man met nu een Arabische naam (62). In de scheiding wil Ilham per se het 14 maanden oude kindje bij zich houden. Ze woont aan de Jan Oostindiërstraat 9 te Siddeburen. Het is slechts 2,3 km verwijderd van de boerderij van Harm Roo destijds (1995), aan de Oostwoldjerweg 23 in Siddeburen.

http://www.hartvannederland.nl/nederland/groningen/2012/vriendin-vermiste-ilham-radeloos/

Kasim meldt Ilham op 14 januari 2010 als vermist bij de politie. Hij zegt dat ze zonder aanleiding vier dagen daarvoor uit het huis is vertrokken, zo rond 21.00h in de avond, als hijzelf achter de computer zit. Kasim heeft enkel gehoord hoe de voordeur dichtsloeg, en verder niets gezien. Vanaf de computer zie je de voordeur ook niet. Omdat ze in scheiding liggen, heeft hij er niet snel op gereageerd (het is nu niet aan hem te vragen wat ze doet de hele dag, is zijn redenering).

Om zomaar weg te gaan, is niets voor Ilham, geeft Kasim aan. Ze hebben een zoontje van 14 maanden oud en die zou zij nooit zomaar achterlaten. Het is die avond bovendien -10 graden: het openbaar vervoer rijdt niet eens. Waar kan ze heen zijn gegaan? Sindsdien pakt Ilham de telefoon niet meer op. Ook vriendinnen hebben niets van haar gehoord. Het is de echtgenoot opgevallen, dat hij het paspoort van Ilham niet meer in huis kan vinden, dus dat zal ze mee hebben.

De politie neemt het aanvankelijk niet te serieus, omdat in de meeste gevallen dergelijke gevallen na enkele dagen weer opduiken.

Vriendinnen nemen contact op met TV-programma’s, waaraan Kasim niet mee wil werken. Dat wordt als verdacht gezien (het is onvoldoende reden voor verdenking, mijns inziens). De TV-programma’s en vriendinnen kijken naar de echtgenoot als verdachte.

De vriendinnen van Ilham geven aan dat er langzaamaan een echtscheidingsstrijd was ontstaan tussen beide echtelieden. Ze hebben vaak ruzie en slapen in verschillende delen van het huis. Een week voor haar verdwijning, neemt Ilham haar zoontje mee om enkele dagen te logeren bij een vriendin in Duitsland. Ilham heeft achter Kasim’s rug om al plannen in gang gezet voor een echtscheiding. Op maandag 11 januari 2010 heeft ze een afspraak bij een advocaat, maar komt daar nooit opdagen.

Van DNA-bewijs en spullen (mogelijk bewijs?) die iemand zogezegd weggooit, zegt me niets. We hebben vaker gezien dat DNA-geknoeid is en observatieteams zelf bewijs construeren. Het zegt allemaal niets.

 • Heeft meneer Kasim de gehele avond achter internet gezeten op 10 januari?
 • Is deze computerkamer gevestigd op de begane grond of op hogere verdiepingen?     (op de beelden krijg ik het vermoeden dat deze computerkamer een schuin dak heeft)
 • Hoe waren de huwelijkse voorwaarden gedefinieerd?
 • Kasim was 3x eerder getrouwd en gescheiden, waarbij het niet zo uit de hand liep.
 • Wie waren er op de hoogte van haar plannen om maandag met een advocaat te praten?
 • Welke praktische reden kan Ilham hebben om even naar buiten te lopen bij hun huis, op een maandagavond als het flink gaat vriezen? Is er een pizzaria om de hoek?
 • Wonen er kennissen van haar in de buurt, waar ze op het laatste moment even langs kan gaan voor (juridisch) advies ter voorbereiding van het gesprek met de advocaat?
 • Wat deed Ilham in het half uur voor zij besloot de voordeur uit te lopen? Journaal kijken? Op de laptop e-mails lezen? Post? Douchen? Koken (kopje suiker lenen bij)?
 • Welke spullen nam Ilham mee, als ze naar buiten loopt? (jas, portemonnee, tas, zout, das/muts, huissleutels, autosleutels, bezem, doek voor op de voorruit van de auto?)
 • Wat is de achtergrond van de vriendinnen die het niet vertrouwen? Adres/beroep?

Volgens haar man zou Ilham zónder jas, zónder kind, zónder geld op te nemen, en zonder auto, op zondagavond om 21.00h (of iets later) de voordeur achter zich dichttrekken, zonder iets te zeggen. Mijns inziens kan je in de winter zonder jas naar buiten, als je a) niet verder gaat dan de tuin/brievenbus/auto, of b) bij de buren aan wilt bellen om iets te lenen. Zelfs als je met de auto naar iemand twee straten verderop gaat, doe je een jas aan.

Nogmaals, dit is de Jan Oostindiërstraat 9 in Siddeburen. Ze hebben een oprit, en garage naast het huis. De voordeur heeft een lang pad naar de weg. Er is geen zijdeur, wat reden is voor bewoners om een eventuele tweede auto, niet te ver van de weg op de oprit te zetten. Er zijn geen avondwinkeltjes of pizzeria’s (of iets dergelijks) in de straat zelf.

De technische recherche vindt sporen, die Kasim verbazen.

 • Ilham slaapt in de logeerkamer, maar Kasim weet niet waarom er een kussen uit de woonkamer (van de bank) als slaapkussen gebruikt is in de logeerkamer op bed.
 • Ook weet hij niet waarom er bloed van Ilham in de logeerkamer is gevonden.
 • Haar paardenstaart is afgeknipt en gevonden in de pedaalemmer in de badkamer. Ook daar weet hij niets van. Kennelijk heeft hij haar niet zonder paardenstaart gezien. Of Kasim is een domme leugenaar. Waarom zou Kasim de paardenstaart al die tijd in de badkamer bewaren? Dan ben je dom. Overigens heeft niemand Ilham gezien dat weekend met kort haar, zodat dit vlak voor of na haar verdwijning moet zijn geknipt.
 • De dag na de verdwijning van Ilham, zoekt Kasim op marktplaats een nieuwe matras. Hij koopt deze matras en werkt de oude matras op onduidelijke wijze weg. Waarom?
 • Tijdens de huiszoeking zijn diverse slaappillen, vuilniszakken en rollen duct tape gevonden. Hoewel dit kan worden gebruikt om een lichaam te dumpen, na deze in stukken te zagen, zijn dit items die veel huishoudens in de woning hebben.
 • De dagen voor de verdwijning, is er op de computer van de woning gezocht naar oxazepam en een lintzaag. Dat laatste lijkt mij wat overdreven, want veel te groot om onopvallend een lichaam mee weg te werken. In lintzaag je huis in dragen valt meer op dan een lichaam in geheel je huis uitdragen.

Het huis ligt vol met indirect bewijs, wat niets direct bewijst. Hoe komt dit bewijs daar? Toeval, zoals de vuilniszakken en de duct tape? Heeft Ilham het zelf gedaan? Is Kasim wel de dader? Heeft een buurman/kennis van Ilham het gedaan? Of speelt de politie een spel?

Het verhaal lijkt in zekere zin op de situatie van Willeke Dost. Het gezin zelf lijkt de meest logische dader, omdat er klaarblijkelijk geen andere opties zijn. En omdat het een vreemd verhaal is. Dat is juist waarom ik twijfel aan de schuld van Kasim. Je moet als moordenaar heel dom zijn, om een raar verhaal op te hangen als leugen, wanneer je dagen hebt gehad om een beter lopend verhaal in elkaar te draaien. Als Kasim de moordenaar zou zijn, had hij er toch juist voor gezorgd dat haar jas en auto elders gevonden zouden worden?

Bron: Peter R. de Vries; SBS 6; Hart van Nederland. 

ps. Ilham woont pas sinds 2005 in Nederland. Ze kleedt zich Westers. Spreekt de taal goed. En heeft een baan in een koekjesfabriek. In Marokko was zij kapster, maar verhuisde naar Nederland om te trouwen met Kasim. Op dinsdag 5 januari keert Ilham met haar zoontje en Duitse vriendin terug in Siddeburen, om kleertjes en spullen mee te nemen. Ze krijgen daar dan ruzie over. En kennelijk blijft Ilham dan.  

pps. Kasim is geboren als Kasper. Toen hij zich bekeerde tot de Islam in de jaren zeventig (aldus Peter R de Vries) veranderde hij zijn loopbaan van Medisch Laborant naar Vluchtelingenwerker. [In de hoek van Vluchtelingenwerk in Groningen zijn eerder mensen verdwenen, oa Maja van Vlooten. Bij Vluchtelingenwerk zitten overigens ook mensen van de AIVD undercover. Of Kasper in dat werkgebied zit, is mij onbekend.]  In het programma van Peter R de Vries wordt Kasim in een kwaad daglicht gezet, vanwege 3 eerdere huwelijken die misliepen. Dit suggereert wat mij betreft dat Kasim niet bijzonder hecht aan een levenslange huwelijksband, maar kennelijk al drie keer eerder is gescheiden, zonder hierbij geweld te gebruiken (wie doet hem dat na?).

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Ilham Benchelh and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.