Professioneel avonturier (stuntman) Dean Potter is zogezegd dood na ongeluk met parachute

Screen-Shot-2014-03-05-at-12.41.14-PM-197x300Iedere keer als ik het nieuws bekijk, kom ik zaken tegen waarvan ik al snel denk dat het a) niet klopt; b) er relatief veel spin aan gegeven wordt in de media; en c) heel de wereld er in meegaat. Het verhaal van Dean Potter komt ook zo op mij over. Nederlandse kranten en TV rapporteerden over de dood van een parachutist uit de VS.  ~RIP als ik ongelijk heb, Dean en Graham. 

Het ongeluk gebeurde tijdens een base jump in het Yosemite park in de VS. Base jumpen is parachute springen vanaf een gebouw of bergtop. Dean Potter en Graham Hunt maakten zaterdag 16 mei jl. hun fatale sprong. Daarbij droegen ze een wingsuit, een vleermuisachtig kostuum waarmee basejumpers kunnen vliegen door de lucht. Een basejumper heeft daardoor een langzamere snelheid dan een parachutist die uit een vliegtuig springt. Waarom? a) Springen vanuit stilstand, b) Een kostuum dat enigszins (beperkt) werkt zoals paragliding, waarmee ze kunnen sturen.

graham-hunt-wingsuit-yosemite Graham Hunt basejumping in Yosemite NP.

Hieronder een video van Dean Potter als hij met zijn hond een vergelijkbare sprong maakt, waarbij hij een vleermuiskostuum draagt en een parachute.

Dit is een parachute. Het gaat om een rugzak met in feite 2 parachutes. De eerste parachute is een kleine parachute, die de val licht breekt en de parachutist in de juist houding moet helpen. Daarna gaat de grote parachute open, waarmee de parachutist beheerst naar beneden kan komen. Wanneer base jumpers van een laag punt springen, gebruiken ze een parachute die alleen de (2e) hoofdparachute heeft. Dit scheelt tijd en bovendien valt men nog niet zo snel (korte afstand tot aarde), zodat gefaseerd afremmen niet nodig is. Het is niet duidelijk welke parachute Potter en Hunt mee hadden.

62973-004-F5B75C70Pilot-Chute-In-Tow

Volgens het verhaal zijn zowel Dean Potter als zijn collega Graham Hunt allebei in de problemen gekomen. Bij allebei is de parachute niet opengegaan. Dat geloof ik dus niet. Het kan gebeuren dat bij één persoon een parachute niet opengaat, maar bij twee personen allebei, dat is statistisch gezien onwaarschijnlijk. Dan denkt men al snel dat de mannen met elkaar in botsing zijn gekomen, waardoor het bij beide is misgegaan.

Echter, een getuige van de sprong meldt, dat zij eerst beide mannen naar beneden zag komen (zonder problemen!) en tenslotte (uit zicht) hoorde hoe beide mannen met een klap op de grond kwamen (twee klappen na elkaar!). Omdat er twee klappen na elkaar te onderscheiden waren, raakten ze de grond niet tegelijk. Wat is er gebeurd? Vreemd weer.

Twee mannen die beide bekend staan om hun professionaliteit in base jumpen (op wereldniveau) en beide zouden tegelijk (maar niet samen) met ongeopende parachute te pletter slaan? Wat is daar de kans op?  Overigens is in 2014 een goede vriend van beide mannen ook al omgekomen tijdens basejumping. Zijn naam was Sean (Stanley) Leary. Ik hoop dat ze alle drie ergens in Australië een tweede leven zijn begonnen als kroegbaas.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Professioneel avonturier (stuntman) Dean Potter is zogezegd dood na ongeluk met parachute

  1. Pingback: BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.