Groningen: Els Slurink is een voor velen onbekende cold case uit 1997 (deel 1)

Els-slurink1-150x150In de nacht van 20 op 21 maart 1997 is de Groningse psychologe Els Slurink (33 jaar, geboren 17 september 1963 in Heerlen) vermoord met één steek in het hart. Mijn vermoeden is dan gelijk dat dit hetzij een professionele dader was, hetzij een arts, want wie anders is zeker van een overlijden met één steek in het hart? Het komt in ieder geval niet over als een moord gestuurd door woede/emoties.

Als psychologe maakte Els Slurink rapporten op voor de rechtbank over zedendelinquenten (vaak over ouders die kinderen seksueel mishandelden) en daarnaast werkte ze aan haar promotieonderzoek. Els Slurink had zich gespecialiseerd in het doen van onderzoek bij kinderen, waarvan gezegd wordt dat ze seksueel misbruikt zijn. Het Diagnostisch Centrum waar zij coordinator was, viel tot 1997 onder Jeugdzorg en sinds 1 januari 1997 onder Jeugdpsychiatrie van het Academisch Ziekenhuis Groningen.

Toen ze op 21 maart ‘s middags niet op een afspraak op haar werk verscheen, belden bezorgde collega’s met de politie. Agenten troffen haar stoffelijk overschot in de woonkamer aan van haar woning aan het Van Brakelplein 40, de benedenwoning. Ze ligt in de woonkamer op de grond en op haar rug. Ze is gekleed in haar dagkleren en ter hoogte van haar hart is een rode vlek te zien.

Het moordwapen zou vermoedelijk een schaar zijn geweest, maar deze is nooit gevonden.

Het verbaast me dat deze cold case moordzaak niet genoemd wordt samen met de andere moorden die er in die periode in Groningen zijn geweest. Veel tippelaarster komen in aanraking met zedendelinquenten én met psychiatrie. De kans is groot dat er een verband is tussen de verschillende moorden op jonge vrouwen in de jaren negentig in de kleine provinciestad Groningen. 

De afspraak die ze zou hebben gehad de dag erop, was aanleiding om de politie te bellen. Slurink zou met collega’s een afspraak hebben gemaakt om over financiële onvolkomenheden te praten, die ze had ontdekt bij Jeugdzorg. Els komt niet en is ook thuis niet bereikbaar. De medewerkers besluiten later die middag om naar haar huis te gaan. Omdat niemand de deur opendoet en de gordijnen dicht zijn , bellen ze de politie. Uit de berichtgeving blijkt niet of ze ook daadwerkelijk financiële problemen bij Jeugdzorg gevonden had, of dat ze wellicht andere problemen wilde aankaarten daar.

ps. In de schuur van Els Slurink vinden ze drie vreemde emmers met de letters WWW (of eventueel MMM) erop gekrast. Waar gaat dit om? Is het een hint, dat er water gelekt is? Mondje dicht, mmm? Wijlen Willem Wittenberg? Medisch Moleculair Microbioloog? Ook bij Nadia van de Ven werd een emmer gevonden. Beide dames studeerden overigens in Utrecht. Beide een studie met raakvlakken aan geneeskunde. Beide moorden ook een band met Ede. Els vader woonde in Ede. En het moordwapen van Nadia was gestolen bij een militaire kazerne in Ede. Ik weet nog niet wat het verband is, maar ik blijf zoeken.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Groningen: Els Slurink is een voor velen onbekende cold case uit 1997 (deel 1)

 1. Uw buurman says:

  Die broers vertellen uitgebreid over wie Els is, maar zoeken niet naar de dader.

 2. Uw buurman says:

  Op 19 maart is ze op bezoek bij haar vader in Ede, waar haar broer dan ook is. De volgende dag gaat ze terug naar Groningen, dat is dan 20 maart. Ze is in de ochtend in Ede vertrokken, zeggen ze.

  Op 21 maart wordt vader gebeld door politie met de mededeling dat Els is overleden. Diezelfde broer is dan bij vader thuis.

  Vlak na de moord vraagt de politie aan de familie om het huis leeg te ruimen. Onduidelijk is waarom, omdat dit de moordplek zou zijn. Het zijn spullen van het slachtoffer ook. Die broers doen dat dan, Ze gooien het meeste weg of verkopen het.

  “Diefstal gepleegd”. De broers zeggen dat hun iets is afgenomen, want zij hebben niet meer hun zus. Maar er is in de eerste Els iets afgenomen, lijkt me toch.

 3. Uw buurman says:

  Els was geboren op 17-9-1963.
  Die broers zijn iig niet hard op zoek naar wie de dader is.
  Gooien paperassen van zus zomaar weg vlak na de moord.
  Dat is raar. Als broers behoor je dan te neuzen op zoek naar bewijs.
  Het is immers zogezegd in Groningen gebeurd.
  Ik sluit niet uit dat het in Ede is gebeurd. En dan zowel in Ede als Groningen met buren die metsen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.