Wie was de schutter in de badplaats Sousse op 26 juni 2015?

 thumb CIbOXBzWgAAuNpl

Op 26 juni jl schoot een lokale Tunesische student op badgasten in de stad Sousse. Er vielen 39 doden en 38 gewonden. De schutter is door de politie dood geschoten.

Wat weten wij van de 24-jarige Seifeddine Rezgui? 

  • TUNISIA2-popupHij studeerde Luchtvaart techniek aan de universiteit van Kairouan. Dat is een studie met perspectief voor best slimme studenten. Het is mogelijk, dat hij daarmee op een watchlist komt, omdat luchtvaarttechniek kennis is die voor terroristen interessant kan zijn.
  • In 2013 heeft hij een Tunesisch paspoort aangevraagd, maar deze nooit gebruikt. Het is niet duidelijk wat de aanleiding was om dit aan te schaffen. In Nederland is de aanschaf van een paspoort iets wat de meeste mensen standaard doen. Echter, hier reizen mensen dan ook over de landsgrenzen. Het kan, dat zijn reizen niet geregistreerd zijn.
  • ISIS eiste de aanslag op in een tweet en noemde hem hierbij Abu Yayha-al-Qayrawani, naar de stad waar hij studeerde. Het is mij niet duidelijk waar hij in contact zou moeten zijn geraakt met extremistische moslims, zoals ISIS. Ik vraag het me af.
  • Er wordt gezegd dat Rezgui lachend een praatje maakte met jongens op het strand, alvorens hij nonchalant wegloopt (foto boven). Dan haalt hij een Kalasjnikov onder een parasol vandaan die hij in zijn handen had en begint aan zijn moorddadige wandeling.
  • In de dagen voor de aanslag was Seifeddine zogezegd ook vrolijk en beleefd: hij begroette iedereen vriendelijk op weg naar de moskee. Dat komt op mij niet over als een jongeman die beseft dat hij zijn roemvolle dood tegemoet treedt. Oudere mensen schijnen dat soms te hebben, een dankbare positieve houding (“het is wel goed zo”) aan het einde van een lang leven. Bij jonge mensen komt dat minder voor.
  • Tijdens het neermaaien van toeristen op het strand hebben getuigen zelfs gezien hoe hij in de lach schoot. Mensen lachen als ze zenuwachtig zijn, maar zelden als ze daarbij fysiek inspannend stressvol “werk” doen.
  • De buurvrouw van zijn vader Monia Riahi gaf aan dat het juist een goede jongen was, waarvan ze zich niet kon voorstellen dat hij zoiets zou doen, tenzij hij gebrainwashed is.
  • Zijn vader Hakim Rezgui is een dagloner die slechts €14,- per dag verdiend (in Tunesië kan je daarvan leven). Hij werkt op boerderijen in de omgeving én voor de spoorwegen.
  • De schutter is geboren en getogen in het dorpje van Gaâfour, wat 5km van de stad Siliana ligt. De stad Siliana is waar de eerste Tunesische revolutie begon in 1990. Overigens is dit ook de locatie van de beruchte Veldslag van Zama, waar Hannibal verslagen werd. Het frappante is, dat de Vlucht 9252 is neergehaald, op de plek van Hannibal’s grootste zege: de Alpen-pas met de olifanten.
  • Zowel de vader als de tante van Seifeddine geven aan dat het een gewone rustige jongen was en ze dit nooit van hem verwacht zouden hebben.

De lachende houding herken ik van de mensen in mijn stalking programma. Ze hebben er lol in om zoveel mogelijk schade aan te richten. Het is spel voor hen. Zij komen met alles weg.

In tegenstelling tot Breivik, komt deze jongen op mij niet over als iemand met ook maar een sprankje politiek fanatisme. Dat kan aan mij liggen. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.