Blikseminslag Amersfoort: Hoe kan je achteraf zien dat er een blikseminslag is geweest?

media_xll_2977099Volgens het KNMI en Buienradar is er geen blikseminslag geweest op 6 mei 2015 in de buurt van het Park Randenbroek. Ook meldt niemand rondom die locatie storingen in het elektriciteitsnetwerk . Er zijn wel sporen gevonden die suggereren dat het om een blikseminslag gaat. Hieronder worden deze sporen nader besproken.

Wat gebeurt er als een bliksem inslaat in een boom?

boom-geexplodeerd-door-bliksemWanneer een 1430937674 boom door de bliksem wordt getroffen, worden de sappen in de stam en de bast onmiddellijk veranderd in stoom. Dit leidt tot hoge druk en de boom explodeert gedeeltelijk. Meestal loopt de stroom van de bliksemontlading net onder de bast langs naar beneden, en dan wordt de boom ontdaan van een dunne strip bast. De boom overleeft zo’n inslag meestal wel. Maar als de bliksem nabij het centrum van de stam naar de grond gaat, is er soms niet veel van de boom over. Dit maakt schuilen onder een boom extra onveilig: de rondvliegende stukken hout. De 6 foto’s zijn voorbeelden van blikseminslagen.

boom_web  boominslag bergambacht 198800  data.940xC1280x720+0+0.940x529

Ik ben geen expert op dit gebied, maar op basis van wat ik kan zien lijkt mij:

  • Het barsten/splijten vindt plaats langs de sapstroom (verticaal door de stam).
  • Stroom loopt door de stam van de boom.
  • Takken van de boom blijven intact.

Wat zien wij (ik ben er geweest en kan het bevestigen) in Park Randenbroek?

De bewuste boom in Randenbroek heeft niet deze kenmerken. Een inslag waar twee (2!) mensen het leven laten, kan geen kleine inslag zijn geweest. Volgens de media waren hun lichamen onherkenbaar verminkt. Bij een kleine inslag kan het zijn, dat de barst van de boom over de stam slechts beperkt openbarst en er verder niets te zien is. Wat zien we?

SAM_1907   SAM_1911

Op de eerste vier meters (gemeten vanaf de voet van de boom) is de boomstam niet opengebarsten (er is wel brandschade). Onderaan de stam is er relatief het meeste sap aanwezig. Aangezien de stam wel (een beetje) opengereten is vanaf 4 meter hoogte en hoger, is het vreemd -maar niet onmogelijk- dat dit niet te zien is lager op de stam.

SAM_1920 SAM_1921 SAM_1921 - kopie

Vervolgens liggen er meerdere takken rondom de boom, die zogezegd op 6 mei door de inslag naar beneden zijn gekomen. Daar heb ik foto’s van gemaakt. Waarom zouden er meerdere takken afbreken? De elektrische ontlading gaat immers vanaf één tak bovenin via de boomstam naar beneden. Op foto’s van andere blikseminslagen is juist te zien dat er schade aan de boomstam is (met name onderaan) en dat takken verrassend goed blijven.

SAM_1916 SAM_1912

SAM_1918 SAM_1919

Het is vreemd dat een grote tak geheel openbarst en afbreekt, terwijl in de boomstam slechts een kleine scheur zit. De schade aan de boom verwacht men verticaal in de stam.

Daarbij heb ik niet kunnen ontdekken vanaf waar de grootste tak naar beneden is gekomen. Het moet een hoge uitstekende tak zijn geweest, als deze geraakt zou zijn door bliksem. Ik zag zo snel geen kaal stuk, maar dat kan ook door het beperkte zicht komen.

Deze takken liggen op nog geen meter afstand (ten westen) van de boom in kwestie. Het kan, maar logischer zou zijn, als deze iets verderop zouden liggen.

SAM_1925 - kopieVerder valt op, dat er twee type mos op de takken groeien. Op de boomstam zelf heb ik geen groen mos of blauwe algen kunnen ontdekken en ook op de zijtakken zag ik dit niet. Wel zitten er in beperkte mate groene algen op de stam van deze eik. De hoogste takken van de eik kunnen niet vanaf de grond geïnspecteerd worden op mossen/algen. Maar aangezien de top van deze eik relatief vrij staat, zou je verwachten dat deze voldoende zon en wind vangt, zodat er geen mos op groeit.

Om bovenstaande redenen begin ik mij af te vragen of de grote afgebroken takken überhaupt wel bij deze eik horen. Dit kan ik alleen niet met zekerheid stellen, omdat ik de top van de eik niet goed kan inspecteren vanaf de grond. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Blikseminslag Amersfoort: Hoe kan je achteraf zien dat er een blikseminslag is geweest?

  1. jonathan veenendaal says:

    Ik weet dat bliksem! Inslag mensen doet veranderen mij ook . In een park in mijn woonplaats heb ik iets verstopt s,nachts precies onder de boom in het beeklust park te almelo . Deze boom was kleiner dan alle andere bomen . Dus deze boom was niet het hoogste punt sterker nog, hoogspanningsmasten 40 meter naast de boom .Ik ging naar het park om hetgeen ik verstopt had op te halen bij aankomst kreeg ik het zo extreem raar gevoel ben erg geschrokken voor die unieke boom precies de plek die niemand wist ervan wat een waarschuwing . Het is ongekend dat deze boom op die locatie werd getroffen onmogelijk!!! Maar waar gebeurd vanaf dat moment wist ik dat God dingen kan sturen of aansturen dat is voor mij duidelijk dank daarvoor na die inslag ben ik zo veranderd positief . Ik weet dat dit werk is uit hogere machten die je niet kan plaatsen.als je iemand verliest door bliksem is onbegrijpelijk ,,1ding is een feit!!!! Toeval bestaat niet alles is voorbestemd gr Jonathan Veenendaal
    Voor een ieder die iets verloren is door deze onvoorspelbare kracht mijn medeleven . Alles word gestuurd door gebed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.