De zaak Kolstee-Sluiter heet nu -helaas- de zaak Ina Post (deel 1)

Ina Post Beide dames wordt hiermee groot onrecht aangedaan. Waarom zoekt niemand uit wie de echte moordenaar van mevrouw Kolstee-Sluiter is? 

Mevrouw Kolstee-Sluiter is geboren op 27 maart 1897 als Anna Maria Sluiter (de laatste dag voor de zomertijd ingaat). Op 22 augustus omstreeks 19.10h is zij dood aangetroffen in haar bejaardenwoning te Leidschendam, aan de Duivenvoorde 308. Zij was gewurgd, bleek vrij snel. Het is een bejaardencomplex van Stichting Duivenvoorde.

Het tijdstip van overlijden wordt bepaald op basis van de toestand van het lichaam én omdat een kennis zegt dat zij rond 18.30h tevergeefs telefonisch contact met haar probeerde op te nemen. Na meerdere malen gebeld te hebben (waarbij de telefoon overging maar niet werd opgenomenm aldus De Kok), werd vlak hierna een in gesprek toon gehoord. Omdat de telefoon in gesprek bleef, besloot deze kennis (die haar soms hielp met de huishouding in het weekend) poolshoogte te gaan nemen. Rond 19.10h ontdekten zij het lichaam van mevrouw Kolstee. Zij en haar echtgenoot verkrijgen hiermee een alibi voor het vermoedelijke tijdstip van de moord.

Ina Post (één van de huishoudhulpen van mevrouw Kolstee) heeft jarenlang vastgezeten voor deze moord, hoewel het bewijs tegen haar zeer mager was. Haar handschrift leek enigszins op de handtekening gezet op de gestolen cheques van de Postbank die waren ingeleverd bij het postagentschap in de Bijenkorf (daarnaast zijn er cheques gestolen van de Nutspaarbank, die geïnd werden bij de V&D). Na lange verhoren had zij een gedetailleerde bekentenis opgelepeld, die echter op vele details niet overeen kwam met de feiten. Hierna ontkende ze weer en beweerde ze onder druk te hebben toegegeven aan de politie. Ina Post beweerde zelf rond de tijd van de moord nog bij een naburige cliënt te zijn. Ze had die middag een uurtje gewerkt bij Kolstee (15.00-16.00h), maar was hierna naar meneer Klein gegaan om daar een klein uur te werken. Tussen 17.00h en 18.00h moet zij volgens het werkrooster zijn bij mevrouw Kuur (haar laatste cliënt die dag), die niet ver woont van Kolstee-Sluiter. Zij zegt daar rond 18.30h te zijn vertrokken. Zij heeft getuigen die in ieder geval kunnen bevestigen dat zij daar tot 18.15h moet zijn geweest.

Het is duidelijk dat de politie alles gedaan heeft om Ina Post veroordeeld te krijgen. Haar onschuld is hiermee niet bewezen, maar haar schuld is ook nooit bewezen.  

Waarom heeft niemand geprobeerd om de moordenaar te vinden, in plaats van “iemand de bak inkrijgen”? Waarheidsvinding, daar moet het om gaan bij moordzaken.

In 1984 is er een vergelijkbaar overlijden geweest van mevrouw Elvalina Veira (geboren 02-01-1908) in hetzelfde bejaardencomplex aan de Duivenvoorde 116, vermoedelijk op 7 of 8 augustus 1984. Bij haar werd een natuurlijke dood vastgesteld, hoewel de arts ook direct aangaf hieraan te twijfelen (doodsoorzaak niet duidelijk, maar hij schreef op hartaanval). De dag ná de begrafenis kwam de familie erachter, dat er rond de tijd van haar overlijden kascheques (Postbank) en girobetaalkaarten uit haar huis waren verdwenen, die op 8 augustus 1984 werden geïnd. Deze had mevrouw Veira verstopt in haar woning, maar de dader vond ze zonder de “boel overhoop te halen”. Het contante geld dat mevrouw in haar woning verstopt had, was niet meegenomen. De familie kwam daar achter op 13 augustus, waarop zij besloten aangifte te doen bij de politie. Deze aangifte verdween in een la, hoewel ze aangaven dat het slachtoffer zojuist was overleden. Na de dood van mevrouw Kolstee is er wel een verband gelegd met Veira (dat blijkt uit het dossier Kolstee), maar vervolgens is hier niets mee gedaan. De politie heeft nooit geprobeerd de dood/diefstal van mevrouw Veira te onderzoeken. Dat is vreemd, zeker na de duidelijke moord op Kolstee. Het rare aan deze cases is, dat er cheques worden gestolen. Cheques zijn betaalmiddelen die juist niet makkelijk (risicoloos) om te zetten zijn in cash. Diefstal van juwelen of geld is wat dat betreft eenvoudiger. Postbank cheques. Beide dames hebben cheques in huis van de Postbank. Het pasje van mevrouw Veira is teruggevonden in de bosjes bij een Postkantoor aan de Julianaweg in Voorburg. De loket beambte waar de cheques geïnd waren (10.000 gulden) kon zich niets meer herinneren.

Er was overigens een mevrouw Wormsterveen, die zowel huishoudster was bij mevrouw Veira als ook invalster voor Ina Post was bij mevrouw Kolstee (tijdens Post’s vakantie). Het zou logisch zijn als de politie haar gangen zou nagaan. Wellicht probeerde men deze mevrouw ook te framen of weet zij meer van wat er gebeurd is. Er zijn ongetwijfeld meer mensen die zowel toegang hadden tot de woning van Kolstee als Veira, denk aan medewerkers van hun “tafeltje-dekje” en bejaardencomplex Duivenvoorde.

Het doet mij op bepaalde punten denken aan de moord op Anna Heemenga in Zuidwolde, maar tot op heden zie ik geen direct verband. Zij is geboren op 11-07-1909, in coma geslagen op 28-06-1995 en overleden op 10-08-1995. Ook aan de moord op Heemenga is amper aandacht besteed, om onduidelijke redenen. De dood van mevrouw Veira is verdacht, maar gaat de boeken in als een natuurlijk overlijden. De dood van Kolstee is Ina Post in de schoenen geschoven. Omdat Post gevochten heeft voor eerherstel, wordt nu gepraat over de zaak Ina Post. Vergeet de media dat het gaat om de moord op Kolstee? Waarom worden cases weggezet? Een oude alleenstaande vrouw? 

ps. Doordat er alleen cheques gestolen zijn, lag het onderzoek naar de diefstal grotendeels bij de Recherchedienst van de PTT. Zij hadden destijds nog een eigen recherche-afdeling die fraude met kascheques en dergelijke onderzocht. Omdat mevrouw Veira officieel niet als gewelddadige dood bekend staat, heeft de PTT dit dossier ondertussen vernietigd.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Justitie, Maatschappij, Politie, Waarheidscommissie and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.