Groningen: In 1994 werd Maja van Vloten ook reeds op agressieve wijze vermoord

maja_van_vloten_733117dWV: In de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 september 1994 werd de 49-jarige Maja van Vloten vermoedelijk in haar woning aan de Meeuwerderbaan 8 in Groningen vermoord. Zij is coördinatrice bij Vluchtelingenwerk. Haar lichaam werd enkele dagen later door de politie gevonden, nadat ongerust geraakte vriendinnen de politie hadden benaderd.

Om verschillende redenen vermoedde de politie dat Maja door een bekende was vermoord: 1. Haar woning vertoonde geen braaksporen. 2. Er brandde een lampje in de slaapkamer en het slachtoffer was gekleed in een T-shirt en een slipje. 3. De fiets van Maja bleek nog op haar werk te staan terwijl ze op 14 september haar laatste werkdag had gehad. Heeft ze een lift van haar werk naar huis gehad van een goede bekende? Omdat haar huis gelegen is tegenover de N7, is het niet vreemd dat er geen getuigen zijn die zeker weten of ze thuis is gekomen.

Maja bleek door middel van minimaal 26 messteken om het leven gebracht. Gezien de plaatsen waar de wonden zaten had de dader in blinde woede gehandeld. Veelal duidt dit er op dat er een relatie was tussen de dader en het slachtoffer. Mij doet dit denken aan de moord op Mirjam Moller enkele jaren later.

Scan Rechtbanktekening Annet Zuurveen. Moord op Maja van Vlooten. verdachte K.R. van O.

Scan Rechtbanktekening Annet Zuurveen. Moord op Maja van Vlooten. verdachte K.R. van O.

Het lichaam van Maja, dat op de vloer naast het bed werd aangetroffen, was na de moord door de dader verborgen onder een stapel kleding. Dit soort gedrag kom je vaker tegen als de dader een bekende van het slachtoffer is en in grote woede heeft gehandeld. Als de woede gezakt is en de dader ziet wat hij heeft aangericht, dekt hij het lichaam toe.

In 2005 meldt VN-veteraan Karel van O., die vermoedelijk een stoornis aan zijn uitzending naar Libanon heeft overgehouden, zich bij de politie en bekent deze moord. Echter, zijn getuigenis klopt op diverse vlakken niet. Desondanks wordt hij tot 8 jaar veroordeeld voor de moord. Ondertussen wordt zijn schuld betwist.

Diverse journalisten vragen zich af of misschien toch Iman H. de dader is geweest. Gebleken is dat justitie al kort na het misdrijf hem als potentiële dader in de cel had: de Egyptenaar Iman H. was in december opgepakt op verdenking van de moord, maar kort daarna vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Iman H. mishandelde eerder een vriendin en viel haar aan met een mes; ook hield hij een andere vrouw met haar hoofd onder water. Vastgesteld is dat Iman H. Maja kende. Hij was een cliënt geweest van Maja die als coördinatrice bij Vluchtelingenwerk werkte. Zou ze een relatie met deze verzwegen hebben voor iedereen, ook tot op haar laatste werkdag? Waarom zou je anders een dergelijke man (met deze achtergrond, als coordinatrice ken je de dossiers van clienten) in je huis laten, als je slechts gekleed bent in een T-shirt en slipje? Vergezocht. Het enige wat hierop wijst, is dat ze direct hierna een vakantie naar Egypte gepland had.

Een slipje en een T-shirt is voor de meeste vrouwen enkel nachtkleding. Het is bovendien september en geen hartje zomer meer. Het was een relatief koude ietwat regenachtige dag. De meeste vrouwen zouden in dergelijke kledij alleen de deur open doen voor vrouwelijke vrienden, familieleden of hun vaste partner. Omdat nergens uit blijkt dat er sprake is van een relatie, zal deze er niet zijn geweest óf mogelijk met een getrouwde man.

Het was dus haar laatste werkdag. Kennelijk heeft niemand haar daar zien vertrekken. Wat doet iemand typisch op een laatste werkdag? Ik kan twee dingen bedenken. 1. Afscheid nemen van collega’s/clienten door iets met hen te gaan drinken. Meestal weten meerdere collega’s hiervan. 2. Afronden van alle werkzamheden. 3. Meenemen van spullen die eigen eigendom zijn én eventueel meenemen van informatie die door de ex-werknemer als belangrijk wordt gezien. Nam ze stiekem té gevoelige informatie mee?

Als altijd was zij die dag om tien uur in de ochtend naar haar werk gefietst en had ze haar rijwiel in de hal van Vluchtelingenwerk gezet. Het zouden een lange dag en avond worden. Een collega zag dat er zelfs na middernacht nog licht op Maja’s kamer brandde. Ook uit de verzendtijd van faxen bleek dat ze tot in de kleine uurtjes bezig was geweest met het afronden van haar dossiers.

Opmerkelijk genoeg liet Maja bij vertrek haar fiets in de hal staan terwijl ze voor het laatst was. Omdat het een half uur lopen was naar haar huis, het die nacht slecht weer was en geen van de buschauffeurs die dienst hadden later haar foto herkende, wordt aangenomen dat Maja een lift kreeg van een bekende. Een collega of één van de vluchtelingen die zij bijstond? Iemand die wist dat zij tot laat had gewerkt? Overigens was het die dag in Groningen regenachtig en niet al te warm. Een lift van een collega krijgen is daarmee niet uitgesloten. Bij de meeste auto’s kan een fiets echter in de kofferbak. [Ik ben overigens niet overtuigd dat ze een lift aangeboden kreeg, omdat het slechts 10 minuten fietsen moet zijn naar haar huis. Waarom heeft niemand zich gemeld die haar een lift aanbood? Het is wel erg toevallig als er een collega overwerkt tot zó laat, die dan op hetzelfde tijdstip naar huis gaat, vervolgens door haar binnen gevraagd wordt, waarna zij zich omkleed om naar bed te gaan…. En dan daarna een ruzie die geheel uit de hand loopt, terwijl zij vermoedelijk al in bed ligt? Vreemd.] Hoe ook: Haar fiets stond nog in de hal van Vluchtelingenwerk, maar ze is gevonden in nachtkleding, naast haar bed, in haar eigen huis.

Een vriendin nam twee dagen later poolshoogte in Maja’s appartement aan de Meeuwerderbaan, omdat ze zo lang niets gehoord had. Er brandde een bedlampje. Het beddengoed bleek besmeurd met bruinige vlekken. Verder stond een blikje kattenvoer op de koelkast en liep Maja’s kat hevig mauwend rond. Van Maja zelf ontbrak ieder spoor.

Weer een dag later deden een andere kennis en een toegesnelde agent een lugubere ontdekking. Maja’s ontzielde lichaam, slechts gekleed in een T-shirt en slipje, bleek al die tijd in de slaapkamer te hebben gelegen, nauwelijks zichtbaar, onder stapels kleding. Ze bleek doodgestoken, de bruine vlekken in haar bed waren opgedroogd bloed.

Maja van Vloten (1994), Anna Heemenga (1995), en Els Slurink (1997) zijn alle drie in dezelfde periode in Groningen vermoord (midden jaren negentig). Alle drie zaken zijn niet opgelost. Maja en Els werkten beide voor een overheidsinstantie, respectievelijk Vluchtelingenwerk en het AZG/UMCG. In twee van de drie gevallen is er geen inbraaksporen (bij Heemenga wel). Alle drie zijn vermoord op het moment dat ze wilden gaan slapen (of wanneer ze reeds in bed liggen). Ze zijn alle drie vermoord op een werkdag: Maja van Vloten (nacht van dinsdag op woensdag), Anna Heemenga (nacht van woensdag op donderdag), en Els Slurink (nacht van donderdag op vrijdag). Voor zover bekend had geen van deze drie vrouwen op dat moment een liefdesrelatie. Dan is er tweemaal iets raars met fietsen. Maja van Vloten had haar fiets op het werk laten staan. Bij Els Slurink werd een fiets vanuit haar huis gestolen enkele weken voor de moord. In alle drie de gevallen is het moordwapen onbekend. Omdat er in die periode veel jonge vrouwen zijn vermoord in Groningen (tippelaarsters en jonge vrouwen), waarbij een occult/lust motief een rol lijkt te spelen, is het opvallend dat er in diezelfde jaren ook andere agressieve moorden worden gepleegd op alleenwonende vrouwen. Er was sprake van een golf van moorden op vrouwen in Groningen. Veel van deze moorden zijn nooit opgelost. In alle drie de gevallen heeft de politie vreemd gedrag laten zien. Bij Maja van Vloten leken ze het welprima te vinden dat vermoedelijk de verkeerde werd veroordeeld op basis van een valse bekentenis. Anna Heemenga is als moordzaak amper in het nieuws geweest. De familie van Els Slurink is door de politie opgejut om zo snel mogelijk het huis leeg te ruimen en haar spullen op te bergen. Waarom? Waren zij bang dat de familie zelf in het huis op onderzoek zou gaan? 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.