Groningen, donderdag 5 december 1991: Weer twee moorden in de cover-up

Lisa en Leendert van der Lei worden dood gevonden in hun woning. Ze hebben beide sporen van striemen om enkels en polsen en nek. Ze zijn gewurgd. Lisa met de hand. Leendert met de hand en een touw. Ze zijn gekleed, maar hebben blote voeten. De technische dienst terplekke concludeert dat het om een moord met zelfmoord gaat. Zij zien dat niet als een misdrijf (???) en beginnen met een aanpak alsof het een ongeluk is. Sporen in de woning zijn hierdoor niet langer betrouwbaar te achterhalen. 

tramnoway-groningen-zonnelaan-ejl-7Het is mijns inziens niet duidelijk, of de vindplaats (de woning) ook de plaats delict is. Het stel wordt gevonden naast elkaar op bed, liggend op de buik. Er zijn geen sporen van worsteling of braak in de woning. Ik acht het goed mogelijk dat ze in de woning gedumpt zijn nadien. Er mist (vermoedelijk) niets uit de woning, behalve een (giro?) betaalpas, die nog nooit gebruikt was. De enveloppe van de bankpas ligt leeg op tafel.

Lisa (5 maanden zwanger) en Leendert zouden die avond Sinterklaas vieren bij de pleegouders van Lisa. Lisa is een Canadese Indiaanse die geadopteerd is lang geleden. Leendert zou om 15.00h vrij hebben van de sociale werkplaats, omdat het Sinterklaas is. Lisa belt de sociale werkplaats om 16.00h. De baas zegt dat hij uitgelegd heeft dat Leendert nog even iets moet afmaken, maar dan huiswaarts zal gaan. Het stel komt nooit aan bij de pleegouders van Lisa. Zij bellen die avond, maar krijgen geen gehoor in de woning. De volgende dag belt de baas van Leendert op naar deze pleegouders, omdat Leendert er nog niet is (Hoezo, naar de ouders van Lisa? Dat hij daar überhaupt het telefoonnummer van heeft!). En nog steeds verbaast het me dat iemand op Sinterklaas moet overwerken op een sociale werkplaats. Serieus? Als er ergens niet gevraagd wordt om over te werken, dan is het daar toch? Sinterklaas? Bizar, dat de politie geen onderzoek heeft gedaan in de woning, zelfs niet na de schouw.

Uiteindelijk blijkt er de dag na de moord Fl. 1500,- van hun bankrekening te zijn gehaald met Kascheques (dus girorekening?). Het toeval wil dat Turkse Omar, het ex-vriendje van de zus van Leendert, diezelfde dag Fl. 1200,- op zijn rekening stort. Omar komt om die reden in het vizier van de recherche. Hij blijft echter ontkennen en wordt niet vervolgd.

Ik kan hier een lang verhaal houden over dat er in de omgeving van Omar vele mensen op vreemde wijze zijn overleden in die jaren (meerdere kinderen, die aan zijn zorg waren toevertrouwd!). Dat is uiterts verdacht, maar geen bewijs. En ik stoor me aan iets, in de wijze waarop politie-psycholoog Timmerman de zaak weet te beschrijven:

 • De dag na de moord wordt er met Kascheques (de Postbank dus) geld opgenomen, nét als in de zaken Veira (1984) en Kolstee (1986) in Den Haag.
 • Van de geldopname wordt van klanten voor en na deze geldopname getuigenissen gevraagd. Eén van de twee getuigen vertelt, dat zij altijd als ze ergens wacht, iemand kiest om te observeren. Wat een toeval. In dit geval was dat Omar. Zij herkent Omar.
 • De dag na de moord is Omar naar de kapper geweest. Dit wordt uitgelegd alsof hij speciaal naar de kapper gaat om zijn uiterlijk te veranderen, nét als in de zaak Diepenbrock (Amsterdam, 1992).

Mensen, als Omar dit gedaan heeft, dan heeft ie het toch nooit alleen gedaan! Twee mensen. Geen worsteling in de woning. Dat heeft ie niet gedaan of niet alleen gedaan. Bovendien, waar zou het gevecht dan hebben plaatsgevonden? Waar hebben zij Omar ontmoet?  Iemand heeft om 16.00h gebeld naar de sociale werkplaats, want dat moet op de telefoongegevens staan. Waar zijn Lisa en Leendert geweest eind van de middag? Ik vermoed dat ze ergens zijn geweest, waar er residu op de vloer ligt (de schoenen zijn weg).

 1. Is Lisa op verzoek van de baas van Leendert bij de sociale werkplaats langs gegaan, zodat ze samen vanaf de werkplaats direct door zouden gaan naar de pleegouders?
 2. Zijn ze wel degelijk aangekomen bij de pleegouders die avond en ging het daar mis?
 3. Zijn Lisa en Leendert samen eerst naar de (post?)bank gegaan, om hun nieuw kaart te actieveren? Dat moest immers tijdens kantooruren en die middag zijn ze beide thuis.

Als ik mijn fantasie de vrije loop laat, stel ik me zo voor, dat beide lichamen zijn vervoerd, terug naar hun huis in jute zakken van Zwarte Piet. Met touwen om polsen en enkels kan je een lichaam bijna dubbel vouwen, zodat deze in twee grote jute zakken passen. Niemand kijkt op of om als er twee Pieten met twee jute zakken door Paddenpoel lopen op 5 december. Sterker nog, juist op die dag kan je in een drukke woonwijk dit doen.

Jaren later (in 2005), juist als Omar volgens Turkije is overleden in Izmir, is het NFI bereid uit DNA-onderzoek de uitkomst te laten komen dat Omar dit gedaan heeft. DNA-onderzoek kan een burger als ik niet controleren, dus ik weet niet of dat waar is of niet. Maar door de dood van Omar én het DNA-onderzoek wordt de zaak ineens afgerond.

ps. Omdat politie en NFI hebben laten zien er al vaker een potje van te maken, benoem ik DNA-bewijs wel, maar zwaar weegt dit soort bewijsvoering niet meer. Het is immers te makkelijk om te construeren. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Lisa en Leendert, Post and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Groningen, donderdag 5 december 1991: Weer twee moorden in de cover-up

 1. AG says:

  Dit zaakje stinkt ook.
  http://www.bartfmdroog.com/droog/wnc/index.html

  Die krakersscene was natuurlijk ook flink geïnfiltreerd met AIVD en metselaars en ander tuig. Daar kan je de donder opzeggen. Hebben ze ook nog ruzies met de FC Groningen hooligans (die zijn natuurlijk ook geïnfiltreerd). Het kan niet op. Maar tegen die tijd wilden ze de krakers er serieus uit hebben, met zo min mogelijk gedonder.

  Dit kan wéér van alles zijn. Een moord. Het dumpen van een lichaam buiten (want de echte krakers willen de politie juist niet over de vloer). De infiltrant wil de politie juist wel over de vloer. Sowieso willen ze onrust en zorgen dat er zo min mogelijk steun is voor de krakers. Een moord zorgt voor minder steun.

  De media en politie kunnen we hierin ook niet vertrouwen. Satan klinkt helemaal schuldig, maar die wordt dan ook wel zo duidelijk als schuldige neergezet… De naam, de ruzie, het wegvluchten. Pfff. Alles kan weer. Straks is die jongen niet eens echt dood. Wie heeft hem dood gezien? Van dichtbij? Ook hier is alles mogelijk.

 2. AG says:

  Het ligt er zo dik bovenop, dat ik het weer niet geloof. Als het zo duidelijk is, dat een Duister dit gedaan heeft. En die Duitser is niet populair binnen de scene… Waarom is die dan niet gepakt? De Duitser klinkt als een vantevoren gekozen patsy die alles meegespeeld heeft vanaf dag 1. Zelfs de relatie met dat meisje kan onderdeel zijn van dit verhaal. Het is allemaal bullshit. Ga er maar gewoon vanuit dat er minstens 3 infiltranten in dat pand woonden. Aangezien Marco zelf verhuisd was naar een ander pand verderop, verdenk ik hem het minst van infiltratie. Ook zelfmoord, dat doe je dan toch in je eigen huis en niet in het pand (je kent de gevolgen).

 3. M Oortwijn says:

  Ook het verhaal van Droog is niet logisch. Stel, Marco is op straat dood geschopt en wel door iemand uit het kraakpand. 1) Dan zie je dat aan bloedspatten op de straat, waar met geen woord over gerept wordt. 2) De dader loopt enorm risico gezien te worden. Dit is de Groningse binnenstad en 24h per dag komt er wel iemand langs. 3) Als je dan denkt niet gezien te zijn, dan is het toch dom om een lichaam te gaan verslepen naar binnen en dan weer naar buiten? Daarmee maak je jezelf alleen verdacht. Iemand dood schoppen buiten, dat kan heel de stad gedaan hebben. Iemand naar binnen slepen en weer naar buiten slepen, daarmee suggereer je alleen in welke hoek de dader gezocht moet worden. En de locatie past ook niet bij een zelfmoord. 4) De kraakscene had geen belang bij het naar binnen en weer naar buiten slepen, want van een slachtoffer werden de krakers ineens verdachte (politiek niet handig). .

  Veel van de namen in het artikel, zijn nu verbonden aan de staat. Getuigen werkten destijds bij de universiteitsbibliotheek aan de Broerstraat. Het ex-vriendinnetje werkte in de jaren daarna bij een school… Dat zijn dan automatisch onbetrouwbare getuigenissen. Wat hou je dan over?

 4. M Oortwijn says:

  Introductie in het WNC-complex jaren tachtig, met beelden van Karin Polak en Marco Lupi.

  Bevat beelden en interviews met o.a. Marco Lupi (op 2.50 – 3.02 en 08.41- 09.09) en Karin Polak (3.10-3.40). Marco draagt een rood shirtje met witte opdruk “Groningen”, maar dat hoeft niet een teken te zijn van VM. Marco zegt letterlijk “Wat wel duidelijk is, dat in elk geval, ja, wij zijn er nog wel, ook als deze panden er niet meer zijn. Dat zal hier of daar deze levenswijze wel weer voorzetten.” Naast hem zit een dame in zwart shirt: “Mensen moeten niet denken dat ze van de problemen af zijn”. Karin Polak wordt geinterviewd rond 3.10-3.40. Zij draagt een zwart short met rode sjaal.

  Sowieso zie ik wel wat Vrijmetselaars symboliek:
  – Kleding van rood met zwart, wat niet standaard is in de alternatieve scene (Marco en Karin).
  – De Mickey Mouse geschilderd op de zijkant van het pand (3.40s).
  – De doodskist, het kruis, de baphomet-kop in de doodskist (3.12s).
  – Poststraat en RODE Weeshuistraat.
  – Het prominentste spandoek op 4.59s is rood, zwart en wit.
  – Op 5.29s staat er een rode mini (rood en Mini Mouse).
  – Socioloog Clason op 9.45s draagt een rozentruitje (kan toeval zijn).
  – Het meisje op 10.06s draagt een bijenstreep shirt.
  – Het ouder echtpaar van 10.10s draagt ook wit, rood en zwart.

  Het krakersbolwerk in het WN-complex heeft mogelijk gediend als voorbeeldcase, om de mening van het publiek over krakers te beïnvloeden. Het was prominent in het nieuws.

 5. M Oortwijn says:

  Uit onderstaande blijkt, dat Marco relatief vaak toevallig op film in een TV uitzending terecht komt. Statistisch gezien gebeurt dat niet zoveel mensen.

  ——————————————-
  Bron van de website van DROOG:
  Groningen 1988 en 2004. [1988] “Deze film werd gemaakt in opdracht van de gemeente Groningen door JBF producties”. [00.00 – 10.30]. Op 4.41: Marco (zittend) en Tabe K. (staand).
  Straatbeeld [2004]. Samenstelling Hesper Griep. Redactie Michael Hermse en Eddy Westerhoff. Camera en montage Eddy Westerhoff. OOG TV, [Groningen], [s.a.]. 10.35-14.00.

  Op 4.41: Marco (zittend) en Tabe K. (staand).
  —————————————-
  Bron van de website van DROOG:
  ‘W.N.C. Groningen 1985-1990 – For Squatters Sake video.’ Een film van Hanneke Schreuder. Simplon, Groningen, 1990. 57′ 31.

  [o.a. Joël 5.57; Tabe Kooistra 06.57; Marco: 9.10 headbangend, met mouwloos jasje, rechts in beeld.; 09.48 stem Marco; 22:53. De Zwarte Hemel; 24:48 Oerboere].

 6. M Oortwijn says:

  De reconstructie van OOG (whats in a name) tav de dood van Marco Lupi. Opvallend is hoe Bart Droog praat alsof het daderschap van Satan een zekerheid is. Je kan daar best van overtuigd zijn, maar dan nog noem je het een aannemelijk scenario (geen feit).

 7. AG says:

  Marco Lupi:
  – Radio de Zwarte Hemel
  – Rood en zwarte kleding.
  – Altijd in beeld op video materiaal.
  – Marco had een crematie.
  – Anti-vrouwenemancipatie, maar wel trouw aan vriendinnetje
  – Ex-vriendin gaat ineens met de Duitse FF “Satan”.
  – Het complex was niet WN-complex maar PGGM complex.
  – Krakers is toch anarchie en seksisme (best vrijmetselaars).
  – De autopsie-arts prof Elema heeft nooit iets willen zeggen over autopsie.

 8. AG says:

  De ontruiming, eind mei 1990, was de gewelddadigste ontruiming van een kraakpand in Noord-Nederland ooit. Nadat de Mobiele Eenheid het pand een dag belegerd had werden 139 mensen gearresteerd. Het gros van hen zat vervolgens zes weken in voorarrest. Het erop volgende proces was – qua aangeklaagden – het grootste proces uit de Nederlandse geschiedenis.

  Mei-juni 1990. Bij de gewelddadige ontruiming van het WNC, op 26 en 27 mei, worden 139 krakers en sympathisanten gearresteerd. De meesten zitten vervolgens zes weken in voorarrest. Tijdens hun detentie wordt een groot aantal ondervraagd over de gebeurtenissen van 20 april 1990. Niemand kan de politie iets concreets vertellen.

  Alie noch Karin P. noch Tabe, die alle drie betrokken waren bij de planning van de ontruimingsrel, bevinden zich onder de arrestanten. (!!!!)
  ———————————————————————————–
  En dat waren de bewoners notabene. Die hadden alles opgezet. De politie wilde hen toc ook dolgraag verhoren ivm die moord? Nu hadden ze iets! In een 6 weken voorarrest kan je die lui onder druk zetten om eens te stoppen met valse getuigenissen. Dit stinkt, dit stinkt.

  Bronnen: De postonline en Bart Droog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.