Is de moord op Anne de Ruyter de Wildt echt opgelost?

foto21Er zijn rond de Walpurgisnacht (de nacht van 30 april op 1 mei) in 1997 drie vrouwen bruut vermoord. Anne de Ruyter de Wildt, Shirley Hereijgers en Mirjam Moller. Anne de Ruyter de Wildt was een eerstejaars studente Sociologie in Groningen. Het jaar ervoor was ze nog scholier aan het Praediniusgymnasium en ging ze al op kamers. Op 1 mei 1997 is ze naakt gevonden, onderaan het talud van de spoorlijn direct naast het Noorderstation in Groningen. Haar vader hield zich in die tijd als advocaat o.a. bezig met Vreemdelingenrecht en Kinderrechten.

 • Op 30 april is Anne met een vriend van Groningen naar Amsterdam gelift om daar T-shirts te verkopen op de Vrijmarkt. Ze verliest deze vriend uit het oog in Amsterdam. Hoewel ze van plan was bij een kennis te logeren in Amsterdam, besluit ze die avond met de trein terug naar Groningen te gaan.
 • In de trein terug ontmoet ze volgens het verhaal enkele studiegenoten, waarmee ze praat tot ze op het stationsplein in Groningen staan. Het is dan half 1 volgens de studenten. Er rijden geen bussen meer. Twee van deze studiegenoten zagen haar nog over de brug van het Groningermuseum lopen, om dan rechtsaf te slaan op de Ubbo Emmiussingel in de richting van het Heereplein. Ikzelf zie dit niet als de meest logische looproute (over de Herebrug is veiliger ‘s nachts, maar onlogisch is de brug bij het Groningermuseum het ook niet). Door deze route te nemen, zou ze bijna langs de Praediniussingel lopen, wat een tippelzone is. Dit is het laatste wat getuigen van haar gezien hebben, voor ze achter het Groninger museum verdwijnt.
 • Op 1 mei 1997 wordt zij rond 11.30h naakt gevonden, liggend onderaan het talud van de spoorlijn bij het Noorderstation. Gezien de positie waarin zij lag, gaat de politie ervan uit dat zij vanaf de spoorlijn (2 meter hoog) naar beneden is gerold, waarna haar kleding haar achterna is gegooid. Er werd geen tas of ID-bewijs op haar aangetroffen. Dat is vreemd, omdat ze een dag naar Amsterdam was gegaan om T-shirts te verkopen.
 • Bij de autopsie worden er geen (duidelijke) sporen gevonden van sperma of bloed. Ook zijn er geen verwondingen gevonden die duiden op verkrachting.

Het Noorderstation is de eerste halte vanaf Groningen Centraal Station richting Sauwerd. Hieronder een foto genomen vanaf het perron, schuin kijkend richting de Mutua Fidesstraat. De bosjes rechts op de foto, gaat om een smalle strook van misschien 10 meter breed. In 1997 waren deze er reeds, maar ik weet niet zeker hoe hoog de begroeiing was.

De foto rechts laat de Mutua Fidesstraat zien, kijkend vanaf het Noorderstation vanaf de straat. De bosjes links, gaat om dezelfde groenstrook. Deze groenstrook is er aan beide zijden van het Noorderstation aan de Noordkant.

SAM_2639 SAM_2646

Is dit een logische dumpplaats voor een lichaam? Over een spoorlijn kan men niet fietsen of autorijden. Het betekent automatisch dat iemand hetzij met een lijk over het spoor (2 meter in de hoogte, midden in de stad) loopt en deze dan naar beneden rolt. Of alternatief: De ontvoerder loopt met Anne over het spoor naar een geschikte plek, om haar terplekke te wurgen en dan naar beneden te rollen (op het spoor, 2 meter hoogte, goed zichtbaar vanaf de huizen aan zuidzijde van het spoor). Besef voor dit laatste scenario: Het duurt 5 – 20 tot minuten lang, om iemand te wurgen met de handen. Het is geen snelle moordmethode.

foto1

Links een archieffoto van Hart van Nederland, Noorderstation gezien vanaf de Kastanjelaan. 

Links onder een recente foto van dezelfde hoek van het station, na de aanbouw van een loopbrug. 

Gezien de dumpplek van het lichaam, is een ander scenario mogelijk. Het lichaam is in dat scenario SAM_2647uit een trein gegooid. Een trein die een lichaam aan de Noordzijde van het spoor op die locatie zou dumpen, komt logisch gezien van de richting Sauwerd. Echter, direct voor en na dit punt zijn er wissels, zodat Centraal Station ook mogelijk is, mits NS-medewerkers betrokken zijn. Dat laatste lijkt in dat geval aannemelijk, omdat uit een autopsie en sporenonderzoek terplekke zou blijken, wanneer het lichaam uit een rijdende trein zou zijn gegooid. Voor een gewone reiziger is de kans op ontdekking te groot, om met een lijk in een trein te verblijven, in de hoop dat de trein ergens eventje stil zal staan, zodat het lichaam er dan uitgegooid kan worden. Het is in dat geval ook erg toevallig, als dit dan ook nog ongezien gedaan kan worden… Hoe krijg je überhaupt een lichaam op een trein zonder gezien te worden? De Ruyter heeft het station destijds immers verlaten.

Hoe kan dit? Ik kan vier mogelijke verklaringen bedenken: 1) De NS heeft geholpen het lichaam te dumpen. 2) De politie geeft onjuiste informatie over de wijze waarop ze het lichaam aantroffen. 3) Degene die het lichaam dumpte wilde persee dat zij hier gevonden zou worden en had daar het “risico op betrappen” voor over. 4) Degene die het lichaam dumpte heeft veel forensische kennis en heeft alles zo uitgedacht dat hij/zij geen sporen na zou laten en het eruit zou zien alsof De Ruyter de Wildt vanaf de spoorlijn gegooid is.

Overigens zou de eerste verklaring ook een reden zijn waarom het lichaam pas om half 12 is gevonden. Het lichaam zou bijvoorbeeld na de spits kunnen zijn gedumpt. Niemand kan het zien als er een goederentrein stopt en iets dumpt net achter de bomen naar beneden. Er rijden op dit traject vanaf half 7 in de ochtend vier treinen per uur langs dit spoor. Als ik het goed begrijp, zijn dat 8 treinen per uur (heen en terug). Hoe kan een lichaam al in de nacht daar gedumpt zijn en niet gezien worden? Omdat het vlakbij het station is, staan en lopen veel mensen hier, als zij willen uitstappen, zeker in de spits. Een naakt lichaam wordt mijns inziens snel herkend in laag gras, omdat het niet snel voor iets anders kan worden aangezien (zoals bij vuilniszakken of vale kleding wel kan gebeuren). Er is veel niet logisch aan de zaak.

Henk S. is veroordeeld voor deze moord, hoewel hij ontkent. Henk S. is die dag wel in de buurt van het Noorderstation geweest. Ook is er DNA van hem gevonden op Anne de Ruyter de Wildt, aldus de politie. Maar hoewel hij andere vergelijkbare misdaden spontaan wel bekent, blijft hij de moord op Anne de Ruyter de Wildt ontkennen. Hij wordt wel veroordeeld. Rond de tijd van de moord op Anne zou hij net zijn vrijgelaten uit de gevangenis. 

Ik vermoed, dat Anne de domme pech had, om nét in de Walpurgisnacht langs de plek te lopen waar Shirley Hereijgers iets aangedaan werd. Het Noorderplantsoen had in die een tijd een slecht imago en ligt op de route van het Centraal Station naar Anne’s huis. Shirley Hereijgers is vlakbij die plek gevonden een dag later.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij, Spoor and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Is de moord op Anne de Ruyter de Wildt echt opgelost?

 1. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 2. Geuz says:

  Ik had ooit een maat die spastisch was, maar die was erg sterk in zijn armen, omdat hij zijn rolstoel meestal handmatig voortduwde. Ook had hij training in Jui Juitsu gedaan bij zelfverdediging voor invaliden. Ik heb wel de indruk, dat vrouwen die binnen het bereik komen van de armen van een invalide in een rolstoel, inderdaad gegrepen kunnen worden en gewurgd. Puur technisch dan.

  Lijkt me wel dat het ‘s nachts passeren van een tippelzone erg gevaarlijk is.
  De vrouwen die daar werken hebben indien mogelijk een pooier die hen beschermt.
  Maar een moordenaar die iemand wil gaan vermoorden, om wat voor rare reden dan ook, zal zich zeer mogelijk op een dergelijke locatie ophouden.

  Als het moorden daar gestopt is rond 2000, zou het dan niet zo zijn dan dat de moordenaar daadwerkelijk gegrepen is?

  • maudoortwijn says:

   Ik denk dat invaliden en ook vrouwen prima in staat zijn om eem moord te plegen, zij komen er vanwege hun vermeende “zwakte” wellicht vaker mee weg. Dus ik sluit zeker niet uit dat een invalide man een misdaad pleegt. Waar ik vraagtekens bij zet, is de keuze van het dumpen van het lichaam. Het lichaam van Anne de Ruyter de Wildt is vanaf de spoorbaan van het talud naar beneden gerold. Bij het Noorderstation is deze minimaal 3 meter hoog en bij het station zelf nog hoger. Welke invalide (hij heeft een invalidewagentje) zou met een lichaam de trappen/helling opklimmen en vervolgens aan de rand van de spoorlijn een lichaam naar beneden rollen? Met een invalidewagentje kan je niet over een rails rijden. Een man alleen zou dat stuk dus gelopen moeten hebben, wat bovengemiddelde kracht in de benen vergt. Ik zie die man dat niet doen.

  • Roel says:

   “Is dit een logische dumpplaats voor een lichaam? Over een spoorlijn kan men niet fietsen of autorijden. Het betekent automatisch dat iemand hetzij met een lijk over het spoor (2 meter in de hoogte, midden in de stad) loopt en deze dan naar beneden rolt. ”

   Twee rijbanen, drie trottoirs, twee fietspaden, twee parkeerplaatsen en een hoop groen.
   Ga eerst eens kijken voor dat u zich blind staart op een boemeltreintje die over een viaduct gaat.
   Dat spoor is bijzaak.
   Er ligt wel tien keer zoveel fiets- en wandelpaden!
   En dan nog een stationspleintje (voor én achter). En een schoolplein.
   #manmanman wát vermoeiend is dit.
   Ga zélf eens kijken,

   En…
   HIJ WAS NIET INVALIDE DESTIJDS!!!
   HIJ LIEP GEWOON! HIJ FIETSTE EN HIJ MOORDDE..
   (later werd hij invalide, moest z’n DNA afstaan en werd gepakt)

  • maudoortwijn says:

   Ik heb in Groningen gewoond en kan met foto’s laten zien dat ik er nog speciaal een keer ben langs geweest. Waar zou jij ongezien met een lijk achterop je fiets langsgaan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.