Reblog: Politie wilde verwarde man moorden laten bekennen

Door: Jolande van der GraafEls-slurink1-150x150

GRONINGEN, BRON TELEGRAAF – De politie van Groningen blijkt in 2005 te hebben geprobeerd om de verwarde oud-veteraan Karel van Orden ook allerlei andere onopgeloste moorden te laten opbiechten.

De veteraan, die door zijn eerdere uitzending naar Libanon waarschijnlijk een stoornis opliep, had destijds de moord op Maja van Vloten bekend met een aan alle kanten rammelend verhaal. Hij werd desondanks veroordeeld en zat jarenlang, vrijwel zeker onschuldig, in de cel.

Dader-DNA

Nu blijkt dat de Groningse recherche destijds haar kans schoon zag en poogde om Van Orden ook andere zaken te laten bekennen. Zo voerden rechercheurs de verwarde oud-militair tijdens een autorit mee naar het Van Brakelplein waar in 1997 psychologe Els Slurink was vermoord. Dat terwijl de politie toen waarschijnlijk al wist dat Van Ordens dna helemaal niet overeenkomt met het dader-dna dat onder Slurinks nagels was gevonden.

Ook werd de man langs de Groningse tippelzone gevoerd in verband met de onopgeloste moord op Shirley Hereijgers en de verdwijning van Jolanda Meijer. Verder reden de agenten hem naar Zuidwolde waar in 1995 de bejaarde Anna Heemenga was omgebracht. “De rechercheurs vroegen me toen overal of ik die misdrijven ook meteen even kon bekennen”, herinnert Van Orden zich. “Maar dat heb ik niet gedaan. Ik had er niets mee te maken gehad.”

Het onderzoek had niets met waarheidsvinding maar alles met scoringsdrift te maken, bevestigt zijn advocaat mr. Geert-Jan Knoops. “Het getuigt eens te meer van tunnelvisie. In plaats van zulke ‘onderzoeken’ te doen hadden politie en justitie beter de zaak-Maja van Vloten technisch goed kunnen uitzoeken. Het OM moet toen al geweten hebben dat Van Ordens bekentenis vals was.” De advocaat gaat binnenkort een herzieningsprocedure aanspannen.

Het is me wat, om zomaar iemand langs al die plaatsen te rijden en proberen een bekentenis te ontlokken. Het enige wat ik hieruit aan relevante informatie haal, is dat de politie in Groningen wanhopig op zoek is naar daders voor: de moorden op Els Slurink (1997), Shirley Hereijgers (1997), Jolanda Meijer (1998), Anna Heemenga (1995), en Maja van Vloten (1994). 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Reblog: Politie wilde verwarde man moorden laten bekennen

  1. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.