Behalve Groningen, is ook Rotterdam opgeschrikt door moorden op tippelaarsters in die tijd (deel 1)

1997: bevriende tippelaars Mirjam Möller (28) & Jacqueline Antes (21

foto13Dinsdagmiddag 6 mei 1997, Rotterdam-Zuid. In de struiken bij het volkstuinencomplex Lombardijen aan de Maetelinckweg vinden voorbijgangers het levenloze lichaam van een jonge vrouw. Ze is op beestachtige wijze, met tientallen messteken om het leven gebracht. Haar lichaam is gruwelijk verminkt. Ook haar gezicht is toegetakeld met messteken. Een dag later blijkt dit te gaan om Mirjam Moller, een 28-jarige verslaafde tippelaarster.

foto11 foto4

foto6De foto’s boven laten de berging zien. 

Op 7 april 1997, om 5 uur in de morgen stond ze onverwacht voor het laatst bij haar moeder voor de deur. Ze was doodziek. De volgende dag verlaat Mirjam voorgoed haar ouderlijk huis. Het is de laatste keer dat haar familie haar levend ziet. Mirjam stapt op de trein naar Rotterdam om te tippelen aan de Keileweg.

Op 6 mei 1997 wordt haar zwaar toegetakelde lichaam in de struiken van de Maetelinckweg in Rotterdam gevonden. De drugsverslaafde vrouw was op een ongelooflijke manier met meer dan zeventig messteken (!) toegetakeld. Het is onduidelijk of deze messteken door één en hetzelfde mes, danwel door één dader zijn toegebracht. Op mij komt het over als een team event, hoe luguber dit ook klinkt. Dit is de vindplaats. Het is bij het knooppunt Vaanplein in Rotterdam. Er gaat hier een zeer smal doodlopend weggetje naar een Kinderboerderij. Verderop is het Bijenpark. In de avond komen hier geen passanten langs, omdat het gaat om een kinderboerderij. Kinderboerderij De Kooi is overigens van de gemeente Rotterdam.

foto5De politie zegt er vanuit te gaan dat Mirjam 1 tot 3 dagen eerder is vermoord en naar alle waarschijnlijkheid op een andere plek. Het sporenonderzoek levert weinig op, want enige tijd vóór de vondst van haar lichaam, komt de regen met bakken uit de hemel en het grootste gedeelte van de sporen rondom het stoffelijk overschot zijn daardoor uitgewist. De recherche sluit echter niet uit dat ze ergens anders is vermoord, omdat op de plaats van aantreffen geen duidelijke sporen van een worsteling worden aangetroffen. [Kom aan, zeventig messteken, dan bloed je als een rund. Ook met een regenbui is dat niet volledig weggespoeld. Ze is ergens anders vermoord. Dat is me duidelijk.] Ik vraag me af hoe druk het aan dit weggetje overdag is. Het lijkt me typisch een plek waar mensen hun hond uitlaten of een stukje fietsen. Wat is de kans dat een lichaam daar dagenlang ligt zonder ontdekt te worden? Het is de eerste week van mei in 1997. Geen slecht weer. Waar is Mirjam geweest die eerste week van mei? Of: Waar heeft haar lichaam goed geconditioneerd opgeslagen gelegen die dagen? Op 6 mei regende het gemiddeld 17mm. [Het zou me niet verbazen, als ze juist op het moment van de regenbui is neergelegd, zodat er een reden is voor een lichaam “met alle sporen gewist”.]

Volgens de politie is het ook zeker, dat Mirjam zich op vrijdag 2 mei 1997 om vijf uur heeft laten uitschrijven bij de crisiskliniek Symion aan de Daltonlaan in Rotterdam. Een begeleider van de kliniek heeft haar toen op de Mathenesserbrug afgezet. Het is waarschijnlijk dat Mirjam van daar naar de dichtbijgelegen Keileweg is gegaan. Niemand heeft dat bevestigd. Het klopt dat de Mathenesserbrug op de route ligt van de Daltonlaan naar de Keileweg. Ik kan geen crisiskliniek meer vinden aan die weg en aan de Daltonweg zitten met name sportverenigingen. Ik neem aan dat op deze locatie destijds wel degelijk een kliniek heeft gezeten? Het lijkt me overigens een locatie waar er weinig getuigen zijn van het verlaten van de kliniek, omdat er bosjes zijn en de Daltonlaan aan het spoor ligt. En ik sluit niet uit, dat de kliniek ergens anders zat (andere straat).

De politie hoort vele getuigen, maar in het schemergebied van de straatprostitutie weten mensen weinig, of willen weinig weten. Uit het maandenlang onderzoek komt geen enkele verdachte naar voren. Ik lees nog nergens, dat iemand Mirjam Moller heeft gezien, nadat ze de kliniek verlaten zou hebben. Bovendien is het vreemd als er helemaal geen verdachten zouden zijn. In dat milieu zijn er vaker akkefietjes om van alles. Door niet eens verdachten te overwegen, zorgt de politie ervoor dat niemand noodzaak heeft om eigen onderzoek te doen?

Ik krijg hier een vreemd gevoel bij. Sinds wanneer bieden medewerkers van een crisiskliniek heroinehoertjes een lift aan in hun auto? Dat gaat in tegen alle regels die hulpverleners leren, om zichzelf veilig te houden. Heroinejunks kunnen vreemd gedrag vertonen, dat is algemeen bekend. Iedere professional leert gelijk, om ervoor te zorgen zelf veilig te blijven. Op basis hiervan zeg ik: Kennelijk is ze voor het laatst gezien in de crisiskliniek. De begeleider die haar een lift aanbood is hetzij bijzonder onprofessioneel, hetzij een leugenaar. Besef ook dat een crisiskliniek mogelijk van haar hoort, hoe ze enkele weken daarvoor voorgoed de deur van haar ouderlijk huis achter zich dichttrok. Bovendien leeft ze sinds enige tijd gescheiden van haar man. Mirjam heeft dus weinig support netwerk. De crisiskliniek zit er bovenop.  

De laatste plek waar ze zeker is geweest, heeft veel overeenkomsten met de vindplaats, hoewel het aan de andere kant van de ring van havenstad Rotterdam is. Mirjam Moller is gevonden in de berm van een doodlopende weg die leidt naar de gemeentelijke Kinderboerderij “De Kooi”. De vindplaats grenst aan de volkstuintjes van Lombardijen en is gelegen naast knooppunt Vaanplein en dichtbij een spoorlijn. Het toeval wil, dat er ook aan de Daltonlaan volkstuintjes gevestigd zijn: “Tot nut en Genoegen”. Ook dierentuin Blijdorp is daar gevestigd en Rotterdam Airport is ook dichtbij. Er zijn 40 volkstuinen in en om Rotterdam en 8 kinderboerderijen. Het is wel erg toevallig allemaal. De Daltonlaan is gelegen direct aan het knooppunt Kleinpolderplein. Dit is een uniek kruispunt. Het is een kruispunt van wegen. Het is een kruispunt van sporen. Het is een kruispunt van waterwegen. Rotterdam Airport is ook dichtbij. Bovendien ontmoeten natuur en cultuur elkaar in de vorm van de volkstuinen en de dierentuin. Ik meen me te herinneren dat destijds de Van Nelle fabriek daar leeg stond. Ook rond het knooppunt Vaalplein zijn er kruispunten van wegen en spoor, met water niet ver weg.


ps.  Die 2 mei 1997 is één dag na de Walpurgisnacht. Het zou mij niet verbazen, als Mirjam de dagen ervoor reeds in de crisiskliniek aanwezig was.  Bij mijn weten schrijf je je in en uit bij een kliniek, waar gasten normaal meerdere dagen verblijven. Diezelfde dagen zijn twee andere jonge vrouwen bruut vermoord: Een verband is niet onderzocht.  Drie lichamen zijn gevonden: op 1 mei in Groningen, 2 mei in Groningen en 6 mei in Rotterdam. 

pps. Mirjam Moller woonde in Ede en was getrouwd met crimineel Addy B., maar leefde gescheiden van hem. Uit een column van Peter R. de Vries blijkt dat hij met Addy B. nog een vreemde historie had. Kennelijk zat dat hem dwars, want anders had hij vast een programma gewijd aan deze twee moorden. Had hij nog een appeltje te schillen?  Wat is het verband? Volgens Mirjam Möller zelf, zou Addie (in de periode van haar moord) in de bajes hebben gezeten.  

ppps. Ik heb gezocht en gezocht, maar kan geen crisiskliniek Symion vinden in Rotterdam. Peter R. de Vries claimt dat Moller daar uitgecheckt was, vlak voor ze verdween. Het zou aan de Daltonlaan in Rotterdam zijn, maar daar zie ik slechts sportparken en volkstuinen. Ik kan mij niet voorstellen dat hier een kliniek gezeten heeft. Is er iemand uit Rotterdam die er meer over weet? Ik kan me niet voorstellen dat De Vries het allemaal helemaal verzint. 

UPDATE: Ondertussen is mij ter ore gekomen, dat dit zou gaan om de kliniek Symbion, die enkele jaren later is gefuseerd met de Bouman kliniek. De Bouman kliniek is gevestigd aan de Prins Constantijnweg 131 in Rotterdam, bij het IJsselland Ziekenhuis. Symbion was gespecialiseerd in drugshulpverlening. De lokatie van de Symbion kliniek destijds was inderdaad bij het Kleinpolderplein, waar de Daltonlaan is. Het was een kleine kliniek (twee bouwketen) bedoeld voor verslaafde vrouwen van de Keileweg, die wilden afkicken. Ook de communicatiebunker in het Kroezepark behoorde in die tijd tot hetzelfde afkick-programma.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Groningen, Mirjam Moller, regio Den Haag, regio Noord and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Behalve Groningen, is ook Rotterdam opgeschrikt door moorden op tippelaarsters in die tijd (deel 1)

 1. Pingback: Wie werden o.a. vermoord, direct nadat ze werden vrijgelaten, zogezegd? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 2. Jimmy is Back says:

  uit boek peter r de vries

  Het mysterie van Miriam Möller

  Deze maand [november 2002] precies zes jaar geleden rolde ik in eenbizar voorval, waarvan ik me vandaag de dag nog steeds afvraag watdaarvan precies de bedoeling was en wat er nu wel en wat er nu nietwaar was. Ik werd met die geschiedenis onlangs weer geconfron-teerd, toen ik bij onze kantoorverhuizing in een kast met niet-actueeldossiermateriaal een proces-verbaal vond van de recherche in Veen-endaal, waar ik in november 1996 aangifte van het hele verhaal hadgedaan.Het begon ermee dat ik werd gebeld door ene B., een beroepscrimi-neel uit Veenendaal. Hij vroeg of ik direct naar hem toe wilde komen,omdat hij in een noodsituatie verkeerde en een onthullend verhaal tevertellen had. Toen ik met collega Erwin Otten bij zijn huis kwam,werden we door de gestreste B. ontvangen. De lampen in zijn woningwaren uit, hij had een pistool in zijn handen en liep als een getergdroofdier heen en weer. Bij ieder geluidje richtte hij zijn wapen op dedeur en hield een wijsvinger op zijn lippen om ons tot absolute stiltete manen. De sfeer was zo dreigend dat Erwin en ik overwogen op degrond, achter de divan, dekking te zoeken, want we verwachtten dater ieder moment een kogelsalvo door de ramen kon komen.Toen B. wat kalmeerde, vertelde hij ons dat hij die week bij een moordop een Belg betrokken was geraakt in een plaatselijke seksclub, die ei-gendom was van een notoire onderwereldfiguur. B. had de man nietzelf gedood, maar was wel ingeschakeld om hem in een rol tapijt opeen braakliggend terrein in de buurt te dumpen. De Belg was eenschuldeiser van de seksclubeigenaar en om van zijn gezeur af te zijnhad men hem laten ‘hemelen’, zoals B. dat uitdrukte. Hij was nu ech-ter bang dat de moordenaars hem ook zouden opruimen omdat hij teveel wist en daarom had hij mij erbij gehaald, zei hij. Hij wilde ons deplek wijzen waar het lijk lag. Na veel geharrewar kwam het een paar

  dagen later tot een nieuwe afspraak, in een café. B. had erop gestaandat we elkaar daar zouden ontmoeten. Een paar keer benadrukte hij –telefonisch – dat we bij binnenkomst moesten doen alsof we elkaargoed kenden. Ik vond dat zeer merkwaardig, maar besloot het alle-maal maar op me af te laten komen. Toen Erwin Otten en ik op hetafgesproken tijdstip arriveerden, parkeerde daar ook net een andereauto, waar een imposant figuur uitstapte: de seksclubeigenaar, deman die B. als moordenaar had genoemd… Hij keek ons met grote,verbaasde ogen aan. Dat kon natuurlijk geen toeval zijn en ik kreegsteeds meer het gevoel dat ik een pion in een of ander onderwereld-schaakspel was geworden. Het was duidelijk de bedoeling dat de manmij zou zien, waarschijnlijk om hem onder druk te zetten. Ik vroegB., die al binnen zat, om opheldering, maar hij was nog zenuwachti-ger dan anders. Een paar minuten later liepen we naar buiten en ikvroeg B. nogmaals wat dit allemaal te betekenen had. Hij werd kwaaden schreeuwde: ‘Jullie bekijken het maar… De man om wie het gaatzit binnen en hij heeft jullie nu gezien!’ Ik zei: ‘Ja, vind je het gek, datheb je toch zelf zo geregisseerd!?’ B. werd nog bozer en liet ons daarstaan. Het was een krankzinnig voorval, maar ik zat er wel mee inmijn maag. Was er echt iemand vermoord of was het een verzinsel?B. reageerde niet meer op telefoontjes en de seksclubeigenaar vertrokeven later ook met onbekende bestemming. Erwin en ik bleven achteren wisten niet wat we van de kwestie moesten denken. Ik stapte daar-om maar naar de plaatselijke recherche. Zij konden misschien uitzoe-ken of er een Belg vermist was en of deze bekend was in de seksclub.Mijn verhaal werd door een rechercheur belangstellend uitgetikt endat proces-verbaal vond ik dus een paar weken geleden terug. Van B.zelf heb ik nooit meer iets gehoord en dus vraag ik me nog altijd af wat er nu aan de hand was. Er is nooit gebleken dat er werkelijk eenmoord is gepleegd. Er is geen sprake van een vermiste Belg en er isook nooit een lijk in een rol tapijt gevonden. Maar wel een ander lijk…Op een andere plaats. Ruim een halfjaar later werd in Rotterdam inde bosjes langs de Maetelinckweg het lijk gevonden van de 28-jarigeprostituee Miriam Möller. De drugsverslaafde vrouw was op een on-gelooflijke manier met meer dan zeventig messteken (!) toegetakeld.Ik kreeg een schok toen ik hoorde wie Miriam precies was. Het wasde vrouw van… B. Het stel leefde al gescheiden van elkaar en er isnooit een spoor gevonden dat B. ook maar iets met de dood van de

  moeder van zijn kind te maken had, maar gek blijft het allemaal wel.De moord op Miriam is nog steeds onopgelost en zodoende zit ik nogsteeds met heel veel vraagtekens, B.!

  Naschrift
  : na publicatie van de column heeft B. alsnog contact metmij opgenomen en toen toegegeven dat het verhaal van het lijk in hettapijt een verzinsel was. Hij wilde met onze komst naar Veenendaalde seksclubeigenaar met wie hij in onmin verkeerde en voor wie hijbang was, onder druk zetten. Hij meende dat deze niets meer zoudurven ondernemen als hij had gezien dat B. en ik elkaar ‘goed ken-den’. De moord op Miriam Möller is nog altijd onopgelost. De recher-che gaat ervan uit dat zij om het leven is gebracht door een klant.

 3. Pingback: Mirjam Möller, nóg een extreem brute moord die amper aandacht kreeg. | De Bovenkamer – Het kan ook anders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.