Shiri Berg (2005): An accidental Libocaïne overdose (part 4)

Shiri Berg bought two 30-g tubes of the anesthetic Laser 10-10 gel on December 27 2004 for $40 each from Premier Body, a medical spa in Raleigh where the student planned to have a laser hair removal procedure the next day. Gail Campbell, a nurse employed by Kirby & Holt (law firm founded by former Senator John Edwards), stated that the gel contained 10% lidocaine, 10% tetracaine, and an unknown amount of phenylephrine.

Shiri_Berg

If she would be a total idiot, she might have applied both tubes on her legs. Personally, I can not imagine a college student Biochemistry, buying two gel tubes for 40 USD each and applying both of them on her skin. 60 gram gel applied is a lot! Imagine, hair removal is a procedure most clients have without applying any anesthetics.

  1. 10% lidocaïne
  2. 10% tetracaïne
  3. phenylephrine (a vasoconstrictor)

Volgens het autopsie rapport, is Shiri Berg overleden aan een overdosis Lidocaïne. Ze had de gel aangebracht op haar benen tot aan haar taille. Dit heeft zogezegd een hartaanval en hersenbeschadiging tot gevolg gehad.

Het gaat om maximaal 6 gram Lidocaïne. En dan wordt de enorme aanname gemaakt, dat ze de twee tubes volledig heeft aangebracht en dat deze volledig zijn opgenomen in het systeem (wat alles behalve normaal is voor Lidocaïne). Het is aannemelijk dat ze maximaal (!) 3 gram heeft aangebracht of minder. 

Het grote voordeel van lokale verdoving door aanbrenging op de huid is, dat de gel juist niet wordt opgenomen in het lichaam, maar de verdoving lokaal is op het te behandelen huidoppervlak. In dit specifieke geval is teveel Lidocaïne opgenomen in het systeem, volgens het autopsierapport.

Phenylephrine, wanneer het op de huid wordt toegepast, vernauwt dit de bloedvaten. De pijn van huidirritatie vermindert en de kans op een vergiftiging via de bloedbaan verkleint hierdoor. Tegelijk neemt door Phenylephrine de bloeddruk toe, omdat er minder bloed door de bloedvaten gaat, daar waar de gel is aangebracht (een vasoconstrictie).

Neveneffecten en risico’s: Verhoogde bloeddruk, Soms langzamer pompen hart (als reactie op verhoogde bloeddruk), Epileptische aanval.

De mogelijke bijwerkingen van Phenylephrine komen meer overeen met de autopsie, dan de bijwerkingen van Lidocaïne. Besef, dat deze bijwerkingen met name gelden wanneer Phenylephrine gebruikt wordt als neusspray, bij oogdruppels of oraal ingenomen wordt. Deze medicijnen met Phenylephrine zijn gewoon in de drogisterij te koop in de VS. De risico’s worden als niet groot ingeschat.

Tetracaïne.  Tetracaïne is een lokale anesthetic, het maakt de uiteindes van zenuwen op de huid gevoelloos. Tetracaïne veroorzaakt geen verlies van bewustzijn en werkt lokaal. Over het algemeen heeft Tetracaïne meer bijwerkingen en risico dan Lidocaïne. Tetracaïne moet terughoudend worden gebruikt bij bestaande problemen met de hersenen, wervelkolom, ogen, hart & bloedvaten en wonden op de huid. Het kan alleen op de huid worden toegepast (geen contact met mond, ogen, wonden etc).

In de lijst met mogelijke bijwerkingen, wordt genoemd: duizeligheid, verwarring, flauwvallen, epileptische aanvallen, verlies van bewustzijn. Dit is wat er met Shiri Berg gebeurde op het moment dat ze aan de kant van de weg stopte op 28 december 2004.

Lidocaïne. Lidocaïne heeft een plaatselijke pijnstillende werking. Dit medicijn blokkeert de prikkelgeleiding via de zenuwbanen, waardoor de gewaarwording van pijn plaatselijk minder wordt of geheel geblokkeerd. Het is een gangbare pijnstiller bij huidbehandeling, zoals haarverwijdering met laser.

Lidocaïne kan ook gebruikt worden voor het weghalen van vetbulten (open wond) of bij de tandarts (injectie). Daarnaast zit het in keeltabletten (het kan dus ook oraal worden toegepast). Verder wordt vermeld dat het middel tijdens de zwangerschap kan worden toegepast (op recept). Een ander toepassing van Lidocaïne is het stabiliseren van hartritmestoornissen. Als leek, lijkt me dit geen middel dat zeer giftig is of een hartaanval kan veroorzaken, eerder andersom. [Als experts meelezen, reageer a.u.b. op het artikel]

Mogelijke bijwerkingen zijn: Centrale zenuwstelsel-stoornissen (zoals bevingen), licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, wazig zien, sufheid, spierschokken, bewusteloosheid, ademhalingsstilstand. De kans hierop is klein, maar het is mogelijk na overdosering, snelle toediening of intraveneuze toediening (direct in bloedbaan inbrengen). Deze symptomen komen overeen met wat er met Shiri Berg gebeurde, toen aan de kant van de weg stopte op 28 december 2004.

Het wordt vaak gebruikt in combinatie met een vasoconstrictie (Phenylephrine), omdat de vernauwing van de bloedvaten ervoor zorgt dat de Lidocaïne minder snel wordt afgevoerd. Aanwezigheid van Phenylephrine zorgt ervoor, dat Lidocaïne minder snel wordt opgenomen in de bloedbaan, waardoor de verdoving langer werkt. Lidocaïne zelf heeft weer een vasodilation effect als het eenmaal in de bloedbaan is: het maakt bloedvaten wijder, waardoor het ervoor zorgt dat bloed juist wel komt op vitale lichaamsonderdelen die zuurstof nodig hebben. Om die reden is het jammer, dat we nergens kunnen lezen hoeveel Phenylephrine er in de gel aanwezig was (en in de bloedbaan).

Wat is een veilige dosering bij Lidocaïne? 

Dit is wat ik als non-expert op internet vindt (medici, reageer gerust met advies). Er staat bij dat er een veiligheidsfactor van 10 is, zodat als de maximale hoeveelheden met tien vermenigvuldigd zouden worden, er pas dán bijwerkingen (niet dood) verwacht worden.

  • Bij injectie maximaal 200 mg Libocaïne inspuiten per keer (zónder vasoconstrictie).
  • Bij injectie maximaal 500 mg Libocaïne inspuiten per keer (mét vasoconstrictie).
  • Gel op de huid bij 2% Libocaïne gel, maximaal 60 gram op de huid aanbrengen.

Bovenstaande getallen hebben conservatieve veiligheidsmarges. Als deze cijfers met een factor 10 vermenigvuldigd zouden worden, hoeft men nog steeds geen problemen te verwachten. Als leek lijkt me, dat een 10% Libocaïne gel (met vasoconstrictie, dus 2x!) geen problemen geeft, als max wordt aangebracht: 60gram x 2 x (2%/10%) = 24gram. Dat is in feite 1 tube van 30 gram gel met 10% libocaïne. Als Shiri Berg 1 tube van 30 gram over haar beide benen verdeeld zou hebben, dan is dat volgens de formele dosering en veiligheidsmarges geen probleem. En 30 gram gel is veel.  [Dan hou ik geen rekening met de veiligheidsmarge die suggereert dat je 10x die hoeveelheid kan aanbrengen]

Libocaïne wordt als volledig veilig beschouwd, om als gel toe te passen tijdens zwangerschap, als de maximale hoeveelheden niet worden overschreden. Dat zegt eigenlijk alles. De meeste medicijnen nemen waarschuwingen in de gebruiksaanwijzing op voor gebruik bij zwangerschap. Voor Libocaïne wordt dat niet gedaan.

Hoe kan een student biochemistry sterven aan een overdosis voor een ingreep, waar de meeste mensen niet eens een verdoving voor gebruiken? 

Ik zou dit afdoen als een uitzondering of tragisch, maar er klopt iets niet. Hartproblemen en gebrek aan zuurstof voor de hersenen, dat zie ik niet gelinkt aan Libocaïne. En waarom zou ze wel de deur op slot doen, maar niet snel de gel van haar benen halen in de auto? Als je misselijk of duizelig bent, is de deur opendoen en frisse lucht halen logischer… Tenzij ze wist, dat ze haar bewustzijn zou verliezen. Maar waarom zou je dat denken? Het is een vreemd verhaal over deze studente biochemie.

Het is verder vreemd, dat er zoveel geschreven wordt over wie waarvoor verantwoordelijk is én of er een bijsluiter was én een recept van een arts etc. Het gaat in de media ineens vooral over hoe kleine pharmacies die medicijnen mixen, beter gecontroleerd kunnen worden. De basis van het hele verhaal voor mij is: is een 10% Libocaïne creme veilig voor gebruik, en zo ja, in welke dosering? [ik wil weten wat het bloedonderzoek als resultaat had en wat hersenschade / hartinfarct veroorzaakte] Tot op de dag van vandaag is de combinatie Libocaïne/Tetracaïne in gelvorm een standaardverdoving voor huidbehandelingen (vaak in een 7%/7% mix). Wat is er hier misgegaan?

Ik heb geen medische achtergrond, maar dit verhaal is vreemd. Als experts met meer gedetailleerde kennis willen aanvullen, dan is dat fantastisch. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Shiri Berg (2005): An accidental Libocaïne overdose (part 4)

  1. Pingback: BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door : Arie Goedhart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.