Groningen: Els Slurink is een voor velen onbekende cold case uit 1997 (deel 2)

Els-slurink1-150x150In de nacht van 20 op 21 maart 1997 is de Groningse psychologe Els Slurink (33 jaar, geboren 17 september 1963 in Heerlen) vermoord met één steek in het hart in haar eigen woning. Mijn vermoeden is dan gelijk dat dit hetzij een professionele dader was, hetzij een arts, want wie anders is zeker van een overlijden met één steek in het hart? Het komt in ieder geval niet over als een moord gestuurd door woede/emoties. (zie ook deel 1)  Het motief voor de moord wordt niet duidelijk. Els had ogenschijnlijk geen vijanden en roof of verkrachting kan ook worden uitgesloten. 

Wat weten we over de tijdslijn die avond? (bron: Tegendraads, Timmerman)

Normaal werkt Els Slurink in Groningen in het Diagnostisch Centrum. Op 20 maart 1997 had ze een aantal afspraken in het Westen van het land. De afspraken gingen ondermeer over een te organiseren congres op haar vakgebied.

Om half 6 is ze weer thuis in Groningen en koopt ze groenten in een winkel bij haar in de buurt. Vermoedelijk eet ze daarna iets, om dan te vertrekken voor een afspraak met haar psycholoog. Deze afspraak is van half 8 tot kwart over 8. Heeft ze de psycholoog in vertrouwen genomen over iets wat geheim moet blijven? Het is opvallend dat de inhoud van de gesprekken met de psycholoog naar buiten zijn gekomen: Ze zou vallen op een man die gebonden is. Waarom is deze informatie op deze wijze naar buiten gebracht?

Om half 10 huurt ze bij de videotheek de film Godfather (3 uur) voor één dag. Als ze deze film heeft afgekeken, moet het minstens kwart voor één zijn geweest. Op het moment dat ze aangevallen wordt, heeft ze haar lenzen al uitgedaan en haar horloge af, maar draagt ze haar dagkleding. Dit duidt erop dat ze op het punt stond om te gaan slapen (dus na de film?). Het is wel erg toevallig als ze juist op datzelfde moment bezoek krijgt (en niet eerder of later), van iemand met wie ze een meningsverschil heeft. Wie gaat er om één uur ‘s nachts nog langs bij iemand met wie er een conflict is? Wie wordt dan nog binnengelaten? Heeft deze persoon buiten gewacht tot ze opstond in de kamer om naar bed te gaan? Of keek ze de film niet alleen? En als ze de film niet alleen keek, waarom kwam er dan discussie ná de film. Je zit dan immers al drie uur samen op de bank.

Rond één uur of half twee is er (volgens twee verschillende buren) een flinke discussie tussen een man en een vrouw in de woning van Els Slurink. Dat gaat vermoedelijk om Els Slurink en een mannelijke bezoeker. Dit vindt plaats in het huis van Els Slurink en niet in haar tuin. Opvallend is dat geen van beide expliciet zegt dat de vrouwenstem Els Slurink is.

Om ongeveer twee uur ziet een achterbuurvrouw de keukendeur openstaan. Er duiken mensen weg in de tuin. De politie vindt later voetafdrukken van legerkisten midden in de tuin. Er zitten naalden van conniferen in de voetsporen, wat niet uit haar eigen tuin komt. In de kamer ziet de achterbuurvrouw een vaag grijs licht bij het raam, wat ze niet kan thuisbrengen. Als ze in bed ligt hoort ze een geluid, wat ze ook niet kan thuisbrengen. Jaren later geeft ze aan dat dit geluid een geluid is dat gemaakt wordt bij het open en dichtdoen van het schuurdeurtje in de tuin van nummer 40.

De huishoudster verklaart, dat ze op 20 maart alles heeft schoon gemaakt in huis, inclusief alle glazen. Op 20 maart stonden er dozen met papieren onder de tafel. Op 21 maart staan deze dozen met papieren onder de boekenplanken. Er worden twee glazen gevonden later. Een wijnglas met de vingerafdrukken van Els Slurink. Een tweede glas met de vingerafdrukken van Els Slurink en een vingerafdruk van een ander persoon. Beide glazen staan op het aanrecht. Er zijn verder geen vingerafdrukken gevonden. De meeste mensen laten meer sporen van vingerafdrukken en DNA na als ze een glaasje limonade drinken.

Verder geeft de huishoudster aan, dat één van de gordijnen anders hing in de slaapkamer, dan hoe zij deze die ochtend ervoor had achtergelaten. De politie legt dit uit, als dat er een bekende heeft aangebeld bij Els Slurink, juist op het moment dat ze wil gaan slapen. Ze moet dan via het slaapkamerraam gekeken hebben, wie ervoor de deur stond en besloten hebben de voordeur te openen. Dit klopt met hoe ze gekleed was. De lenzen uit en het horloge af, maar de dagkleding aan.

Er zijn geen sporen van een worsteling in de woning. Wel heeft Els een wondje onder haar kin, dat mogelijk op verzet zou kunnen duiden. Ook wordt er onder haar nagels celmateriaal van een onbekende man aangetroffen. De recherche beschouwt dit DNA-profiel eveneens als een mogelijk daderspoor. Hoe kan iemand met één steek een schaar recht in het hart steken, zonder dat het slachtoffer dit ziet aankomen?  Is ze van achteren aangevallen door een professional? Of was ze op dat moment niet bij bewustzijn?

De sleutel van de keukendeur, die normaal gesproken aan een haakje links naast de deur hangt, is verdwenen. De keukendeur (naar de tuin) is open, maar de schuttingdeur naar de brandgang achter de tuin is dicht. De voordeur zit op het nachtslot.

Op basis van het bovenstaande vraag ik me iets af: Heeft Els Slurink bezoek gehad die avond? Of is zij vermoord door een partij die daarna gedaan heeft alsof zij bezoek had?

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Groningen: Els Slurink is een voor velen onbekende cold case uit 1997 (deel 2)

  1. stevenK says:

    Ze hebben het over grijs licht dat buren zagen in haar appartement. Maar dat is toch gewoon blauw licht???? Wanneer zie je licht grijs naar buiten schijnen, als hetgeen wit of geel licht is !!! Dat is blauw licht. Haar appartement werd beschenen met blauw licht, om zo te achterhalen waar een mens recent heeft aangezeten.,…. Als de schoonmaakster niet is geweest, dan kan je met van dat luminol enzo en blauwlicht kan je zien waar er bloed, zweet, vingerafdrukken enzo zitten. Er waren professionals aan het werk daar die nacht,. Grijs licht, wat is dat in godsnaam anders. En een putdeksel. Sorry, maar putten zijn om lekken van het riool af te dichten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.