Welk effect heeft de euro (niet langer de gulden) op onze welvaart?

The_ScreamIedereen klaagde erover en het was gewoon waar: alles werd duurder met de euro. Wim Kok en DNB-president Duisenberg hebben handje-klap gedaan met de Duitse Bondskanselier Kohl en Bundesbank president Tietmeyer. Die Wim Kok heeft van alles “geregeld” tegen het Nederlandse volk in die jaren. 

Waar is onder tafel het verlies heen gegaan? Wat ik daarmee bedoel? Wim Kok onderhandelde gruwelijk slecht namens Nederland bij de euro-gulden wisselkoers bij invoering van de euro: Waarom zou hij? Voor wie deed hij dat? Hij besteelt ons allen voor honderden miljarden. Bij mij rijst de vraag wie er onder tafel die vele miljarden heeft gevangen! Waarom zou Wim Kok slecht onderhandelen, als de winst naar de burgers van andere euro-landen gaat.  No Way! Hier hebben heimelijk machtige partijen vele miljarden geïnd.

Wat heeft de euro gekost? Ik ga daar binnenkort nadere studie naar doen. Hoe hoog de kosten zijn, kan ik nu niet zeggen. Wel kan ik de omvang van het probleem schetsen met enkele ruwe berekeningen. Het is een eerste inventarisatie, geen definitieve berekening!

 • De invoering van de euro zelf kostte naar schatting € 5,5 miljard. Deze kosten zouden er ook zijn geweest, als we met een goede wisselkoers de euro in waren gegaan.
 • De wisselkoers van de gulden is 13% (!) te laag ingevoerd bij de conversie. Ik herhaal 13%! Dat betekent dat alle spaarsaldo’s, pensioentegoeden etc etc in één klap 13% minder waard zijn. Het wordt niet later gecompenseerd met hogere prijzen als gevolg van de marktwerking: weggegooid geld. In dit geval honderden miljarden. Weg. Het is weggesluisd via de banken (want die gaven een lage wisselkoers) met behulp van de nationale en EU politiek. Welke deal sloten de banken met wie??? NU!!
 • De slechte leningen die gegeven worden aan landen die qua economische structuur niet eens tot de euro zouden moeten zijn toegelaten, zoals Griekenland. Een beetje econoom ziet dat van tevoren aankomen. Dit kon je ver van tevoren zien aankomen! De banken hebben er aan verdiend. Griekenland heeft er aan verdiend (ja!). De rijkere euro-landen verliezen. Dat heeft de politiek bewust geregeld: kan niet anders. Wie in Nederland heeft onder tafel daar voordeel mee kunnen behalen? [deal] Anders hadden we als land echt niet meegedaan met het financieren van een overduidelijke valstrik.
 • Verwatering van de economie doordat het ECB € 1100 miljard “bijdrukt” voor banken.
 • Ieder jaar opnieuw is Nederland netto-betaler aan de EU.

De miljarden vliegen je om de oren. Waarom doen we het? Wie heeft er voordeel bij?

Ergens in de jaren negentig zijn er diverse geopolitieke deals gesloten. Nederland speelt een grote en centrale rol in de geopolitieke arena wereldwijd. We waren het rijkste land dat de euro inging (ook Duitsland was per persoon minder rijk). Sindsdien blijven we ons opofferen: euro-wisselkoers; EU nettobetaler; MH17; Bangkok-valkuil; Griekenland etc. Het gaat om heel veel geld. Ik denk nu niet meer dat Beatrix bedrogen werd in Bangkok.

Welke deals sloot Wim Kok eind jaren negentig? (Bangkok, euro-gulden etc)

~ wordt vervolgd.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Welk effect heeft de euro (niet langer de gulden) op onze welvaart?

 1. Zoek dit maar eens uit, dan weten we waar het vermogen van Nederland naartoe is. Ik dacht altijd dat het naar de EU was, maar je hebt gelijk. Ze hebben dit bewust gedaan. Het is bedacht. En de mensen die dit bedacht hebben, deden dat niet voor de EU of voor Nederland. Ze zijn er zelf vast miljarden op vooruit gegaan.

  De banken winnen sowieso met (3) Griekenland en (4) de 1100 mld van de ECB.
  De banken winnen ook als je alle banksaldo’s omzet van gulden naar euro (1), want daarmee is er fysiek geen geld overgemaakt, het is alleen omgezet (gewisseld in de boeken met een wisselkoers). Het verschil hebben dan de banken (en pensioenfondsen). Nadeel voor hen is alleen, dat de hypotheken ineens minder waard zijn (want die worden ook omgezet). Omdat de rente best hoog is gebleven, maakt dat voor onze maandelijkse betaling niet uit. Hoeveel we over 30 jaar moeten afbetalen, is minder waard,. Maar goed, over 30 jaar, who cares.

  Mijn conclusie op basis hiervan is dat de banken het geld gevangen hebben en de politiek dit gefaciliteerd heeft. De regering was hiervan perfect op de hoogte, dus ze zullen allemaal wel flink gevangen hebben. Dit gaat om vele miljarden……. de waarde van Nederland. We zijn gewoon in de uitverkoop gezet. Beatrix heeft waarschijnlijk beloofd sowieso wel het veld te zullen ruimen, mits ze qua vermogen in de top wereldwijd zou komen. Daar zie ik haar wel voor aan.

 2. maudoortwijn says:

  Ik heb het wel eens genoemd bij verschillende lieden, die connecties hebben in de regering. Allemaal reageren ze hetzelfde: “het is niet zo, dan snap je het niet”. “Op termijn maakt het niets uit, want het wordt gecompenseerd door de marktwerking”. Allemaal leugens die consequent verteld worden door politici, ambtenaren en kinderen van ambtenaren.

 3. Pingback: Koningshuis neutrale verbindende factor? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 4. Ton Willekes says:

  Hoe kom je aan die 13% waardeverlies bij overgang van gulden naar euro ? Reken dat eens even voor. In ieder geval is de gulden volgens de sinds 1983 gekoppelde koers met de DM de euro ingegaan. Dus als het voor de gulden gold, gold het ook voor de DM. Verder waren de koersen van alle eurovaluta vanaf 1 jan 1999 al vastgezet op de toen geldende wisselkoers die nergens opeens een sprong van 13% gemaakt hebben die dag ! Volgens mij is dat waardeverlies van de gulden een volledig broodje aap verhaal van mensen die niet kunnen rekenen en maar wat roepen, maar ik laat me graag van mijn ongelijk overtuigen.

  • maudoortwijn says:

   Ik was al van plan om deze case persoonlijk tot in detail uit te zoeken. Nu geeft u mij een extra motivatie. Dank daarvoor.

  • maudoortwijn says:

   https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?f=1&t=28979

   AMSTERDAM – De Nederlandse gulden is bij de introductie van de euro ondergewaardeerd ten opzichte van de Duitse mark. Daardoor werd de gulden bij de invoering van de euro eind 1998 door Nederland ’te goedkoop’ ingewisseld.

   De koers van de euro had op de twee gulden moeten liggen in plaats van op de 2,20371 gulden waartegen de euro in Nederland werd ingewisseld.

   In een vraaggesprek met de PZC bevestigt directeur H. Brouwer van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het eerst dat de gulden ten tijde van de omwisseling met de euro werd ondergewaardeerd. Brouwer, oud-thesauriër-generaal van het ministerie van Financiën, raamt de onderwaardering van de gulden ten opzichte van de Duitse mark op vijf tot tien procent.

   De ’verkeerde’ eurokoers heeft onder meer enkele jaren lang geleid tot een extra hoge inflatie. De onderwaardering van de gulden maakte van Nederland overdreven gesteld een ’goedkoopte-eiland’. Het droeg bij aan de oververhitting van de economie, die indertijd al op hoge toeren draaide. Als reactie kwam er ook weer een snellere afkoeling. De Nederlandse economie raakte daardoor extra verzwakt.

   Taboe

   Het is voor het eerst dat DNB openlijk over de onderwaardering van de gulden wil praten. Aan de vooravond van de invoering van de euro was het onderwerp taboe. Het lag politiek gevoelig en het zou het succes van de euro in de weg staan. De onderwaardering werd in 1997 en 1998 wel gesignaleerd door banken. Daarop volgden geruchten op de financiële markten dat de gulden vlak voor het vastklinken van de Europese munten nog zou worden opgewaardeerd. Dat gebeurde niet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.