De weduwe Wittenberg, eens bekeken vanuit de modus operandi van vergelijkbare moorden (deel 2)

weduweEind 1996 overlijdt psychiater Willem Wittenberg en laat ongeveer 4 miljoen gulden na aan zijn vrouw Jacqueline Wittenberg, die blijft wonen in Deventer. Jacqueline Wittenberg wordt vermoord op 23 of 24 september 1999 in haar woning. Alles wijst erop dat zij op 23 september iets na 20.30h is vermoord door een bekende die zijzelf binnenlaat. Dat is het uitgangspunt geweest van alle onderzoekers tot dusver. Ik bekijk het eens vanuit de modus operandi die ik heb gezien bij de moordgolf in Groningen in de jaren negentig. De zaak Wittenberg doet mij denken aan de zaak Els Slurink en ook aan de zaak Kolstee-Sluiter (van Ina Post).

Deze zaak doet mij denken aan een aantal andere moordzaken op volwassen vrouwen:

 • Kolstee-Sluiter (de zaak van Ina Post), ook vermoord door ogenschijnlijk een onbekende, zonder dat er tekenen waren van braak, worsteling of verzet (1986).
 • Kinderpsycholoog Els Slurink is op het moment dat ze wilde gaan slapen, vermoord (Groningen, 1997), waarbij alles lijkt alsof ze bezoek had laat op de avond.

Els-slurink1-150x150Ik zal hieronder de overeenkomsten tussen Els Slurink en Jacqueline Wittenberg benoemen, maar ditzelfde m.o. geldt voor meer onopgeloste moordzaken.

 1. Beide vrouwen zijn relatief recent alleenstaand.
 2. Beide vrouwen hadden geen afspraken in agenda die avond.
 3. Beide worden gevonden liggend op de rug in de woonkamer.
 4. In beide gevallen zijn er geen tekenen van braak in de woning.
 5. Beide hebben zich niet zichtbaar verzet tijdens de moord.
 6. Beide hebben een kleine nietszeggende verwonding onder de kin.
 7. Beide zijn om het leven gebracht met steken in het hart.
 8. Er zijn geen tekenen van worsteling in de woning.
 9. In beide gevallen zijn er geen waardevolle bezittingen meegenomen.
 10. In beide gevallen is het huis doorzocht, ogenschijnlijk op zoek naar papieren.
 11. In beide gevallen zijn er weinig vingerafdrukken gevonden (handschoenen).
 12. In beide gevallen was nét die dag de schoonmaakster geweest!
 13. Beide hebben een arts gesproken die dag. Els Slurink was die dag erop uit om gesprekken te voeren met collega’s en aan het eind van de dag met haar eigen therapeut. Jacqueline Wittenberg had een afspraak met haar huisarts.
 14. In beide gevallen staat er drinken op tafel, waarmee bezoek gesuggereerd wordt.
 15. Beide dames dragen hun dagkleding, maar lijken klaar te zijn voor de nacht. Els Slurink heeft haar lenzen en horloge afgedaan. Wittenberg draagt geen make-up.
 16. In beide gevallen is de inboedel/plaats delict relatief snel opgeruimd. De broers van Els Slurink is aangeraden door de politie het huis leeg te ruimen. Ernest Louwes is (wat betreft cash op aanraden van politie) maar sowieso ook zelf, voortvarend te werken gegaan met de afhandeling van de inboedel, hoewel het moordonderzoek nog liep.
 17. Els Slurink was psycholoog; Wittenberg weduwe van een psychiater.
 18. Els bezocht de dag van de moord vader in Ede. Afstand Deventer – Ede is slechts 45km. Hoewel het werkterrein van Willem Wittenberg met name in Apeldoorn-Zutphen-Deventer lag, deed hij ook cases zuidelijker in de regio Arnhem.
 19. Ook had Willem Wittenberg vóór hij naar Deventer verhuisde, bij het AZG in Groningen gewerkt voor een psychiater die kinderen behandelden. Els Slurink werkte als kinderpsycholoog in Groningen en sinds enkele maanden voor het AZG. Een link? Kinderpsychiater Hart De Ruyter heeft zich ingezet voor Therapeutische Gezinsverpleging (in plaats van internaten).
 20. De sleutel van de achterdeur is weg uit de keuken, in het huis van beide vrouwen.
 21. In beide zaken komt een www opvallend voor: Weduwe Willem Wittenberg en de WWW op de emmers die in de schuur van Slurink stonden (niet van haar).
 22. Beide zaken zijn onopgelost.

Als dit inderdaad een modus operandi is -en ik ben ervan overtuigd-, dan dienen Ernest Louwes en Michael de Jong mogelijk slechts als rookgordijn. Overigens ben ik er niet van overtuigd dat dit dezelfde dader is, maar de werkwijze is mijns inziens identiek.

Vermoedelijk is een bedwelmend gas gebruikt op een plek waar zij langskomen als ze gaan slapen. In de zaak Els Slurink kan dit de reden zijn geweest om de tuindeur in de nacht open te zetten, zodat het gas met de wind wegwaait. In het geval van Wittenberg is het mogelijk dat de kruimeldief ergens strategisch is geplaatst bij een ventilatieschacht, om zo gas uit de woning te zuigen (een kruimeldief heeft geen stroom nodig). Overigens is ook de haard een ventilatiekanaal.

Ik nodig experts van deze zaak uit om de gevonden bewijzen eens vanuit dit licht te bezien.

ps. De psychiater Willem Wittenberg overleed in december 1995 onverwacht aan een hartstilstand. Els Slurink overleed een jaar later aan een (mes?)steek in het hart. Weer een jaar later schoot een zenuwarts in Heino zichzelf en zijn vrouw dood (zogezegd).  

pps. Els Slurink was de dag waarop ze vermoord is, op bezoek bij zowel haar vader als broer in Ede. Om de één of andere reden komt deze woonplaats (Arnhem/Ede) telkens terug in onopgeloste moordzaken, eg Els Slurink (ouderlijk huis), Anton Bussing (woonplaats), Henk Peters (woonplaats), Joyce Labruyere (werk), Karst Tates (Arnhem) en ook Jacqueline Witteveen (via de stichting voorzitter).

ppps. Veel onopgeloste moorden zijn zelfs te linken aan de GGZ-sector. Sowieso de verslaafde tippelaarsters in Groningen, want die bezoeken allemaal jarenlang verslaafdenzorg. Els Slurink was kinderpsycholoog in het AZG. Dat geldt voor meer onopgeloste moorden. Anton Bussing (vindplaats), Henk Peters (client), Nadia van de Ven (vader GGZ), Joyce Labruyere (werk), Caroline van Toledo (apotheekassistente) en ook Jacqueline Witteveen (man was psychiater). 

pppps. Weduwe Wittenberg (Deventer) reed paard, net als Andrea Luten (Ruinen), Willeke Dost (Koekange), Marianne Vaatstra (Zwaagwesteinde), Joyce Labruyere (Hummelo), Caroline van Toledo (Oostvoorne), Nadia van de Ven (Utrecht), Suzanne Wisman (Valthermond) en de zus van Sybine Jansons (Maarsen). Van de andere moorden op jonge vrouwen weet ik dit niet. Paard rijden is niet een sport die door vele vrouwen gedaan wordt. Kennelijk betekent dit iets. Indien de vrouwen tevens aan wedstrijden meededen, is de kans aanwezig dat zij elkaar kenden. Over het algemeen vinden wedstrijden plaats in het weekend, op één plaats in een regio, waar dan ruiters van paardenclubs van die regio heen gaan(straal van +/-50 km). Mogelijk is het verband slechts, dat zij door mannen vermoord zijn, die een paard rijdende vrouw interessant vinden. Overigens heeft Willem Wittenberg een therapie ontwikkeld in Groningen, waarbij verwaarloosde kinderen via dieren (vooral paarden) langzaam weer leren omgaan met het delen van affectie. Dit deed hij werkend voor Kinderpsychiater Hart De Ruyter. Deze heeft binnen het AZG in Groningen methoden ontwikkeld voor de opvang van probleemkinderen in Therapeutische Gezinnen. Laat nu Willeke Dost geplaatst zijn in een Therapeutisch Gezin in Koekange. Ik begin mij af te vragen hoe de begelfoto4 (1)eiders van de Kinderbescherming en hun psychologen de opvang van kinderen voor ogen hadden? Willeke Dost had immers op zeer jonge leeftijd haar ouders verloren. Zij viel hiermee in de doelgroep van het onderzoek van Dr. Hart de Ruyter. Wie helpt dan wie? Hoever ging de therapie om hechtingsproblemen op te lossen? Raadde deze psychiater slechts aan om probleemmeisjes paard te laten rijden? Of is er meer aan de hand?   

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Deventer moordzaak and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to De weduwe Wittenberg, eens bekeken vanuit de modus operandi van vergelijkbare moorden (deel 2)

 1. Jim is Back says:

  OMG. OMG. OMG. En misschien heb je gelijk ook nog.

 2. Jim is Back says:

  Met de weduwe Wittenberg is het inderdaad zo dat de post niet klopt en de telefoonpaal niet klopt. natuurlijk de KPN heeft altijd gelijk, PTT-www.

 3. Jim is Back says:

  Alle bewijzen in deze zaak komen van analyse vanuit instanties, maar dat is altijd zo. Het is altijd de politie die iets bepaalt. Alleen nu heeft niemand het gezien.

 4. Vogeltje says:

  Ik zet mijn alu-hoed even stevig vast.

  De daders hebben misschien vooraf gezorgd dat Michael de klusjesman in de frame zou komen. Als dan na de moord blijkt dat onverwacht Louwens langs was geweest in de ochtend en daarna om 20.30h nog eens belde en bovendien ineens voorzitter van de stichting was… ja, dan wordt Louwes in de frame gedraaid. Die lui lachen zich vast dood als De Hond moet betalen voor het besmeuren van de naam van de klusjesman. Asjemenou.

  Dan zet je er wat online trollen op om de discussie scherp te zetten op Louwes versus Klusjesman en klaar ben je. Lachien gieren en brullen. Wat een jolijt.

 5. KasKaas says:

  Rood-Wit-Blauw en Oranje. Dat is wat ik zie op tafel. Dat zijn die hints?
  Is deze vrouw vermoord door wat kloothommuls als eerbetoon aan de Oranjes?

 6. Iedereen is in on it says:

  jacqueline wittenberg \]werd die niet gespeeld door monic hendrix
  die speelde ook penoza
  dat verhaal wittenberg was een heel raar verhaal dus weer 2 opties
  a) totaal poepverhaal door de leugen fake media en fake politoe boeren
  b) complot voor overmoorden opgezet door de mestelaars met politie in on it

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.