Andrea Luten is in 1993 vermoord en er zijn vele getuigen (deel 2)

Wat mij opvalt aan het gehele politie-onderzoek in de zaak Andrea Luten, is dat de mensen die claimen Andrea Luten rond half vijf gezien te hebben, geen van allen geanalyseerd zijn op mogelijk daderschap. Het zijn notabene mensen die zeggen op de plaats delict te zijn geweest. 

Andrea-LutenOp 11 mei 1993 vertrekt Andrea Luten met een vriendin om ongeveer 16.00h vanaf school in Hoogeveen op de fiets naar huis in Ruinen. Halverwege moet die vriendin de andere kant op. Een bekende van school was de dames nog tegengekomen op de brommer en besluit even later om met de brommer om te keren, zodat hij Andrea (waarvan hij weet dat zij dan alleen zal fietsen) naar huis zou kunnen slepen. Hij ziet haar niet meer op de weg.

Een mogelijk verdachte is vriend Gerard, die een brommer bezit en daarnaast een flinterdun alibi heeft (hij zou thuis zijn de gehele dag). Echt bewijs is er niet en zijn DNA matcht niet. Verder valt op in de uitzending van RTV, dat kennelijk de verschillende getuigen die Andrea als laatste gezien zouden hebben, door de advocaat van de volgende verdachte, niet hun verhaal helemaal hebben kunnen doen. Als ook hier sprake is van een doofpot, dan mag je je afvragen waarom Bram dit deed. [Ik weet dat Bram Mockovitz ook samenwerkt met geheime diensten, dus?]

Dit is de plaats delict. Ons wordt door de politie verteld dat het gaat om een vijfsprong, waarbij men automatisch aanneemt, dat een auto hier even afremt om te kijken welke afslag te nemen. Ook in de televisiebeelden komt dat zo over. De waarheid is anders. Het is een doorgaande weg op het platteland (Gijsselterweg), met een afslag aan de ene zijde (Echtensedijk) en twee brede zandpaden aan de andere zijde. De meeste automobilisten rijden hier gewoon rechtdoor op de Gijsselterweg zonder te remmen.

Op dit kruispunt had Andrea Luten ook gewoon rechtdoor gemoeten over de Gijsselterweg van Hoogeveen richting Ruinen. Ze moet daar rond 16.30h zijn aangekomen. Getuigen zien haar fietsen tot op dit punt en andere getuigen zien haar hier stilstaan op het fietspad. Ze staat dan enkele minuten te praten met een onbekende jongeman, volgens meerdere getuigen. Hierna heeft één persoon gezien dat ze met die jongeman de Echtensedijk in is gegaan. Volgens deze getuige (Blijker) stonden ze daar te zoenen.

Haar lichaam is de dag erop gevonden in het bos op 350m van de Gijsselterweg naast de Echtensedijk. De fiets lag op haar lichaam boven haar hoofd, waardoor ze gevonden werd. Een vriend van haar vader zag iets glinsteren in het bos. Een haarspeld werd door de vader op dat punt reeds gevonden vlakbij de weg. Het verhaal zou zijn dat ze vrijwillig zou zijn meegelopen, maar de verloren haarspeld suggereert iets anders. Henk F. zegt in 2010 dat hij haar vanaf het kruispunt gedwongen heeft mee te lopen. Hoe is niet duidelijk. Wat betreft loopsporen of sporen van spartelen op de grond: dat kan je eenvoudig faken.

Wie zijn de getuigen van dat laatste uur en wat zeggen zij?

 1. De vriendin van Andrea zegt mee gefietst te zijn tot halverwege de route.
 2. Een schoolgenoot ziet hen (vanaf de brommer) samen fietsen (Hoogeveen).
 3. Iets later fietst Andrea alleen en haalt ze een groepje scholieren in. De scholieren krijgen dan even pech met de fiets. Als zij enkele minuten later doorrijden komen ze Andrea niet weer tegen: ze staat dan niet meer bij het “kruispunt”. Hieruit kunnen we concluderen dat Andrea hooguit enkele minuten op het kruispunt heeft gestaan.
 4. De schoolgenoot (1) met de brommer draait om en rijdt achter Andrea aan. Hij ziet haar nergens meer. [dit laatste kan niet bevestigd worden door een tweede getuige]
 5. Meneer Kapitein. Hij werkte op het gemeentehuis in Ruinen en heeft geklokt bij vertrek, zodat hij zeker weet om 16.30h langs het “kruispunt” te zijn gekomen op de brommer. Het meisje staat met de fiets richting Ruinen. De jongen heeft de helm nog op en staat met de brommer schuin richting Hoogeveen. [hij zou bijna zichzelf beschrijven] Hij herkent Andrea later van een foto. [Kennen ze in het gemeentehuis de dochter van de dorpskroeg niet?]
 6. De heren Kuil en Zout zijn collega’s die samen in een bedrijfswagen terug naar huis reden. Rond 16.30-16.45h kwamen zij langs het “kruispunt”. Er stond een jongen en een meisje, waarvan hij het meisje omschrijft als Andrea en bij de foto zegt “dat het wel zou kunnen”. In tegenstelling tot de andere getuigen omschrijven zij de jongeman als brildragend, met middelblond haar en een spits gezicht. Beide heren geven aan dat ze de indruk hadden dat er ruzie was tussen de twee. Bovendien zeiden ze destijds dat ze dachten dat beide op de fiets waren. Jaren later geeft Kuil aan dat het ook een brommer zou kunnen zijn geweest, omdat ze vrij snel langsreden. Ook is hij ineens niet meer zeker van de bril. Meneer Zout is jaren later nog boos, omdat hij zich ondergesneeuwd voelde als getuige destijds. Hij was zeker dat het ging om Andrea bij het “kruispunt”. Ook was hij het niet eens geweest met de compositiefoto van Kuil.
 7. Rond 16.30h loopt er ook een wandelaar met hond langs, meneer Schoonebeek. Hoewel hij wandelt en dus potentieel een betere getuige is, werd hij in 1993 genegeerd. Hij zag op dezelfde plek als Kapitein, Kuil en Zout een stelletje staan. De een had de handen op de billen van de ander. [Dat laatste lijkt me onhandig, omdat de jongeman een brommer in evenwicht moet houden, terwijl hij met haar praat]
 8. In 1993 was ook meneer Zuur gehoord. Hij werd opgehaald door zijn vrouw van het werk. Op de heenweg was zijn vrouw ook rond 16.30h langs het “kruispunt” gekomen rijdend in de richting Hoogeveen en ze had een stelletje zien staan. Ze kon hen goed beschrijven en wist zeker dat de jongen een brommer had. Ze is nooit gehoord. Zelf nam ze geen contact op, omdat de jongen die ze gezien had, niet leek op de compositietekening op TV. Mevrouw was blij dat zij niet de moordenaar gezien had.
 9. Mevrouw Bijker van het Groene Kruis in Ruinen (het gebouw zat vroeger aan de Stoffersweg in Ruinen, om de hoek bij het café van Luten). Ze zegt eerst dat ze rond 16.20/16.25h langs de “kruising” is gereden. Een eindje verder op de Echtensedijk ziet ze een stel staan “vrijen”. Het is een jongen op een bromfiets en een meisje op een fiets. Ze is in staat een redelijke gedetailleerde omschrijving van de kleding te geven. Enkele maanden later belt ze de politie om door te geven dat de jongeman leek op de vriend Gerard, waarvan ze een foto had gezien in de huiskamer van zijn familie bij een bezoek. Jaren later geeft mevrouw Bijker toe, dat ze gelogen heeft over het tijdstip waarop ze langs het “kruispunt” is gereden. Het moet namelijk tussen 16.30 en 16.35h zijn geweest. Ze was die dag 10 minuten te laat op haar werk aangekomen en wilde dat verbloemen in haar getuigenis (ze moest om 16.30h beginnen met werken in Ruinen). De politie concludeert dat mevrouw Blijker de laatste getuige is geweest.
 10. De volgende dag vindt de vader samen met een vriend het lichaam van Andrea Luten.
 11. In juli 1998 meldt zich mevrouw van Loden die meereed met meneer Van Huis, een buschauffeur. Zij heeft een jongen (brommer) en een meisje (fiets) gezien op het kruispunt. Ze beschrijft beiden (jongen zonder bril) en geeft aan dat ze dacht dat het een date was: het meisje had een vriendelijk gezicht. Ze meldt zich dan pas, omdat ze bang was voor publieke optredens. Als Van Huis gehoord wordt, blijkt dat hij zeker weet dat dit om Andrea Luten gaat, want hij herkende haar, omdat ze de laatste weken met de bus was gegaan. Beide geven aan dat de jongen geen bril draagt en dat het een gemoedelijk praten was.

Van alle getuigen vind ik mevrouw Bijker en meneer Kapitein (vermoedelijk een jonge jongen, want rijdt op een brommer) het meest twijfelachtig. De jongen komt immers aanrijden op een brommer op het punt waar Andrea moet fietsen. Wie zegt me dat niet hijzelf daar gestopt is om haar aan te spreken? Hij werkt op het gemeentehuis, in de plaats waar ze woont en waar haar vader een eigen zaak heeft. Er is vast iets wat hij kan zeggen, waardoor ze stopt om een gesprek aan te gaan.

Ook de getuigenis van mevrouw Bijker is vreemd. Ik heb het kruispunt bekeken op google maps en met de oude foto’s van de zaak. Ik houd het niet voor mogelijk, dat een chauffeur met haast (want te laat) in detail een getuigenis kan geven, van wat ze ziet door de bossen heen verderop in een afslag. Zij rijdt op dat moment rechtdoor op een voorrangsweg. Is ze afgeremd om eens goed te kijken? Kan het zijn dat ze rond 16.30h op het kruispunt aankwam en daar 10 minuten vertraging heeft opgelopen? We kunnen dat niet uitsluiten, omdat ze haar getuigenis veranderd heeft om een vreemde reden. Ik zou dan ook willen weten, met welke (Groene Kruis?) wagen mevrouw Blijker die dag reed.

Vergeet niet dat Andrea Luten in de weken ervoor met de bus naar school ging, omdat ze een trap van een paard had gehad en hierdoor een beenwond. Daardoor was ze de buschauffeur tegen gekomen in de weken ervoor (!) en wellicht Bijker van het Groene Kruis? (op krukken lopen?). Het Groene Kruis gebouw zat voorheen aan de Stoffersweg om de hoek (200m) bij de Dorpsherberg (dit was de plek). Het is overigens erg toevallig dat juist deze (gemeentelijke) instanties getuigenissen kunnen aanleveren in deze zaak.

De getuigenissen van Bijker en Kapitein worden enkele jaren later kracht bijgezet door de buschauffeur en een vriendin daarvan. Daar komt een consistent beeld uit (allemaal werkzaam bij de gemeente?). In de jaren daarvoor is telkens uitgegaan van de getuigenis van Kuil (zijn compositiefoto is op TV laten zien), hoewel twee mensen aan hebben gegeven het niet met zijn compositie eens te zijn. Dat zijn mevrouw Zuur en meneer Zout. En juist mevrouw Zuur, meneer Zout en meneer Schoonebeek zijn niet/amper gehoord.

Het oude gemeentehuis zat destijds overigens aan de Brink: hier op ongeveer 350m van het café “Dorpsherberg” van de familie Luten aan de Westerstraat. Het is een klein dorp. Kende meneer Kapitein de dochter van de kroegbaas van gezicht? Kende meneer Kapitein (gemeente) ook mevrouw Blijker (wijkverpleging)? Mevrouw Blijker heeft Andrea niet herkend, maar iemand die als beroep bij veel families langsgaat zal toch de dochter van de dorpskroeg herkennen? Hun café ligt aan de doorgaande weg door het dorpscentrum.

Hoe kan het dat dit allemaal gebeurt op de eerste dag dat ze weer met de fiets gaat. Heeft iemand zitten wachten? Waarom moest dit haar gebeuren?  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Andrea Luten and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Andrea Luten is in 1993 vermoord en er zijn vele getuigen (deel 2)

 1. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.