Jeanette van Bentum-Coers onopgelost: Ruiters vinden haar lichaam 17 mei 1992 in Ommen

foto2

Op 5 mei 1992 verblijven Netty en Ger van Bentum uit Amsterdam op de camping in Zandvoort. Het gaat dan al enige tijd niet goed in het huwelijk en ze krijgen woorden. Netty (56) verlaat daarop de camping diezelfde avond met onduidelijke bestemming. Ze wordt nooit meer gezien. Het is zelfs niet duidelijk of en hoe ze de camping verlaten heeft.

Op zondag 17 mei 1992 werd Netty van Bentum-Coers vermoord aangetroffen op de Archemerberg in de gemeente Lemele (Ommen). Het gebied ligt tussen Lemelerveld en Ommen in. Ik ken het gebied zelf, omdat mijn Tante Annie (waar ik als kind logeerde, aan de Ommerweg 6 woonde).

Ruiters vonden haar onder een dun laagje zand in de bossen naast een ruiterpad. Zij rijden met een groepje ruiters over het nieuw aangelegde ruiterpad, als het voorste paard ineens halt houdt en niet verder wil. De ruiters kijken rond en zien een hand uit het ruiterpad steken. Er is daar een lichaam begraven. Zij slaan alarm bij de verderop gelegen manege. [Dit moet manage Olde Peerd zijn geweest, aan de Lövenseweg 3]

Later blijkt dat dit Netty van Bentum-Coers is, maar aanvankelijk was haar identiteit onbekend. Ze ligt op haar buik en haar handen zijn op de rug gebonden. Ze bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. De patholoog anatoom constateert dat het lichaam in beginnende staat van ontbinding is. De vrouw is niet seksueel misbruikt en is door wurging om het leven gebracht.

Wat is de tijdslijn?

 • 4 mei 1992  zijn ze nog gezien in Amsterdam.
 • 5 mei 1992  hebben de Van Bentums ruzie op de camping in Zandvoort.
 • 5 mei  loopt Netty van Bentum weg van de campingplek.
 • 17 mei  wordt Van Bentum-Coers dood gevonden in Ommen.
 • Rond 17 juni  wordt een foto van haar laten zien in Opsporing Verzocht.
 • 2 juli is haar identiteit nog steeds onbekend.
 • 13 juli  doet Ger van Bentum melding van vermissing van zijn vrouw bij politie.
 • Rond 16 juli is er een tweede uitzending van Opsporing Verzocht.
 • Rond 17 juli belt broer Coers uit Urk, dat hij meent zus Netty Coers te herkennen.

Aanvankelijk wist men niet wie ze was. Ze droeg alleen een slipje. Dat laatste is opvallend, omdat het enerzijds doet vermoeden dat het om een zedendelict gaat, maar anderzijds ook niet. En wanneer iemand de identiteit van een slachtoffer wil verhullen, was het weer logische geweest om haar in het bos zelf te begraven. Waarom zou je een slachtoffer begraven op een pad? In een ondiep graf? Als zij 20 meter van een pad vandaan zou zijn begraven, was ze waarschijnlijk pas veel later gevonden en was identificatie nog moeizamer.

1.3 ArchemerbergBegin augustus blijkt dat het gaat om de 56-jarige Netty van Bentum uit Amsterdam. Haar broer herkende haar van de foto’s in het politiebericht. Op 5 mei 1992 kreeg ze ruzie met haar man tijdens een verblijf op een camping in Zandvoort. Netty was tijdens die ruzie boos vertrokken. Eenmaal thuis zag haar man dat ze niet thuis was en geld had meegenomen (meer dan 10.000 gulden). Hij ging er vanuit dat ze bij vrienden verbleef en even geen contact wilde. Omdat hij haar niet als vermist meldde, was hij later dé verdachte bij politie. Bovendien hadden ze ruzie gehad samen.

Ze lag (amper) begraven niet ver van een camping waar het gezin enkele jaren daarvoor kampeerde. Omdat ze op/naast een ruiterpad lag, ligt het voor de hand dat ze op korte termijn gevonden zou worden. Dit is een natuurgebied, ja. Maar Ommen heeft talrijke campings en in het voorjaar zijn er veel toeristen (en locals) die wandelen, fietsen of paardrijden. De omgeving is mooi. Waarom zou je een lichaam niet echt begraven? Iedereen die de omgeving kent, weet dat ze gevonden wordt.

Ik kan de redenering volgen, maar… Waarom zou je als moordenaar -na een flinke en luidruchtige ruzie- het slachtoffer begraven op een locatie (daar ver vandaan) die de politie zal kunnen linken aan jou? Dat is dom! Als ze rondom Zandvoort begraven zou zijn (eenvoudig) waren er meer verdachten geweest. De vraag is dan: wie wist én van de ruzie én van de camping locatie in Ommen? Heeft ze iemand gebeld, om haar van de camping op te halen die avond?  

Anders geredeneerd. Wie kan Netty van Bentum tegen zijn gekomen, na de ruzie in Zandvoort op 5 mei? En diegene moet dan ook nog eens weten van vakanties in Ommen. [Dat laatste is overigens ook informatie die eenvoudigweg van iemand te ontfutselen is. De meeste mensen praten vrij snel openlijk over hun vakanties.]

Ger van Bentum ontkent. Alleen zijn dochter Mary van Bentum gelooft hem, de rest van de familie (haar kant van de familie) niet.

Wat wil ik weten over deze zaak?

 • Hoe is Netty van Bentum van Zandvoort vertrokken? Auto, fiets, bus? En hoe laat?
 • Zijn er rond het tijdstip van de verdwijning telefoontjes gepleegd vanaf de camping?
 • Waar woonde de familie Van Bentum in Amsterdam? Bij wie zou ze langs kunnen?
 • Bij welke vrienden/familie vermoedde Ger van Bentum dat zijn vrouw zou verblijven?
 • Is er een mogelijkheid dat ze zelf op 5 mei naar Ommen is gegaan om rust te vinden?
 • Wie in haar omgeving wisten dat zij vroeger vaak naar Ommen gingen?
 • Wanneer (data) is dat deel van het ruiterpad nieuw aangelegd? Het is een omgeving waar veel gewandeld, gefietst, paard gereden wordt. Kan ze er lang gelegen hebben?
 • Is er een manier waarop een kennis van Netty over het nieuw aangelegde pad kan hebben geweten? Alleen als je weet dat een pad nieuw is aangelegd, zou je dit kiezen.

Het is opvallend, dat de politie in Ommen besloot slechts enkele dagen na de vondst van het lichaam (anoniem), haar al naamloos te begraven in Ommen. Alleen als ze dan enkele weken later een tweede maal een foto laten zien op TV, komt er reactie uit Urk. Haar broer herkent zijn zus. Ook dat is opvallend. Als ik de foto’s van het opsporingsbericht bekijk, krijg ik de indruk dat de meeste mensen haar niet meer zouden herkennen.

ps. Ook Netty Van Bemtum-Coers is (17 mei 1992) gevonden op het Pieterpad, dat over de Alchemerberg gaat. Ook Dirkje Bosgra werd gevonden op het Pieterpad op 17 juli 2001. Rond 17 juli 1992 belt broer Coers uit Urk, dat hij meent zus Netty te herkennen in de Opsporing Verzocht uitzending. Op 17 juli 2001, wordt Sasja Schenker gevonden vlakbij Groningen in het Slochterdiep. Groningen is ook onderdeel van het Pieterpad. 

pps. De Archemerberg is het hoogste punt van Overijssel. Urk staat overigens bekend als het hoogste natuurlijke punt van Flevoland.

ppps. De politie besloot haar (aanvankelijk naamloos)  te begraven te Ommen. Dat zal ergens rond de datum van 22 mei zijn geweest. Haar grafgegevens vertellen me, dat ze formeel Jeannette Baradine Coers – Van Bentum heette, geboren op 25 januari 1936. Ze kreeg het ID nummer 747284 van de begraafplaats en graf 024-26. Het is Begraafplaats Laarmanshoek, aan de Zwolseweg 17 te Ommen.  Het is een prachtige landelijke omgeving, aan de weg van Vilsteren richting Ommen, op nog geen kilometer van waar de Vecht en de Regge samenkomen. Als ze op 15 mei 1992 is vermoord (aanname) dan heeft ze 20.565 dagen mogen leven.  

foto1 Van Bentum

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Boswandeling, Jeanette van Bentum and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Jeanette van Bentum-Coers onopgelost: Ruiters vinden haar lichaam 17 mei 1992 in Ommen

 1. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 2. Asis says:

  Dus dit moeten we geloven.

  Op 5 mei hebben meneer en mevrouw Coers slaande ruzie, waarop meneer mevrouw ombrengt. Dat is op zich geen onlogisch verhaal, daarna wordt het verhaal onlogisch.

  Meneer weet mevrouw van een camping te slepen naar zijn auto (het zou nog kunnen midden in de nacht). Dat doet hij terwijl zij naakt is en met de handen op de rug gebonden. Waarom? Hij rijdt met het lichaam (naakt) en vastgebonden in zijn achterbak naar een gebied waar zij vroeger altijd kampeerden. Het is relatief ver weg, want Zandvoort naar Ommen, dat is wel een eindje. Waarom zou hij? Hij kan haar toch beter in de duinen begraven bij Zandvoort? Dat hele eind, om naar een regio te gaan waarvan iedereen weet dat jij die goed kent! Je kent de regio goed, maar begraaft haar dan op een nieuw (!) ruiterpad, wat een voor jou onbekend pad is! Dan komt het, want je valt op met de auto bij een ruiterpad, dus je loopt risico. Vervolgens is hij zo dom om haar niet diep te begraven. Waarom? Het voordeel van een nieuw aangelegd pad is, dat het graafwerk nog lekker makkelijk is. Je kan dan iemand juist WEL diep genoeg begraven Als je toch al die moeite gedaan hebt, dan maar beter zorgen dat ze niet meer gevonden wordt. Haar hand steekt bovendien boven de weg uit (echt niet diep genoeg begraven). Waarom? Desnoods snij je die handboeien weer los en leg je de handen naast het lichaam. Ondiep begraven is dom. En dan moeten wij geloven dat hij dat gedaan heeft op 5 mei? Jonge jonge. Waarom is ze dan niet eerder gevonden? En waarom was haar lichaam in beginnende staat van ontbinding? Als een lichaam 2 weken dood is, dan ben je niet meer zo goed toonbaar volgens mij.

  Alles wijst erop dat ze na 5 mei ergens heen is gegaan of gebracht, waarna ze gevangen heeft gezeten. Haar lichaam is niet zo ver vergaan, dus dan is ze of een week dood ofzo of ze heeft in een koeling gelegen. In mei in de bossen van Ommen, daar is het warm en vochtig.

 3. Pingback: Welke Sallandse overlijdens moeten m.i. nader onderzocht worden? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 4. Asis says:

  Ik zie die foto’s van opsporing verzocht en vraag me af hoe die broer zijn zus heeft kunnen herkennen, Asjemenou. Dan kan het dus ook zo zijn, dat ze vanaf de camping in Zandvoort gebeld heeft naar haar broer. Die haalt haar dan op, beseft dat niemand weet waar ze is, gaat dan door het lint en vermoordt haar? Zoiets? Ook een broer kan haar in Ommen begraven. Het lijkt erop dat ze langer ergens is vastgehouden, want ze is niet direct vermoord.

 5. Pingback: Rol van de media? READ : Jeanette van Bentum-Coers onopgelost: Ruiters vinden haar lichaam 17 mei 1992 in Ommen | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 6. Noord gestoord says:

  Hier (https://www.youtube.com/watch?v=XZX9X7uL5hI, vanaf 02:26) is er in de aflevering van Opsporing Verzocht van 16 juli 1992 voor de tweede maal de foto getoond van Van Bentum-Coers.
  Zij woonden in Amsterdam, en mevrouw had 10.000 gulden meegenomen. In 1992 was er een andere vrouw in Amsterdam die geld in huis had, namelijk Emmy Hogema-Diepenbrock. In 1994 had Lydia Knap (in Amstelveen) naar verluidt 30.000 gulden in huis, en zij werd ook vermoord. Het zou kunnen dat er in die tijd bankmedewerkers waren die aan louche figuren doorvertelden dat er vrouwen met veel geld te vinden waren op bepaalde adressen? Want als ik het me goed herinner moest je voor de opname van dergelijke grote bedragen een afspraak maken vooraf. In 1997 was er ook een vrouw die op papier alleen woonde, namelijk Mary Run. Zij had naar verluidt ook een groot geldbedrag in huis. Maar dat is wel 3 tot 5 jaar later dan de andere zaken….
  Het zou in deze zaak dus kunnen dat Van Bentum-Coers bij thuiskomst overvallen en gedood is, en dat meneer haar lichaam aantrof toen hij thuiskwam en dacht dat de verdenking op hem zou komen te vallen en haar daarom heeft begraven. Dan ligt het voor de hand dat hij dat doet in een gebied dat hij kent.

 7. All I want for Christmast says:

  Nah, haar man heeft niet het lijk weggewerkt als hij haar niet vermoord heeft. Hij had immers een alibi en dan ben je niet zo dom om dat weg te spelen door het lijk weg te werken.

 8. All I want for Christmast says:

  of haar man heeft het gedaan
  of haar broer/zus heeft het gedaan
  of het is een hoax

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.