Cheryl Morrien: De eerste verdwijningszaak waar massaal media-aandacht voor is (deel 1)

download (1)Het is de dag na het overlijden van Willem Ruis. Op dinsdag 5 augustus 1986 om ongeveer 11.00/11.30h loopt Cheryl Morrien vanuit de flat van haar ouderlijk huis aan de Schiplaan in IJmuiden naar het huis van een vriendinnetje (Ilse van der Plas) die in de flat aan de overkant woont (< 50 meter tussen deze twee flats). Cheryl had hiervoor aan haar ouders gevraagd of die met haar naar de kermis wilden, maar ze kreeg een “nee”. Een ander vriendinnetje Daniëlle heeft ze gebeld, maar zij is niet thuis. Daarom besluit Cheryl om -net als de dag ervoor- langs te gaan bij vriendinnetje Ilse. Het was dus niet van tevoren bekend dat zij hier zou lopen.

Ze is door meerdere mensen in de straat gezien als ze oversteekt. Ze is nog gezien bij de voordeur van de familie Dirk van der Plas, waar ze aan de brievenbus bleef klepperen, omdat ze met vriendinnetje Ilse wilde spelen. Zij waren echter niet thuis, want deden boodschappen. Er is één getuige die Cheryl ook weer de flat heeft zien uitlopen, maar die is anoniem. Vanaf dat moment wordt het onduidelijk.

Speurhonden die zijn ingezet die avond, lopen vanaf het huis van Cheryl, naar het huis van het vriendinnetje Ilse op Schiplaan 198, en daarna naar het grasveld achter de flat (achter de flat van de familie Dirk van der Plas). Net als in de zaak Manon Seijkens, is er achter de woningen niets/park. Een auto kan daar niet komen en een fietser/brommer kan niet snel onopvallend een kind meenemen. Hoe kan het dat er een geurspoor daarheen gaat? Hoe ging het geurspoor verder (of eventueel terug!)? Er is sowieso een gat van 11.30 tot 15.00h waarin Cheryl ergens is geweest. Is er in hetzelfde flatgebouw als vriendinnetje Ilse, nóg een speelplek waar ze onbezorgd uren kan zijn? Deze “speelplek” (11.30-15.00h) moet dan op de route zijn van het geurspoor van het huis van Ilse naar achter de flat. Een geurspoor kan door een ontvoerder ook gecreëerd worden, door met een kledingstuk van haar te lopen, van de plek van ontvoering naar achter de flat (én terug).

Om 15.00h/15.30h ziet buurtgenoot M. de Kort het meisje Cheryl namelijk in een auto langsrijden op de achterbank. Ze zwaait vrolijk naar haar en is zo blij als een kind. Het is een groene LADA en er zitten twee mannen voorin. Mevrouw rijdt een tijdje achter deze auto en Cheryl blijft vrolijk naar haar zwaaien vanaf de achterbank. Vanaf de Schiplaan rijden ze zo de Planetenlaan in, tot voorbij de rotonde. Als de groene LADA de Lange Nieuwstraat ingaat, slaat de buurvrouw naar rechts af en verliest hen uit het oog.

Na dit moment zijn er nog enkele getuigen geweest die zeggen de groene LADA te hebben gezien, maar ik heb hier mijn twijfels bij. Juist omdat de groene LADA zo opvallend is, zal men er niet ver mee gereden zijn, met een vrolijk zwaaiend meisje op de achterbank. De mannen waren zich bewust van het feit dat een bekende van het meisje achter hen reed (vanaf de Planetenlaan). Dit kan betekenen dat de mannen vanaf dat punt niet langer hun geplande route reden, maar zeker is het niet.

De compositiefoto’s van de twee mannen (1) en het simpele feit dat ze kennelijk enkele uren ergens rustig geweest is, waarna ze vrolijk zwaaiend met twee mannen meegaat (2) zijn mijns inziens de beste aanwijzingen die er tot dusver zijn. Overigens zou ik niet verbaasd zijn, als de beide mannen een nepsnor of pruik zouden dragen. Maar voor Cheryl moeten zij bekenden zijn. En bekenden waar ze vrolijk van wordt. Welke TV-programma’s keken 7-jarige meisjes in 1986? Zou ze meegaan naar de kermis, het circus, een TV-studio? Waar is ze rustig gebleven al die uren in haar eigen buurt? En zegt dit iets over de modus operandi? Wellicht moesten de personen waar zij op dat moment verbleef, haar vasthouden (zonder argwaan) tot de twee mannen met de LADA er zouden zijn?

De volgende dag al besteedt de media volop aandacht aan Cheryl. Nederland leeft mee. Het is de eerste keer dat er zoveel landelijke bekendheid wordt gegeven. Tot op de dag van vandaag is onbekend wat er met Cheryl is gebeurd.

Het is vergezocht, maar misschien kan mevrouw De Kort naar onderstaande foto’s kijken. U stapte zelf in die tijd toch ook zo bij Mies Bouwman in de auto? Blij als een kind! Dit is wat er die middag op TV was, om uw geheugen wat op te frissen. Met wie stapt ze mee in de auto, blij zwaaiend? Ze accepteert zelfs de haast, want zal niet even haar ouders bellen. Ik sluit niet uit, dat ze bij Van der Plas is geweest om te spelen, waarna ze vrolijk meegaat met een TV-persoonlijkheid of iets dergelijks.

113-de-film-van-ome-willem dyn010_original_400_300_pjpeg__9523479e9365a984a6b6e5b6a1c7ee85.2250px-911065-kb1-12_pos Burny Bos Villa Achterwerk en Ko de Boswachter media_l_861115 jochem_van_gelder_03 Theo en Thea 109971-620-406

ps. In mei 1987 was er net een nieuwe burgemeester in Velsen aangetreden, Dick van de Noort (1944). Hij kreeg in 1989 een hartaanval op 45-jarige leeftijd. Het zal de stress zijn van een verdwijningszaak die Nederland op de kop zette. Een ongeluk komt nooit alleen. 

pps. Ilse van der Plas werkt tegenwoordig bij de gemeente Apeldoorn. Het gaat ‘r goed.  

ppps. In de weken ervoor werd door buurtbewoners een oranje busje gesignaleerd in de straat, met een man die naar de kinderen keek. De identiteit is niet achterhaald. In mijn optiek valt een oranje busje op. En een groene LADA ook. Diende het oranje busje om af te leiden? (oranje = gevaar/stoppen) Is het oranje busje gebruikt om het kindje te selecteren? In de groene LADA ging ze weg (groen = alles veilig/doorrijden). 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Cheryl Morrien, regio Amsterdam and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.