Sandra Ilona Kalk (1981-1998): In diezelfde periode in Groningen

Na bijna een week onzekerheid na een vermissing, horen haar ouders op 31 juli 1998 van de politie dat hun jongste dochter (17) is vermoord. Het is de zoveelste onopgeloste (zeer brute) moord in Groningen in de jaren ’90. Volgens de politie is deze moord wel opgelost, omdat een verdachte van de moord is doodgeschoten in een vuurgevecht met de politie. 

De familie van Sandra Kalk wil de moord écht opgelost zien. En terecht! 

Sandra-Kalk-522x391Sandra Kalk is geboren op 21 april 1981. Ze heeft twee oudere broers. Haar vader heeft een transportbedrijf in Kolham, ten Oosten van Groningen. Ze woont zelf in Martenshoek  (Hoogezand) aan de Sluiskade niet ver van hem vandaan. Alle locaties genoemd liggen minder dan enkele kilometers van elkaar (soms slechts 50 m).

Op maandag 27 juli 1998 zou ze met haar vader op bezoek gaan bij haar broer. Om 9.00h staat vader voor haar deur, want ze woont al op kamers. De vader staat met zijn vriendin voor een dichte deur en ze besluiten daarom maar met zijn tweeën op bezoek te gaan bij de broer. Om half 1 zijn ze terug en Sandra is nog steeds niet thuis. Dan wordt vader ongerust en contacteert de beste vriendin van Sandra. Deze vertelt Sandra Kalk sinds zaterdag 25 juli niet meer gezien te hebben.

Waar is Sandra geweest op zondag 26 juli?

 • Een vriendin weet zeker dat Sandra op zondag 26 juli om 1900h niet thuis was.
 • Diverse vriendinnen geven aan dat Sandra een afspraak had op zondag 26 juli met H.A. (grijze BMW), wat een vriend is van de jongemannen G.G. en M.H.
 • Omdat de vader G.G. kent, rijdt hij er langs om te vragen waar zijn dochter is. De jongeman zegt dat hij haar in weken niet gezien heeft. Achteraf blijkt dit niet te kloppen, want hij zou haar op 26 juli nog gezien moeten hebben. Waarom liegt hij?
 • Vader zoekt vervolgens in Hoogezand bij H.A. en M.H in de Pieter de Hoogstraat / Van Ostadestraat / J. Vermeerstraat. Ze zijn niet thuis. De grijze BMW is nergens te zien.
 • Via de huurbaas kunnen ze het huis van Sandra de avond van 27 juli binnen. Ze is er niet. Wel valt op dat haar spullen voor maandagochtend klaarliggen en dat haar kat wild doet. Omdat een vreemde moeilijk een outfit kan samenstellen voor de dag erop, is het aannemelijk dat ze op 26 juli in de avond zelf thuis is geweest. Het gedrag van haar kat doet voorkomen, alsof ze in de woning is aangevallen. Er zijn echter geen sporen van braak en geen sporen van een worsteling. Het licht in de douche was aan. [Ik maak even een kleine aanname, dat daardoor ook de ventilatie aanstaat] Waarom?

Op 28 juli om 8.00h staat de vader weer voor de deur en besluit daarna Sandra Kalk als vermist op te geven bij de politie. Deze zeggen dat het te vroeg is daarvoor, wat verbazingwekkend is. Sandra is op dat moment 24h vermist en bovendien minderjarig. De politie kijkt om half 10 in de woning, maar ze zien geen sporen van een misdaad.

Vader gaat met foto’s zelf op pad 28 juli, om uit te zoeken waar zijn dochter is. Bewoners van de Ostadestraat in Hoogezand zeggen haar gezien te hebben. Ze hebben haar rond 19.00h in de Van Ostadestraat alleen zien lopen. Hierna blijkt dat Sandra zondagavond 26 juli van 19.00h tot 22.15h bij de drie vrienden aan de J.Vermeerstraat te zijn geweest. G.G was daar ook aanwezig. De eigenaar van een cafetaria beweert Sandra Kalk om 23.00h gezien te hebben, als ze richting Sappemeer loopt (haar huis is echter de ander kant op). Omdat Sappemeer slechts 1 km lopen is vanaf de Vermeerstraat, klopt er waarschijnlijk iets niet in de getuigenissen (in ieder geval niet qua timing). Een cafetaria zal echter op een rustige zondagavond op hetzelfde tijdstip afsluiten, maar wellicht zag hij iemand anders.

De drie vrienden G.G., M.H. en H.A. gedragen zich vreemd naar de vader van Sandra en vrienden van Sandra: bijna bedreigend en vooral alles ontkennend. Het lijkt of zij iets te verbergen hebben, maar zeker weten weg te komen door brutaal gedrag. Omwonende geven hetzelfde aan en merken op dat de grijze BMW is schoongemaakt op 27 juli.

Mensen geven vervolgens naar vader aan, dat ze moeten zoeken in een bosperceel aan de Rijksweg te Kolham, omdat hier ook wel gestolen spullen bewaard zouden worden door criminelen. Samen met zijn zoon gaat hij woensdag kijken, maar ziet niks en omdat het regent gaan ze snel weg.  [Ik vraag me af wie deze tip aan hen gegeven heeft. En ik vraag me af of Sandra vóór of juist ná hun zoektocht hier is gedumpt. Dit was namelijk de vindplaats bleek later.]  Dezelfde dag geeft vader op het politiebureau aan, dat hij media-aandacht wil. De politie reageert negatief. Woensdagavond belt TV Noord zelf op en stelt aan vader voor een radio-uitzending én TV-oproep te doen. Op donderdag 30 juli wordt deze uitgezonden. [Vanuit het systeem worden dus vanaf woensdag signalen uitgezonden, die leiden tot het vinden van het lichaam op vrijdag 31 juli in het bosperceel]

huissandra sluiskadeOp verzoek van een vriendin gaat vader met die vriendin donderdag in de woning van Sandra nog eens kijken of er iets vermist is. Deze ‘vriendin van’ geeft aan, dat Sandra’s make-up is verdwenen uit de woning. Dat is vreemd, want iemand die uit logeren gaat, kan make-up spullen meenemen, maar a) dat doe je niet als je om 9.00h hebt afgesproken met je vader bij je thuis en b) waarom leg je dan kleding klaar in de woning voor de volgende ochtend? Uit correspondentie in haar woning blijkt, dat Sandra Kalk de laatste dagen wel vaker had afgesproken met de vrienden G.G, H.A. en M.H uit Hoogezand. Verder kon haar vader zich herinneren dat ze op 23 juli had gezegd verliefd te zijn op een Turkse man.

Op 31 juli laat de politie weten dat het lichaam van Sandra is gevonden in het Kolhamsterbos, naar aanleiding van een tip van de uitzending van TV Noord. Ze had in een klein bosperceel gelegen aan de Rijksweg in Kolham (bosjes is een beter term, maar er staan volwassen bomen). Hier was ze niet eens echt begraven, maar had onder wat takken gelegen. Dit perceel is gelegen direct achter het transportbedrijf van de vader. [Recent is dit bosje gekapt en achter het gedenkteken van Sandra is nu een leeg veld te zien.] Het was dus kennelijk de bedoeling dat ze gevonden zou worden, want als een lichaam tussen struiken ligt niet ver van een woonwijk, dan komt er binnen enkele dagen iemand langs met een hond die iets ruikt.

Er is één getuige die een busje gehaast zag wegrijden van de vindplaats van het lichaam. Er is ook een getuige die de auto van H.A. gezien heeft vlakbij de vindplaats. Mij lijkt de vindplaats typisch een weg waar meer mensen wel regelmatig langsrijden die in Hoogezand wonen. [Ik vraag me af of haar lichaam er maandag al ligt, omdat de vader en broer het niet zagen bij een vluchtige zoektocht op woensdag]

Haar broer zal haar identificeren, maar voor hij naar binnen mag lopen, laat de politie weten dat ze in géén geval dichterbij mogen komen dan 6 meter. Daar waren ze strikt in. Haar broer omschrijft het lichaam van Sandra vervolgens op een onwerkelijke manier: alsof zij het was, maar tegelijk alsof ze het niet was. [Ik vraag me dan af of ze misschien zwaarder toegetakeld is dan de politie wil toegeven? Heeft de politie wellicht daarom zelf uit haar woning de make-up spullen meegenomen, opdat ze daarmee toonbaar gemaakt kon worden voor familie, met make-up kleuren die de familie als normaal zou zien? Als dat zo is, waarom is de make-up dan al verdwenen op donderdagochtend?]

Niet lang daarna raakt een arrestatieteam van de politie op 31 augustus in vuurgevecht met de verdachte die zij het meest verdenken: M.H.. Deze M.H. zit op dat moment als passagier in de auto van H.A. (van wie de auto is). De verdachte M.H. komt daarbij om het leven. Het vreemde is, dat hij om het leven kwam door een kogel in zijn hoofd, wat afgevuurd is met een pistool van hemzelf óf van één van zijn twee vrienden G.G. of H.A.. Voor de politie is dit aanleiding om het dossier te sluiten. De verdachte is immers dood.

Als ik bovenstaande bekijk, lijkt op het eerste gezicht H.A. meer verdacht dan M.H. Immers, Sandra had met hém afgesproken op 26 juli, het is zíjn auto die bij de vindplaats gezien is, en H.A. rijdt er zelf in als ze door de politie onder vuur genomen worden. Hierbij wordt M.H. in het hoofd geschoten met een eigen pistool? Heeft hij ineens spontaan zelfmoord gepleegd temidden van al het vuurgeweld? Deed de politie dit nadat ze zich overgegeven hebben?  Of is H.A. iemand die een vreemde dubbelrol speelt?  Heeft H.A. de politie geholpen om van M.H. een patsy te maken? Ik kan het zo niet beoordelen, maar ik vermoed het laatste. Deze zaak is wat mij betreft alles behalve opgelost.

Groninger dagblad 31-07-1998 deel2 sangevonden

Hierboven twee foto’s van de vindplaats van Sandra Kalk van de website van de familie. 

Dit is het gedenkteken (zie link) voor Sandra, op initiatief van de familie Kalk. Hierachter lag voorheen een klein perceel met bomen/bosjes, waar ze gevonden is (zie foto’s).

ps. Het gezin van Kalk is enigszins bekend bij instanties, omdat de opa en oma van Sandra Kalk een pleegkind in huis genomen hebben in die tijd, via de William de Schrikker Groep. Dat kind maakt het goed. Overigens stond Willeke Dost ook onder toezicht van de William de Schrikker Group (Kinderbescherming). Sandra Kalk is net als Willeke Dost in de nacht verdwenen zonder braaksporen. In beide gevallen is de situatie zo, dat het niet duidelijk is hoe ze vermist zijn of waar ze zijn overmeesterd. 

pps. Qua data zijn er ook wéér parallellen te trekken met andere cases.  1. De Groningse Sandra Kalk verdwijnt namelijk in de nacht van 26 op 27 juli 1998. Zij wordt gevonden op 31 juli 1998. In de ochtend van 10 augustus 1998 (hetzelfde jaar) verdwijnt vervolgens Nicky Verstappen uit Heibloem. Zowel Nicky als Sandra worden gevonden in bosschages.  2. De Groningse Antoinette Bont verdwijnt ook in de nacht van 26 op 27 juli maar in het jaar 1995. Haar romp wordt gevonden in het kanaal ook op 31 juli (in 1995). Op 10 augustus 1995 (datzelfde jaar) verdwijnt Manon Seijkens (Helmond) in de avond. Zij wordt nog wel gesignaleerd zogezegd op 11 augustus 1995, maar haar lichaam wordt maanden later pas gevonden. Zowel Bont als Manon worden gevonden bij/in vaarwegen. Er zijn parallellen tussen de zaken Nicky Verstappen en Manon Seijkens. De vraag is of dit ook het geval kan zijn tussen Bont en Kalk. Bont is letterlijk afgeschoten op wrede wijze en haar hoofd is nooit meer gevonden. Van Kalk weten we niet goed wat de verwondingen zijn geweest. We weten dat ze is dood geschoten. En we weten dat haar gezicht een onnatuurlijke uitstraling had bij de identificatie. Het kan zijn dat ze [politie] de verwondingen met 6 meter afstand houden en [eigen] make-up voor de familie hebben willen verbergen. Als dat zo is, vraag ik me af wanneer de politie wist van de ernst van de zaak. Geachte lezer, bekijkt u gerust de lijst met onopgeloste moorden in Nederland. Wat is de kans dat er zoveel overeenkomsten zijn tussen onopgeloste moordzaken? 

Wat zijn mijn eerste gedachten, zonder een definitieve mening te hebben? 

 1. M.H. lijkt een patsy, waardoor ik me afvraag, of hij van begin af aan zo gepositioneerd is (bijvoorbeeld met behulp van één van zijn vrienden). Hoewel de moord van Sandra weinig sporen nalaat, zegt de cover-up misschien heel veel?
 2. Het lijkt erop dat Sandra gewoon naar huis is gegaan op 26 juli. Alles lag klaar voor de volgende ochtend. Ze gaat om 22.15h weg bij vrienden. Om 9.00h heeft ze afgesproken de volgende dag met haar vader. Direct naar huis gaan is logisch. Het is nog geen 2 km lopen en het is iets na tienen op een zondagse zomeravond: dan zijn er nog mensen buiten. Het zou niet gevaarlijk moeten zijn om dan door een dorp naar huis te lopen. Het is net donker en er was amper een maan te zien die nacht, maar de route gaat gewoon langs wegen met woningen. De volgende dag is ze niet thuis: Niets zegt ons dat ze niet gewoon thuis is gekomen zondag 26 juli. Aangezien ze een afspraak met haar vader had de volgende dag, zal ze niet snel weer de deur uitgaan. De kat doet vreemd. Het licht is aan in de douche.
 3. Is er midden in de nacht een insluiper geweest die haar ontvoerd heeft? Daar doet me deze zaak nog het meest aan denken. Waarom is het licht in de badkamer aan?
 4. Waar woonde Sandra Kalk precies? Sandra woonde aan de Sluiskade in Hoogezand, boven café Het Luifeltje. Deze panden zijn ondertussen afgebroken. Het café was die avond open tot vermoedelijk 2.00h, in ieder geval tot na het tijdstip waarop zij zou zijn thuisgekomen. Het lijkt erop dat ze is overmeesterd, nadat ze is gaan slapen.
 5. Ik vermoed dat iemand haar make-up gestolen heeft, om Sandra Kalk enigszins toonbaar te maken voor de identificatie met de familie. Met eigen make-up kleuren is deze schijn makkelijker hoog te houden (als het gezicht toegetakeld is). Dit is slechts een vermoeden, want niemand van de familie heeft Sandra van dichtbij mogen zien.

ps. Ook deze familie heeft pleegkinderen in de familie opgenomen (Sandra was echter geen pleegkind), net als in de zaak Lydie Knap, Willeke Dost, Sandra Ilona Kalk, Dyora Bosgra, Manon Seijkens, Sandra van Duijl, Lisa en Leendert van der Lei, en vele andere onopgeloste zaken. Pleeggezinnen staan altijd in contact met Justitie en Jeugdzorg. Ook Anass Aouragh had een voogd bij Jeugdzorg.

pps. 26 juli is de herdenkingsdag van de ouders van Maria, moeder van Jezus, Heilige Joachim en Anna (1e eeuw). Joachim en Anna waren lang kinderloos geweest, maar Anna blijkt alsnog zwanger als Joachim met zijn kudde in de woestijn is gegaan.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Antoinette Bont, Manon Seijkens, Nicky Verstappen, Pedonetwerk, Politie, Sandra Kalk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Sandra Ilona Kalk (1981-1998): In diezelfde periode in Groningen

 1. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 2. Vogelen Uit says:

  Die jongen heeft geen zelfmoord gepleegd. Ik denk eerder dat zijn “vriend” de chauffeur hem dood geschoten heeft. Dat doe je niet zomaar voor het oog van de politie. Dit is één grote foute actie geweest, met de patsy van tevoren geselecteerd. Waarom ziet die familie dat niet? De cover-up laat zien wie de dader is, nou, dat is misschien wel waar hier. Bah bah bah. Misselijk ben ik ervan. Zoveel mensen geloven het allemaal nog. O wat erg.

 3. Pingback: Op 26 juli was er een gijzelingsdrama in een kerk in Frankrijk. | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 4. Pingback: Welk percentage van zelfmoord is echt? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 5. Uw buurman says:

  Eindelijk aandacht op TV. Het verhaal klopt niet. Gewoon raar. Zelfmoord die dader?
  Dat is met onzin afgedaan. Het is raar. Dat die pa dit gelooft dat geloof ik niet.

 6. Uw buurman says:

  Geboren 21-4-1981
  Gevonden 31-7-1998

  Weer Hoogezand. Die doneren hun vrouwen ook aan satan. Godverdomme tuig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.