Steve Stevaert: Evaluatie van de opties moord, zelfmoord en stiekem pensioen

Op 2 april 2015 heeft Belgisch oud-minister Steve Stevaert zogezegd zelfmoord gepleegd, om de schande van strafvervolging wegens verkrachting te ontlopen. De voormalig burgemeester van Hasselt zou die ochtend op zijn fiets gestapt zijn en naar de vaart gereden zijn, om aldaar een verdrinkingsdood te verkiezen. Stevaert zat zeker in het Bangkok complot, om de Belgische kant (Anouk Vanherf) mede aan te sturen.

Gevangenis-Hasselt-620 643x999_53085207

Wat moeten we denken? Moord, zelfmoord of een riant pensioen ver weg? 

Moord. Een moord is niet uit te sluiten, maar aannemelijk is het zeker niet. Er zijn teveel bewijzen dat het om zelfmoord zou gaan. Sterker nog, er is een overdaad aan bewijs dat het om zelfmoord zou gaan. Niet alleen had hij eerder aan Justitie aangegeven dat hij ervoor zou kiezen afscheid te nemen, mocht hij vervolgd worden wegens verkrachting, hij heeft een afscheidsbrief achter gelaten. Bovendien is Steve Stevaert die ochtend zelf op de fiets gestapt en naar de vaart gereden. Als Bekende Vlaming (iedereen kent hem in Hasselt) zijn er vele getuigen die dan zien hoe hij zich begeeft naar de locatie waar hij zelfmoord zou plegen. Om half 9 in de ochtend is er geen goede reden te bedenken waarom deze man naar de kant van de vaart gelokt kan worden door een derde partij met slinkse bedoelingen. Dat deed hij zelf. Als het moord is geweest, dan zou dit zijn in de vorm van een valse belofte van riant pensioen. Na een zogenaamde zelfmoord, volgt dan de daadwerkelijke moord op Stevaert. Ik geloof dat alleen niet. Een dergelijke moord zou de motivatie van andere “mannen als Stevaert” om zeep helpen. Ik geloof het niet.

dillen 642x999_7607084

Zelfmoord. Hij liet een afscheidsbrief achter. Hij meldde zijn zelfmoord intenties van tevoren aan Justitie medewerkers. Die ochtend stond de vervolging wegens verkrachting in de krant. Steve Stevaert vertelde zijn vrouw naar Brussel te gaan, maar nam de fiets. Als methode kiest hij de relatief langzame verdrinkingsdood op een locatie die zeer goed bewaakt wordt: zijn fiets is gevonden pal tegenover de gevangenis van Hasselt.

 • Kom aan, een Minister van Staat die pas in de ochtendkrant leest dat hij aangeklaagd wordt? Moeten we echt geloven dat De Tijd een artikel plaatst over hem, zonder dat iemand hem daar vooraf van op de hoogte brengt of bij hem thuis langsgaat om een “plan de campagne” samen op te zetten? Heeft die man geen vrienden?
 • Een verkrachtingszaak is ernstig, maar de kans dat hij vrijgesproken wordt is groot. Een zelfmoord vanwege een dergelijke zaak, is niet heel logisch voor een oud-minister.
 • Hoeveel mensen zijn vooraf bezorgd dat hij juist die dag roekeloze stappen neemt? Wat is de kans dat zijn vrouw of de politie vooraf een reddingsactie opzetten? De kans is groot dat ze hem op de fiets ziet stappen. Zelf leest mevrouw natuurlijk ook de krant.
 • Hoe heeft hij het gedaan? Zijn lichaam is gevonden onder water, dus zal hij zich enigszins verzwaard hebben. In zoet water hoeft een man zonder veel overgewicht zich niet veel te verzwaren. Stevaert zal aan de waterkant gezocht hebben naar stenen of andere zware materialen? Vervolgens is hij met deze verzwaring in een rugzak het water ingelopen, nadat hij eerst zijn jassen heeft uitgedaan? Daarna stil onder water blijven, of liefst wat zwemmen naar het midden?
 • Hij heeft even aan de waterkant gestaan pal voor de gevangenis van Hasselt, waar er permanente bewaking is en waar men hem van gezicht goed zal kennen. Een verdrinkingsdood duurt minimaal 3 tot 5 minuten. Reanimatie is ook daarna nog mogelijk, omdat het lichaam vaak onderkoeld raakt.  Vanaf het moment dat Stevaert het water ingaat, loopt hij het risico op een reddingsactie van mensen in de omgeving. Waarom zou je kiezen voor deze locatie als je niet gered wilt worden?
 • Waarom duurde het tot 17.00h voor zijn lichaam gevonden is? Hij moet zich verzwaard hebben (als het verhaal klopt) en rondom de gevangenis zullen diverse camera’s de vaart in de gaten houden. Het lichaam had juist snel gevonden kunnen worden. Omdat het een vaart is, staat er weinig stroming. Iets wat aan het oppervlak drijft, kan door de wind worden verplaatst (zoals de jassen). Bij water zonder stroming (de vaart heeft een kluis slechts 2 km verderop) zal een lichaam dat gezonken is, op dezelfde plek blijven (of juist veel verder meegevoerd worden als het verstrikt raakt in de scheepvaart).

Met alle respect voor de nabestaanden, maar het verhaal van de zelfmoord komt vreemd op mij over. Hopelijk wordt dit goed uitgezocht.

ambu 2888461

Riant pensioen. Het alternatieve scenario is er één waarbij Steve Stevaert ervoor kiest om met pensioen te gaan en tegelijk onsterfelijk te worden. Iedereen zal Steve Stevaert herinneren, juist vanwege zijn heengaan. Hij verlaat België en gaat wonen in bijvoorbeeld Cuba of Vietnam, op een locatie waar niet teveel Belgen heengaan op vakantie.

 • In dit scenario is het ineens logisch om op de fiets naar het Albertkanaal te gaan. Er zijn ongetwijfeld veel mensen die hem hebben zien fietsen.
 • In het water van het kanaal net onder het oppervlak ligt een duikersuitrusting, inclusief zuurstoftank. Indien hij onder zijn kleding al een speciaal duikerspak draagt om onderkoeling tegen te gaan, kan er weinig misgaan.
 • Met de sluis is afgesproken dat er rond half 9 even geen schepen door de sluis gaan. Scheepvaart vanuit het Westen kan men van verre zien aankomen. Eventueel komt er speciaal een binnenvaartschip vanuit die kant, die bewust wat langzamer gaat, om een lege vaart te creëren rond half 9 die ochtend. Met een eenvoudige duikersuitrusting, zwemt men gemakkelijk naar de overkant.
 • Mochten er toevallige ooggetuigen zijn, dan zien deze Steve Stevaert van enige afstand het water inlopen en kopje ondergaan. Het enige wat hij moet kunnen, is onderwater een zuurstofmasker opzetten, zonder zich te verslikken in het slootwater. Dat kan.
 • Aan de andere kant van de vaart is een geschikte locatie geselecteerd om hem ongezien uit het water te halen. Op google maps is te zien dat men via de Kolenhaven snel de Demer in kan zwemmen. Dat is overigens wél een goede reden om juist deze locatie te kiezen. Het Albertkanaal heeft hier een zijtak (Koolhaven) en deze kruist met de Demer. De Demer is ondiep, dus de af te leggen afstand moet kort gehouden worden. Langs de Demer zijn er vele bomen en bosjes, zodat verkeer amper zicht heeft op.
 • De Demer kronkelt aan de andere kant van de gevangenis van Hasselt langs rustige stukjes land met bomen en bosjes. Het moet mogelijk zijn om iemand daar ongezien uit het water te halen en terug te brengen naar bijvoorbeeld het gebouw van de gevangenis of een voertuig. Omdat het bezoekuur van de gevangenis begint om 8.30h, is de beschutting van de viaduct van de Herkenrodesingel wellicht geen logische keuze. Logisch is de spoorwegbrug over de Demer. Deze is omringd door bomen. Slechts enkele meters naast deze spoorwegbrug is er een oude brug in het verlengde van een karrenspoor dat (aan de kant van de gevangenis) langs het spoor loopt. Precies tussen de spoorwegbrug en deze oude brug is er een perfecte beschutte plek om ongezien uit het water te komen. Als vervolgens gekozen wordt voor een type voertuig dat hier vaker komt, stelt niemand vragen. Het karrenspoor loopt tussen de beschutting van de gevangenismuur en de beschutting van de (hier) hoger gelegen spoorweg. Dit kan zelfs iemand die in een trein zit, niet goed zien.
 • Niemand zal vragen stellen als er vanaf het  gevangenisterrein een afgesloten busje vertrekt. Gevangenen worden sowieso goed bewaakt (beveiligd) vervoerd. De gevangenis is bij uitstek een te controleren omgeving. Dit kan nog voor 11.00h geregeld zijn, lang voor de vermissing is opgegeven en omwonenden alert zijn.

Voor mij is dit laatste scenario een zeer aannemelijk scenario. Onderstaande foto´s zijn in de wintermaanden genomen, als er weinig groeit rond het water. In de zomertijd is het zicht op het water en het karrenspoor beperkt.

Gevangenis-Hasselt-620 - kopie gevanghasselt_1 - kopie

Ik wens de familie Stevaert sterkte en hoop dat zij ervoor kiezen om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken. Het is belangrijk voor hen en voor België dat er duidelijkheid is.

Mocht iemand het zich afvragen, het afscheid van het publiek was met gesloten kist. Weet iemand of het afscheid van zijn broer Tony Stevaert (2011) ook met gesloten kist was?

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Spoor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Steve Stevaert: Evaluatie van de opties moord, zelfmoord en stiekem pensioen

 1. Pingback: BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart

 2. Pingback: Maud Oortwijn – “Dwars”, daar hebben “ze” kennelijk ook iets mee | Rob Scholte Museum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.