Op dezelfde dag als Sasja Schenker, wordt Dyora Bosgra dood gevonden

Dirkje Bosgra-2Het is 17 juli 2001. Ruim een half jaar nadat ik op vakantie was in Bangkok. Dezelfde datum als de MH17. Die dag wordt Sasja Schenker dood gevonden in het Slochterdiep. En op dezelfde dag vindt een 59-jarige vertegenwoordiger, iets voor 17.00h, Dirkje Theodora Bosgra (26) naast een parkeerplaats aan de A1 bij Apeldoorn. Ze ligt tussen de bomen op de grond. Beide tippelaarsters. Tot voor kort werkte Bosgra in Groningen. Sasja en Dyora kenden mekaar dus, dat kan bijna niet anders. Collega’s. De politie legt dat verband niet en behandeld beide zaken apart.

De vindplek van Bosgra is een heuveltje naast de parkeerplaats Lucasgat. Het is zichtbaar vanaf de parkeerplaats. Deze parkeerplaats is gelegen naast het Shell tankstation Lucasgat aan de A1 bij Apeldoorn. Net als bij Mirjam Möller, is de vindplek van Bosgra niet ver van een begraafplaats (bij Mirjam Möller een crematorium).

Sinds wanneer zijn er geen camera’s 24h per dag bij het Shell station? 

Het lichaam van Bosgra zou half ontkleed zijn geweest, als een automobilist (een vertegenwoordiger) haar ziet liggen. Haar moeder zegt later dat ze een mooi wit hemdje droeg. Kennelijk wilde men dat ze gevonden zou worden. Volgens de politie zou het lichaam er niet langer dan 24 uur hebben gelegen. Ze draagt een wit hemdje en heeft een blauwe lip. Hoe ze om het leven is gebracht wil de politie aanvankelijk niet zeggen, in het belang van het onderzoek. Ondertussen weten we dat ze gewurgd is.

Ze is als kind uit Libanon geadopteerd door een Fries gezin, maar al snel gaat het lastig met Dirkje. De ouders proberen alles, maar ze blijft sociaal onhandelbaar, heeft psychische problemen, raakt aan de drugs, en verdient haar geld met prostitutie. Dyora ziet 27 inrichtingen van binnen. Als ze weer eens wordt opgenomen, duurt dat nooit lang. Steeds loopt ze weg, al dan niet met medeneming van de eigendommen van een ander. De familie zou het liefst zien dat ze gedwongen opgenomen wordt, maar dat gaat niet snel in Nederland. Wanhopig schrijven ze zelfs een brief aan Wim Kok. Vader Klaas Bosgra overlijdt in 1999 aan een hartaanval. In 2000 verhuist Dyora (Dirkje) van Groningen naar Rotterdam. In 2001 dit.

De laatste dagen voor haar verdwijning zijn niet helemaal duidelijk. Hoewel ze er vaak onverzorgd bijloopt, besteedt ze meer aandacht aan haar uiterlijk. Maandag 16 juli is zij rond 5 uur ’s morgens nog gezien bij een opvangcentrum voor prostituees “Keetje Tippel”. Uit politieverhalen blijkt dat Dyora ‘lastig’ was voor klanten en politie. Zij zou weleens klanten ‘rippen’, maar kreeg ook zelf veel te verduren tot verkrachting aan toe. Ook voor de hulpverlening bleek zij ‘een moeilijk geval’.

In de dagen voor haar dood verblijft Dyora in een opvangtehuis in Rotterdam, genaamd Keetje Tippel. Dat is een Huiskamerproject aan de tippelzone in Rotterdam. Op 16 juli, om 5.00h in de ochtend, zou ze bij Keetje Tippel nog verteld hebben over een klant met wie ze mee zou gaan naar Apeldoorn. Verder zou ze die ochtend tussen 5.00 en 6.00h nog gezien zijn bij een dealer, waar ze cocaïne koopt. Ook zou ze bij een (onbekende) klant in de auto gezien zijn (lichte Mercedes). Dat laatste is ook een vreemd verhaal, want waarom zegt de politie gelijk dat dit een mogelijk “vaste klant” is, als het gaat om een “onbekende man”. Er wordt iets ingevuld, wat gewoonweg niet bekend is. Het is mij niet duidelijk of deze getuigenissen van 16 juli daadwerkelijk kloppen. Ze is het laatst met zekerheid gezien bij Keetje Tippel.

Kort voor haar dood schrijft Dyora nog een moeilijk leesbare, wanhopige brief aan de hulpverlening in Rotterdam. Ze smeekt om hulp, als het moet wil ze zelfs gedwongen worden opgenomen. ‘Ik hou van mijn familie. Ik wil ook dat ze een keer trots op me kunnen zijn als volwaardige mens en niet als bedwelmd persoon. Ik voel me met de dag zwakker worden. Ik wil zo niet meer leven. Dit is het laatste waar ik echt achter sta. Help me alstublieft. Nog een keer.’  Dyora.  En dan precies in de week dat Dyora Bosgra wordt vermoord, zou een rechter haar achteraf gezien vermoedelijk gedwongen hebben laten opnemen. Te laat dus? Ik vraag het me af. Ze is te vroeg gestorven, dat weet ik zeker.

Het zou mij niet verbazen, als Dyora Bosgra en Sascha Schenker, beide zijn vermoord op eenzelfde lustmoord-event. Het is immers 17 juli. Dat betekent dat de daders van tevoren zeker waren dat ze de dames mee hadden. Ze zijn daarom waarschijnlijk beide enkele dagen voor 16 juli al “geregeld”.

ps. De Parkeerplaats Lucasgat is bij de Hessenweg, wat onderdeel is van het Pieterpad.

pps. Voor alle duidelijkheid. De politie heeft niet  geprobeerd om ook de dood van Bosgra bij Willem van E. in de schoenen te schuiven, hoewel haar lichaam op dezelfde dag gevonden werd als Schenker. Waarom niet? Een logisch antwoord zou zijn: Willem E. heeft alleen een brommer en daarmee kan je vanuit Groningen geen lichaam dumpen aan de snelweg bij Apeldoorn. Zie je Willem op zijn brommer dat hele Pieterpad af met een lichaam achterop? 

ppps. Haar zus en moeder (adoptie) zagen haar twee maanden daarvoor voor het laatst in Rotterdam. Zij concludeerden op dat moment dat ze zeer achteruit was gegaan. In de trein terug zeggen ze zelfs tegen elkaar “dit is gewoon de laatste keer dat we haar zien”. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

33 Responses to Op dezelfde dag als Sasja Schenker, wordt Dyora Bosgra dood gevonden

 1. Boos Haa says:

  Wordt zo onstuimig hitsig van je Sherlock spatjes Maud, dat ik op het punt sta om daar aan de Prinsengracht eveneens mijn tbs oorzaak te gaan komen uitvoeren. Laat je me niet onnodig vernederend op de stoep staan?

 2. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 3. Hannibal says:

  Opsporing verzocht gaf even aandacht aan de case deze maand.
  – Ze was vrijwel naakt, op een zwart hemdje na.
  – Ze was gewurgd.
  – Zat in een Rotterdamse opvang, waar ze zogezegd vertelde, dat ze met een klant mee zou gaan naar Apeldoorn.
  – Ze heeft zogezegd nog contact gehad met een man in een lichte 4-deurs Mercedes.

 4. Roel says:

  ” Ze hebben een invalide ex-gevangene ook de moord op Anne de Ruyter de Wildt laten bekennen zonder verdere vragen (en haar lichaam is vanaf de spoorbaan naar beneden gegooid).”
  .
  Nou! nou! wát een onderzoek verricht u!
  Henk S. was nog niet invalide toen hij Anne vermoordde (en naar mijn mening ook Shirley Hereijgers) Henk S. verkrachtte (inmiddels wél invalide) een bejaarde vrouw. Naar aanleiding daarvan moest Henk S. (naam bekend bij mij) DNA afstaan wat leidde tot de oplossing én bekentenis én terugvinden van Anne’s tas. Ook vermoordde hij in Utrecht een vrouw. Bij de twee wél opgeloste moorden (Anne & Annet van Reen, Utrecht) was Henk NIET invalide. Henk bekende meteen (wat hij niet had hoeven doen) en kon niet meer terug nadat hij de politie naar de plaats van Anne’s tas bracht. Uw verhaal dat de moordenaar van Anne destijds al invalide was klopt gewoonweg niet.
  Ik hoop u hiermee geholpen te hebben.

  • maudoortwijn says:

   Bent u politie?

  • Roel says:

   ?

   Je hoeft geen politie te zijn om de feiten te kennen.
   Uw blog staat vol fouten en duidt op een geringe kennis van de feiten.

   Uw opmerking
   ” Ze hebben een invalide ex-gevangene ook de moord op Anne de Ruyter de Wildt laten bekennen zonder verdere vragen (en haar lichaam is vanaf de spoorbaan naar beneden gegooid).”
   is daar één van.

   Hij was niet invalide, dat verzint u.
   U breid wat aan elkaar zonder data, tijdlijn, verdieping en logica.
   Verdiept u éérst voor u beweringen uit .

   “Ze hebben invalide ex-gevangene… laten bekennen ”

   Nou, deze man stond vorige maand nog in de rechtbank voor plaatsing op de long-stay.
   U stapelt fout op fout uit pure laksheid dan wel onwetendheid.

   Shirley en Anne waren in een straal van 100 meter (honderd) gevonden binnen 48 uur.
   DNA zat op beide lichamen. Ook heeft Henk S. de moord op Van Reen bekend.
   Voor Shirley is hij vrijgesproken.
   Hij zit nú voor verkrachting van ‘n bejaarde vrouw en TWEE moorden.
   Hij komt voorlopig nog lang niet vrij 🙂
   Bij een/tijdens een detentie raakte hij (deels) invalide door een broodmes is z’n ruggengraat. Maar toen had hij die moorden al lang gepleegd.
   Hij zat vast voor iets kleins, kwam buiten, inmiddels invalide, verkrachtte een bejaarde vrouw en werd opgepakt, Zijn DNA leidde naar de moorden.
   Was hij niet invalide geraakt dan had hij nog véél meer moorden gepleegd.
   De gepleegde moorden deed hij toen hij nog NIET invalide was. De rechter beslist volgende week. Sowieso heeft hij bij elkaar heel wat jaartjes openstaan plus een TBS die niet aanslaat. Dat word long-stay.
   Die zien we niet meer buiten. En wat Sasja hiermee te maken heeft? niets.
   En Dyora? niets.
   Toevallige datum, meer niet. Willem van E. vermoordde Sasja maar NIET Dyora, da’s onmogelijk op één dag en geen verband.

   Lees anders het boek hierover of volg ‘zittingszaal 14’ welke bericht over strafzaken en vorige week nog over Henk S. https://robzijlstra.com/2017/04/29/anne-en-shirley/

  • maudoortwijn says:

   Bedankt voor de reacties.

 5. Roel says:

  P.S ;
  Ik heb Sasja en Diora (Dyora) persoonlijk gekend en stomtoevallig ken ik Henk S. ook.
  Groningen is nou eenmaal geen New York en het wereldje waarin zij/wij leefden was klein.
  Ik ben ooit nog eens bij Dyora thuis geweest (weinig gezellig).
  Ik bracht haar opdat ze de volgende dag naar ‘Pand 50’ (voorportaal Breegweestee) zou gaan, haar vader zou haar brengen. Sindsdien heb ik haar nooit meer gezien 😦

  • maudoortwijn says:

   Weet je nog welke datum dat was?
   Woonde vader en moeder toen gescheiden? Of waren beide ouders thuis?

  • Roel says:

   Beide ouders waren thuis. Meneer gooide nog water in mijn benzinetank (‘s nachts!) terwijl ik bij hen logeerde opdat hij haar dan weg kon brengen (naar Pand 50) en ik in Burgum met een kapotte auto zat. Het was geen prettige man.

  • AnneMariaKoekoek says:

   Breegweestee is het oude gebouw in Eelde, onderdeel van de Hoog-Hullen verslavingskliniek. Deze was vooral gericht op jongeren. In 2004 werd het allemaal verbouwd en groter gemaakt en samengevoegd. Dyora is in 2001 vermoord. Wanneer zou ze daar naartoe zijn gebracht door pa?

   ———————————————————

   Uitbreiding Hoog-Hullen: Eelde wordt middelpunt Verslaafdenzorg Noord-Nederland

   Artikel is geplaatst door Marco in ‘t Veldt op 30-07-2014 – 10:38

   In Eelde vordert de bouw van de uitbreiding van verslavingskliniek Hoog-Hullen, in de rustige bossen van het landgoed Vosbergen. In de eerst helft van volgend jaar moet Verslaafdenzorg Noord-Nederland (VNN) de nieuwe vestiging in gebruik kunnen nemen. Een aantal vestigingen van VNN in de stad Groningen zullen er naar toe verhuizen.
   Ondanks het nieuwe gebouw, en het centreren van verschillende vestigingen, neemt het aantal cliënten in Eelde niet toe. Het intramuraal motivatiecentrum (IMC) verhuist naar Beilen, de behandelafdeling van justitie. Op de afdeling werken zo’n 30 mensen. Het intramuraal motivatiecentrum vertrekt dit najaar al naar Beilen.

   In het nieuwe, langgerekte gebouw, is straks plek voor zo’n tachtig cliënten. De twee huidige vestigingen in Eelde: Hoog-Hullen voor volwassenen en de Breegweestee voor jongeren verhuizen naar het nieuwe gebouw, maar ook de kliniek Groningen en jongerenkliniek het Bauhuus in Groningen nemen intrek in de nieuwe kliniek.

  • Roel says:

   AnneMariaKoekoek,

   Je haalt alles door elkaar. Breegweestee is geen onderdeel van Hoog-Hullen. Wél kwamen jongeren en ouderen láter bij elkaar in hetzelfde gebouw in de Vondellaan, de panden aan Kraneweg werden opgezegd. Allen naar de Vondellaan; Jongeren op de bovenste verdieping, ouderen eronder. Geen contacten onderling!
   Breegweestee was destijds voor jongeren (via Pand 50), Hoog-Hullen voor ouderen (via Pand 48.) Haar vader bracht haar naar Kraneweg 50, het voorportaal (detox) van Breegweestee. Vóór 2000, in jaren negentig speelde dit zich af (later verhuisde het van Kraneweg naar de Vondellaan en sinds kort is het (detox) vertrokken naar Eelde.
   Ondertussen is er wéér een reorganisatie. (het is nu al héél lang VNN, maar destijds (toen Dyora nog leefde) heette het ‘Kunno van Dijk stichting’).
   Ik ben dé insider 🙂

   P.S: “wanneer zou ze daarna toe zijn gebracht door pa?”
   Als je beter leest zie je dat ik schreef dat haar vader haar naar de Kraneweg (Pand 50) bracht.

   “Ik bracht haar opdat ze de volgende dag naar ‘Pand 50’ (voorportaal Breegweestee) zou gaan, haar vader zou haar brengen. Sindsdien heb ik haar nooit meer gezien”

   Dát heb ik geschreven, anders scrol je toch gewoon ff terug .

 6. AnneMariaKoekoek says:

  Slochterdiep en Pieterpad.
  De laatste letters van Slochterdiep zijn Pieter D.
  Pieterpad minus de letters die in Slochterdiep ook zitten, dan hou je PA over.
  Slochterdiep minus de letters die in Pieterpad zitten, dan hou je SLOCH over dus ook SCHOL.

 7. AnneMariaKoekoek says:

  Tbs’er vermoordde drie prostituees

  Van onze verslaggevers

  TELEGRAAF: http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20011115/teksten/bin.bekend.sasja.politie.html

  GRONINGEN – De 60-jarige seriemoordenaar Willem van E. uit het Groningse Harkstede heeft bekend de straatprostituees Sasja Schenker (34), Michelle Fatol en Annelies Reinders te hebben gewurgd. Dat heeft de Groningse politie gisteren bekend gemaakt.

  De politie sluit niet uit dat de verdachte ook de tippelaarsters Antoinette Bont, Shirley Hereijgers en de nog steeds vermiste Jolanda Meijer om het leven heeft gebracht.

  Van E., die in de jaren zeventig bekend stond als de lustmoordenaar van Ter Aar, sloeg drie jaar na zijn vrijlating in 1990 uit de Van Mesdagkliniek in Groningen wederom toe. De Zuid-Hollander was in juli 1975 veroordeeld tot 18 jaar en tbs wegens de moorden op de 15-jarige Cora Mantel uit Uithoorn en de verpleegster Aaltje van der Plaat (44).

  Hij heeft nu toegegeven in 1993 de tippelaarster Michelle Fatol (23) te hebben opgepikt en naar het NS-station in Groningen te hebben meegenomen. Nadat hij gebruik van haar diensten had gemaakt, wurgde hij haar.

  Op een stille plek, een sloot bij Slaperstil, dumpte hij haar naakte en levenloze lichaam. Daarna ging hij terug naar zijn verbouwde boerderij aan de Hoofdweg in Harkstede, waar zijn vrouw Adrie en haar drie kinderen op hem wachtten. De kleding van Michelle deponeerde hij in een plastic zak, stopte er een paar stenen in en gooide die vervolgens in het Slochterdiep nabij zijn huis.

  Agressief
  In 1994 sloeg Van E., die bekend stond als zeer agressief en als een persoon die geen tegenspraak duldde, weer toe. Dit keer werd de 31-jarige Annelies Reinders uit Harlingen zijn slachtoffer. Zij werd door Van E. opgepikt vanaf de tippelzone, waarna hij met haar naar een plek ten westen van Groningen reed. Daar wurgde hij Annelies. Met haar levenloze lichaam naast zich reed hij naar een laad- en losplaats bij het Eemskanaal, waar hij haar in gooide.

  Op donderdag 12 juli belde de seriemoordenaar de tippelaarster Sasja Binja Schenker. Van E. was een van haar vaste klanten. Sasja leende een brommer en reed naar het afgelegen huis in Harkstede. Nadat zij enige uren bij hem had vertoefd, wurgde hij haar.

  Haar lichaam sleepte hij vanaf zijn huis naar het bruggetje over de Borgsloot en liet daar Sasja in het water zakken. Enkele persoonlijke spullen zoals haar heuptasje en een paar kledingstukken gooide hij erachteraan.

  Thuis heeft hij de bromfiets en helm van Sasja verstopt om deze op zaterdag 14 juli te deponeren bij het joods monument in het Sterrebos vlakbij de Van Mesdagkliniek in Groningen, waar Van E. jarenlang door psychiaters werd behandeld.

  Toen Sasja’s ontzielde lichaam werd gevonden, startte de politie een uitgebreid onderzoek. Bij haar stoffelijk overschot werden diverse sporen aangetroffen. Enkele dagen later werden enkele van haar kledingstukken gevonden. Weer een aantal dagen later werd de kleding van Fatol en Reinders opgedoken.

  Bij een uitgebreid buurtonderzoek werden meer dan honderd mensen ondervraagd, onder wie Van E. Inmiddels was bekend dat hij een vaste bezoeker van de tippelzone aan de Bornholmstraat was. Uit verklaringen bleek dat hij een vaste klant van Sasja was en telefonisch contact met haar had. Bovendien werd bekend dat hij regelmatig prostituees mee naar huis nam en vrouwen bedreigde.

  Geschokt
  De nabestaanden van de prostituees zijn inmiddels ingelicht over de afschuwwekkende daden van Van E. De moeder van de sinds februari 1998 vermiste Jolanda Meijer is geschokt. “Hoe hebben ze zo iemand ooit kunnen vrijlaten? Ik weet zeker dat hij mijn dochter heeft vermoord. Hij moet gaan praten, want wij herbeleven het gehele proces weer opnieuw. Wij willen het hoofdstuk afsluiten en ons leven weer oppakken”, zegt mevrouw Meijer geëmotioneerd.

  Overigens is Van E. niet verantwoordelijk geweest voor de de moord op van Marianne Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde. Justitie in Leeuwarden maakte gisteren bekend dat Van E. vorig jaar mei vrijwillig heeft meegewerkt aan een dna-onderzoek, wat hem vrijpleitte.

  De grote vraag blijft waarom de politie in Groningen niet eerder op het omvangrijke dossier van Van E. is gestuit. Volgens persofficier mr. M. Tragter-Schubert komt dat doordat de man in de jaren zeventig de moorden in Zuid-Holland heeft gepleegd, waardoor deze feiten niet bekend waren bij de Groningse politie.

  Volgens politiewoordvoerder Pieter Boomsma is Van E. wel eerder in beeld geweest, maar kon men hem niet in verband met de prostitueemoorden brengen. Daarnaast zou de politie geen toestemming hebben gekregen van de rechter om zijn dna-materiaal te verzamelen.

  Volgens de Groningse advocaat van Van E. mr. Frans J. Landstra ontkent zijn cliënt ten stelligste dat hij meer vrouwen heeft vermoord dan de drie die hij nu heeft bekend.

  Telegraaf.

 8. AnneMariaKoekoek says:

  Ik lees Borgsloot en Slochterdiep. Die komen samen als ze uitmonden in het Eemskanaal bij Lewenborg. Daar komen Damsterdiep, Eemskanaal, N360, Slochterdiep, Borgsloot, allemaal ineens dicht bij elkaar. De Borgsloot mondt uit in het Slochterdiep en deze mondt direct daarna uit in het Eemskanaal. Het Damsterdiep loopt er dan nog even parallel aan.

  Volgens de eerste berichten was ze gevonden in het Slochterdiep.
  Volgens het verhaal van die ex-TBS-er gooide hij haar vlakbij huis in de Borgsloot.
  Woonde die gast waar de Borgsloot uitkomt in het Slochterdiep? Anders klopt het niet.
  Kanalen hebben niet echt een stroming niet.

  • Roel says:

   Het Slochterdiep is een veredelde (brede) bijna stilstaande sloot. Daarachter ligt het Eemskanaal, daarachter het Damsterdiep.
   “die gast” woonde tussen vier wateren variërend van sloot(je) tot kanaal (zware scheepvaart) én ook nog eens aan een gecultiveerde roeibaan.

   Ik ken al deze meiden, ik ken (helaas) Henk S. en ik ken Willem van E.
   Al die wateren, de kanalen, de diepjes en de sloten zijn mij bekend en vertrouwd (ik woon er immers!)
   Ik ken Pand 50 en Pand 48 (beiden opgeheven, bestaan niet meer)
   Ik ken de Vondellaan( opgeheven, bestaat niet meer), Breegweestee en Hoog-hullen.
   In ál deze panden/instellingen heb ik meermaals mijn verleden doorgebracht.
   Ik zat samen met Dyora op Pand 50, de leeftijd deed ons scheidden; ik naar Hoog-hullen en Dyora naar de Breegweestee.

   Allemaal eigen ervaring.
   Succes met deze maffe (maar best wel komische) site!

   P.S;
   “Woonde die gast waar de Borgsloot uitkomt in het Slochterdiep? Anders klopt het niet.
   Kanalen hebben niet echt een stroming niet.”

   Kanalen hebben juist wél stroming en wát “klopt er anders niet” ?

   Ik weet niet wát jullie zoeken. Maar succes met complotteren (óók ‘n leuke hobby hoor!)
   Ik ben hier wel klaar 🙂

 9. AnneMariaKoekoek says:

  VOLKSKRANT

  Laatste dagen was Sascha radeloos en bang

  EEN WEEK voor haar verdwijning komt Sascha Schenker (34, geboren in Amsterdam) radeloos binnen bij het Groningse opvanghuis de Open Hof….

  Marc van den Eerenbeemt
  27 juli 2001, 00:00

  http://s.vk.nl/s-a592388/

  Zes dagen later, de avond voor zij verdwijnt, verlaat Schenker overstuur de tippelzone op het industrieterrein ten zuiden van de binnenstad.’Ze had woorden met een man die een klant voor haar had geregeld’, zegt tippelprostituee Jolande, een oudere Nederlandse. ‘Ze is huilend naar huis gefietst.’De volgende morgen, donderdag 12 juli, wordt Schenker voor het laatst gezien, als ze het drugspand verlaat waar ze doorgaans slaapt.In het weekeinde wordt haar bromfiets gevonden in het Sterrebos in Groningen-zuid.Dinsdag vindt een schipper haar ontklede en levenloze lichaam in het Slochterdiep, zo’n acht kilometer ten oosten van Groningen. Door geweld gestorven, meldt de politie kort.Dinsdag op begraafplaats Selwerderhof staan ‘de mensen uit de scene echt diep, diep te huilen’, vertelt pastor Ter Beek. Hulpverleenster voor straatprostituees M. Stuut: ‘Er is bij de vrouwen een diepere laag geraakt.’En dat terwijl er in het harde, jachtige leven van harddrugs-gebruikers doorgaans weinig plaats is voor emotie. Schenker was onder de tippelprostituees een geziene vrouw. Een lief, mooi en vrolijk meisje, zegt Jolande. Misschien iets te lief, maar zeker niet iemand die over zich heen laat lopen.En ze is behulpzaam. ‘Ze deelde haar spul met je als ze zag dat je ziek was.’ En niet iemand die klanten ripte of belazerde. Dus dat nou juist zij werd vermoord, ‘iemand die ons lief was’, dat maakt echt bang.Toen bij de Open Hof, waar haar uitkering wordt beheerd, werd geweigerd een voorschot te geven, werd Schenker ‘ontzettend kwaad’, vertelt Ter Beek. ‘Zoals ze ook andere keren furieus kon worden als ze vond dat haar onrecht werd aangedaan.’Er ligt hier nog een baksteen die ze eens door het raam heeft gesmeten. Maar ze kwam altijd weer terug om haar excuses aan te bieden.’Over haar verslaving of haar leven op de zone vertelde Schenker weinig, zegt de pastor.’Omdat ze in de eerste plaats gezien wilde worden als vrouw, niet als probleemgeval. De avond voor de begrafenis las ik in een theologisch werk een omschrijving van Maria Magdalena. Niet als de Bijbelse hoer, maar als ‘lijdende, strijdende en liefhebbende vrouw’. Die woorden heb ik in het In Memoriam voor Sascha ook gebruikt.’De sfeer op de tippelzone is sinds de vondst van Schenker zeer gespannen. Ruzie, angst en steeds de vraag: wie is de volgende?Een naam of signalement van een mogelijke dader circuleert niet. Evenmin wordt gesproken over de mogelijkheid van één moordenaar van acht verdwenen vrouwen uit de prostitutie.Een van de vrouwen op de tippelzone zegt dat het iemand geweest moet zijn die Schenker goed heeft gekend, ‘want anders was ze nooit zomaar in een auto gestapt’. Verder trekt prostitutie gevaarlijke klanten aan.Op de zone staat Schenker niet bekend als een vrouw die grote risico’s nam. Een andere vrouw: ‘Ze werkte vrij voorzichtig.’ Al tippelde Schenker ook nog wel eens illegaal in de binnenstad, de relatief veilige ‘afwerkplek’ aan de Bornholmstraat zou zij niet vaak met klanten hebben verlaten.Jolande: ‘Maar als het laat is en je hebt weinig verdiend, ga je toch in op wat ze van je vragen.’Drie maanden voor haar dood stuurde Schenker haar familie (haar moeder voedt haar 17-jarige zoon op) nog een kaartje met een lieveheersbeestje, het beeldmerk tegen zinloos geweld. Haar tekst achterop: ‘Zou dit geen mooi familiewapen zijn?’

 10. AnneMariaKoekoek says:

  NIEUWSBANK

  Rechercheonderzoek Groningse moord in Opsporing Verzocht
  Datum nieuwsfeit: 03-08-2001

  Bron: Politie Groningen

  Korps: Groningen, plaats: Lageland/Groningen 3-08-2001 Rechercheonderzoek SASJA in Opsporing Verzocht Vrijdagmiddag 3 augustus 2001

  Politie toont kleding en bromfiets

  Het AVRO televisieprogramma Opsporing Verzocht besteed op maandag 6 augustus om 22.00 uur uitgebreid aandacht aan het rechercheonderzoek naar de dood van de straatprostituee Sasja Schenker uit Groningen. De vrouw werd op dinsdag 17 juli dood gevonden in het Slochterdiep bij Lageland. De politie probeert door middel van Opsporing Verzocht nieuwe informatie te krijgen over de kleding van Sasja, en over de bromfiets waarmee zij op 12 juli haar woning aan de Irislaan verliet. De opnamen voor het programma zijn vrijdag in de loop van de dag gemaakt.

  Sasja Schenker, werkte als prostituee op de tippelzone in de stad Groningen. Haar lichaam werd op dinsdag 17 juli gevonden in het Slochterdiep bij Lageland, vlak achter de roeibaan van Harkstede. De vrouw werd naakt in het water aangetroffen en bleek door geweld om het leven te zijn gekomen. Enkele dagen na het aantreffen van het lichaam werd in het water van het Slochterdiep een zak met kleding gevonden. Na onderzoek bleken in de zak kledingstukken – een tweetal jassen en een truitje – van Sasja te zitten. Op zaterdag 14 juli werd in het Sterrebos achter het Joodse monument aan de Hereweg in Groningen een bromfiets aangetroffen. Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat dit de bromfiets is waarmee Sasja was weggegaan. Ook werd een helm bij de bromfiets aangetroffen.

  De politie toont tijdens de uitzending kleding, de bromfiets van Sasja en de gevonden helm. Aan het publiek wordt gevraagd wie Sasja op 12 juli, de dag dat zij verdween, gezien heeft bij het verlaten van haar woning aan de Irislaan in Groningen. Het is onbekend welke kleding zij toen droeg en ook daarover stelt de politie vragen. Bovendien wil de politie weten wie gezien heeft dat de bromfiets in het Sterrebos werd achtergelaten en door wie.

  Maandagavond is een telefoonteam van de politie de gehele avond bereikbaar voor het aannemen eventuele tips op telefoonnummer 050-5875000 of via het 0800-nummer dat in de uitzending wordt bekend gemaakt.

  Inmiddels is door de Hoofdofficier van Justitie in Groningen een beloning van 25.000 gulden uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

  Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 – 8844 (30 ct/min).

  —————————————————–

  Symbolen: Iris, Sterren, Bos, Bromfiets, Sloot, 17 juli, Baksteen, naakt in het water aangetroffen.

 11. Roel says:

  Wat mijn ‘beroep’ betreft;
  dat maakt niks uit.
  Ik kan winkelier of automonteur zijn.
  Werkzaam bij de overheid of een WW’er.
  Beroep maakt niks uit.
  Kijk maar zélf in een instelling voor verslaafden;
  Van dokter tot advocaat, van huisvrouw tot dierenarts.
  Van uzelf tot uw buurman; verslaving kan ‘n ieder in zich hebben.
  Gokken, sex, eten, alcohol, heroïne, wiet, gamen, cocaïne, internet en zelfs koopverslaving (winkelen).
  Uiteindelijk zitten we, ongeacht afkomst, beroep, inkomen, allemaal bij elkaar in één inrichting 🙂

 12. tineke been says:

  hallo roel nou dan moet je mij ook wel kennen.die willem e die ik ook ken had wel degelijk een auto.want hij heeft mij een nachtje bij hem laten logeren.toen wist ik natuurlijk niet wat hij op zijn kerfstok had.antoinette bonte zat vol morfine en methadon.toen ze sektie op haar verrichten.ik denk dat ze te veel wist.en nu die marjan kusters zoekgeraakte junk.ja sorry dat zij weg is verbaast me niks.ze jatte van iedere klant en had zelfs een invalide wagentje van een man gejat die ze in het kanaal heb gereden.zoiets doe je niet.doe je het wel,,,,,,,ja dan moet je ook de gevolgen dragen.laat wat van je horen roel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.