Nog een zaak zonder lijk en een veroordeling voor 17,5 jaar met amper bewijs (deel 1)

image-3483948Hobby-fotograaf Henk Peters (laagbegaafd, doet aangepast werk) maakt overal in en rond Arnhem foto’s van (ongelukken, brandjes etc.), die hij stuurt naar lokale nieuwsredacties. Tot 2009. 

Hij vertelt 29 april eind van de middag aan een vriend op CS, dat hij op 30 april vóór 8.00h in Apeldoorn wil zijn, zodat hij de beste foto’s kan maken, als de Koninklijke familie daar rondtoert. Die avond rijdt hij met zijn zwarte VW-Golf weg bij het huis waar hij met zijn moeder woont, aan de Chopinlaan in Doorwerth (vlakbij Arnhem). Tussen 22.30 en 22.45 uur zien getuigen dat Henk vertrekt. Daarna ontbreekt ieder spoor.

Op de avond voor zijn verdwijning, draagt hij een zwarte broek, een zwart T-shirt met brandweerlogo en zwarte schoenen. Waar is Henk heen op Koninginnennacht? Niemand in Arnhem heeft hem gezien. Waarom ga je zo laat op pad, als je de volgende ochtend heel vroeg op wil om in Apeldoorn te zijn? Tegen zijn moeder zegt hij rond het avondeten, dat hij foto’s gaat maken in de stad en dat hij een afspraak met een politie-agent heeft. Vervolgens laat hij portemonnee en identiteitsbewijs in zijn kamer en gaat met wat cash op pad met de auto.

Op 1 mei ontdekt de moeder van Henk Peters, dat hij niet is thuisgekomen na Koninginnennacht. Ze meldt dit dan bij de politie, maar die zien het als een normale vermissing. Vanaf 2 mei begint de politie in actie te komen.

De laatste mensen die Peter gezien hebben, zijn vermoedelijk twee reporters van de Arnhemse Stadsredactie. Zij hebben Henk Peters nog gezien aan de Oranjewachtstraat, wat dichtbij de Kadestraat is (waar de Stadsredactie is gehuisvest).  [Precies, hoe laat? En was dit dan na of voor hij om 22.30h vertrok van huis? Hoe zit het?]

HenkPetersSinds 11 mei komt er iemand in het vizier, omdat hij aan de moeder van Peters laat weten, dat het lichaam van Henk Peters is gevonden in Apeldoorn. Hij doet zich hierbij voor als recherche. In werkelijkheid is hij parkeerwachter / parkeerpolitie. In een parkeergarage waar hij werkt, wordt enkele weken later de auto van Henk Peters gevonden Bovendien heeft een kennis van hem verklaard, dat deze man aan hem gevraagd heeft, geld (€29,50) over te maken om de auto van Henk Peters bij het RDW op een andere naam te laten schrijven. Vreemd. Dat de parkeerwachter denkt niet ontdekt te worden als hij mondeling iets aan de moeder van Henk Peters meedeelt is één, maar de andere acties zijn werkelijk te dom. Deze Frans is slim genoeg om een lijk te laten verdwijnen wat nooit meer gevonden wordt, maar laat vervolgens wapen, auto, kentekenbewijs etc. rondslingeren alsof ie gepakt wil worden!

De politie doorzoekt diverse locaties op zoek naar het lijk van Henk Peters, waaronder een gebied waar zijn mobiele telefoon zogezegd voor het laatst is aangestraald [22.45h], bij de Merwedestraat in Arnhem. Het is op nog geen 1,5 km van de Kadestraat en van het treinstation.  [Het is mij onduidelijk, waarom de politie automatisch uitgaat van een moord. Voor hetzelfde geld is Henk Peters op vakantie gegaan en laat zijn auto achter in een parkeergarage, met een parkeerwachter die wel brood ziet in een achtergelaten auto?]

Frans J. ontkent tot op de dag van vandaag iets met de moord van doen te hebben. Hij kent Henk Peters niet. Wel was hij bij het optreden van Kane in Arnhem die avond, waar Henk Peters tot 22.30h ook was. Uiteindelijk is hij veroordeeld tot 17,5 jaar cel, voor een moord zonder lijk. Er is slechts indirect bewijs, dat hij hier iets mee te maken heeft. Maar dat indirecte bewijs is er in overvloed: zijn internet searches naar termen als “Henk Peters” en “nekschot”, de aanvraag van een nieuw kenteken voor de auto van Henk Peters, diverse getuigen, en de auto is gevonden in “zijn” parkeergarage etc.  [Dat zou hooguit bewijs zijn voor autodiefstal, mijns inziens]  Een maand later komt er zelfs een vrouw die vertelt, dat Frans J. aan haar gevraagd heeft of hij een opbergbox in haar garagebox kan stallen, waarvan de inhoud niet bij de politie bekend moet worden. Daar bleek uiteindelijk een wapen in te zitten en zijn rijbewijs. Kortom, we hebben hier te maken hebben met: of 1. een hele domme roofmoordenaar. óf 2. een uitgebreide professionele frame. óf 3. iemand die bewust gekozen heeft voor een rol als patsy, wetende dat hij elders een tweede kans krijgt. Het kan allemaal.

ps. Tijdens die Koninginnedag in Apeldoorn is er met een Suzuki Swift tegen De Naald gereden. In de Suzuki Swift is Karst Tates bewusteloos achter het stuur gevonden. Het is onduidelijk waarom men de moord op Henk Peters niet onderzocht heeft in de context van Karst Tates. Is Henk Peters in de avond al naar Apeldoorn gereden en ging het mis?

pps. Frans J. werkte, voordat hij als parkeerwacht werkte, als ambtenaar bij de douane. Karst Tates zat in Arnhem bij de Marechaussees. Zou er een link zijn daar ook?  Want hoe zit de aanslag in Apeldoorn echt in elkaar? Hadden ze Henk nodig of juist niet? 

ppps. Henk stond zogezegd geparkeerd in de Oranjewachtstraat (tot 22.30h), als hij foto’s maakt van Kane op het plein. Daar is hij door meerdere mensen gezien. Na enkele SMS-jes zou hij weg lopen rond 22.30h. Hij is door twee journalisten gezien in zijn auto op de Oranjewacht rond 22.30/22.45h. Zijn gsm zoekt even later als laatste contact met de zendmast bij de Merwede/Voetiuslaan (Arnhem). Hierna is niets meer van Henk Peters vernomen. De inhoud van de SMS-jes heeft de politie niet kunnen achterhalen, om onbekende reden. Overigens is het niet moeilijk om een mobiel te stelen, 200 meter de andere kant op te lopen, en deze dan te pletten. Het zegt uiteindelijk weinig. 

pppps. Kende Henk Peters (1967) ook Frans J. (1969) niet uit de tijd dat ze beide op het speciaal onderwijs in Arnhem zaten? Henk ging daar naartoe samen met zijn twee zusters. Frans J. zat daar ook. Henk groeide bovendien op in het dorp Oosterbeek, waarna hij in 2006 verhuis naar Doorwerth vanwege financiële problemen. Frans woont in diezelfde periode in Oosterbeek en woont er nog steeds. Kennen mekaar niet?

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in GGZ, Henk Peters and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Nog een zaak zonder lijk en een veroordeling voor 17,5 jaar met amper bewijs (deel 1)

 1. Kaskaas says:

  Hoe istie voor het laatste gezien? Ik snap de tijdslijn niet. Als de politie dit soort zaken echt op wil lossen, dan moeten ze op een gegeven moment toch met de tijdslijn komen?

 2. Kaskaas says:

  Is die gast niet gewoon om 23.00h alvast naar Apeldoorn gereden, komtie om 23.30h aan? Gaat ie tukken in de achterbank, wordt ie wakker… En dan nooit meer. Die wilde natuurlijk het beste plekkie hebben bij de Naald. En dan gaat dat mis. Of heb ik het mis? Mooi tukkie doen op de parkeerplaats bij de Naald in de bossen van paleis het Loo.

  https://www.google.nl/maps/place/de+Naald,+Zwolseweg,+7315+Apeldoorn/@52.2291498,5.9431449,1315m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x47c7c796caa1df17:0x8d32d417c35be07b

 3. Jim is Back says:

  Suzuki Swift zwart.
  VW Golf zwart.

  Twee kerels alleen. Wandelingetje doen. Zelfde leeftijdscategorie?

 4. beschouwer says:

  Karst Tates heeft geen spullen van Henk Peters in zijn bezit gehad. Frans J. wel. Zijn zwijgen zorgt niet voor onschuld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.