De giftige Kamspin uit Brazilie zomaar tussen bloemen en dan niet zeggen waar in Rijnsburg.

media_xll_3150400De afgelopen tijd zijn we “opgeschrikt” (of wellicht verblijd) met het signaleren van vele roofdieren in Nederland, die niet (meer) als vaste bewoners stonden geregistreerd. Dat kan geen toeval zijn allemaal. Vandaag ineens de giftige Braziliaanse kamspin in Rijnsburg.

Het beestje zou met een lading bloemen uit Brazilië zijn meegekomen. Het giftige beestje werd dinsdag aangetroffen op een bloemenveiling tussen een partij bloemen uit Zuid-Amerika. Medewerkers lieten het dier vrij omdat ze niet wisten dat het om een gevaarlijk exemplaar ging. De spin is losgelaten tussen wat bosjes met bomen, die omringd zijn door een sloot. Hij zal daar dus blijven.

AD: Spinnenexperts van Serpo, een reptielenzoo in Delft, hebben dinsdag gezocht naar de agressieve spin, maar hebben hem niet kunnen vinden. ,,Het gebied is ongeveer 100 meter lang en de bomen zijn 15 meter hoog. Het is onbegonnen werk om te zoeken”, aldus de woordvoerder van Serpo. ,,Ik ga wel nog even langs vanmiddag om te kijken, maar ik verwacht niet dat ik hem vind.”  De beten kunnen dodelijk zijn.

CJYV45QUYAEqCAz 399px-Wandering_spider

  • Eerst vangen ze het beest en daarna zetten ze deze uit? Ze maakten notabene een foto: Dan weet je dat het geen gewone spin is! Het beest ziet er uit als een tropische spin en toont voor een leek qua uiterlijk gelijkenis met de vogelspin. Ik kan me niet voorstellen dat een bloemenveiling het beestje speciaal naar buiten brengt om deze ananas01
    uit te zetten in de Nederlandse bosjes. Sinds wanneer zetten medewerkers van bloemenveiling überhaupt insecten uit buiten?
  • Het aandeel van Brazilie in de bloemenimport is klein (wat snijrozen en ananasbloemen). Snijrozen ken ik. De ananasbloem [foto rechts] is nieuw voor me. Ananassen groeien overigens aan de ananasplant en niet aan een boom. Deze bloemen groeien niet aan bomen.
  • De kampspin leeft in Zuid-Amerika bij tropische temperaturen. Ze zit meestal tussen bananentrossen hoog in de bomen. Hoe de spin in godsnaam tussen een bloementransport terecht komt, is mij dan ook onduidelijk.
  • Daarnaast vraag ik me af hoe zo’n beestje een vlucht in een verkoeld vliegtuig ruim heeft kunnen overleven. Waar bananen  bij niet al te lage temperaturen vervoerd kunnen worden, vereisen bloemen juist gekoeld transport.

Al met al weer een verhaal met vreemde elementen. En nu zit er dus een kamspin in de bosjes bij Rijnsburg [vlakbij Oegstgeest aan A44]. De media rapporteert naar hartelust [link].

POWNED: Het beest is vanuit Zuid- of Midden-Amerika in een partij bloemen meegereisd naar het pand van bloemenimporteur Kariflex of FloraHolland. Daar waren werknemers zich eerst van geen kwaad bewust. “Personeelsleden lieten de spin gewoon over hun handen lopen en maakten foto’s”, zegt Patrick Heemskerk, die bij een naastgelegen bedrijf werkt. “Ze lieten het beest nietsvermoedend vrij in een nabijgelegen bosje.” 

Het rare is dat geen van de berichten laat weten, waar exact de spin is losgelaten. Dat is namelijk de enige echt belangrijke informatie. Zijn ze serieus bezig met de veiligheid of niet?

Wikipedia over de kamspin: Kamspinnen (Ctenidae) zijn een familie van spinnen die in Europa niet voorkomen. Bij bananenimporten komen ze soms per ongeluk mee, omdat ze in bomen leven. Vandaar de ook wel gebruikte benaming bananenspin. Kamspinnen hebben een soort kammetjes op de poten. Veel soorten zijn erg agressief en daarnaast zeer giftig. Een beet van de tien centimeter grote spin kan binnen zes uur dodelijk zijn. De kamspin staat in de top 10 van meest gevaarlijke spinnen ter wereld.”

ps. Kariflex Flora Holland. Dat bedrijf ken ik niet. Ik ken slechts één persoon die bij Flora Holland werkte en zij was in de tijd dat ik haar kende 100% zeker betrokken bij geheime dienst misdaden. De eigenaar van Kariflex ken ik echter niet.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.