Marianne Vaatstra (1982-1999): Daar is het laatste nog niet over gezegd (deel 1)

Marianne Vaatstra (geboren Zwaagwesteinde, op 10 augustus 1982) werd op 16-jarige leeftijd dood gevonden in Veenklooster, in de nacht van 30 april op 1 mei 1999. Zij ging naar huis (Zwaagwesteinde) na een avond stappen in Kollum (Koninginnedag). Die nacht is zij verkracht en vervolgens vermoord, door met een mes haar keel door te snijden. Op 18 november 2012 is een lokale boer genaamd Jasper S. gearresteerd op basis van DNA dat hij vrijwillig had afgestaan. Op 6 december 2012 heeft hij de moord bekend. Jasper S. is veroordeeld op basis van DNA-bewijs en bekentenis alleen. 

nederland-moord-marianne-vaatstra-hoofdEr is veel onderzoek gedaan (o.a. Wim Dankbaar en André Vergeer) naar de moord op Marianne Vaatstra. Er is zoveel wat niet klopt aan die zaak. Zoveel mensen lijken te liegen. Zoveel lijkt gemanipuleerd. Jarenlang hebben haar ouders geprobeerd de zaak open te breken en op te lossen. Uiteindelijk zullen ze blij zijn geweest dat er iemand gepakt was, want dan is het “over”.

Wat is er die avond in Kollum gebeurd, o.a. volgens getuige Geke e.a.? 

Marianne is uit met haar vriendje Spencer en diens vriend Wietse in Kollum. De broer van Marianne brengt haar weg naar Kollum met de auto. Spencer heeft beloofd ervoor te zorgen dat Marianne met een taxi weer zal thuiskomen. [Haar ontvoerders vermoeden waarschijnlijk dat Marianne door haar vriend op de fiets zal worden thuisgebracht.] 

Op die 30 april rond 18.30h ziet bewoonster Geke de jongens Spencer (vriend Marianne) en Wietse in snackbar-café het Flitsje in Kollum. Dit is vlakbij haar huis (Voorstraat). De twee jongens hadden ruzie met wat asielzoekers. Spencer zegt dan tegen Geke: “Ze gaan vanavond mijn vriendinnetje pakken”. Bedienden van de snackbar bevestigen laten dat er een kleine ruzie is geweest tussen dit gezelschap rond die tijd.

huisgeke1Omstreeks 19.00h ziet Geke vanuit haar woning asielzoekers voor haar huis staan [foto huis Geke]. Eén van hen zit aan de banden van de twee fietsen die tegen het hek staan (Voorstraat). Ze halen de ventielen uit de banden en lachen daarom. Het waren vijf jonge mensen: drie asielzoekers (waaronder Feik), Stephanie de vriendin van Feik en haar vriendin Tineke. Achteraf zijn dit de fietsen van Spencer en Wietse, de vrienden van Marianne Vaatstra.

Marianne is om half 11 door haar broer met de auto afgezet bij de disco Paradiso. Iets voor middernacht verlaat Marianne de disco en komt volgens een medewerkster van ’t Flitsje in de snackbar. Zij weet dit zeker, want sluit om 24.00h de deur voor nieuwe klanten. Marianne, Spencer, Wietse, Stefanie en wat asielzoekers zijn dan binnen, maar ook de Duitser Ludger Dill (volwassen man, reputatie louchezaken in drugs en porno). Rond 24.00h is er spanning tussen de groep van Marianne, Wietse, Spencer én de groep van asielzoekers.

Rond 0.30h staat Geke op het punt naar bed te gaan. Zij hoort stemmen op straat en ziet Marianne met Stephanie bij de fietsen staan. Marianne lacht en zegt vrolijk: “Kijk alle vier de ventielen zijn eruit!”. Geke wil zich er niet mee bemoeien, draait zich om. Eén of twee minuten later hoort Geke een gil, het dichtslaan van een autodeur, en dan een auto wegscheuren. Achteraf gezien is dit vermoedelijk het moment van Marianne’s ontvoering.

Omstreeks 00.30 uur van de volgende morgen, 1 mei, hoorde ik vanuit mijn bed enig rumoer op straat. Vanuit mijn bovenraam zag ik Marianne Vaatstra staan bij die twee dezelfde fietsen aan het hek aan de voorkant. In haar aanwezigheid was opnieuw Stephanie van Reemst. Marianne vloekte en riep: “Alle vier de ventielen zijn uit die fietsen” of woorden van gelijke strekking. Daarbij lachte zij alsof zij daar enig plezier om had. Op dat moment reed er een grote stationcar voorbij waarin ik de Duitser Ludger Dill herkende. Hij bukte zich en keek nadrukkelijk naar Marianne en Stephanie maar reed vervolgens door. Nadat ik mij net had omgedraaid en weer in bed was gestapt hoorde ik binnen een minuut (hooguit twee minuten), een luide gil, een geluid of er een autoportier werd dichtgegooid en een auto die hard wegscheurde. Daar heb ik ook verder geen aandacht aan besteed omdat het uitgaansavond in Kollum was”.

Rond diezelfde tijd (half 1) ziet een kennis van Spencer genaamd Verry, de vrienden Spencer en Wietse aan wat fietsen morrelen bij de tennisbaan. Ze begroeten elkaar ook. Mogelijk hebben Spencer en Wietse geprobeerd enkele fietsen te stelen, om naar huis te kunnen. Zij waren op dat moment niet in gezelschap van Marianne, volgens deze getuige.

Rond half 2 worden Spencer en Wietse gezien bij shoarmazaak de Pyramide (Voorstraat). Zij zitten (zonder moeder) te wachten. Vermoedelijk wachten zij tot moeder hen ophaalt.

Dezelfde Geke hoort om ongeveer half 2 (ze weet het niet exact, want ligt in bed) Spencer en Wietse bij hun fietsen staan. Zij tillen deze vloekend op, dragen deze mee (Raboplein) en stappen bij de moeder van Spencer in de auto. Het is niet duidelijk waarom Spencer op dat moment nog geen groot alarm heeft geslagen vanwege de vermissing van Marianne. De man van Geke ziet de fietsen van Wietse en Spencer in de ochtend van 1 mei nog steeds voor hun huis staan, met lekke banden. Kennelijk hadden ze deze toch niet meegenomen achterin de auto. Begin van de middag op 1 mei zijn de fietsen weg.

Vanaf de volgende ochtend 9.00h (en ook later) zullen Spencer en Wietse altijd blijven volhouden, dat ze op hun eigen twee fietsen van Kollum naar Buitenpost zijn gereden met Marianne achterop (5 km). In Buitenpost zouden ze dan een fiets gestolen hebben voor Marianne, zodat Marianne alleen naar huis kan fietsen. Ze zijn met Marianne nog wel een stukje teruggereden, namelijk tot de fietstunnel (onder de Lauwersmeerweg) vlak voor de Keningswei richting Zwaagwesteinde. Dat is voor hen een omweg is, want ze komen zelf uit Buitenpost. [Hoe wist Spencer op dat moment al dat hij het verhaal van “de fiets gestolen” moest vertellen en het “meerijden tot de fietsttunnel”? Hij wilde op 1 mei persee zoeken op plaatsen die juist vóór de fietstunnel liggen! Hij verwachte haar kennelijk te vinden dichterbij Kollum, rond het AZG ergens.]

Op 1 mei zaterdagochtend om half 9 (of half 10) belt Bauke Vaatstra bezorgd de vader van Spencer op, met de vraag waar zijn dochter is. De vader van Spencer weet dat Spencer de avond tevoor een lekke band had, maar weet niet waar Marianne is. Overigens houdt de vader van Spencer later hardnekkig vol dat Auke om half 10 belde die ochtend. Dat is vreemd, want waarom zou één van hen liegen? Stond er een klok verkeerd?

Om 9.00h ziet een vriend G.A. namelijk Spencer door Buitenpost fietsen op de fiets van zijn moeder. Spencer vertelt ruzie gehad te hebben met Marianne en wil haar nu vinden. Samen rijden ze die ochtend op de fiets rond op zoek naar Marianne. De zoektocht van Spencer met G.A loopt achter de voetbalvelden van De Swadde, bij de Fierljepschans, op de weg richting het AZC en daarna langs zwembad ’t Paradyske. [Dat is niet de normale route vanaf de fietstunnel naar Marianne’s huis in Veenklooster/Zwaagwesteinde]

Vriendin Aafke (vriendin van Marianne, gebeld door Bauke Vaatstra) was die ochtend samen met haar vriend in de auto op zoek gegaan naar Marianne. Ze zagen een fiets in de greppel van de Keningswei. Dat was aanleiding, om te kijken in het weiland. Ze vonden het lichaam van Marianne, ergens achter de drie stippen in de wei, noordelijk van de Keningswei, net voorbij waar de houtwal een knik maakt. Het was 10.00h in de ochtend. Zij bellen de ouders van Marianne en vader Bauke Vaatstra gaat kijken. Hij ziet Marianne liggen om 10.10h. Daarna arriveren de politie en de ambulance en het onderzoeksteam.

Alles wijst erop dat dit niet de plaats delict is geweest. Er lag geen bloed. Het gras was niet aangetast. De vindplaats was dichtbij de “Keningswei”. Aan de andere kant van het weiland loopt een karrenspoor door de wei naar de weg “Foagelsanghloane”. Dit karrenspoor loopt zelfs door naar de “Trekwei” aan de “Trekfaert” (N910). Een doorgaande weg, waar de politie aan niemand gevraagd heeft welk verkeer er was.    

Fiets-Keningswei-II-e1366094844365Na de vondst van Marianne die ochtend zou Spencer direct en bij herhaling hebben gezegd: “Het is allemaal mijn schuld”. En: “We zijn om ongeveer twaalf uur vertrokken uit Kollum.” En: “Marianne zei nog tegen ons: ‘Als mij wat gebeurt, is het jullie schuld‘.”  Hij zei dit in emotionele bui. Kennelijk voelden Marianne, Wietse en Spencer zich die nacht bedreigd. Maar niet alleen wisten zij niet wie om hulp te vragen die nacht, ze voelen zich nu nog steeds te bedreigd om eerlijk te praten over wat er gebeurd is. Dat is mijn meest gunstige uitleg.

Rond 11.00h zijn er speurhonden terplekke, die vanaf de plaats delict lopen naar het Noorden (karrenspoor) en Oosten (richting de N358, het zwembad, en het asielzoekerscentrum, welke destijds zat op camping de Poelplaats). Deze honden worden vervolgens teruggetrokken. De burgemeester belt zelfs om ervoor te zorgen dat de honden in het geheel van de plaats delict verdwijnen. [Is een auto aangekomen op het karrenspoor om het lichaam te dumpen, waarna enkele passagiers lopend Oostwaarts te gaan? Of andersom: kwamen ze vanaf het zwembad en vertrokken ze per auto?]

Ook wordt Ali Hassan (die in café ‘t Flitsje gezien was rond 24.00h) op 1 mei opgepakt in zijn huurkamer in Leeuwarden en naar het grenshospicium in Amsterdam vervoerd, waarna hij maandag 3 mei naar Noorwegen gevlogen is. Hij spendeerde een deel van de tijd in het asielzoekerscentrum en een deel van de tijd in Leeuwarden. Feik Mustafa is op 1 mei in de ochtend op het politiebureau gezien en leeft nu ergens rustig en wil niets zeggen.

De caravan van Ludger Dill stond overigens rond die tijd naast het Landbouwmuseum in Veenklooster, op enkele kilometers van het Asielzoekerscentrum, aan de Keningswei. Ook was bekend dat in de caravan van Wolfgang Hebben (andere Duitser, en vriend van) drugs en porno werden verkocht. Via het Paradyske (de achteruitgang van het AZC) was het er een komen en gaan van jongeren en andere liefhebbers. De caravan van Wolfgang Hebben is juni 1999 tot de grond afgebrand. Brandweerlieden lieten weten dat hen verteld is, dat ze de wagen eerst moesten laten afbranden en daarna pas blussen. Diezelfde dagen laat Wolfgang Hebben weten een nieuwe auto te hebben en dat de oude auto vernietigd is. Het is alsof deze heren ervoor betaald krijgen om de verdenking op zich te nemen!

hebben

Er zijn diverse getuigen die beweren een BMW te hebben gezien bij het weiland waar Marianne gevonden is die nacht, rond 0.45h én 1.45h. En er zijn diverse getuigen die asielzoekers op een fiets gezien hebben op de Keningswei na middernacht. Het komt op mij over als een zeer doordachte ontvoering, verkrachting en moord van een jonge meid, en niet als een impulsieve actie van een vent die een meisje ziet die avond.  Ongetwijfeld zijn er activiteiten ondernomen (parallel aan de misdaad) om zand in de ogen te strooien. Ik zie de daders ervoor aan om Marianne te laten ontvoeren, en parallel daaraan een BMW rond de vindplaats te laten rondhangen, én enkele weken hierna een derde zijn caravan te laten uitfikken. Alles kan.

Het is alsof ze trots zijn op de complexe overduidelijke doofpot Vaatstra. 

ps. Marianne Vaatstra is geboren op 10 augustus 1982. Op 10 augustus zijn er in de recente geschiedenis drie onopgeloste moordzaken geweest: Anna Heemenga (1995), Manon Seijkens (1995) en Nicky Verstappen (1998). Wie heeft er wat met die datum? 

pps. De fiets die naast de weg bij het weiland lag waar Marianne is gevonden, was enkele weken daarvoor al gestolen, volgens de eigenaar. Die had daar alleen geen aangifte van gedaan. Dit zou de beheerder van het Landbouwmuseum zijn? 

ppps. Er wordt gezegd dat de driehoek in Kollum bewust het AZC buiten schot wilde laten, maar bij mij ontstaat de indruk dat men juist wil, dat het hele dorp het AZC (en alleen het AZC) zou verdenken. Je maakt mij niet wijs dat de gehele driehoek in een paar uur tijd in die ochtend “op één lijn” is gebracht, enkel om het AZC te beschermen en Marianne maar de doofpot in te gooien. Dit vergt mi betrokkenheid op regeringsniveau. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Marianne Vaatstra, regio Noord and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Marianne Vaatstra (1982-1999): Daar is het laatste nog niet over gezegd (deel 1)

 1. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 2. Ronny Driessen says:

  Vele vragen roept deze zaak op. Er klopt veel niet. Maar een ding snap ik niet goed. Waarom was het nodig om een zondebok (Jasper) er voor op te laten draaien? Om iemand op deze wijze op te laten draaien zijn vele personen nodig, zoals politie, OM, NFI, burgers etc… Het risico is ook groot dat deze personen op een gegeven moment gaan praten. Daarom vraag ik mij af waar de ‘zondebok’ dan voor nodig is. Ze hadden toch veel beter de zaak kunnen laten rusten en ‘onopgelost’ kunnen laten?

  • maudoortwijn says:

   Goede vraag. Ik snap dat zelf ook niet. Het enige wat ik kan bedenken, is als Jasper een andere misdaad gepleegd heeft langer geleden.

  • Vogeltje wat zing je laat says:

   Ik geloofde dat vroeger ook nooit, maar in de ambtenarij (ook gezinnen van ambtenaren, dus kinderen van) incl voormalig staatsbedrijven en de politiek, is het heel gewoon om letterlijk overal aan mee te doen, zonder vragen te stellen. Het begaan van misdaden tegen burgers is een statussymbool geworden in deze beroepsgroepen en bij hun familieleden. Vanaf de lagere school leren kinderen van gang stalkers om mee te doen met de zware georganiseerde misdaden, zoals gang stalking etc. Het doel heiligt de middelen en niemand vraagt überhaupt wat het doel is. In zo’n cultuur kan alles, ook als het niet logisch of nuttig is. De sociale dynamiek is vergelijkbaar met voetbal hooligans. Bedenk maar eens hoeveel mensen mee moeten doen om hoax aanslagen op te zetten! En het gebeurt allemaal, zonder dat iemand het naar buiten brengt. Krankzinnig, maar het is realiteit. De vraag is wat we als volk kunnen doen om het ambtenarenapparaat te zuiveren.

  • massahysterie says:

   Die zondebok zijn ze in 2010 gaan bekokstoven, toen de zaak ipv. in ruste te gaan, hevig oplaaide met nieuwe getuigen, een moeder die niet opgaf, waarheidsvinders die zich in de zaak begonnen te verdiepen, drieluik EenVandaag in Maart 2010, Kamervragen.

   Vreemd toch, dat de politie Steringa al in handen heeft gehad in 2008, een man die deed aan het daderprofiel: blanke man uit de buurt, die ‘s nachts rare dingen doet die hij zich later niet kan herinneren, veroordeeld voor joy-ride door een politie-rechter in 2009.

  • maudoortwijn says:

   Het zou mij niet verbazen als ze Steringa in 2008 hebben opgezet, met als doel hem jaren later wijs te maken “het is weer gebeurd, die black-out”. Ik heb geen bewijs gezien dat het verhaal van Steringa in 2008 wél waar is…(zijn ze echt zo ziek? ja)

  • ronnydriessen2015 says:

   Je zegt: “de boel oplaaide met nieuwe getuigen, een moeder die niet opgaf, waarheidsvinders die zich verdiepen, eenvandaag en kamervragen”

   Maar los je dit dan allemaal op door een onschuldige zondebok er door middel van leugens voor op te laten draaien? Worden daarmee dan die vragen beantwoord? Ik vind het dan nog steeds logischer om de zaak gewoon niet op te lossen.

  • maudoortwijn says:

   Soms denk ik dat er een vreemde motivatie achter al die publiciteit zit. Volgens mij kicken dit soort daders (die zich onschendbaar wanen) enorm op publiciteit: aandacht van het volk, misleiding. Ik weet dat natuurlijk niet zeker. Soms vermoed ik dat de daders genieten van de vele discussie waaraan half Nederland meedoet, omdat de discussie is opgezet als onderdeel van de misleiding. Er zijn moorden die amper aandacht krijgen, weggemoffeld zijn. Er zijn ook moorden die véél aandacht krijgen. In die laatste categorie zitten die onopgeloste zaken waar het duidelijk is dat er een cover-up gaande is.

  • ronnydriessen2015 says:

   Indien er sprake is van een complot dan geef ik je groot gelijk. Het is dan zeker zo dat die personen geilen van de aandacht en kicken op misleiden. Misschien is het -zoals jij Maud ook vermoed- zo dat ze zelf een van de zogenaamde ‘complotdenkers’ zijn die de boel expres aanwakkeren.

  • maudoortwijn says:

   Ik heb de indruk dat er mensen in NL vermoord worden, waar amper aandacht voor is. Ook worden er moorden weggemoffeld als een ongeluk. Het komt niet eens in de media.

   Bepaalde gewelddadige lustmoorden op vrouwen krijgen buitenproportioneel veel aandacht. Er is duidelijk sprake van een cover-up en er worden volgens mij ook mensen verdacht gemaakt, bewust. Dat moet enorm “machtsgeil” zijn, zoveel discussies op forums en websites en TV-programma’s! De daders weten dan dat de helft van “de feiten” in media leugens zijn.

  • ronnydriessen2015 says:

   Ja, dan horen ze alle commentaren en weten exact wie ver van de waarheid zit en wie dicht bij de waarheid zijn. Ze hebben alles in de hand en kunnen alles sturen in principe. Je zou toch hopen dat het niet zo is…

  • maudoortwijn says:

   En de roem van het “eigen werk”. Ziek!

 3. massahysterie says:

  Los je het op met een zondebok? Een grote ja en een kleine nee. Voor doorsnee NL is de zaak nu definitief afgedaan, voor waargheidsvinders niet. Je moet dit ook door de ogen van de doofpotters zien: die zullen behoorlijk nerveus zijn geworden na dat drieluik van EenVandaag in 2010. De enige verklaring die ik heb voor patsy Steringa is dat de mega-stinkende beerput achter de aanvankelijke cover-up in de Vaatstra-zaak, nog vele malen erger is.

 4. Marijke says:

  alle vier de ventielen zijn eruit!”. Geke ging daarop naar bed, maar een of twee minuten later hoorde zij een gil en het dichtslaan van een autodeur, waarop zij een auto hoorde ‘wegscheuren’. Stephanie van Reemst heeft later aan een vriend opgebiecht: “Als Marianne er niet was geweest, was IK waarschijnlijk vermoord”. Daarmee bevestigt ze impliciet dat Marianne voor haar ogen in een auto was gesleurd.”

  Stephanie v Reemst…. Daar bevind zich de ware toedracht..🙄?

  En wat zou mijnheer of mevrouw Unknown hierboven bedoelen met Auke en of Theo?

  • maudoortwijn says:

   Geke heeft wel erg veel momenten waarop ze getuige is (Flitsje, ventielen, moment ontvoering, fietsen halen, museum verbranden spullen). Dat is te toevallig. Ik ga ervan uit dat ze niet de waarheid spreekt.

 5. Marijke says:

  Stephanie van Reemst… Zou eerst ook verkracht zijn die nacht. Later lees ik weer ergens van niet. Maar ook zij was overal bij en heeft Marianne het laatst gezien…

  • maudoortwijn says:

   Ik zou al die getuigen graag eens in 1 kamer willen hebben. Nee, liever: ik zou ze graag in aparte kamertjes willen hebben, op 1 gang. Ik denk dat het merendeeel van de getuigenissen niet klopt.

 6. Marijke says:

  Nou inderdaad Maud! Maar dat zou voor een goed werkend politie apparaat toch mogelijk moeten zijn…

  • maudoortwijn says:

   In de zaak Marianne Vaatstra? In theorie, ja. In werkelijkheid, nee. Het is een rotzooi van getuigenissen, waardoor mensen vergeten wat de basis is. Ze is afgezet voor de deur van Paradiso. Daarna is ze niet door vele mensen gezien in Paradiso. Wel zijn er talrijke vage getuigenissen. Spencer en Wietze zeggen niets over waar zij waren die nacht. Waarom niet eens vertellen over Paradiso (in Kollum)? Het lijkt erop dat ze nooit voorbij de garderobe van Paradiso is gekomen.

 7. Marijke says:

  Ken jij deze blog? http://deep-brown-ambert.webnode.nl/donker-en-licht/

  Van een paragnost.
  Veel leeswerk, beetje taai. Hij focust op fogelsang staete.
  Maar toch wel interessant ook. Legt ook verbanden tussen Marianne Dascha en milly boele.

 8. . says:

  https://vuur01.wordpress.com/2014/05/17/100-graniethard-bewijs-jasper-steringa-is-onschuldig/

  De waarheid is al boven tafel. Er word alleen niets mee gedaan. Waarmee het hele (rechts)systeem een farce blijkt. Opnieuw.
  En het volk gelooft het.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.