Pascal F. : Nog iemand die vastzit voor moord, nu met overdaad aan bewijs (deel 1)

Waarom is de politie niet langs gegaan, direct nadat de verbinding verbroken werd die ochtend? Nadia belde met een vriendin en begint dan keihard te gillen, waarna ze niet meer te bereiken is. Dat is geen gewone vermissing, dat moet reden zijn voor politie om direct te gaan kijken. De politie zit daar om de hoek. Nee hoor, de politie was liever lui dan moe:  WAAROM?  

Naia van der VenSommige moorden zijn vreemd. Vooral in combinatie met de rapportage erover. De moord op Nadia van de Ven (geboren 2-1-1977) op 1 oktober 2002 is gepleegd op een manier waarbij letterlijk ALLES wijst op de schuld van Pascal F. (29). Het lichaam wordt in zijn woning gevonden, de munitie wordt in zijn woning gevonden, hij heeft zelf geheugenverlies voor die dag, en mensen zien hem (of iemand die op hem lijkt) van de auto van Nadia weglopen.

Hoeveel wil je doen als slimme jongeman (zonder schijnbaar enige crimineel verleden) om schuldig over te komen! Hij heeft alles gedaan om schuldig te lijken… en ontkent het tot op de dag van vandaag. Het enige wat ik wel begrijp, is dat hij op die dag wegvlucht naar Polen, ook al doet hem dat nog schuldiger lijken. Als er een overdaad aan bewijs tegen je ligt, wat moet je dan doen in paniek? Zijn ouders hebben hem dat vast geadviseerd ook. Fijne ouders zijn dat. Het geeft te denken. Hij zit nu vast voor 20 jaar met TBS. Mij is geheel onduidelijk waarom hij voor twee moorden verdacht is geweest. Voor de tweede moord (vd Ven) lag er een overdaad aan bewijs, maar voor de eerste moord (Bussing) was het bewijs flinterdun.

Lees de dossiers van Korterink, De Vries en alle kranten erop na: die jongen ‘heeft het gewoon gedaan’. Was hij echt zo ontzettend dom?  

De 25-jarige Nadia werkte part-time bij een computerbedrijf en studeerde Medische Informatietechnologie in Utrecht. Zij werd eind van de middag / begin van de avond op 1 oktober 2002 dood gevonden in de woning van Pascal F. (in zijn kamer op de begane grond). Ze huurde sinds twee maanden bij hem een kamer in het pand aan de Weerdsingel 9 vlakbij het CS in Utrecht. Pascal (mede-huisbaas en 29 jaar, zijn vader was hoofdeigenaar van het pand) woonde op de begane grond, Nadia op de derde. De andere twee huisgenoten zijn Olaf en Patricia. Nadia werd gevonden door de twee andere huisgenoten, die thuiskwamen eind van de middag.

Op 1 oktober om half negen telefoneert Nadia nog met een vriendin. Tijdens het telefoongesprek doet ze een oortje in, om ondertussen naar beneden te kunnen lopen en op de begane grond in de gang de was uit de wasmachine te halen, aldus de vriendin. Dan hoort de vriendin hoe Nadia “Goedemorgen” zegt, vervolgens gilt Nadia 6 of 7 keer, gestommel, geritsel en dan wordt de telefoon uitgezet. Met mijn beperkte kennis van schotwonden zeg ik, dat ze vermoedelijk niet op dat moment werd beschoten in de borst of het hoofd, omdat bij schotwonden van dichtbij (zeker het hoofd) iemand niet vaak gilt, maar echt “beduusd is”: de klap is groot. Bovendien hoort de vriendin geen schoten.

Die vriendin van Nadia belt de moeder om 9.15h op. Dat is dus al 45 minuten later! Minke van der Ven wordt ongerust en belt de school en de politie. De politie stelt haar gerust en zegt “Het komt wel goed”. De politie doet dan nog niets, hoewel zij slechts 150 meter (!) van de kamer van Nadia verwijderd zijn (link). Het was een kleine moeite geweest, om even aan de deur te gaan kijken. Het bloedspoor liep door de gang, wellicht hadden ze eerder iets doorgehad. Er is dus niemand direct gaan kijken in de woning, hoewel het telefoontje zo eindigde? Om half 9 in de ochtend al?

Olaf en Patricia komen eind van de middag thuis. In de gang ligt een bloed sleepspoor en een patroonhuls, wat voor hen reden is om te kijken. De deuren van de kamers van Pascal zitten op slot. Ze bellen de politie. Die breekt even later in. Ze vinden Nadia dood op de vloer in de keuken met 7 schotwonden: in haar hoofd (3x waarvan 1 schampschot), schouder (1x), knie (1x) en hand (1x). Er ligt een herenfiets op het lichaam van Nadia. Om haar linkerbeen is een fietsband gewikkeld. In de keuken zijn verder een emmer en bandenplakspullen te zien. Het lijkt erop alsof Pascal bezig was zijn fietsband te plakken in de keuken. [?] Kennelijk zijn de eerste schoten in de gang afgevuurd. Eén in de knie en dan één in de hand/schampschot hoofd? Daarna is Nadia de kamer van Pascal gesleept, om nog twee schoten afgevuurd te krijgen op haar hoofd en één in de schouder? [de volgorde van de schoten is een aanname] De politie treft uiteindelijk in de woning van Pascal een kleine voorraad van dezelfde patronen. Pascal had het de politie niet gemakkelijker kunnen maken. De auto van Nadia is weg. Omdat Pascal zelf ook zoek is, zou het niet vreemd zijn, als de politie rekening zou houden met een scenario waarin hen beide iets is overkomen, maar nee. Later vindt de politie munitie en een holster in Pascal’s woning.

Er loopt een schoenzoolspoor in het bloed door de gang en keuken en deze matcht met de (vrij unieke) Reebokschoenen van Pascal (er is wel onduidelijkheid over de maat van het voetspoor: maat 41 of 42). Pascal heeft maat 42. Hij heeft de Reebok schoenen nog gedragen in de maanden daarna als hij in Polen is. Als hij weer terug is in Nederland om zijn ouders te bezoeken, gooit hij de schoenen weg en koopt nieuwe. Hoe dom is ie?

Rond 9.15h zien getuigen op 1 oktober de auto van Nadia (een Renault Clio) op de A27 bij Hollandsche Rading van het talud afrijden. [op ongeveer 12km van de Weertsingel; het is 15 minuten rijden, zonder files] De wagen heeft bij Hollandsche Rading een lekke band gekregen (dat is wel een thema die dag) en de bestuurder verloor mogelijk de controle daardoor. Getuigen zien een man van de auto weglopen, en hij lijkt achteraf verdacht veel op Pascal. [In de media wordt gezegd dat dit Pascal is, maar ik wil hier een slag om de arm houden, omdat géén van de getuigen Pascal heeft aangewezen in de line-up.] De volgende dag blijkt dat er bloed van Nadia op de mat en de versnellingspook van de auto zit. Het verbaast mij dan, dat het een dag duurt voor iemand een nummerbord checkt, nadat een auto van het talud afrijdt. Het is toch een soort van ongeluk aan de snelweg om 9.15h.

Wat zegt Pascal zelf? 

Pascal zegt een black-out gehad te hebben. Op 30 september was hij tussen 20-21h op bezoek bij een vriend, waar hij één biertje drinkt. Daarna kan hij zich niets herinneren (anderhalve dag!). Het is mij niet duidelijk wat het moment is waarop hij zich niets meer kan herinneren (bij de vriend op de bank?) en wie deze vriend was. Waarom is hij daar?

De ochtend van 2 oktober schrikt hij wakker in een bos en merkt hij dat zijn geld en sleutels weg zijn. Hij volgt een fietspad door het bos en komt via de Biltstraat Utrecht binnen. Om onduidelijke reden gaat hij niet naar de Weerdsingel (wat je zou verwachten), maar naar het station, waar hij zonder een kaartje te kopen meelift naar Amersfoort, om vanaf daar te lopen naar het huis van zijn ouders in Leusden. Daar besluiten hij en zijn ouders, dat hij het best naar Polen kan gaan, omdat hij waarschijnlijk verdachte is. Het is onduidelijk of ze dit weten a) omdat Pascal de dader is, b) Pascal toch even was wezen kijken aan de Weerdsingel, c) de politie op dat moment al aan de ouders verteld heeft dat er een huurster is vermoord, of d) de ouders zelf daderkennis hebben. Hoe dan ook, Pascal F. gaat naar Polen en wacht daar het verloop van het proces af. Hij ziet er erg schuldig uit en wordt uiteindelijk ook veroordeeld.

Wat is de achtergrond van de vader van Pascal? Dat vraag ik me af. 

Alle berichtgeving over de zaak, gaat over bewijs tegen Pascal. Dat bewijs is er dan ook in overvloed. Pascal houdt vol de moord niet gepleegd te hebben en claimt last gehad te hebben van geheugenverlies. Hij weigert echter iedere vorm van contact met een psycholoog of psychiater. De media zegt dat zijn ouders hem in alles helpen, maar de hulp van zijn ouders werkt mijns inziens consequent tegen hem. Waarom?

Het komt op mij over als een behoorlijk koelbloedige professionele moord. De volgorde van de schotwonden is niet duidelijk en schatten we in: In de hal één kogel in de knie (dan lopen ze niet meer) en één kogel als schampschot door hand/hoofd (dan gilt/belt ze niet meer). Verslepen naar de kamer van Pascal, om vervolgens twee kogels in het hoofd te schieten en één richting hart. Je verwacht zoiets alleen van een professional. Pascal is Dutchbatter geweest in Bosnië? Maar een professional zou dan toch ook koelbloedig genoeg zijn om de gang even schoon te vegen van bloedsporen? Waarom is ze in de kamer van Pascal vermoord en niet in haar eigen woning?

Wat wil ik weten wat ik niet in de media kan lezen? 

 • Klopt het dat Pascal de dag voor de moord door de ING ontslagen is? (link) In het kader daarvan is het niet zo vreemd als hij zich ziek zou melden op 1 oktober, maar wel vreemd als hij daarbij gelijk aangeeft dat hij slechts één dag ziek zal zijn. Veel werknemers melden zich de volgende dag ziek, om na een gesprek met een advocaat en vertrouwelingen in de omgeving te beslissen hoe ze verder gaan met het werk.
 • Wie heeft Pascal die dag ziek gemeld op zijn werk bij ING in Den Haag om half 9? Wie bij de ING nam dat telefoontje aan? Er is kennelijk bewijs dat er vanaf de Weerdsingel met de vaste lijn is gebeld naar de ING. Dat betekent dat Pascal thuis zou zijn.  [Mocht hij geframed zijn, dan kan dat alleen als de daders om 8.30h al in het huis waren én als de ING-bank meedoet in de cover-up]
 • Waarom zou Pascal zich ziek melden op het werk om half 9? Dat suggereert dat er al wat speelde vóór 9.00h. Hoe dom is hij om haar dan in zijn kamer dood te laten liggen? Als hij haar zou willen vermoorden had ie dat op háár kamer kunnen doen om 8.30h om vervolgens zelf naar zijn werk te gaan (alibi). Als hij vervolgens het wapen en de munitie had zoekgemaakt, dan was er amper een case geweest tegen hem.
 • Wie is de ‘beste vriendin’ die met Nadia aan de telefoon hing tussen 8.30 en 8.53h? Het telefoontje suggereert dat het moment van de moord om 8.53h moet zijn geweest. Om 9.15h belt ze pas de moeder. Had ze iemand kunnen bellen die dichterbij was?
 • Wat zijn de omgangsvormen van Nadia? Tegen wie zou ze “Goedemorgen” zeggen, als deze de gang inkomt? Of kan het zo zijn dat Nadia de deur voor deze persoon opendeed? (door het oortje hoor je de bel misschien niet) Kan je het vanaf de gang zien als er iemand voor de deur staat (glas) en dus opendoen zonder dat er gebeld wordt? Voor wie doe je achterloos de deur open en zeg je “Goedemorgen” (beleefd, maar terwijl je tegelijkertijd aan de telefoon bent)? De postbode? Loodgieter? Of was de persoon al in huis? Wie verwacht je in de gang om 8.55h en begroet je casual en beleefd met “Goedemorgen” zonder vragen te stellen? De huiseigenaar en vader van Pascal? Schoonmaakster? Naar een huisgenoot knik/zwaai je mijns inziens, zonder het telefoongesprek te onderbreken. En bij iemand die je niet verwacht, stel je vragen.
 • Doet Nadia altijd de was tussen 8.00 en 9.00h in de ochtend op die dag?
 • Zijn Olaf en Pascal iedere week op die dag overdag van huis?
 • Welk werk doet Pascal precies? Welke kennis had hij toegang toe? Was er een reden om van Nadia af te willen? Was er een reden om van Pascal af te willen?
 • Wie was de vriend waarmee Pascal de dag ervoor een biertje heeft gedronken? Wat doet hij? Waar woont deze? Tot welk moment precies weet Pascal nog wat er gebeurt? Waar stond zijn auto geparkeerd? Was hij met de fiets? Wat is de locatie?
 • Drie kogels in het hoofd, dat vergt training. Welke positie had hij binnen Dutchbat? In 1994 ging hij op VN-missie naar Srebrenica, Bosnië. Direct daarna stapt hij uit het leger en begint bij ING in Den Haag. Hield het leger hem in de gaten?

Ik zie 2 mogelijkheden. Of Pascal F. is een dommige verwarde moordenaar, die mensen koelbloedig afmaakt zonder motief. Of Pascal is geframed op professionele wijze, waarbij men -in het geval Nadia van der Ven- het bewijs dubbeldik achtergelaten heeft. In dat laatste geval zijn er vermoedelijk ex-collega’s van Defensie betrokken, als ook een collega van ING. Het lijkt onwaarschijnlijk. Overigens lijkt niemand te hebben geprobeerd om bewijzen te verzamelen die zijn onschuld bewijzen. Zelf ontkent hij tot op de dag van vandaag. En zijn familie heeft hem niet écht geholpen, niet echt. Door hen leek hij juist schuldiger. Het heeft er alle schijn van dat dit de allerdomste moordenaar is die op dit moment vastzit. Hij krijgt een relatief lange straf  van 20 jaar. Zonder enige reden -die ik kan zien- heeft hij ook TBS gekregen. Dan ben je behoorlijk klaar.

Beste lezers, is er iemand die weet waar Nadia van der Ven werkte? Ik probeer een serieuzer motief te achterhalen. In het geval van een set-up, zou het motief kunnen liggen in dat Pascal mogelijk zijn huisgenoot recent verteld heeft over vertrouwelijk kwesties uit zijn legertijd. Dat is echter gespeculeer, want ik heb daar geen bewijs van gezien. Maar ik heb een onderbuik gevoel, dat dit zaakje stinkt.

nadia-graf-1200-750x406

Het graf van Nadia Greta Celine van der Ven, met de vlinder en de ruwe steen. Ik heb alleen geen reden om daar verder iets van te vermoeden. 


 

ps. Bizar toeval. Net als Andrea Luten heeft Nadia van der Ven paard gereden. En beide werden gevonden, liggend op de grond, met een fiets bovenop hen. Verder hebben beide dames gemeen dat hun moeder een medisch beroep heeft. Ik denk dat dit toeval is, maar noteer het desondanks. Nadia Greta Celine van der Ven, RIP. Niemand verdient dit. 

pps. Bij de moord op Maya van Vloten kwam er ook een Dutchbatter in beeld (Libanon). Hij bekende bij de politie, maar zijn verhaal klopte niet. De politie probeerde deze veteraan vervolgens meerdere moorden uit Groningen te laten bekennen, wat niet lukte. 

ppps. Pascal had in dienst op de Mauritskazerne in Ede gezeten. De missie van de Dutchbatter betrof de VN-missie in Srebrenica. Pascal F. was tijdens de val van Srebrenica al terug in Nederland en verliet het leger in 1994. In zijn militaire diensttijd heeft Pascal geschoten met een UZI. De UZI die hier gebruikt is, zou zijn gestolen van een wachter op die kazerne bij een overval. Ik vind het vrij brutaal om de eigen oud-kazerne te overvallen. Hoe heeft hij die overval gepleegd dan? Alleen? 

pppps. Pascal F. heeft HBO-niveau. Hij verhuurt sinds 2 maanden een kamer aan Nadia. Als hij echt van Nadia af zou willen, zijn er andere middelen voor handen. Als hospita kan je een huurcontract opzeggen. Een kamerhuurder moet dan binnen 3 maanden weg zijn. Als Nadia echt het bloed onder zijn nagels vandaan haalde, dan weet iemand die meer panden bezit wel een handiger manier, om van zo iemand af te komen. Het ging over katten en een wasmachine. Een rationeel motief is er in feite niet. Een emotioneel motief? Pascal F. was mede-huiseigenaar en staat juridisch juist sterk als hospita.

ppppps. Het hoger beroep vond plaats bij gerechtshof Arnhem, net als de behandeling van de zaak Ernest Louwes en de zaak Henk Peters en de Twee van Putten.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in regio Midden and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Pascal F. : Nog iemand die vastzit voor moord, nu met overdaad aan bewijs (deel 1)

 1. Jimmy says:

  Heeft die pa dat niet gedaan? Zat die bij een vrijmetselaars club ofzo? Ook al een (oud) docent. De ouders van Willeke Dost en Varscha Mohansingh ook al. ZIjn docenten extra controlfreaks ofzo? Of zitten daar vaak misbruik netwerken omheen?

  Bij Pascal vetrouw ik die pa voor geen meter. Tegen een vader zeg je achteloos goeiemorgen als je de trap afloopt en die was ook huisbaas. Die heeft dan zijn zoon erbij gelapt. Met zijn slechte advies om te vluchten naar Polen en om zijn schoenen weg te gooien enzo. Als Pascal het had gedaan dan had ie die schoenen wel weggegooid in Polen. Moesten beide Pascal en Nadia uit de weg? De vraag is wie naar wie gelekt heeft. Het kan goed zijn dat Nadia en Pascal juist wel een te goed gesprek gehad hebben. Wie heeft Nadia die kamer gegeven? Pa? Straks heeft ie dat gedaan met als doel zijn zoon en dat meisje van straat te halen in het belang van de old boys in het netwerk. Nadia s vader had ook GGZ problemen.

  Wie weet of pa in het leger heeft gezeten? Dat geweer ,moet nog ergens gelegen hebben. Anton Bussing kan dan prima ergens anders gedaan zijn door iemand in hetzelfde netwerk. Die lui helpen mekaar en “lossen problemen op”. Anders kunnen ze niet doorgaan met corruptie, moord en verkrachting. Die ouders van Pascal, die zijn raar.

 2. Pingback: Moorden op de datum 2 november | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 3. MON says:

  Die schotwonden. Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.