De moord op Andrea Luten opgelost? (deel 1)

Andrea-LutenAndrea Luten werd geboren op 23 februari 1978 als enigskind van Lammi Dunnink (voorheen verpleging) en Roelof Luten (voorheen zeevaart). Na de geboorte van hun dochter beginnen zij een café in Ruinen, niet ver van Staphorst waar ze eerst woonden.

In 1993 wordt Andrea Luten op 10 mei op de terugweg van school naar huis vermist. Het was voor haar de eerste keer in weken dat ze weer op de fiets naar school ging, vanwege de voorjaarsvakantie en een wond aan haar been. De school in Hoogeveen is afgelopen om 16.00h en normaliter is ze thuis voor 17.00h. Het is 15km. Die avond wordt er gezocht met de auto langs de weg die ze normaal rijdt. Haar lichaam is de volgende dag niet ver van deze weg gevonden, op ongeveer 5km van huis. Ze ligt op de grond in het bos met de fiets over haar heen, gewurgd.

In 7 mei 2010 bekent Henk F. de moord op Andrea Luten. Hij werd enkel op basis van een zogenaamde DNA-match al enige tijd vastgehouden. Hierna heeft hij bekend. Waarom twijfel ik over de juistheid van het oordeel?

 • Over DNA kan men liegen, we kunnen het toch niet controleren als burger.
 • De bekentenis is tot stand gekomen als hij al vastzit, dus mogelijk na pressie. Een bekentenis is met druk af te dwingen. Waarom heeft deze jongen bekend? Er was -behalve DNA- geen bewijs tegen hem. Hij zou ermee weg gekomen zijn…
 • Er is geen bewijs wat door een verstandige burger gecontroleerd kan worden.
 • Hij voldoet niet aan de omschrijving van veruit alle getuigen die middag.
 • Henk F. heeft geen historie van geweld en dit geweld past niet bij hem.
 • Hij geeft aan het zelf ook niet te begrijpen.
 • Hij geeft geen blijk van specifieke daderkennis.
 • Er is cruciaal bewijs verloren gegaan ergens tussen het NFI en politie (haar spijkerbroek, afgeknipte nagels, uitstrijkjes, een condoom).
 • Wie was de advocaat van Henk F.? Doet die man echt zijn best?
 • Hij zat vast, vanwege een DNA-match die tot stand gekomen is, na DNA-afname bij zogezegd huiselijk geweld (het was één klap die hij de partner gaf: zij gaf later aan dat het echt eenmalig was en zo erg ook weer niet). Sinds wanneer wordt DNA afgenomen van iemand die nog nooit met de politie in aanraking is gekomen en nu één klap uitdeelt tijdens een ruzie? Zocht men iemand?

Verder zou ik graag willen weten naar welke school in Hoogeveen Andrea Luten ging in die tijd. Dat is immers de plek waar zij zeker nog geweest is die dag.

 

Henk F. kan de dader zijn en dat hoop ik voor de ouders van Andrea. Ik sluit niet uit dat dit een geval Ina Post is, met een DNA-match die uiteindelijk een partiële match blijkt te zijn en een bekentenis onder druk. Er is verder weinig bewijs. Wat een advocaat.


 

ps. Ruinen betekent zelfs gecastreerde paarden. Een hint naar de daders? 

pps. Ruinen behoort tot dezelfde gemeente “De Wolden” als Koekange, waar Willeke Dost verdween. De  huidige burgemeester van De Wolden was in 1990 actief bij het CDA in Heino, mijn geboortedorp.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Andrea Luten and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to De moord op Andrea Luten opgelost? (deel 1)

 1. Pingback: Maud Oortwijn – De boom, een terugkerend thema in onopgeloste moordzaken | Rob Scholte Museum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.