Ik geloof er helemaal niets van: Een wietkwekerij op een afgelegen boerderij!

B82857086Z.1_20141024151912_000+G9MGUSVE.1Harry Roo had recent deze boerderij in Siddeburen gekocht. Het is gelegen achter de oude kloosterboerderij “Eelshuis”.

PDF: Kadastraal bericht eigendom SLOCHTEREN Oostwoldjerweg 23 R 464.

Enkele weken later, 23 augustus 1995, wordt Roo d645f5ab-322f-4526-b09f-8a1fe3e00462vermist gemeld en zijn lichaan terug gevonden in een rivier bij Bremen.

Foto: Harry Roo; Oude kaart Siddeburen.

Wat schrijft het Nieuwsblad van het Noorden? 

“Zoals iedere boef droomt ook Roo van een grote klapper. Hij bedenkt het plan om met compagnon Henk E. 10.000 kilo ‘stuff’ of hasj van de Marokkanen naar een boerderij in Siddeburen te brengen. De twee willen de partij verbergen in een zeecontainer onder de grond. Vanuit Siddeburen zouden ze dan Noord-Nederland en Noord-Duitsland voorzien van hasj. Geleidelijk kon zo de partij worden afbetaald.”  [Hoezo? Ik las elders dat de partner van Harry Roo losgeld van enkele tonnen zo cash kon betalen.]  “Extra geld denken de twee te verdienen met een grote wietkwekerij in een loods naast de boerderij. Begin juli laten ze een handlanger  [Remco] beginnen met het opzetten van de kwekerij. Er lijken gouden tijden aan te komen. Het loopt anders.”   (NvhN) 

Ik zit niet in het criminele circuit, maar ik ken iemand die in zijn studententijd wel eens wat wiet gekweekt heeft (op beperkte schaal). Die vertelt mij het volgende over de locaties:

  • Een wietkwekerij moet afgesloten zijn van de buitenwereld. Dit betekent: geen ramen (dan ziet niemand het) en luchtdicht afgesloten (dan ruikt niemand het).
  • De politie spoort wietkwekerijen op, door naar de electriciteitsmeters te kijken. Een wietkwekerij vraagt zeer veel stroom, met die felle lampen. Het is een soort kas die je in een afgesloten ruimte (kelder/zolder/garage) bouwt.
  • Om deze reden zijn wietkwekerijen vaak opgezet op industrieterrein of in de stad. Juist op die locaties valt het niet op als het energiegebruik in een postcodegebied ineens flink omhoog gaat: dat kan aan van alles liggen. Op het platteland is een wietkwekerij zo ontdekt, puur op basis van de energierekening. Als die ineens hoger is in een postcodegebied, dan kan de politie in een uurtje alle mogelijke locaties langsgaan.

Hoewel de boerderij omringd is door bos en afgelegen is, geloof ik het verhaal van de wietkwekerij niet. De politie zou dat ook niet moeten geloven. Roo was geen beginneling. Waarom zou je een voorraad stuff riskeren, om zelf wiet kweken?

Wat concludeer ik hieruit? We hebben een meneer Harry Roo, die al wat langer meeloopt in de (soft)drugshandel in Groningen. Hij doet vaker zaakjes met ene Henk. Roo koopt in de zomer van 1995 een afgelegen boerderij. Daarnaast hebben ze het over een zeecontainer, die ze van plan zijn in te graven of al ingegraven hebben. Ook is een loopjongen gevraagd een wietkwekerij in te richten, wat de reden is dat er zware lampen zijn aangeschaft. Die jongen, Remco, wordt op 25 juli door Henk gezegd, dat hij een weekje vrij mag nemen en niet meer op de boerderij hoeft te werken. Remco blijft dus weg en maakt de wietkwekerij niet af.

  • Afgelegen boerderij met grasland omringd door bossen. 
  • Zeecontainer. 
  • Lampen. 

Wat wilden die gasten daar doen? Of wist Harry dat zijn wietkwekerij met rust gelaten zou worden door de politie? Het meest vreemde is misschien, dat al die zogenaamde misdaadjournalisten dit nog nooit gemeld hebben aan het publiek. Die weten dat!

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.