Gonda Drent (11 december 1996) – Het lichaam wordt verbrand gevonden bij de lege kluis (deel 1)

Op 11/12 december 1996 werd Gonda Drent (1966) vermoedelijk in haar woning aan de Hoofdstraat in Hoogezand van het leven beroofd. De woning is rond middernacht in brand gestoken en de kluis leeggeroofd. Het lichaam werd verbrand aangetroffen in het kantoor bij hun huis, maar in kleding die haar man niet herkende. Het onderzoek naar de dader leidde tot een aanhouding (van haar man Reinier), en tot 15 jaar cel. Hij ontkent alles.

Gonda3-300x225Ik heb deze zaak eerder willen onderzoeken. Qua uiterlijk doet Gonda Drent mij namelijk aan lady Diana deed denken. Tragisch en onduidelijk.

Wie kan dit gedaan hebben? Ik kan maar vijf scenario’s bedenken:

  1. Haar man heeft haar omgebracht.
  2. Eén van de eerste getuigen (bv buurman of persfotograaf) zijn schuldig of medeplichtig.
  3. De dode in het kantoor is niet Gonda Drent. Zij is ontvoerd.
  4. Of: Gonda werd een tweede leven geboden en zij besloot zélf haar dood te ensceneren.
  5. Roofoverval, moord, en brandstichting, waarbij vele toevalligheden een rol spelen.
  6. Eén van de (jonge) kinderen heeft dit aangericht. Deze waren echter 2 en 5 jaar oud.

In scenario 2 en 3 heeft men er bewust voor gezorgd, dat de man van Gonda er schuldig uitziet. Een eerste lezing van de gegevens van de zaak, laten hem schuldig lijken.

Scenario 1: Man. Dit is waar het OM van uitgaat. Ik behandel het niet, want u kunt het overal lezen. Het is ook het meest logische scenario. Haar man Reinier Smit zit nu vast.

Scenario 2: Het onderzoeken waard. Ook de persfotograaf en buurman zijn er.

Scenario 3: Gonda heeft dit zelf opgezet om een tweede leven te beginnen.

Scenario 4: Als een roofoverval uit de hand loopt tot moord, is er voor een vreemde overvaller (die het gezin enigszins moet kennen) geen goede reden om het huis in brand te steken. Wat zou deze daarmee bereiken? Mogelijk moord op de kinderen! Bovendien wordt de pakkans juist groter, omdat op exact dat moment manlief thuiskomt.

Scenario 5: Dit is onaannemelijk, omdat er meerdere misdrijven na elkaar zijn gepleegd: beroving, moord én brandstichting. Een kind van 5 jaar zou na het omgooien van een boekenkast op moeder, misschien in staat zijn brand te stichten. Het is uitgesloten dat ze ook het geld uit de kluis kan halen én dit achterover drukken. Ondenkbaar.

Waarom ik niet blind het verhaal van het OM zou volgen? Als Reinier S. daadwerkelijk de kluis leeg had gehaald en Gonda vermoord, dan zou hij de kluis niet open laten staan. Juist doordat de diefstal direct werd ontdekt, is er diepgaander sporenonderzoek gedaan. Ook had iemand als Reinier ervoor kunnen kiezen om brand te stichten, door bijvoorbeeld een kaarsje om te gooien. Het was té duidelijk brandstichting en dus geen serieuze cover-up.

Er blijft namelijk de mogelijkheid dat er brand is gesticht bewust op het moment dat Reinier thuiskomt, waarbij de deur van het kantoor dicht gehouden is. Als de dader ziet dat Reinier door de gang naar binnen gaat om zijn kinderen te redden, loopt deze achter hem aan, om dan de deur van het kantoor te openen en de brand te versnellen. Dit is echter op het eerste gezicht lastig om te doen en het zou kennis vergen van brandjes.

ps. Ik heb nergens gelezen hoe de identificatie van Gonda Drent is gedaan.

pps. In de jaren na Gonda Drent (1996), zijn ook Sandra Kalk (1998) en Monique Roossien (2003) uit Hoogezand vermoord. Hoogezand is een gewoon Gronings dorp. Zowel de identificatie van Gonda als van Sandra zijn wat vreemd verlopen.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Gonda Drent, regio Noord and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.