Anton Bussing: Een onopgeloste moord die totaal niet in het rijtje past (deel 2)

Anton Bussing (1995, Edenaar) leek gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn. Pascal F. wordt deze moord aangerekend (omdat hij op dat moment het moordwapen in bezit zou hebben gehad), maar die ontkent überhaupt het wapen te kennen. In de media staat dat Pascal zowel de moord op Nadia van der Ven als Anton Bussing gepleegd heeft. Dit is wat we (denken te) weten. 

bussing3Anton Bussing uit Ede, had woensdag 29 november 1995 in de avond zijn auto aan de kant van de weg op de Horalaan geparkeerd, omdat hij wachtte tot zijn (stief)dochter klaar was met sporten. Hij zou haar even later ophalen. Het is niet bekend of hij hier iedere week om dezelfde tijd stond met de auto. Dit was de avond van de Wereldbekerfinale voetbal, die Ajax wint! Anton las de krant en luisterde ondertussen naar de radio. De Horalaan is een bosrijke omgeving. Het is er rustig, maar niet stil. De verzekeringsagent Anton Bussing (31) zat in zijn Ford Mondeo de krant te lezen, toen hij plotsklaps van dichtbij werd dood geschoten. Het is dan vermoedelijk even na negen uur. De leden van een hondenclub vinden hem als ze naar huis gaan later die avond. Ik vermoed dat het deze hondenclub moet zijn, want ik zie nu (jaren later) geen andere. Overigens zie ik geen sportschool vlakbij de Horalaan, wel een kliniek voor Kinderpsychiatrie. Twee straten verderop zit een sporthal genaamd de Reehorst.

Achteraf blijkt, dat dit met dezelfde UZI was, als de moord op  Nadia van der Ven enkele jaren later (2002). Pascal F. werd in 2002 verdachte van de moord op zijn huisgenoot Nadia van der Ven. Vóór de moord op Anton Bussing was de Utrechter Pascal F. als militair enige tijd gelegerd in de Maurits-kazerne in Ede (tot 1994), wat overigens vlakbij de plaats van het delict was van de moord op Anton Bussing (1995). Uit deze Maurits-kazerne in Ede was ook de gebruikte UZI ontvreemd, eind 1994.

Wat is hierin de volgorde geweest? Tijdens de moord op Bussing (Ede) was Pascal F. niet langer werkzaam bij het leger. Het is 51 km van de Weerdsingel in Utrecht naar de Horalaan in Ede (zonder files 40 minuten). Waarom zou Pascal F. teruggaan naar Ede, vlakbij de plek waar hij zogezegd een UZI gestolen heeft, om met deze UZI een moord te oefenen op een willekeurige vreemde in een auto? Ik zie daar de logica niet van in. Had Pascal F. in die tijd een eigen auto?

De Maurits-kazerne was destijds gelegen aan de Kazernelaan in Ede, wat hemelsbreed zo’n 2 km van de Horalaan is. Sterker nog, vanuit de kazerne kan je ongemerkt door bos lopen, over het spoor via landweg Sijsselt en dan door het bos naar de Psychiatrische kliniek. Het lijkt mij even goed mogelijk, dat een andere militair met deze UZI deze Anton Bussing heeft vermoord. Pascal F. zat namelijk niet meer in Ede sinds 1994. Hij woonde al in Utrecht aan de Weerdsingel.

Het onderzoek naar de moord op Anton Bussing lag destijds in 1996 al stil, wegens gebrek aan aanwijzingen. Er werd niet veel aandacht aan de moord op Bussing besteed in de media in 1995 en 1996, hoewel dit een liquidatie-achtige moord was op een gewone huisvader van onbesproken gedrag. Na de moord op Van der Ven, werd het nieuws. 

Het scenario van Justitie is, dat Pascal bewust in 1995 in zijn oude kazerne een UZI gestolen heeft, enkele maanden nadat hij weg was uit het leger. Bijna een jaar later gebruikt hij deze om een oefenmoord te plegen op een willekeurige man (Bussing) om de hoek bij waar hij de UZI gestolen heeft (2 km van de kazerne). Hij bewaart vervolgens deze UZI ergens, zonder het iemand te vertellen. Als hij in 2002 onenigheid heeft met huisgenoot Nadia over een wasmachine, dan zegt hij als hospita niet de huur op van deze huisgenoot, maar hij meldt zich ziek op zijn werk, zodat hij ongestoord met zijn UZI in de gang beneden kan wachten tot ze de was komt halen uit de wasmachine. Dan schiet hij haar dood, maar doet niets om de verdenking bij iemand anders te leggen of om haar lichaam te verbergen. Hij steelt vervolgens haar auto, die hij daarna achterlaat vanwege een lekke band. Daarna loopt naar zijn ouders en besluit te vluchten naar Polen.

Naia van der VenEr is veel bewijs tegen Pascal in de zaak Nadia, teveel zou ik zeggen. Als advocaat kan je dan ook een ander scenario verzinnen, een scenario waarin Anton Bussing ineens teveel gezien had. Ik verzin nu wat (dit is echt verzonnen en ik heb geen spatje bewijs). Stel, op de kazerne in Ede halen ze regelmatig zwaar gedrogeerde meisjes op uit de psychiatrische kliniek aan de andere kant van het spoor bij de Horalaan (die meisjes zijn in feite in coma, dus zij weten van niks). Dat gaat jaren goed zo. Op een zekere avond staat daar ene Anton Bussing in de auto te wachten. Hij kijkt achteloos op, want beseft niet eens wat hij ziet. Eenmaal op de kazerne melden de militairen dat ze gezien zijn. Er wordt besloten om actie te nemen. Bussing wordt geliquideerd. De UZI in kwestie bewaren ze ergens achter slot en grendel. Pascal kent (een deel van) dit verhaal of heeft in ieder geval vermoedens in deze richting. Die bespreekt hij op een goede avond met de doortastende Nadia. De rest mag u raden.

Mijn scenario is verzonnen, maar het scenario van Justitie voor de moord op Bussing ook. Het is niet vreemd als de media schrijft hoe Pascal schuldig is aan moord op Nadia van der Ven, maar het is uiterst dubieus als ze dit ook voor de moord op Bussing doen. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Henk Peters and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Anton Bussing: Een onopgeloste moord die totaal niet in het rijtje past (deel 2)

 1. beschouwer says:

  Het door Maud Oortwijn genoemde scenario voor de moord op Anton Bussing is een erg zwak verhaal. Allereerst is de hondenclub hier te zien: https://www.google.nl/maps/@52.0190291,5.7176655,414m/data=!3m1!1e3 Dat is tussen het spoor en de Dr. Hartogsweg, vanuit Ede net onder het viaduct van de A12 door. Naar de bebouwde kom van Ede kan je door de Dr. Hartogsweg te volgen en evt. De Horalaan in te slaan, ook naar de bebouwde kom, richting plaats delict. De wedstrijd van Ajax was overigens overdag, rond een uur of twaalf, zo uit m’n hoofd. Het was dus de avond ná de wedstrijd. En de psychiatrische kliniek is niet meer dan een tehuis voor kinderen met een lichamelijke en verstandelijke handicap. Die bewoners hebben zo veel zorg nodig, die ga je als militair niet even zwaar gedrogeerd ophalen.
  Het is wettig en overtuigend bewezen dat voor beide misdrijven hetzelfde wapen gebruikt is. Alleen is in het eerste geval niet overtuigend te reconstrueren wie de trekker over gehaald heeft.

  • maudoortwijn says:

   Waar exact was de plaats delict dan volgens jou? Vlakbij de viaduct en de hondenclub?

  • maudoortwijn says:

   HSV De Vallei, de hondenclub, is gelegen aan de Mosweg / Doctor Hartogsweg. Komen daar ook politiehonden en ander beveiliging? Waarheen liepen de honden vanaf het plaats delict? Dat moet dan bekend zijn. Ook een niet speurhond zal een spoor volgen op een niet regenachtige dag.

   https://www.facebook.com/HsvDeVallei?fref=nf

 2. Stiefdochter says:

  Heel jammer Maud Oortwijn, als je iets beter je best had gedaan had je het meer feitelijk kunnen maken!!! Zeer zwak verhaal….

  En die sporthal is de Reehorst. Twee straten verderop!

  • maudoortwijn says:

   Bedankt voor deze aanvulling. Ik hoop dat deze moord wordt opgelost. Helaas heb ik nog niet de gelegenheid gehad hier dieper in te duiken. Het is me wel opgevallen dat de locatie a) zeer dichtbij de kazerne is, 2) dichtbij de oude werkplek van Henk Peters (Perma).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.