Sinds mid jaren 80 neemt het aantal onopgeloste moorden toe: in 1989 Wilma Bres

De musicalmoord in Delft in de nacht van 15 op 16 juli 1989 

5e52858d-7031-410f-9f0c-0fa6e8b40369Wilma Bres (32 jaar, geboren 7 mei 1957 in Delft), studeerde Medicijnen (kennelijk op latere leeftijd) en was politiek actief in Delft. Ze wordt ‘s nachts dood gevonden door en jongeman in het park bij de TU in Delft, vlakbij haar huis en met de sleutels van haar huis in de hand. Het suggereert dat ze op haar fiets is verrast en daarna bloedend met de sleutel in haar hand lopend naar huis probeerde te komen. Ze was op de fiets die avond. Is ze even van de fiets gestapt ergens voor? Of werd de vindplaats in scene gezet, zoals men dat zo goed kan in de theaterwereld?

Zij speelde die avond Ms Lovett (vrouwelijke hoofdrol) in de gewelddadige voorstelling van de musical Sweeney Todd van Stephen Sondheim. [Het programmaboekjes zegt: Sondheim, in the park] Ms Lovett bakt vleestaarten van de slachtoffers van haar seriemoordenaar bovenbuurman, op wie ze heimelijk verliefd is. Het verhaal eindigt normaal met een dood gestoken Ms Lovett, maar in deze versie in Delft bleef ze leven, althans op toneel. Enkele uren later is ze in werkelijkheid dood, lezen we. Net die avond is de gehele voorstelling opgenomen op video, wat men in 1989 niet zo vaak deed.

Die avond speelde ze Lovett bij het Delfts toneelgezelschap Stap-In in theater de Tent (Agnethapark). Na de voorstelling gaat ze met collega’s iets drinken in de Foyer van het theater, tot ongeveer 1.45h. Tussen 2.00-2.25h zien diverse getuigen haar fietsen op de Zuidwal. Of heeft ze vaker dezelfde route gefietst? Om 3.00h is ze dood aan de Muyskenslaan. Waar is ze geweest dat hele uur? Zover fietsen is dit niet. Vanaf het Agethapark naar haar huis is 3 km fietsen. De gekozen route is niet helemaal logisch, want ze had niet langs de TU en door het park gehoeven (zeer rustig in de nacht). Eromheen fietsen is even ver.

Diezelfde nacht (zondagochtend om 3.00h) wordt het lichaam van Bres gevonden (bij een park) midden op de weg de Muyskenlaan in Delft, vlakbij haar huis aan de Kloosterkade 4. Ze lag badend in het bloed en was met messteken om het leven gebracht. Haar bruine Batavus fiets lag enkele meters naast haar en zat onder de bloedspatten. Alles wijst erop dat de vindplaats ook de plaats delict is geweest. De moord moet enkele minuten daarvoor hebben plaatsgevonden, want de jongeman die haar vindt, was 5 minuten daarvoor langs dezelfde plek gekomen (hij bracht zijn vriendin naar huis). Dat is opmerkelijk, want ook bij dodelijke verwondingen, duurt doodgaan normaliter langer dan enkele minuten.

In haar bovenlichaam zitten steekwonden. Het moordwapen wordt niet gevonden. De fiets ligt rechts aan de kant van de weg. Het slachtoffer heeft één schoen aan en één schoen ligt onder de fiets. Ze ligt enkele meters van de fiets vandaan. Zowel het slachtoffer als de fiets zitten onder de spatten. Het lijkt erop dat ze zich niet eens heeft kunnen verzetten (geen sporen onder nagels van verzet of kleine schaafwonden op handen).

Op de politiefoto’s is te zien, dat de bloedspatten op de fiets zijn gekomen, nadat deze al horizontaal op de grond ligt (geen druipsporen, enkel spatten). Aan het stuur zitten 4 plastic tassen en op de bagagedrager een blauwe sporttas. Er zijn geen sporen van een zedenmisdrijf en er lijkt niets te zijn gestolen (men vindt haar portemonnee in de tas).

Haar adres is Kloosterkade 4 in Delft. Ze werd gevonden vlakbij haar huis.  Vanaf de plek waar ze lag, was haar huis al in zicht (en andersom). Ze ligt in feite tussen de faculteit Bouwkunde en haar huis op een rustige weg in het park. Vanaf de fiets heeft ze kennelijk nog geprobeerd richting huis te lopen, wat verklaart waarom ze de sleutels in de hand heeft. Waarom zou je als vrouw helder genoeg zijn om de sleutels te pakken om naar huis te lopen, maar dat op één schoen met hoge hakken doen? Het verbaast me ook waarom een vrouw op een fiets in de nacht kiest voor de weg door het park, als om fietsen geen moeite is… Alles wat ik over deze zaak lees, roept bij mij vragen op. Het slachtoffer is actief in de collectieve sector (studie medicijnen, theatervoorstellingen, en politiek actief). Er is daarom een kans dat dit een hoax is. Zat er bloed aan de sleutelbos?

Na 2 weken wordt het grootschalige onderzoek al stopgezet en het team opgeheven, waardoor slechts twee rechercheurs op het onderzoek blijven. Het verbaast iedereen. De politierechercheur die betrokken blijft, is John Aukes. Ik weet niet of hij familie is van rechercheur Rob Aukes uit de zaak Roo in Groningen. John Aukes is een jaar later (1990) weg bij de politie.   

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Media, Politie and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Sinds mid jaren 80 neemt het aantal onopgeloste moorden toe: in 1989 Wilma Bres

 1. Vogeltjewatzingjelaat says:

  Jah, ook een raar verhaal. Niet alleen raar als de misdaad zelf, maar de voorgeschiedenis is net zo raar. Dat toneelstuk, waarbij de dame niet wordt vermoord. Sondenheim in the park. En dan wordt ze daarna wel vermoord in het park.

 2. Vogeltjewatzingjelaat says:

  Ook hier kan je verbanden zien met de moord op Nicky Verstappen, maar dat zal wel toeval zijn. (tent theater, stap-in toneelgroep, blote voeten, rode kleding, die getuige bij het kerstbomen inleverpunt). Dit is natuurlijk toeval, maar het hele verhaal is zeer geschikt als film.

 3. Vogeltje wat zing je laat says:

  Kan ook een hoax zijn geweest.

 4. Echt says:

  Deze vrouw en de moord is echt, ik ken mensen die haar van dichtbij kenden. Peter R de Vries is enkele jaren geleden opnieuw met de moord bezig geweest.

 5. Hoax or not says:

  Dussszzzzzzzzzzzzzzzzzz
  Is dit een hoax or not?
  Het verhaal is te raar, sorry hoor.

  Dus wie is het?
  Het is niet Rene Froger.
  Het is ook niet Ralph Macchio.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.