In Groningen zijn eind jaren negentig in korte tijd diverse jonge vrouwen vermoord (deel 2)

150px-RUG_ArmoiriesIn Groningen zijn in de jaren negentig in korte tijd diverse jonge vrouwen (veelal verslaafde tippelaarsters) vermoord, waaronder in 1997/1999 een drietal jonge vrouwen rond de Walpurgisnacht van 1 mei. Groningen stond tot op dat moment bekend als een rustige (studenten)stad in het Noorden, ver weg van “het geweld” dat de nuchtere Groningers alleen kenden van “de Randstad”. 

Op vrijdag 5 november 1993 wordt in een sloot bij het dorpje Enumatil het naakte lijk van de 23-jarige Roemeense tippelaarster Michelle Fatol gevonden (geboren 27-10-1970). Zij ligt in een sloot langs de Zuiderweg tussen Zuidhoorn (ten westen van de stad Groningen)  en Enumatil. Over de N355 is het amper 10 km van de stad Groningen. Voor zover ik kan vinden, is zij gewurgd met blote handen. Haar graftombe geeft als overlijdensdatum 4-11-1993.

Tippelaarster Ineke Fleurke (28) wordt in 1994 vermist. Het is volgens bronnen onterecht dat zij als prostituee wordt aangeduid. Zij woonde samen met haar vriend, een uit Iran gevluchte man, aan de Populierenlaan in Groningen. Ze was al jaren aan drugs verslaafd. Ineke Fleurke is voor het laatst door haar ouders gezien op 5 oktober 1994 in de woning die zij deelde met haar vriend. Zij was toen mishandeld door haar vriend en ook de woning was enigszins verbouwd. De dag daarop heeft ze zogezegd nog gesproken met een vriendin, maar onbekend is wie dit was. De volgende keer dat haar ouders contact opnemen blijkt Ineke te zijn verdwenen en zijn haar huisdieren verwaarloosd. Haar vriend (en dealer) heeft dan net een dag tevoor op 14 oktober haar als vermist gemeld bij de politie. De politie deed amper onderzoek naar de verdwijning en tot 2004 staat zij formeel niet als vermist te boek. Ook de berichten in de media, waarin Ineke genoemd wordt als vermiste prostituee, zijn door de Groningse politie nooit genuanceerd. Ineke was wel verslaafd, maar geen tippelaarster, volgens haar ouders. In dit scenario is alles weer eens mogelijk.

Op 21 januari 1995 (112) ontdekt men in het Eemskanaal in Appingedam het lichaam van de 31-jarige (of 25-jarige?) straatprostituee Annelies Reinders. 

AntoinetteBontOp 31 juli 1995 vindt men in het water van het Winschoterdiep de romp van prostituee Antoinette Bont (24 jaar, 1971). Haar ledematen worden later gevonden in een Edon sporttas in het Peizerdiep bij Roderwolde. Haar hoofd is nooit gevonden. Omdat de ledematen zijn verpakt in een tas van het electriciteitsbedrijf Edon, verzoekt de politie alle Edon-medewerkers die zo’n tas hebben gekregen, deze te tonen. Het levert niets op. Dat laatste is vreemd, als alle medewerkers die tas kunnen laten zien, wordt juist de groep klein (alleen de mensen die ongemerkt een extra tas gepakt kunnen hebben). Ik kan me het nog herinneren, want vond het destijds memorabel: Antoinette zonder hoofd. RIP.

Op 2 februari 1996 (22/33) wordt prostituee Jacqueline Schippers doodgestoken in een woning in Groningen. Deze moord is opgelost. De dader blijkt een ex-TBS-patiënt te zijn, die ondanks bezwaren van zijn artsen door de rechter in 1989 is vrijgelaten. Hij is opgenomen geweest wegens seksuele delicten en meldt zichzelf bij de politie.

Op 1 mei 1997 wordt studente Anne de Ruyter de Wildt gewurgd gevonden naast het spoor bij het Noorderstation in de stad Groningen. Omdat zij bijna op dezelfde dag werd gevonden en de vindplaats op amper een 1 km afstand was van Shirley Hereijgers, wordt zij hier genoemd. Anne de Ruyter de Wildt was geen prostituee, maar een studente.

Op 2 mei 1997 (één dag later) vindt men in Groningen het lichaam van Shirley Hereijgers (geboren 4 maart 1978), niet ver van het Noorderstation bij een school. De drugsverslaafde prostituee blijkt ook te zijn gewurgd. Later is gezegd dat de vindplaats een afwerkplek aan de Zuiderkruislaan in Groningen was. Het is dichtbij de spoorlijn en het Reitdiep (link).

In april 1998 verdwijnt de vriendin en collega van Shirley Hereijgers: Jolanda Meijer (35). De politie heeft haar voor het laatste gesproken op 7 februari 1998 bij de inval in een drugspand aan de Bedumerweg (vlakbij waar Sasja Schenker later zou verdwijnen). Daarna zou ze door collega’s nog gezien zijn op 22 maart en begin april. Van haar ontbreekt sindsdien elk spoor. Jolanda is in het verleden ook in Kollum gesignaleerd op/bij het asielzoekerscentrum (vlakbij waar Marianne Vaatstra verdween). Naast het tippelen was Jolanda Meijer ook drugskoerier geweest voor wat drugshandelaren. Hierover heeft ze nadien bij de recherche tegen diverse dealers verklaringen afgelegd. Omdat het lichaam van Jolanda Meijer nooit gevonden is, zijn met bovenstaande gegevens uiteenlopende scenario’s mogelijk. Alles is hier weer eens mogelijk.

Op 26 juli 1998 verdween Sandra Kalk (17, Hoogezand, geboren op 21 april 1981, de 111e dag van het jaar 1981). Zij was geen verslaafde of tippelaarster. Ze wordt hier genoemd, omdat zij in dezelfde leeftijdscategorie valt als andere vrouwelijke slachtoffers. Op 31 juli 1998 nam de politie contact op om de ouders te laten weten dat het lichaam van Sandra gevonden was met kogelwonden. Niet lang daarna is één van de verdachten van de moord in een vuurgevecht met de politie dood geschoten. Dit was voor de politie aanleiding om de zaak direct te sluiten. hoewel niet duidelijk is waarom. Het is geen sluitend verhaal.

In 1999 wordt Saskia Hellendoorn (18, Assen) dood gevonden (op 2 februari 1999, 2/2 en 33e dag) in de kofferbak van een auto. De politie spoort de eigenaar op. Hij heeft de vrouw aan het einde van de avond meegenomen vanaf de tippelzone en heeft haar om het leven gebracht. De tippelaarsters maken zich zorgen (link). Op dezelfde dag in 1996 was ook al een tippelaarster vermoord.

nederland-moord-marianne-vaatstra-hoofdOp 1 mei 1999 wordt Marianne Vaatstra vermoord gevonden in Veenklooster. Dit is een dorp niet ver van Groningen vandaan. Marianne was een scholiere en geen prostituee. De reden dat zij in deze lijst genoemd wordt, is omdat zij via-via (vage) bekende was van enkele mannen in Kollum die wel omgang hadden met prostituees.

Op 17 juli 2001 treft men in het Slochterdiep bij Harkstede het naakte lichaam van de 34-jarige Sasja Schenker aan. Schenker was op dat moment het zevende slachtoffer in een reeks van jonge vrouwen (tippelprostituees) die in Groningen vermoord werden.

Op dezelfde dag, 17 juli 2001, vindt men het lichaam van Dirkje Bosgra, die kort daarvoor van de Groningse tippelzone naar de Keileweg was verhuisd. Ze wordt gevonden langs de A1 bij Apeldoorn.

Na 2001 zijn de moorden op tippelaarsters in Groningen opgehouden, tot 2009 (Pdf).

Eind 2009 wordt Marian Kusters vermist verklaard. Zij was een vriendin van Jolanda Meijers (Jolanda Meijers was weer een vriendin van Shirley Hereijgers). De verdwijning werd opgemerkt door de methadonpost, die aangaf dat ze enkele dagen niet was geweest. Dat feit is op zich opvallend, omdat het vaker voorkomt dames even in een andere stad werken of zoek zijn. Qua leeftijd is Kusters ouder dan de andere slachtoffers op het moment van vermissing, zodat dit kan gaan om een moord met als motief “weet teveel” en “losse eindjes”. De caravan van Marian Kusters is afgebrand.

Groningen is een kleine stad. In de jaren dat ik studeerde, verdween bijna ieder jaar een tippelaarster. Besef dat deze dames bijna allemaal in diezelfde periode vermoedelijk bij mijn directe buren (de methadonpost) zijn langs geweest. Besef, dat de gemeenteraad in de periode 1992-1995 gepraat heeft over het instellen van een formele tippelzone aan de Bloemsingel (direct bij mij om de hoek). Dat ging gelukkig niet door. De Bloemsingel is een relatief rustige straat met amper woningen. 

ps. Dit zijn 13 moorden. Voor de complotdenkers onder ons. 17 juli (Sasja Schenker en Dirkje Bosgra) is de datum waarop zowel de MH17 (2014) als de TWA800 (1996) zijn neergehaald onder vreemde omstandigheden. Rond de datum Walpurgisnight (1 mei) worden Marianne Vaatstra, Shirley Hereijgers en Anne de Ruyter de Wildt vermoord. Twee lichamen worden gevonden op 31 juli: Bont (1995) en Kalk (1998). Twee moorden worden gepleegd op de datum 2 februari, wat Groundhogs day is (2/2 en 33e dag). Groundhogs day, Walpurgisnacht, en 17 juli (Pasen/Pesach) zijn feestdagen om de lente te vieren. Met uitzondering van de eerste twee en de laatste verdwijning, vinden de meeste moorden/verdwijningen plaats in de eerste helft van het jaar. Jolanda Meijer en Marian Kuster zouden onderdeel kunnen zijn van de cover-up voor Shirley Hereijgers. Daarnaast is het opvallend dat relatief veel vrouwen worden gevonden in een kanaal of vlakbij een spoorlijn. Het is verder opvallend, dat alle dames blank zijn en geboren in de Noordelijke provincie (het is té toevallig).

Ik begin te vermoeden dat een grote groep Groningse ambtenaren samen wel een heroïnehoertje durven aanpakken. Deze lijst is overigens niet volledig. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to In Groningen zijn eind jaren negentig in korte tijd diverse jonge vrouwen vermoord (deel 2)

  1. Kritisch says:

    Marianne Vaatstra werd in Friesland vermoord!!!

  2. Pingback: Wie werden o.a. vermoord, direct nadat ze werden vrijgelaten, zogezegd? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.