Aanslag Sousse Tunesië op 26 juni: Dit is er gebeurd.

tunisia-flagAfgelopen vrijdag 26 juni zijn er drie aanslagen gepleegd zogezegd door ISIS, op drie continenten. De tweede aanslag was in badplaats Sousse, in Tunesië, rond het middaguur. Een schutter opende het vuur op toeristen op het strand bij Hotel Impérial Marhaba in Sousse.

De Dailymail heeft een gedetailleerde omschrijving van wat er gebeurde in Sousse.

2A0A64C700000578-3141842-image-m-10_1435442757749

Hieronder twee foto’s van de 24-jarige schutter. Een groepje locals loopt achter hem aan.

soussenieuwnieuw thumb

Er zijn 39 doden gevallen en 38 gewonden (77 in totaal, incl. Rezgui). De nationaliteit van nog niet alle slachtoffers is bevestigd, maar het ministerie van Volksgezondheid meldde dat onder de doden Britten, Duitsers en Belgen zijn. Er waren ook Nederlanders in het hotel aanwezig, maar deze zijn voor zover bekend niet geraakt.

CIbOXBzWgAAuNplDe schutter werd gedood in een vuurgevecht met leger en politie. Een mogelijke andere dader van de aanslag is gearresteerd. Dit berichtte de nieuwszender al-Arabiya.

Op TV zie ik altijd hoe agenten eerst wapens verwijderen, dan omdraaien om gezondheidstoestand te controleren en daarna pas een foto maken, allemaal voor het geval dat. 

thumb strandDe dader die later werd doodgeschoten, zou vanaf het strand zijn komen aangelopen, terwijl hij zijn Kalasjnikov onder een parasol verborg, waarna hij het vuur op de toeristen opende. Vanaf het strand wist hij door het zwembad het hotel binnen te dringen, waar hij ook schoten loste.

NRC: De Britse toerist Gary Pine, die vlakbij de plek van de aanslag in Tunesië was, deed zijn verhaal aan SkyNews. Hij hoorde plotseling geluiden “waarvan we dachten dat het vuurwerk was”, gevolgd door een explosie bij het naastgelegen hotel. “Mensen renden massaal van het strand af”, aldus Pine, die zag hoe iemand op het strand werd neergeschoten. Gasten van het hotel werd eerst verteld dat ze zich moesten opsluiten in hun kamer en later om zich in de lobby van het hotel te verzamelen.

En hier een foto van de dader, die op straat is dood geschoten door de politie. Naast hem een steen waarmee een bouwvakker hem had weten te raken. Het is opvallend dat de politie niet direct de Kalasjnikov heeft verwijderd, temeer omdat deze nog geladen zou moeten zijn.

De dader is de 24-jarige Tunesiërs Seifeddine Rezgui, student Luchtvaarttechniek aan de Universiteit van Kairouan. In 2013 heeft hij een Tunesisch paspoort aangevraagd, maar deze nooit gebruikt. Daarnaast is er een man opgepakt waarvan men vermoedt dat hij er ook mee te maken heeft. ISIS heeft de aanslag opgeëist in een tweet, wat veel zegt wat mij betreft.

Er zijn op Youtube opvallend veel filmpjes te vinden van vermoedelijk locals, die ervoor kozen om alles vast te leggen. De kwaliteit is niet altijd goed, maar er is genoeg te bekijken.

ps. Imperial Marhaba is de naam van het hotel. Imperial verwijst naar het soeverein heersen van een heerser over de afhankelijke gebieden. Marhaba is het arabische woord voor “hallo”. De oorspronkelijke betekenis van Marhaba is echt “God is liefde”. Het is me nog niet duidelijk waarom juist dit hotel gekozen is als target. Het Riu Imperial Marhaba hotel is een vijf-sterren-hotel met een Spaanse eigenaar. De hotelketen is opgericht door de familie Riu van Mallorca. Zij zijn nog steeds eigenaar. Er is een samenwerkingsverband met het Duitse TUI, waar sinds kort Arke ook onderdeel van is.  

pps. Het is natuurlijk van den zotte om te kiezen voor aankomst per rubberboot en rennen/wandelen over het strand, omdat veel geweren door water en zand kunnen haperen. Voor zover we weten, had deze schutter geen tweede pistool bij zich. Daarmee nam hij een risico van volledig mislukken van de aanslag, zonder goede reden. De man had net zo makkelijk een andere route of ander target kunnen uitzoeken. Gelukkig voor hem, heeft de Kalasjnikov de reputatie dat deze nooit hapert, ook niet na een zwempartij. Maar als je kan kiezen, dan is zijn aanvalsplan niet logisch technisch gezien.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Aanslag Sousse Tunesië op 26 juni: Dit is er gebeurd.

  1. Pingback: Frequentie van terreur attacks neemt toe | De Bovenkamer – Het kan ook anders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.